Kirjoittaja Aihe: Tohtorin tutkinto  (Luettu 10813 kertaa)

Siili

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 14 611
  • Liked: 12378
Vs: Tohtorin tutkinto
« Vastaus #90 : 10.11.2023, 13:16:26 »
Tiedon määrän vuoksi tieteellinen asiantuntemus on pakostakin suhteellisen kapeaa. Näin Akatemian käyttämät asiantuntijatkin kykenevät perustellusti vertailemaan heille esitettyjen projektisuunnitelmien merkittävyyttä vain hyvin kapealla sektorilla.  Bioteknologian ekspertti ei kykene erottamaan jyviä akanoista sukupuolentutkimuksen saralla, eikä sukupuolentutkimuksen ekspertti bioteknologian alalta.

Miten tuki jyvitetään tällaisessa tilanteessa eri tieteenaloille? Onko tieteenalan osuus potista "saavutettu etu", jonka tieteenalan asiantuntijat sitten jakavat vuosittain alansa huippuina pitäville? En löytänyt tietoa Suomen Akatemian nettisivuilta.

Minusta tieteenalan rahoitus pitäisi sitoa myös historialliseen menestykseen.  Toki maailman muuttuessa pitäisi antaa "riskirahoitusta" myös aivan uusille aloille, joilla ei ole näyttöä aikaansaannoksista.  Mutta jos merkittävää näyttöä ei kerry kohtuullisessa ajassa, esim. parin-kolmenkymmenen vuoden aikana, pitää uskaltaa myös keskeyttää rahoitus ja antaa tieteenalan painua unohduksiin (vrt. frenologia, freudilaisuus).   

"Merkittävällä näytöllä" tarkoitan sitä, että tieteenala on tuottanut selkeästi yhteiskuntaan positiivisesti vaikuttaneita sovelluksia, ei vain kapean alan eksperttejä hurmanneita väitöskirjoja. 

Circus Hypno

  • Jäsen^^
  • **
  • Viestejä: 117
  • Liked: 503
Vs: Tohtorin tutkinto
« Vastaus #91 : 06.12.2023, 12:23:19 »
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000010038865.html

Lainaus
ELOKUVAOHJAAJA Lauri Törhösen väitöskirjan vastaväittäjä, emeritusprofessori Esa Saarinen esittää Törhösen työn hyväksymistä, kertoo Yle.

..

Ylen mukaan Saarinen löytääkin lausunnossaan väitöskirjasta moitittavaa.

”Itselleni lopputuloksen fragmentaristinen ja hypähtelevä, älyllisesti oikukas rakenne ei ole erityinen ansio, vaikka huomaan sen inspiroivan suggestiivisuuden, koska valitun tyylin metodisia perusteita ei avata. Teksti luottaa liiaksi lukijan hyvään tahtoon ja viitseliäisyyteen yhdistellä eri kohdissa ja tasoilla tapahtuvaa keskustelua”, Saarinen lausuu Ylen mukaan.

Lopulta Saarinen kuitenkin esittää Törhösen työn hyväksymistä. Hän kehuu esimerkiksi väitöksen tehtävänasettelua ja Törhösen johdonmukaista ajatuksen kuljettelua, vaikka toistoakin on.

Myös väitöstilaisuuden valvoja eli kustos Kaarina Määttä on jättänyt työstä lausuntonsa. Ylen mukaan siinä kerrotaan, ettei Törhönen vastannut väitöstilaisuudessa ”yhteenkään” vastaväittäjän kysymykseen. Törhönen ei Määtän mukaan myöskään kyennyt puolustamaan työtään tai keskustelemaan sen puutteista.

..

Onnittelut vaan tulevalle tohtori Törhöselle.

Tagit: