Minä yritin tuota asiaa joskus liberaalipuolueelta tiedustella, mutta vastaus oli että siellä ei ole yhteistä liberalistista linjaa. Kaikki käy mikä menee "liberaalisateenvarjon" alle.
Askartelin tuossa aiemmin joutessa faktorianalyysin
MTV:n eurovaalikoneen (joka on iltaläpyskään verrattuna äärettömän paljon parempi) perusteella ja tämä efekti näkyy siinä kohtuullisen hyvin (liite 1). Osa libeistä on lähellä vihreitä, osa lähentelee kokoomuksen perussuomalaista laitaa. Kahdesta taannoisesta PJ:stä yksi onkin loikannut vihreisiin ja toinen PS:ään, mikä kertoo ehkä puolueen heterogeenisyydestä tarpeeksi
Ongelma heillä vähän on tuo pienpuoluestatus, jonka myötä lähes kaikki tulijat on otettava sisään listoja kasvattamaan ja mahdollisuuksia parantamaan, kunhan vain jonkin sortin liberaalil on, olkoon sitten sosiaali- tai klassinen. Ja näin linjan kirkastaminen ei oikein toimi ennen kuin siihen on varaa tekijöiden puolesta.
Oma osansa tässä toki on sillä, että liberaalipuolueiden kotimaisessa historiassa on aika usein ollut juuri tämän tyyppinen jännite, etteivät pääse sopuun liberalismin variantista kun se on niin mahdottoman laaja aatesateenvarjo. Esimerkiksi taannoin Kansallinen Edistyspuolue jakautui aika siististi oikeistoliberaaleihin – jotka halusivat tehdä yhteistyötä erityisesti kokoomuksen kanssa – ja porvarillisiin vasemmistoliberaaleihin – jotka tahtoivat yhteistyötä keskiryhmien (Kesk., RKP) ja sosialidemokraattien kanssa.
Kakkosliitteestä näkee tarkemmin mikä kysymys vei mihinkin suuntaan koordinaatistossa.