Kirjoittaja Aihe: 2013-11-14 Valvontaviikko toi uutta tietoa Balkanilta tulevasta rikollisuudesta  (Luettu 591 kertaa)

kekkeruusi

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 11 314
  • Liked: 4168
Poliisin nettisivuilta löydettyä:

Poliisi järjesti viime viikolla rajat ylittävän rikollisuuden teemavalvontaviikon, jossa kohteena olivat Balkanin alueelta tulevat kiertelevät henkilöryhmät. Tarkoituksena oli kerätä ajantasaista tietoa ryhmien osallisuudesta järjestyshäiriöihin ja omaisuusrikollisuuteen sekä kytköksistä ihmiskauppaan. Keskeisenä näkökulmana oli kysymys siitä, käytetäänkö alaikäisiä hyväksi rikosten teossa.

Valvonnan tuloksena saatiin uutta tietoa kiertelevien ryhmien yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen sekä alaikäisten käyttämisestä rikoksissa avustamiseen, mikä on Suomessa uusi rikosilmiö. Valvonnassa saatiin myös vahvistusta aiemmille tiedoille, joiden mukaan osaan kerjäämisestä liittyy pakottamista ja ihmiskauppaa.

Alaikäisen käyttäminen hyväksi rikoksen teossa voi rikoslain mukaan olla ihmiskauppaa. Useissa Euroopan maissa tunnetusta ilmiöstä, jossa lapsilla teetetään mm. näpistyksiä ja varkauksia, on esimerkkejä nyt myös Suomessa. Yhdessä tapauksessa noin 10-vuotias lapsi makasi yksin kadulla pankin edessä pyytäen apua. Pankista tullut vanhus meni auttamaan lasta, jolloin tämä nappasi vanhuksen kädessä olleen lompakon ja juoksi karkuun. Toisessa tapauksessa lapsen kanssa kulkenut nainen pysäytti kadulla ohikulkijan ja kysyi "hospitaalia". Lyhyen keskustelun aikana lapsi kiersi ohikulkijan taakse ja otti tämän taskussa olleesta lompakosta pankkikortin. Kun henkilö myöhemmin huomasi pankkikorttinsa kadonneen, sen koko luottovara oli nostettu.

Europol tuki valvontaa

EU:n poliisivirasto Europol järjesti valvontaviikon ajaksi Suomeen yhteyspisteen, jonka kautta saatiin käyttöön muun muassa Europolin analyysitietokannat sekä yhteydet Romanian ja Bulgarian viranomaisiin. Näiden avulla saatiin tietoa valvonnassa tavattujen henkilöiden osallisuudesta muualla Euroopassa tapahtuneisiin rikoksiin.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Europol toi liikkuvan toimistonsa Suomeen avustamaan poliisia reaaliaikaisesti käynnissä olevassa operaatiossa.

Muutamia henkilöitä sakotettiin laittomasta maassaolosta

Viikon aikana tehdyssä valtakunnallisessa valvonnassa tavattiin 11 henkilöä, joilla ei ollut maassa oleskelemisen edellytyksiä sekä seitsemän henkilöä, joilla oli maahantulokielto. Laittoman maahantulon järjestämisestä epäillään yhtä neljän henkilön ryhmää. Osaa luvattomasti maassa olleista sakotettiin, osa selvisi huomautuksella. Ihmiskauppaan viittaavia tekijöitä ei näissä tapauksissa ollut. Sen sijaan viikon aikana käynnistettiin yksi esitutkinta epäillystä kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä ravintola-alalla.

Poliisi järjestää vuosittain muutamia tehostetun valvonnan viikkoja laittoman maahantulon ja maassa oleskelun torjumiseksi. Osa viikoista järjestetään teemaluonteisina. Valvontaan osallistuvat poliisiyksiköiden lisäksi mm Rajavartiolaitos, Tulli ja Maahanmuuttovirasto. Viikkojen koordinoinnista vastaavat Poliisihallitus ja Keskusrikospoliisi.


"Balkanin alueelta tulevat kiertelevät henkilöryhmät" Eli tuontimanneistahan tässä puhutaan ja heidän keppostelustaan. Mitä järkeä on antaa luvatta maassa oleville sakkoja? Eikö heidät pitäisi raijata rajalle ja postimerkkiä persaukseen?
« Viimeksi muokattu: 14.11.2013, 16:16:15 kirjoittanut kekkeruusi »

Tagit: