Martel, vastustatko siis nykyisiä GM-tuotteita vai geenimanipulaatiota periaatteena? Itsekin vastustan terveysviranomaisten ohi ajettuja, kunnolla testaamattomia tuotteita, mutta geenimanipulaatio sinänsä on mielestäni ratkaisu maailman ruokapulaan. Ensin GM-lajikkeet pitäisi antaa käyttöön pimeimpään Afrikkaan, nälänhädän alla kohonnut syöpäriski ei paljoa tunnu. Seurannan jälkeen kehittyneempiä GM-lajeja on yleistettävä, mikäli kokeissa ei ilmene mitään erikoista.
Kiitos asiallisesta kysymyksestä. Olen käyttänyt viime päivinä
mucho liikaa aikaa täällä hommafoorumilla, mutta menköön vielä. Heitän tässä vähän ylimalkaisesti, kysymyksen vierestäkin:
1. En näe miksi maailman oletettua ruokapulaa tulisi käyttää perusteluna gm:n käytölle
Suomessa- Suomen ruoantuotanto on Suomen ruoantuotantoa. Meiltä ei viedä voita tai ruista Afrikkaan. Ruoka-apu (jota mielestäni ei pitäisi lainkaan antaa) ostetaan tietääkseni muualta, toivottavasti läheltä ruokapulasta kärsivää aluetta (korjatkaa jos olen väärässä).
- Suomen pitäisi omassa ruoantuotannossaan keskittyä niihin kriteereihin, jotka ovat meille olennaisia (esim. ruoan terveellisyys). Maailman ruokapulan helpottaminen ei ole sellainen.
2. Afrikan ruokapula voidaan ratkaista muilla keinoin, kuin viljelemällä puutteellisesti testattuja, geenimanipuloituja lajikkeita
- Tietääkseni on tehty tutkimus/-ksia, joiden mukaan Afrikan nälänhädässä on kysymys lähinnä puutteellisesta hinta- ym. informaation kulusta. Esim. toisella puolella maata on saatettu haaskata ruokaa samoihin aikoihin kun toisella puolella on ollut pulaa. Se, että maataloustuotteita kaadetaan jokeen ei ole epätavallista Afrikassa (kuljetettu markkinoille, hinta nollassa, kuljetus kotiin maksaa, siispä pavut pistetään jokeen kellumaan)
- Ruokapula aiheutuu suurelta osin vääristä viljelymenetelmistä ja jopa ihmisten tyhmyydestä (vrt. Zimbabwe). Siihen ei GM voi auttaa.
3. Liittyen edellisiin; minusta on kuitenkin OK antaa GM-lajikkeita Afrikan käyttöön. Kuten sanoit, kasvanut syöpäriski ei tunnu missään, jos nälkäkuolema odottaa. Tietääkseni Euroopan GM-vastaisuus on jo aiheuttanut ongelmia Afrikassa. Afrikan 'gm:isoituminen' vaikuttaa kuitenkin heidän tuotteidensa haluttavuuteen täällä, mutta se olkoon paikallisten viljelijöiden valinta. Samalla tavalla en vastusta GM:n käyttöä Yhdysvalloissa - se on heidän oma valintansa
4. En vastusta GM:n käyttöä sellaisissa tuotteissa, joita ei käytetä ihmisten tai eläinten ruoaksi, esim. puuvilla. Näitäkään en silti haluaisi Suomeen, koska on pieni riski tuon dna:n leviämisestä muihin kasvilajeihin
5. GM-tuotteille ei tehty kunnon testejä USA:ssa, vaan ne läpihuudettiin FDA:sta Bush vanhemman/Dan Quaylen hallinnon aikana. Syynä ilmeisesti raha. Ongelma ei ole poistunut Euroopassa; vaikka täällä suhtaudutaan kielteisemmin gm:ään, mitään kunnollista tutkimusvelvoitetta ei ole gm-tuotteille laitettu, vaikka ne ovat jo markkinoilla
6. Minimissään tuotteissa pitäisi edes ilmoittaa gm:n käytöstä, jotta kuluttajat voisivat päättää itse, ostavatko vai ei. Tätäkään tietoa ei ole katsottu tarpeelliseksi antaa suomalaisille, vaikka sillä voi olla negatiivisia seurauksia heidän terveydelleen
7. Järkevää olisi kuitenkin kieltää gm-tuotteet kokonaan, siihen asti kunnes saadaan luotettavaa tutkimustietoa (ainakin Itävalta, Puola ovat kieltäneet). GM:n hyödyt Suomelle ovat pienet, miksi ottaa riski?
8. 'A question of character'. GM-tuotteiden pääjehu on firma, joka
- valehteli kehittämänsä PCB:n vaarattomuudesta n. 10 vuoden ajan
- valehteli kehittämänsä Agent Orangen vaarattomuudesta
- valehteli kehittämänsä nautaeläinten kasvuhormonin vaarattomuudesta
- valehteli gm:n yhteydessä käytetyn kehittämänsä kasvimyrkyn vaarattomuudesta ja luonnossa hajoamisesta
- on teettänyt GM:stä epätieteellisiä tutkimuksia, tarjonnut 1,2 miljoonan dollarin lahjusta oikeudenkäynnissä Kanadassa, jne. jne. ad infinitum.
9. Vastustanko geenituotteita vai menetelmää? Vähän molempia. Syynä jälkimmäisen vastustamiseen on, että on tiettyjä viitteitä siitä, että menetelmä itsessäänkin saattaa olla ongelma. Sillä saattaa olla jotain tekemistä sen kanssa, että ei (tietääkseni) voida tarkasti määrittää geeniin istutettavan, ulkopuolisen dna-pätkän paikkaa kasvin/eläimen omassa dna-ketjussa. Kuten mainitsin, maailman ensimmäinen markkinoille tuotu gm-tuote tappoi 37 ihmistä ja vammautti 1500:aa. Tuotteen kehittänyt japanilainen firma oli aiemmin tehnyt tuota samaa ravintolisää normaaleilla menetelmillä. Firma tuhosi kaiken dokumentaation...
Tämä oli illan viimeinen hidas. En ole vastaamassa kritiikkiin tai kysymyksiin kuin ehkä loppuviikosta, jos silloinkaan.