Se, että reserviarvoni on korpraali, ei vielä ole erikoista, mutta itse asiassa en ylentynyt korpraaliksi ihan tavanomaista reittiä, vaan siihen liittyy eräs brutaali komedinen tragedia, joka voi aiheuttaa ongelmia lukijoiden aivoille.
(Tämä on vanha tarina, jossa kaikki ovat anonyymejä.)
Ajankohta oli, että 6kk oli jo takana päin, mutta 9kk ei ollut vielä tullut täyteen. Oli perjantai-iltapäivä, ja olimme tuvissa valmistautumassa lomille lähtöön viikonlopuksi. Kun oli enää 5 tai 10 minuuttia lomille lähtöön, komppanian kaiuttimista tuli kuulutus, että eräät neljä henkilöä haluttiin päivystäjän pöydän luokse. Neljän henkilön nimet mainittiin, ja he olivat kaikki sotilaspoliisitykkimiehiä. Oma nimeni oli heidän joukossa, ja menimme sitten sinne päivystäjän pöydän luokse. Siellä oli odottamassa eräs yliluutnantti, joka ei ollut sotilaspoliisialan kouluttaja, vaan erään toisen erikoistumisalan. Teimme pienen neljän miehen rivin siihen pöydän viereen, ja yliluutnantti kertoi meille, että meidät on nyt ylennetty korpraaleiksi. Hän antoi meille arvomerkit, jotka saimme laittaa lomapukuihin kiinni. Kiire lomille lähtöön meinasi jo painaa päälle, joten kiiruhdimme vielä tupiin tekemään viimeiset valmistelut.
Sunnuntai-iltana palasimme komppaniaan lomilta, ja maanantaiaamuna jatkettiin joillain koulutusasioilla. Tällä uudella viikolla tunnelmissa oli jotain erikoista. Kun eräs luutnanttimme näki meidät ensimmäisen kerran tällä viikolla, hän huudahteli jotain kuten: "Siinä on meidän korpraalit!" Hänen huudahtelutyyliin liittyi piiloviesti, että me perjantaina ylennetyt emme olleet ihan mitä tahansa tavallisia korpraaleja, vaan sarkastisesti "ihan varsinaisia sankarikorpraaleja" (ei siis käyttänyt juuri noita sanoja, mutta äänensävy oli tuon suuntainen). En antanut hänen huudahtelutyylille paljoakaan painoarvoa, koska hänellä oli muutenkin ollut tapana huudahdella outoja asioita.
Kun Yksinkertainen Ylikersantti, josta oli jo puhe edellisessä luvussa, näki meidät ensimmäisen kerran tällä viikolla, hän onnitteli minua ylennyksestäni. Tosin kun hän sanoi, että "onnittelut ylennyksestä", hänen puheääni oli jotenkin oudon katkera ja itkuinen. Hän jäi myös tuijottamaan minua, ikään kuin selvittääkseen, ymmärsinkö jonkin asian. Kiitin onnittelusta, ja yritin taas olla antamatta painoarvoa erikoisille piiloviesteille, koska ne vaikuttivat järjettömille, ja Yksinkertaisella Ylikersantilla oli muutenkin ollut tapana tuijottaa miehiä ja ajatella joitain suuria ajatuksia, joita muut eivät voineet ymmärtää.
Pian miehistön keskuudessa levisi huhuna erikoinen tarina, joka ehkä selitti luutnantin ja ylikersantin oudon käytöksen. Tarina ei jonkin suunnitelman mukaan varsinaisesti kuulunut miehistölle, mutta joku upseeri oli kertonut sen jollekulle varusmiesjohtajista sillä ehdolla, että hän ei kertoisi sitä eteen päin. Varusmiesjohtaja kertoi sen sitten jollekulle luotettavana pitämälleen tykkimiehelle tai korpraalille sillä ehdolla, että hän ei levittäisi sitä eteen päin. Sitten koko joukkue tiesi sen huhuna leviävän tarinan.
Huhuna leviävä tarina oli, että perjantai-iltapäivällä luutnantti oli kirjoittanut jollekin paperilapulle neljän tykkimiehen nimet, ja ne neljä henkilöä oli ollut tarkoitus ylentää korpraaleiksi. Sitten sotilaspoliisialan upseerit olivat jo ehtineet poistua komppaniasta viikonloppua varten. Sitten jonkin kommelluksen kautta se paperilappu olikin kadonnut johonkin lipastoon tai jonkin pinon alle. Yksinkertaisen Ylikersantin oli pitänyt huolehtia niiden neljän tykkimiehen ylennyksistä, mutta alkuperäisen paperin vahingossa kadottua hän olikin ottanut käyttöön uuden puhtaan paperin, ja kirjoittanut sille jotkin muut neljä nimeä. Yksinkertainen Ylikersantti oli antanut sen uuden paperilapun toisen erikoistumisalan yliluutnantille, joka sitten oli mennyt sen kanssa päivystäjän pöydän luokse suorittamaan ylennykset. Kun maanantaina luutnantti tuli katsomaan komppanian tilannetta, hän oli saanut raivokohtauksen oppiessaan, että väärät henkilöt oltiin ylennetty. Ylennysten peruminen ei kuitenkaan enää tullut kyseeseen, koska organisaation uskottavuus olisi kärsinyt.
Tarina oli niin erikoinen, että aivan aluksi en ollut edes varma, pitäisikö tuollaiseen uskoa. Slangin mukaan joskus intissä liikkuu "tornihuhuja"/"tornareita", joihin ei kannata uskoa. Hieman enemmän asiaa pohdittuani kallistuin kuitenkin sille kannalle, että monet seikat kyllä tukivat sitä, että tarina oli tosi. Sekä luutnantin, että ylikersantin käytös oli ollut outoa, ja huhuna levinnyt tarina tarjosi selityksen sille, mistä oli ollut kyse.
Myöhemmin, kun TJ0 oli hyvin lähellä, korpraaleiksi ylennettiin vielä yksi erä tykkimiehiä, ja tällä kertaa ylennettävät henkilöt tosiaan olivat juuri ne henkilöt, ketkä huhuna levinneen tarinan mukaan oli alunperinkin ollut tarkoitus ylentää. Myös aikaisemmin joitakuita oli ylennetty korpraaleiksi, ja kokonaisuudessaan sotilaspoliisijoukkueeseen tuli lopulta korpraaleita ehkä hieman enemmän kuin yleensä olisi odotettavaa.
Tarinasta oli hieman eri versioita. Eräs tykkimies kertoi, että luutnantti oli kuullemma jonkin lähteen mukaan raivonnut ylikersantille epätavallisen paljon, mistä en ollut suoraan kuullut vielä ensimmäisellä tarinankuulemiskerralla, vaikka jotain tuon suuntaista toki oli pääteltävissä.
Jotkut joukkueen jäsenet saivat tarinan kuulostamaan sille, että kun Yksinkertainen Ylikersantti oli huomannut, ettei tiennyt "missä se paperilappu oli", hän oli jotenkin ajatellut, että ei kai tässä auta muu kuin ottaa noppaa esille, ja ruveta arpomaan uusia nimiä. Itse en pitänyt tuosta versiosta. Tietenkin tarkempi kuvaus tapahtuneesta olisi ollut, että Yksinkertainen Ylikersantti oli päättänyt ylentää sellaiset henkilöt, ketkä hän oli omien kokemuksiensa perusteella arvioinut sopiviksi ylennettäviksi. Yksinkertainen Ylikersantti sentään jopa oli viettänyt aikaa miehistön kanssa, ja oli ehkä oppinut tuntemaan heitä, toisin kuin luutnantit, ketkä käyttivät enemmän aikaa omien alaistensa välttelyyn.
En koskaan saanut kutsua kertausharjoituksiin, vaikka opin irkin kautta, että joitain muita meidän joukkueen jäseniä kutsuttiin. Olin siis korpraali, jota ei haluttu kertaamaan.
Pari vuotta myöhemmin tilanne oli, että eräs pikkuveljeni kavereista oli sotilaspoliisina samassa paikassa. Tällöin pystyin kysymään häneltä, että minkälaista siellä oli, ja oliko siellä vielä tuttuja henkilöitä. Hän kertoi, että tämä tarinan luutnantti oli siellä edelleen, mutta Yksinkertainen Ylikersantti oli hänelle vieras henkilö, josta ei tiennyt mitään. Jos ainoa asia, jonka tietäisin Yksinkertaisen Ylikersantin kohtalosta, olisi, että pikkuveljeni kaveri ei enää nähnyt häntä siellä, voisi kai olla vielä mahdollista, että ylikersantti oli siirtynyt johonkin toiseen varuskuntaan? Tosin nyt kun otetaan kaikki huomioon, on todennäköistä, että Yksinkertaisen Ylikersantin sotilasura oli päättynyt tuohon tapaukseen. Upseerien tulkinnan mukaan hän oli aiheuttanut Puolustusvoimille harmia uhmatessaan upseerien ylennyspäätöksiä, ja se yhdistettynä aikaisempiin ongelmiin oli ollut riittävä peruste työsopimusten päättämiselle.
Mitä tuollaisesta pitäisi ajatella?
Itse yritin pitkään ajatella, että on parasta olla sotkeutumatta muiden ongelmiin, enkä vaivannut itseäni asialla paljoakaan. Jotkut ymmärtäväiset ulkopuoliset varmaan huolestuvat siitä, miten raskasta voisi olla jonkinlainen valekorpraali, mutta joukkueessa oltiin kyllä jo opittu näkemään kaikenlainen kohellus aina jotenkin huumorilla. Tapaus ei ollut ongelma miehistölle, vaan lähinnä ylempiarvoiselle henkilökunnalle. Myöhemmin, kun yli 10 vuotta oli kulunut tapauksesta, ja yleissivistykseni monista psykologian aiheista oli kehittynyt, jossain vaiheessa aivoni olivat kuitenkin laittaneetkin nuo asiat uudenlaiseen järjestykseen, ja palasin sittenkin aiheeseen vielä.
Sellainen ilmiö on olemassa kuin sadistinen persoonallisuus. Kyse ei ole mistään viihde- tai some-maailman ilmiöstä, jossa poseerataan kameralle ruoskan kanssa, vaan psykologien tunnistamasta ilmiöstä, joka on samassa painosarjassa narsismin, psykopatian ja muiden sellaisten aiheiden kanssa.
Monet ihmiset tässä maailmassa tietävät, että jos he haluavat vahingoittaa jotakuta, eräs toimintakaava siihen tarkoitukseen on, että ensiksi kohdehenkilö manipuloidaan tekemään jokin virhe, ja sitten henkilöön kohdistuva vahingoittamistoimenpide tehdään ikään kuin reaktiona siihen virheeseen. Tällä tavoin peitellään etukäteen suunniteltua vahingoittamistarkoitusta. Sadistisesta persoonallisuudesta kärsivät henkilöt ehkä tietävät tuon toimintakaavan erityisen hyvin, koska he käyttävät paljon aikaa miettiessään keinoja muiden vahingoittamiseen. Luutnantti oli käyttänyt tuota toimintakaavaa paljon jo aikaisemminkin. En jaksa nyt kirjoittaa tarinoita kaikista pikkutapauksista, ettei tämä luku paisu liian pitkäksi, mutta vakuutan, että tapauksia oli. Esimerkiksi jotkut koulutustilanteet olivat muistuttaneet Idols-kilpailujen nöyryytystilanteita. Aiemassa viestissäni mainitsemani yritykset tuottaa onnettomuuksia kovilla panoksilla olivat osa sitä sadistista kokonaisuutta. Voisi olla asiallista antaa tälle luutnantille erikoisnimi Sadistinen Luutnantti.
Mitä palapelinpalasia tässä on nyt näkyvillä?
Sadistinen Luutnantti tiesi manipulointitekniikan, jossa aloitetaan manipuloimalla kohdehenkilö tekemään virhe.
Virheitä tapahtuu todennäköisimmin, kun asioita tehdään kiireessä, ja ylennykset olivat tapahtuneet kiireessä juuri ennen lomille lähtöä.
Vaikka moni seikka tuki huhuna leviävän tarinan totuusarvoa jollain tavoin, se tarina oli kuitenkin edelleen erikoinen. Ei kai jokin paperilappu oikeasti niin helposti noin vain katoa jonnekin lipastoon tai pinon alle?
Tässä on nyt riittävästi palapelinpalasia käsillä, että ne voidaan jo laittaa yhteen eräällä uudella tavalla: Mitä oli tapahtunut oli, että Sadistinen Luutnantti oli piilottanut paperilapun tarkoituksella paikkaan, josta tiesi, ettei Yksinkertainen Ylikersantti tulisi sitä löytämään. Sadistinen Luutnantti oli myös tarkoituksella odottanut, että varusmiesten lomillelähtöön oli ollut hyvin vähän aikaa, ja sitten lähettänyt Yksinkertaiselle Ylikersantille jonkin viestin, että vielä pitää hoitaa ne ylennykset. Kun maanantaiaamuna Sadistinen Luutnantti oli kiskaissut piilottamansa paperilapun esille piilosta, se oli toiminut todisteena, että kyse ei ollut sana sanaa vastaan tilanteesta, vaan Yksinkertainen Ylikersantti oli uhmannut upseerien komentoa. Ylikersantti oli todennäköisesti yrittänyt selittää, että ei ollut saanut riittäviä ohjeita ylennysten suorittamiseen, mutta tässä vaiheessa Sadistisella Luutnantilla oli jo ollut riittävät perustelut muiden upseerien kääntämiseen Yksinkertaista Ylikersanttia vastaan. Jos ylikersantti ei ollut tiennyt, keitä olisi pitänyt ylentää, se ei ollut toiminut lupana hänelle ruveta itse keksimään ylennettäviä.
Suurin osa huhuna levinneen tarinan kuulleista tavallisista ihmisistä eivät varmaan kyenneet harkitsemaan tarkoituksella piilotetun paperilapun hypoteesiä, koska tavallisen ihmisen on vaikeaa hahmottaa motiivia piilotusteolle. Tässä pitää ymmärtää, että sadistisesta persoonallisuudesta kärsivien henkilöiden aivot toimivat merkittävästi erilaisilla periaatteilla kuin muiden. He ovat addiktoituneet tunteeseen, jota kai voidaan kutsua "sadistiseksi lähteeksi" tai "sadistiseksi ravinnoksi" (kuten myös on "narsistista lähdettä" tai "narsistista ravintoa"). Sadistiselle Luutnantille komppanian toimisto oli maanantaiaamuna hetkellisesti ollut kuin nautintojen paratiisi, kun hän oli saanut pitkittää tilannetta, jossa Yksinkertainen Ylikersantti oli joutunut ymmärtämään menettävänsä työpaikkansa.
https://www.merriam-webster.com/dictionary/KafkaesqueDefinition of Kafkaesque
having a nightmarishly complex, bizarre, or illogical quality
https://www.psychologytoday.com/us/blog/and-running/202106/the-personality-disorder-we-dont-hear-enough-aboutSadistic personality disorder is no longer in the DSM, but it's still recognized by personality aficionados.
It is differentiated from antisocial personality disorder in that, for the sadistic personality, cruelty and aggression is an end unto itself.
While no longer addressed in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), sadistic personality disorder (SPD), similar to the passive-agressive and masochistic personality, has continued to be recognized as a legitimate condition by many (e.g., Millon, 2011; Plouffe, Sakloske &Smith, 2017; Coolidge et al., 2018; Kowalski et al., 2019). Sadistic personality qualities have also been resurfacing as a hot topic in the realm of the dark triad/tetrad.
Sadistic Personality Disorder Criteria
Criteria for the condition was listed in the DSM 3-R as a pervasive pattern of at least four of the following, which had emerged by adolescence:
- Use of physical cruelty or violence in relationships to establish dominance (not simply for the sake of secondary gain, like robbery).
- Humiliates/demeans people in the presence of others.
- Unusually harsh treatment/discipline towards someone under their control.
- Amusement from witnessing the psychological/physical pain of others, including animals.
- Has lied to harm/inflict pain on others.
- Operates through intimidation or terror to get others to comply.
- Restricts the autonomy of people they are close to (i.e., spouse must always be accompanied, children aren't allowed out of the home).
- Fascination with violence, weapons, and torture/injury.