UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Ehdotus: Ehdolliseen vankeuteen tuomituille pätkä ehdotonta vankeutta  (Luettu 1344 kertaa)

kekkeruusi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 883
 • Liked: 3081
Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa mahdollisuutta liittää pitkiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin lyhyt ehdoton vankeusjakso. Rikoslakiin lisättävä uusi rangaistuslaji olisi nimeltään yhdistelmävankeus, joka koostuisi pidemmästä ehdollisen vankeuden osasta ja lyhyemmästä ehdottoman vankeuden osasta.

Työryhmä luovutti ehdotuksensa oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille tänään 24. huhtikuuta.

Työryhmän mielestä nykyinen seuraamusjärjestelmä ei ole siltä osin onnistunut, että siirtyminen pitkästä ehdollisesta rangaistuksesta samanpituiseen ehdottomaan rangaistukseen merkitsee varsin jyrkkää porrasta muuten vähittäin ankaroituvassa rangaistusjärjestelmässä. Ehdotetun yhdistelmävankeuden tavoitteena on, että rangaistukset ankaroituisivat vastaavalla tavalla asteittain kuin rikosten moitittavuus kasvaa.

Työryhmä ehdottaa joustoa nykyjärjestelmään kahdessa suhteessa. Tyyppitilanne koskisi nykyisiä yli vuoden ja enintään kahden vuoden vankeusrangaistuksia rikoksessa, joka tuomioistuimen arvion mukaan olisi rajatapaus ehdollisen ja ehdottoman vankeuden välillä. Tällaisessa tilanteessa tuomioistuin voisi tuomita yhdistelmävankeutta, jossa pitkään ehdolliseen vankeuteen liitettäisiin lyhyt (14 vuorokautta – 3 kuukautta) ehdoton vankeus. Edellytyksenä olisi, että ehdollinen vankeus oheisseuraamuksineen olisi selvästi riittämätön rangaistus.

Yhdistelmävankeuteen sisältyisi siis aina ehdotonta vankeutta, jota ei voitaisi tuomita yhdyskuntapalveluna tai valvontarangaistuksena.

Eräissä harvinaisissa tilanteissa joustoa voitaisiin käyttää myös kahta vuotta pidempien vankeusrangaistusten yhteydessä, jotka nykyisin on tuomittava kokonaan ehdottomina. Yli kahden mutta enintään kolmen vuoden vankeusrangaistus voitaisiin tuomita yhdistelmävankeutena, jossa ehdottoman vankeuden pituus vaihtelisi kolmesta kuukaudesta vuoteen. Edellytyksenä olisi, että yhdistelmävankeuden tuomitseminen olisi erityisen perusteltua laissa jo nykyisin mainittujen lieventämis- tai kohtuullistamisperusteiden nojalla eikä rikoksen vakavuus, tekijän syyllisyys tai aikaisempi rikollisuus edellyttäisi ehdottomaan vankeuteen tuomitsemista.

Lieventämisperusteita ovat esimerkiksi rikoksen tekemiseen johtanut huomattava painostus ja tekijän ja asianomistajan välillä saavutettu sovinto. Kohtuullistamisperusteita ovat esimerkiksi tekijän korkea ikä ja rikoksen tekemisestä kulunut huomattavan pitkä aika.

Työryhmän arvion mukaan osassa rikoksista, joista nykyisin on tuomittu ehdollista vankeutta oheisseuraamuksineen mutta joissa on oltu hyvin lähellä ehdottoman vankeuden tuomitsemista, tuomittaisiin jatkossa ehdollisen vankeuden lisäksi ehdotonta vankeutta. Toisaalta osa nykyisin tuomittavista ehdottomista vankeuksista tuomittaisiin jatkossa ehdollisen ja ehdottoman vankeuden yhdistelmänä. Ensisijaisena kohderyhmänä olisivat vakavista rikoksista pitkiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin tuomittavat ensikertalaiset.

http://www.om.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2013/04/uusiyhdistelmavankeustoisimahdollisuudenliittaavankeusjaksopitkiinehdollisinatuomittuihinrangaistuksiin.html

Aika näennäinen rangaistusten kiristys, mutta tyhjää parempi. Ei se silti paljon lämmitä, kun joku ehdollisen saanut lapsen hyväksikäyttäjä käy pari viikkoa linnassa.

Arto Luukkainen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 286
 • Liked: 557
Eräissä harvinaisissa tilanteissa joustoa voitaisiin käyttää myös kahta vuotta pidempien vankeusrangaistusten yhteydessä, jotka nykyisin on tuomittava kokonaan ehdottomina. Yli kahden mutta enintään kolmen vuoden vankeusrangaistus voitaisiin tuomita yhdistelmävankeutena, jossa ehdottoman vankeuden pituus vaihtelisi kolmesta kuukaudesta vuoteen.

Heti kun näin uutisen, arvasin että siihen on kätkettynä todellinen demla-motiivi. Tässähän se on. Vaikka tuossa lässytetään jotain "harvinaisista tilanteista", lopputulema on se, että nykyiset ehdottomat vankeusrangaistukset muuttuvat suurelta osaltaan ehdollisiksi. Vankilassa oltaisiin vain muutama kuukausi.


Aika näennäinen rangaistusten kiristys, mutta tyhjää parempi. Ei se silti paljon lämmitä, kun joku ehdollisen saanut lapsen hyväksikäyttäjä käy pari viikkoa linnassa.

Kyseessä on nimenomaan näennäinen kiristys, koska ehdottomia rangaistuksia lyhennetään varmasti enemmän kuin mitä ehdotonta osuutta määrätään ehdollisen tuomion lisäksi.
En ole Arto Luukkanen vaan Arto Luukkainen eli iillä!
Iitön on se kuuluisampi.

käpyQaarti

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 9 445
 • Liked: 10875
 • Deus Vult!
Heti kun näin uutisen, arvasin että siihen on kätkettynä todellinen demla-motiivi.
Aivan samat hytinät oli täällä kun otsikon lukaisin. Kait sitä vaan on sitten kyynistynyt. Mutta ihan syystä, koska aika harvoin, jos koskaan, rikollisten kohtelua halutaan tiukentaa. (Saako ihmisestä sanoa rikollinen?)
Ef 6:10-11
Lopuksi, vahvistukaa Herrassa ja hänen väkevyytensä voimassa. Pukekaa yllenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne kestää perkeleen kavalat juonet.

Ajattelija2008

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 851
 • Liked: 10209
Heti kun näin uutisen, arvasin että siihen on kätkettynä todellinen demla-motiivi.
Aivan samat hytinät oli täällä kun otsikon lukaisin. Kait sitä vaan on sitten kyynistynyt. Mutta ihan syystä, koska aika harvoin, jos koskaan, rikollisten kohtelua halutaan tiukentaa.
Lakia pitäisi muuttaa niin, että ehdolliseen rangaistukseen aina liittyisi 2 viikon ehdoton vankeus eristyssellissä. Mutta DEMLA ja sitä myötäilevät kansanedustajat haluavat lisätä rikollisuutta. Onkin vaikea sanoa, kumpi on suurempi rikollinen, rattijuoppo vai eräiden puolueiden kansanedustajat. Mutta hei, eiväthän nuo olekaan erillisiä joukkoja!

Tagit: