Kirjoittaja Aihe: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1  (Luettu 619398 kertaa)

J.M

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 510
 • Liked: 7249
 • Inhorealisti ja paatunut pessimisti
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5940 : 20.03.2020, 22:10:53 »
No niin, enpä tullut tuota ajatelleeksi.

Eli viimeinenkin oljenkorsi tilanteen hallitsemiseksi taisi juuri räsähtää poikki.

Ei mennyt poikki. Jos sinne kouluun ei vaan lapsiaan päästä niin ei niitä sinne Anderssoni saa hitollakkaa. Se on tän koronasoan ratekia.

Omalla luvalla.

Näinpä. Ei kenenkään tarvitse olla tyhmä, jos siihen ei erikseen pakoteta. Jos Li Andersson sanoo, että kouluun voi mennä, mutta ei ole pakko ja suositelee yhä, että ei mentäisi ellei ole aivan pakko, niin minkähän siinä valitset, jos et halua lapsellesi tartuntaa. Niin, miettikääpä sitä...

Juu, en epäile suomalaisvanhempien halua tai kykyä suojella lapsiaan. Oljenkorsi-viittaus oli lähinnä tuohon kun iski tajuntaan, että nyt hallituksella tosiaan taitaa olla mahtivaltuudet kävellä matalamman tason päättäjien yli.

Valmiuslaissa on ymmärtääkseni erilaisia tasoja, mitä tulee keinojen kovuuteen ja pakottavuuteen. Tunteeko joku juridiikkaa niin tarkkaan, ollaanko nyt valmiuslaissa jo HC-osastolla, eli hallitus saa keskenään päättää pakottavista toimista vai pitäisikö esimerkiksi mahdollinen ulkonaliikkumiskielto päättää koko eduskunnan kesken?
Punavihreäthän tunnistaa jo siitä, että heidän toimintansa ja heidän toimintansa tulokset saavat kenen tahansa kasvot joko punoittamaan tai vihertämään. jäsen Veikko

"Rajavalvonnan tilapäinen palauttaminen EU:n sisärajoille ei ole mahdollista kansanterveyden vaarantumisen perusteella". Maria Ohisalo

Chrattac

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 274
 • Liked: 1142
 • Todesstoß
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5941 : 20.03.2020, 22:14:19 »
^^ R0-arvosta on liikkunut varsin laajalla skaalalla arveluja, 1,4-3,9 välillä. Tuo selviää varmasti vasta pandemian jälkeen, jolloin siihen on turha katsoa, vaan japanin ja korean onnistuneisiin testaamisella pysäytettyjen/liikaa sairaalakapasiteettia kuormittamattoman tahdin malliin jotka länsimaissa ollaan häviämässä nykymenolla.

Tämänhän siinä on, tosin tuo läpyskä nimenomaan peräänkuuluttaa myös sitä testaamista. Oletusarvona epidemiologeilla on, että tämän hetken R0-luku Saksalle on toimenpiteistä huolimatta 1,5 ja 2,0 välissä ja tällä hetkellä johtuen levinneisyydestä tiukat toimenpiteet täytyy ottaa käyttöön, jotta toi luku saadaan sinne ykkösen hujakoille. Jos R0 pysyy tuolla 1,5:ssä, joka on optimistinen arvio, Saksassa huippu saavutetaan n. 150 päivän päästä ja teho-osastot on täynnä jo kauan ennen sitä, huipulla tarvitsijoita olisi noiden kuvaajien mukaan n. 600'000 ihmistä. Jos Saksan teho-osasto kapasiteetti on se 26'000 paikkaa ja nyt organisoidaan paikkamäärän tuplausta, voi jokainen järjellä varustettu ihminen päätellä, että kylmää kyytiä on tulossa.

Olisi kauhean hienoa, jos meillä olisi joku viranomaistaho tai vastaava asiantuntijaorganisaatio, joka julkisesti pistäisi ulos näitä laskelmia sekä päätöksentekijöiden tueksi että näitä kirittämään. Saksassa viesti on selvä: aikaa ei ole hukattavaksi, kun epidemian on jo annettu levitä niinkin paljon kuin on. Ed. viestissä näkyy Saksan päivän luvut terveysministeriöltä kello 19:15 (Saksan aika 18:15) ja nuo kyllä kertovat, että kylmää kyytiä on tulossa, kun tuplaantuminen tapahtuu edelleen 3 päivän välein.

E: Typo
« Viimeksi muokattu: 20.03.2020, 22:18:22 kirjoittanut Chrattac »
Sortuu valtakunta tomuun viimein joka ikinen
ja hallitsijain nimet vaipuu unohdukseen tuonelaan,
kaatuu järjestelmät, kuolee sanat suuret huulille
ja rauniolla yksinäinen tuulenhenkäys vaeltaa...

Venne

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 102
 • Liked: 4525
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5942 : 20.03.2020, 22:23:54 »
Jauhetaan että eläkeläisiä pitää suojella ja sitten riskiryhmien on mentävä opettamaan koronatartunnan pelossa lapsia. Mitä jollain liitolla tekee jos se ei enempää kykene huolehtimaan jäsenistään? Eikö ammattiliitot ole juuri tälläisiä tilanteita varten? Jos työnantaja asettaa sinut potentiaaliseen hengenvaaraan, eikö liitto tee mitään? Nyt on vkl aikaa laittaa lakonuhka päälle koronan kanssa. Varhaiskasvatuksessa erittäin perusteltua!

sancai

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 668
 • Liked: 3819
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5943 : 20.03.2020, 22:42:39 »
Hyvä video, missä kiinalaisessa Nanjingin suurkaupungissa asuva japanilainen kuvaa, miten kaupungissa suhtaudutaan virukseen. Kannataa katsoa:

https://youtu.be/YfsdJGj3-jM

Poimintoja videosta:

Nanijingissa ei ole ollut yhtään uutta koronavirustartuntaa pariin viikkoon ja kaikki sairastuneet ovat parantuneet. Silti kaupungissa noudatetaan äärimmäisiä turvakeinoja. Nähtävyyksissä, ravintoloissa, kaikkialla, tarkistetaan sähköisellä henkilötunnuksella, että henkilö ei ole matkustanut vaara-alueilla ja mitataan kuume. Kaikissa kaupoissa ja ravintoloissa on älypuhelimen kautta tapahtuva langaton tilaus ja maksu ja ravintolatyöntekijät työskentelevät suojahaalareissa. Työpaikoilla pidetään tarkkaa rekisteriä, missä työntekijät ovat matkustaneet ja millaisia flunssaoireita heillä on ollut. Jokainen käyttää kasvomaskeja ja jopa hisseissä jaetaan käsipyyhepapereita, millä painaa hissin nappia. Taksikuskit ovat eristäneet etupenkin läpinäkyvällä muovilla ja desinfioivat autonsa useita kertoja päivässä. Etäopiskeluun on kehitetty jo edistyneet ja toimivat jäjestelmät. Joka puolella muistutetaan välttämään kokoontumisia, hallitus lennättää jopa droneja huudattamassa suojautumiskäskyjä.

Saa itseni ja länsimaiset yhteiskunnat tuntumaan täysin kivkautisilta ja barbaarisilta. Meille nauretaan jo kuten täällä nauretaan kehitysmaille.

Hohtava Mamma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 723
 • Liked: 35654
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5944 : 20.03.2020, 22:51:57 »
son päättäjien yli.

Valmiuslaissa on ymmärtääkseni erilaisia tasoja, mitä tulee keinojen kovuuteen ja pakottavuuteen. Tunteeko joku juridiikkaa niin tarkkaan, ollaanko nyt valmiuslaissa jo HC-osastolla, eli hallitus saa keskenään päättää pakottavista toimista vai pitäisikö esimerkiksi mahdollinen ulkonaliikkumiskielto päättää koko eduskunnan kesken?

No siihen voi perehtyä ihan itse. Valmiuslaki.

Lainaus
Poikkeusoloja tämän lain mukaan ovat:

1) Suomeen kohdistuva aseellinen tai siihen vakavuudeltaan rinnastettava hyökkäys ja sen välitön jälkitila;

2) Suomeen kohdistuva huomattava aseellisen tai siihen vakavuudeltaan rinnastettavan hyökkäyksen uhka, jonka vaikutusten torjuminen vaatii tämän lain mukaisten toimivaltuuksien välitöntä käyttöön ottamista;

3) väestön toimeentuloon tai maan talouselämän perusteisiin kohdistuva erityisen vakava tapahtuma tai uhka, jonka seurauksena yhteiskunnan toimivuudelle välttämättömät toiminnot olennaisesti vaarantuvat;

4) erityisen vakava suuronnettomuus ja sen välitön jälkitila; sekä

5) vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.

Noitten lihavoitujen kohtien osalta valmiuslakia ylipäätään voidaan soveltaa. Kohdan 5 osalta varmasti, kohdan 3 osalta mahdollisesti.

Kun tuota lakia lukee, niin aika moni (suurin osa) pykälistä antaa valtuuksia vain aseellisen kriisin uhatessa (1-2) ja joissain tapauksissa kohdan 3 mukaisesti. Pandemia antaa käytännössä oikeudet käskeä terveydenhuoltohenkilökuntaa töihin ja eristää sairaat ihmiset.
Tuomas Malinen haastaa pääministerin

Estolista: Ajatolloh

The society that separates its scholars from its warriors will have its thinking done by cowards and its fighting by fools. -Thucydides

jmk

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 773
 • Liked: 5301
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5945 : 20.03.2020, 22:55:23 »
Pikkuisen on alkanut koulukentältä alkanut kuulua sellaisia huhuja, että siellä ei kauniisti sanottuna olla mielissään tästä uudesta päätöksestä.
...
Epidemian hallinnan kannaltahan tämä päätös saattaa osoittautua katastrofiksi myöskin. Luultavasti joissain kouluissa virus leviää jo.

Äskeinen viestini näyttää kadonneen jonkin teknisen vian takia, joten totean uudestaan, että ei olisi mikään ihme, jos opettajia alkaa nyt jäädä yllättävän paljon pois koulusta (köh köh) flunssaoireiden vuoksi. Silloinhan on suorastaan käsketty jäämään pois töistä.

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 540
 • Liked: 10688
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5946 : 20.03.2020, 22:56:34 »
^^^ Mean while down under:

Bondi beach tänään perjantaina:

https://www.youtube.com/watch?v=9GdlFzfya8Q

https://www.youtube.com/watch?v=Oa2XedgEr3E

yhteissuihkut, ruokapöydät, jäätelöbaarit....  :facepalm:  :facepalm:
Korona on jossain toisella planeetalla. Ei sellaista voi sattua koivun ja tähden alla.

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 964
 • Liked: 60690
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5947 : 20.03.2020, 23:02:44 »
Kreikan saarille tulleiden turvapaikkahuijarien joukossa on havaittu ensimmäiset koronavirus­epäilyt.

Kéan saarelle Ateenan lähelle saapuneen 190 läpsyn ryhmä eristettiin tyhjillään olevaan hotelliin.

Muistakaa silti, etteivät Suomeen tulevat turvapaikanhakijat voi vaikuttaa meidän terveyteen mitenkään, terveisin sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä.

:facepalm:

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006446844.html (20.3.2020)

Lainaus
Salakuljettajien laivalla matkustaneet siirtolaiset eristettiin hylättyyn hotelliin Kreikassa

Kealle rantautuneen salakuljettajien laivan matkustajat eristettiin hylättyyn hotelliin. Taudin pääsy pakolaisleireille olisi katastrofi.

KREIKAN saarille tulleiden siirtolaisten keskuudessa todettiin torstaina ensimmäiset koronavirusepäilyt. Turkkilaisessa laivassa Kean saarelle Ateenan edustalle tullut noin 190 ihmisen ryhmä eristettiin tyhjillään olevaan hotelliin tartuntaepäilyjen vuoksi, kertoo uutistoimisto AFP.

I Kathimerini -lehden mukaan Turkin lipun alla purjehtinut alus oli maanantaina matkalla Turkin Çanakkalesta Marmaranmeren eteläpuolelta kohti Italiaa, kun se joutui merenkäynnin vuoksi rantautumaan Kealle.

Korissian satamassa viranomaisille selvisi, että kyydissä oli siirtolaisia. Väki odotti aluksella torstaihin asti, mitä tuleman pitää, kunnes joissakin matkustajissa todettiin koronavirustartuntaa vastaavia oireita.

YKSI kuumeileva potilas kuljetettiin sairaalahoitoon Ateenaan, kertoo saaren pormestari Eleftherios Tzouvaras AFP:lle. Samaan kyytiin pääsi myös kolme raskaana olevaa naista ja yksi jalkansa loukannut siirtolainen. Väki on kotoisin etupäässä Afganistanista, Iranista ja Somaliasta.

(...)

KREIKASSA oli todettu perjantaihin mennessä 464 koronavirustartuntaa, ja kuusi potilasta on kuollut. Saarten tilanne ei toistaiseksi ole ollut kovin paha.

”Lesboksella on ollut yksi tartuntatapaus, jossa paikallinen, Israelista palannut nainen oli saanut koronavirustartunnan”, Anna Pantelia kertoo.

(...)
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

Atte Saarela

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 202
 • Liked: 1238
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5948 : 20.03.2020, 23:05:15 »
Hyvä video, missä kiinalaisessa Nanjingin suurkaupungissa asuva japanilainen kuvaa, miten kaupungissa suhtaudutaan virukseen. Kannataa katsoa:

https://youtu.be/YfsdJGj3-jM
Tämä video todellakin on erittäin hyvä, ja näyttää todellakin siltä että Kiina on onnistunut painamaan viruksen R0 - arvon reilusti alle yhden suurimmassa osassa maata.. Saavutus johon ei juuri missään Euroopassa ole päästy.

Vaikka nyt kun olen pohtinut tätä vähän, niin epäilen, että tautia on vielä "kytemässä" joissain osissa Kiinaa. Pidän todennäköisenä, että Kiinan päättäjät eivät ole voineet vastustaa kiusausta tipauttaa virallisista tautitilastoista joitain tapauksia, kun se vaan nyt näyttää niin hyvältä, jos torstaina ei ollut yhtään tartuntaa.

Mutta varmasti Suomeenkin kannattaisi kopioida monia asioita mitä Kiinassa tehdään. Ehkäpä esimerkiksi kuumeen mittaaminen kouluissa ja työpaikoilla joka päivä voisi saada kiinni esim muutaman kymmenen prosenttia tartuttajista.. sitäkin voisi olla paljon apua.

Ehkä tärkein asia mitä kannattaisi soveltaa täälläkin saattaa olla tuo hengitysmaskien käyttö. THL väittää, että "ei ole tieteellistä näyttöä" että ehkäisisi tätä epidemiaa.. Mutta kun otetaan huomioon, että näyttö siitä, että tauti leviää hengitysilman mukana alkaa olla aika varmaa, niin tuntuu todella kaukaa haetulta ajatukselta, että maskeista ei olisi apua. Erityisesti kun kaikissa maissa joissa tauti on saatu parhaiten kuriin, ne ovat laajasti käytössä.

Tässä esim. Zero Hedgen uutinen jonka mukaan niitä taudinkantajia vielä jonkin verran Kiinassa on
https://www.zerohedge.com/geopolitical/beijings-claim-no-new-infections-contradicts-reality-ground
Lainaus
After conducting the largest quarantine in human history, China is now claiming, for a second day, that there are zero new local cases of COVID-19.

For those who aren't inclined to take the CCP at their word, however, ample evidence exists to prove that China is lying - about both the number of dead and the ongoing situation.

Mutta voi silti olla mahdollista saada tauti käytännössä hallintaan .. Loppuvaiheen kitkentä vaatisi ehkä kaikkein tiukimpia toimia, luultavasti jonkun sopivan tietojärjestelmän, ihmisten kulkurajoituksia joilla pidetään "puhtaat" alueet puhtaina, jne jne..

En nyt tarkemmin ajateltuna ole varma onko se realistista, mutta jos testauskapasiteettia olisi tarpeeksi, se saattaisi oikeasti ollakin mahdollista.
« Viimeksi muokattu: 20.03.2020, 23:22:43 kirjoittanut Atte Saarela »

hamppari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 067
 • Liked: 3333
 • Olisipa alkuräjähdys ollut suutari
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5949 : 20.03.2020, 23:08:37 »
Hyvä video, missä kiinalaisessa Nanjingin suurkaupungissa asuva japanilainen kuvaa, miten kaupungissa suhtaudutaan virukseen. Kannataa katsoa:

https://youtu.be/YfsdJGj3-jM

Jos siellä vielä on virusta, niin tuo japski kyllä koetti väkisin tartuttaa itsensä. Katselin 5 minuuttia ja 5. virheen kohdalla lopetin:

- Tartui käsillään sillankaiteeseen
- Nojasi donaldsin tiskiin käsillään
- Hiplaili taksin muovista suojusta
- Tarttui metron käsikahvaan (kukaan muu mertossa ei)
- Nojasi kämmenellä seinään julisteen vieressä

"Onhan näitä sairauksia ja epidemioita, joista koronavirus ei todellakaan ole niitä pahimpia ja hurjimpia.
Kovin pieni tussahdus tästä tulee joka tapauksessa talouteen.
Näitä tulee ja menee koko ajan." -Pekka Seppänen, 11.2.2020 YLE-Jälkipörssi

zupi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 080
 • Liked: 5835
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5950 : 20.03.2020, 23:28:55 »
Keräsin corona-kuolemien määrät vähän useammasta Euroopan maasta ja laitoin ne samaan kuvaan Etelä-Korean kanssa, nämä liitteenä. Käyrät alkavat ajankohdasta, jolloin kuolemia oli kussakin maassa viimeisen kerran alle 5. Jokainen tehköön haluamansa johtopäätökset eri maiden toimien järkevyydestä ja siitä, mitä tulevaisuus mahdollisesti tuo tullessaan.

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/south-korea/
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/uk/
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/france
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/germany
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy

Päivitin liitekuviin tämän päivän luvut, ja lisäsin vielä mukaan Espanjan. Espanjan käppyrää siirsin kuitenkin kolme päivää, koska siellä homma näköjään räjähti käsiin erityisen nopeasti. Oleellista noissa kuvaajissa on kuitenkin mielestäni käyrien muoto, kaikkien mukana olevien Euroopan maiden käppyrät käyttäytyvät täysin eri tavalla kuin Etelä-Korean, mutta keskenään kuitenkin varsin samankaltaisesti. Ainakin toistaiseksi myös Saksan käppyrä seuraa siis ikävän kivasti muiden maiden käppyröitä. Tämä siis riippumatta siitä, että positiivisten testitulosten määrä näissä maissa on hyvin erilainen.

Pointti tässä lähinnä on se, että mielestäni näyttäisi siltä, että EU-maiden nykyisellä taktiikalla ennemmin tai myöhemmin homma lähtee lapasesta (Suomesta nyt puhumattakaan, rinnalle ja ohi jne). Ja kaikkia ihmisiä ei voida kuitenkaan loputtomasti pitää karanteenissa. Vaikka tauti saataisiin kaikkiin ihmisiin kohdistetuilla karanteeneilla ja jyrkillä ulkonaliikkumiskielloilla hetkellisesti laantumaan, niin siitä ei kuitenkaan olisi välttämättä hirveästi hyötyä, koska ei ihmisiä voi loputtomasti määrätä pysymään kodeissaan. Itse pitäisinkin nyt tarvittavina toimenpiteinä välitöntä, luokkaa kolmen viikon lähes täydellistä karanteenia kaikille muille kuin "tarvittaville" suomalaisille. Oleellista kuitenkin on, että samaan aikaan viranomaisten pitäisi kaikkia valmiuslain suomia valtuuksia käyttäen valmistuttaa niin paljon testausvälineitä kuin ikinä vain mahdollista. Tuo voi onnistua nopeastikin:
https://www.independent.co.uk/news/world/americas/coronavirus-german-tests-develop-private-pharma-company-cdc-a9406956.html
Lainaus
Coronavirus: German company developed 1.4m tests in six weeks while US production stalled
Lisäksi tänä aikana kaikki tarvittavat valmiuslain suomat valtuudet mm. ihmisten pakkokaranteenin mahdollistamiseksi ja kaikkien ihmisten teletietojen (=sijaintitietojen) väliaikaiseksi keräämiseksi pitää ottaa käyttöön. Itsekin olen helvetin tarkka yksityisyyden suojastani, mutta nyt sillä voi heittää vesilintua. Ja paljon muutakin pitäisi tehdä, liittyen esim tautitapausten ja altistuneiden jäljittämiseen kohdistettujen resurssien, "corona-sairaaloiden" ja altistuneiden "säilytyskeskusten" luomiseksi. Lyhyesti sanoen, pitää tehdä KAIKKI mahdollinen, jotta saavutettaisiin samanlainen iskukyky coronan torjumiseen kuin on esim. Etelä-Korealla. Tällä tavoin tuon pakkokaranteenin jälkeen voitaisiin siirtyä suunnilleen normaaliin elämään, mutta sillä varauksella, että tautitapausten sattuessa kohdalle / lähelle, voi itse kukin sitten edelleen joutua pariksi viikoksi pakkokaranteeniin. En ainakaan itse näe mitään muuta mahdollisuutta sille, että tästä vitsauksesta selvittäisiin kohtuullisen pienillä tappioilla, samaan aikaan kun yhteiskunta kuitenkin edelleen jollain tavalla jatkaisi toimintaansa.

Joo, tiedän. Realistisesti ajatellen tuntuu tällaisella aikataululla aika mahdottomalta. Mutta jos nykylinjalla jatketaan, niin lopputulos on kyllä ainakin itselleni täysin selvä. Eikö kannattaisi kuitenkin yrittää?

Onneksi kyseessä on kuitenkin vielä sellainen virus, jonka tappavuus ei ole kovin suuri, vaikkakin tarttuvuus on ikävän korkea. Esim. mers ja sars taisivat olla juuri päinvastoin, ja nehän hävisivät varsin nopeasti. Mutta tuo "onneksi" sana liittyy siis siihen, että mitäs jos tämä nykyinen virus olisi ollut sellainen, että sillä on esim mersin tappavuus (luokkaa 35 %) ja coronan tarttuvuus... Vaikka tappioita nyt tuleekin, niin luulisin, että tulevaisuudessa kun tuollainen tauti iskee, niin Suomessakin olemme pikkaisen paremmin valmistautuneita siihen.

Edit. Lisätty yksi oleellinen öyhötyksen innossa hävinnyt "muuta" sana.
« Viimeksi muokattu: 21.03.2020, 00:15:47 kirjoittanut zupi »
"If all the votes are added up in PA, Trump is going to lose." - Pennsylvania AG Josh Shapiro, 31.10.2020

“I do not accept the rules imposed by others.... And in periods of regime change, the normal rules don’t apply.” - Soros

Riukulehto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 902
 • Liked: 5609
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5951 : 20.03.2020, 23:37:14 »
Valko-Venäjällä jääkiekon pääsarja edelleen täydessä vauhdissa. Yleisö on katsomossa normaalisti. Neman Grodnossa pelaa suomalaisia mm. Timo Hiltunen, Sami Jekunen, Joonas Hurri. Higlightseja tämän illan ottelusta Neman Grodno - Soligorsk -> https://youtu.be/5gixeYoVJvo
« Viimeksi muokattu: 20.03.2020, 23:55:16 kirjoittanut Riukulehto »

Ajatolloh

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 253
 • Liked: 3984
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5952 : 20.03.2020, 23:39:55 »
Taiwanilaislääkärit maskien disinfektoinnista:

Lainaus
Face masks can be used repeatedly after disinfection: doctors
----

According to Chen Wi-po, a Taipei-based urologist, face masks can be used again by the same wearer as long as they did not get wet and were not worn for more than 4 to 6 hours at high-risk locations, such as hospitals.

In a Facebook post, Chen said 30-minutes of ultraviolet light exposure on each side of the used face mask will be enough to sterilize it properly.

At home, UV light sterilization can be carried out by putting used masks in a dish dryer equipped with a UV sterilizing lamp, Chen said. After being sterilized in a dish dryer, however, the masks need to be put in a relatively clean and dry environment for three days before they can be used again, he said in the post.

Huang Ching-tai, chief of the Infectious Diseases Division at Chang Gung Memorial Hospital in Linkou, said, meanwhile, that spraying alcohol on both sides of a used mask also allows a mask to be worn again as long as it was not damaged or contaminated.

Secondhand masks have been scientifically proven to have less filtration functions but are still usable, Huang said.
The doctors' advice came in the wake of reports of shortages of surgical masks as the government pledged to roll out new mask production lines to meet the surging demand.

https://focustaiwan.tw/society/202002020012

Suomalainen sovellutus maskien desinfioinnille on pistää ne saunaan. Vaikka sen jälkeen kun on itse kylpenyt ja siellä on vielä reilusti jälkilämpöjä.

15 minuuttia >56 C asteessa käytännössä redusoi maskista tartuntakykyiset virukset olemattomiin.

Luultavasti sekin toimisi aika hyvin että suihkuttaa maskiin kevyesti vettä ulkopinnalle ja pistää mikroaaltouuniin 3 minuutiksi. Useampi maski täytyy tietysti olla ja mielellään ei metallia maskeissa. Lisäkuormaksi kannattaa laittaa kuppi jossa on vettä. Varo kuppia poisottaessasi, vesi on luultavasti hyvin kuumaa.
l'uomo normale: "Sitten kun Suomi on EU:n ainoa ja viimeinen jäsenmaa, suomalaiset saavat EU:n elimistä paljon hienoja virkoja."

Hohtava Mamma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 723
 • Liked: 35654
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5953 : 20.03.2020, 23:48:44 »
Saarikoskelta ihan hyvä kirjoitus, josta voisi tehdä lukuisia eri ketjuja:

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006439595.html

Lainaus
HYVÄKIN asia voi joskus mennä liian pitkälle. Niin on nyt käynyt globalisaatiolle.

Tämän myönsi viime keskiviikkona The Wall Street Journal lehden kolumnisti William Galston.

”Kun pohdiskelin Covid-19:n taloudellisia seurauksia, tajusin jotain: Mitä jos amerikkalaista liike-elämää vuosikymmeniä hallinnut jatkuvan tehostamisen tarve on tehnyt maailman talousjärjestelmän haavoittuvaisemmaksi šokeille?”

Hyvästä asiasta voimme olla eri mieltä, mutta aivan varmasti liiallinen tehostaminen altistaa häiriötiloille.

***

Lainaus
Globalisaatiolla on nimittäin ollut voittajansa, mutta myös häviäjänsä. Jälkimmäisiin ovat kuuluneet länsimaiden vähemmän koulutetut työntekijät, varsinkin tehdastyöläiset.

Jännä juttu miksi vasemmisto ja vasemmistomedia hehkuttaa globalisaatiota. Onkohan tullut mietittyä tämä asia ihan loppuun asti? No joo, eihän nykyvasemmisto ole enää työläisen puolella ollut vuosiin vaan työttömän.

***

Lainaus
Kun Kiinan johtaja Deng Xiaoping avasi maataan markkinoille, hän sanoi, ettei välitä, onko kissa musta vai valkoinen, kunhan se saalistaa hiiriä. Amerikkalaiset olivat niin riemastuneita siitä, että Deng oli hyväksynyt kapitalismin, että heiltä meni kauan ymmärtää, mikä oli se hiiri, joka Dengillä oli mielessään.

Länsi ei tajunnut voimantunnossaan sitä, että jossain vaiheessa poika on vahvempi kuin isänsä.

***

Lainaus
NYKYISENLAINEN globalisaatio luo vielä maailmantalouteen aivan oman lisäriskinsä, sillä tuotantoketjut on rakennettu niin pitkiksi ja polveileviksi, että häiriö missä tahansa ketjun kohdassa uhkaa romahduttaa koko ketjun ja aiheuttaa tavarapulan.

Ilmeisin esimerkki tästä on lääketeollisuus, sillä lääkkeiden tehoavista aineista suurin osa tuotetaan nykyään Kiinassa. Se tarkoittaa sitä, että Kiina voi tahtoen tai tahtomattaan aiheuttaa länsimaissa vakavan lääkepulan.

Aivan totta. Kuten minkä tahansa hyödykkeen keskitetty tuotanto. Juuri siitä syystä kansallisvaltio on sopiva yksikkö, ei globaali ylitehostettu kone. Se pienentää kaikkein suurimpia voittoja, mutta lisää kriisinsietokykyä.

***

Lainaus
Ilmastonmuutos, toistuvat pakolaiskriisit, poliittisen järjestelmän heikkeneminen ja kansainvälisen järjestyksen horjuminen ovat kaikki vahvistaneet sellaista ajatusta, että maailmassa on jotain vikaa.

Globalisaatio yski pahasti jo ennen kuin korona iski. Jo viime vuonna maailmankauppa supistui 0,4 prosenttia. Pudotuksen takana oli muun muassa Yhdysvaltain ja Kiinan kiihtynyt kauppasota.

Vika ei ole ollut missään muussa kuin siinä, että kuvitelmat ovat muuttuneet todellisuutta tärkeämmiksi. Lupaamisesta on tullut tärkeämpää kuin lupauksen pitämisestä; laulamisesta tärkeämpää kuin laulun aiheesta.

***

Lainaus
Me suomalaiset olemme kerääntyneet kuuntelemaan pääministeri Sanna Marinia ja presidentti Sauli Niinistöä.

Kriisitilanteessa korostuu taipumus takertua olemassa oleviin auktoriteetteihin kuin hukkuva oljenkorteen. Jokainen päätelköön itse kannattaako takertua sellaiseen, joka on pelkästään haitannut hukkumiselta pelastautumista.

***

Lainaus
Suuri osa maailman epidemioista on aina alkanut Kiinasta. Ennen monet niistä myös pysyivät Kiinassa, mutta eivät enää. Yksi syy siihen on, että kiinalaisista on tullut maailman nopeimmin kasvava lentomatkustajien ryhmä.

No laittakaa ne lepakkobasaarinne kuntoon tai ei ole mitään asiaa sivistysmaihin. Jos ette voi ruokkia koko kansaanne ilman lepakko- ja vyötiäisbasaarianne, niin olisiko teitä liikaa?

***

Lainaus
Voi olla, että Trumpin puhetta lainataan joskus samalla tavalla kuin Britannian ulkoministerin Edward Greyn sanoja vuonna 1914 ennen ensimmäisen maailmansodan syttymistä:

”Valot tulevat sammumaan kaikkialla Euroopassa; emme tule näkemään niiden syttymistä enää meidän elinaikanamme.”

Valot eivät tule sammumaan Euroopassa niin pitkään kuin on yhteinen tähtäin jonne mennä. Merkeleellisen politiikan seurauksena se tähtäin on aika monelta hukassa. Ei ole enää yhteistä intressiä minkä puolesta venyä; ennemmin kannattaa huijata kaikki mitä irti saa muiden kustannuksella.

« Viimeksi muokattu: 20.03.2020, 23:51:34 kirjoittanut Hohtava Mamma »
Tuomas Malinen haastaa pääministerin

Estolista: Ajatolloh

The society that separates its scholars from its warriors will have its thinking done by cowards and its fighting by fools. -Thucydides

hulaq

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 4 257
 • Liked: 6314
 • The sloganist
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5954 : 21.03.2020, 00:01:06 »
Poistin WHO whatsapp sovellus viestit, vaikka onkin ns. legit-kamaa. Whatsapissa on vain viestiryhmä maksimit yms, joten mistä näistä tietää. Googlella lisää tietoa "WHO whatsapp +41798931892". Yritetään välttää kaikkea korona-scammia jos suinkin mahdollista.

Edit - Scammilla siis tarkoitan sitä, kun täällä ollaan nimimerkeillä yms, että ei vahingossakaan kukaan lukija liity puhelinnumeroita vaativiin keskusteluihin, sovelluksiin tai muuta vastaavaa ihan vaan toisten nimimerkkien "ohjeistamana". Tämä siis puhtaasti varotoimenpide.
« Viimeksi muokattu: 21.03.2020, 00:08:54 kirjoittanut hulaq »
Iudex illius ero

Ajatolloh

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 253
 • Liked: 3984
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5955 : 21.03.2020, 00:09:21 »
Lock-downin kustannuspuolesta on ollut vähemmän juttua.

Maksaa se sekin, että ihmiset eivät shoppaile tai uskalla liikkua tai kököttävät karanteenissa.

Ruotsin keskuspankin entinen varapääjohtaja ja valtiollisen eläkerahaston johtaja Kerstin Hessius varoittaa, että Ruotsin kansantalous voi haaksirikkoutua täydellisesti ja työttömyys nousta 20-40%:siin. Hessiuksen mukaan nyt ollaan matkalla kohti Saksan 1920-luvun kriisiä tai Yhdysvaltain 1930-luvun Great Depressionia.

Coronaviruset kan orsaka en total kollaps för den svenska samhällsekonomin.
Den varningen kommer från Kerstin Hessius, tidigare vice riksbankschef.
– Vi kan få en arbetslöshet på 20 till 40 procent, säger hon till SVT.


https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/70GeX9/forre-riksbankstoppen-det-ar-som-11-september--varje-dag

Todettakoon, että Ruotsi ei ole ottanut käyttöön senkään vertaa viranomais-lock-down toimenpiteitä kuin Suomi. Silti Hessius povaa jopa 40% työttömyyttä ja kaikkien aikojen lamaa.

Mitähän se työttömyys, puute ja köyhyys Suomessa tulee olemaan? 50%?

Siihenkin tulee muuten kuolemaan porukkaa kun kansakunta taantuu oikein köyhäksi. Ei ole varaa enää sen jälkeen edistyneisiin hoitoihin. Palataan lääketieteessä 1800-luvulle.
« Viimeksi muokattu: 21.03.2020, 00:11:14 kirjoittanut Ajatolloh »
l'uomo normale: "Sitten kun Suomi on EU:n ainoa ja viimeinen jäsenmaa, suomalaiset saavat EU:n elimistä paljon hienoja virkoja."

Beenari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 834
 • Liked: 3883
 • Banned
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5956 : 21.03.2020, 00:11:21 »
Tarkkuuteen voi tietenkin vaikuttaa paljonkin vaikka käyttäytyminen, jos sattumalta, jossain veriryhmässä tietyllä otoksella ihmiset on enempi varovaisia ja toiseen ryhmään sattuu enemmän huolettomampia. Eikä sitä voi sulkea pois tässäkään, vaikka tutkimuksessa olikin kolme eri sairaalan aluetta ja havainto sama jokaisessa - joka poistaa sattuman ja käytöksen vaikutusta.

Muusta maailmasta en tiedä mutta Suomen osaltahan veriryhmät jakautuvat seuraavasti (lähde SPR veripal velu:
A 43%
0 33%
B 18%
AB 8%

Olisiko tuolla vaikutusta eri veriryhmien sairastuvuuteen? Olettaen että prosentit on osapuilleen tuota luokkaa muuallakin.
"Hölmöä miettiä, mikä maan tai maapallon tila on sadan vuoden kuluttua. Meistä kumpikaan ei ole silloin enää elossa"
- Antti Rinne (SDP)

P

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 960
 • Liked: 10517
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5957 : 21.03.2020, 00:24:19 »
Hyvä video, missä kiinalaisessa Nanjingin suurkaupungissa asuva japanilainen kuvaa, miten kaupungissa suhtaudutaan virukseen. Kannataa katsoa:

https://youtu.be/YfsdJGj3-jM

Poimintoja videosta:

Nanijingissa ei ole ollut yhtään uutta koronavirustartuntaa pariin viikkoon ja kaikki sairastuneet ovat parantuneet. Silti kaupungissa noudatetaan äärimmäisiä turvakeinoja. Nähtävyyksissä, ravintoloissa, kaikkialla, tarkistetaan sähköisellä henkilötunnuksella, että henkilö ei ole matkustanut vaara-alueilla ja mitataan kuume. Kaikissa kaupoissa ja ravintoloissa on älypuhelimen kautta tapahtuva langaton tilaus ja maksu ja ravintolatyöntekijät työskentelevät suojahaalareissa. Työpaikoilla pidetään tarkkaa rekisteriä, missä työntekijät ovat matkustaneet ja millaisia flunssaoireita heillä on ollut. Jokainen käyttää kasvomaskeja ja jopa hisseissä jaetaan käsipyyhepapereita, millä painaa hissin nappia. Taksikuskit ovat eristäneet etupenkin läpinäkyvällä muovilla ja desinfioivat autonsa useita kertoja päivässä. Etäopiskeluun on kehitetty jo edistyneet ja toimivat jäjestelmät. Joka puolella muistutetaan välttämään kokoontumisia, hallitus lennättää jopa droneja huudattamassa suojautumiskäskyjä.

Saa itseni ja länsimaiset yhteiskunnat tuntumaan täysin kivkautisilta ja barbaarisilta. Meille nauretaan jo kuten täällä nauretaan kehitysmaille.

Ja silti Kiinassa syödään säännöllisesti huonosti kypsennettyä muurahaiskäpyä, lepakkoa, sivettikissaa tms. ja saadaan vähintään kerran vuosikymmenessä aikaan uusi vakavan epidemian aiheuttava virus.

Naurattaisi, jos seuraukset eivät olisi tätä. Siellä siis osataan karanteenit, mutta ei osata lopettaa ne aiheuttavaa käytöstä.
Kestää parikymmentä vuotta ennen kuin suomalainen lapsi alkaa kuluttamisen sijasta tuottaa yhteiskunnalle jotain. Pakolaisen kohdalla kyse on luultavasti parista vuodesta. Siksi pidän puheita pakolaisten aiheuttamista kansantaloudellisista rasitteista melko kohtuuttomina.
- J. Suurpää, HS 21.4.1991

Rasvari

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 243
 • Liked: 583
 • Entinen keskustelija, nykyinen Venäjän trolli.
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5958 : 21.03.2020, 00:54:03 »
Joten toimintatapa on ilmiselvästi tuo. Nyt tietysti kaikki yksittäistapaukset, joita ei ole onnistuttu kontaktoimaan, voivat valittaa tänne kuinka heitä ei ole määrätty. Sehän se todistaa jotain? Valittamisen sijaan voisitte korjata asiantilan ihan itse: yhteys poliisilaitokseen, kerrotte että tulitte paikasta x ja haluatte seriffiltä määräyksen pysyä kotona. Varmasti järjestyy.

Kaikkihan on lopulta vain joukko yksittäistapauksia.

Lainaus
Kerrottakoon kertauksena vielä sekin uudestaan, että lentokenttävirkailijan lässyttämisillä ei ole minkäänlaista juridista merkitystä, ei ainakaan matkan jälkeisiin tapahtumiiin ja olemisiin. Joten siinä mielessä täällä kaipailtu lentokenttävirkailija toimittaminen on vähän rikkinäinen menetelmä. On tuo poliisin antama tiedoksianto vähän sitä parempi vaikka siinäkin varmasti taitaa olla parantamista kattavuudessa.

Itse en tiedä ketään joka olisi jäämässä pois karanteenista työrintamilla, moni otti lapsiaan koulusta pois jo viiime viikon torstaina tai perjantaina ja urheiluseuratkin rajoittivat harjoituksiaan. Jos huomasit monessa paikassa yritykset ja yhteisöt toimivat jo silloin kun viranomaiset ja hallitus vielä imivät peukkua koloissaan tai selitelivät ettei tässä mitään ole. Totean myös ettei poliisin soittokaan ei auta sen enempää kuin lentokenttävirkailijan jutustelut jos ao. henkilöä ei kiinnosta noudattaa ohjeita, ei kaikkivoipa poliisiviranomainenkaan pääse joka paikkaan vahtimaan. Virallinen Suomi otti ja ottaa juuri pahasti siipeensä uskottavuudessaan tötöilemällä toimenpiteiden kanssa, todellakin toivon että tahti paranee tästä eteenpäin.

Lähteesi jäi uupumaan siitä, että poliisi yrittää(?) tavoittaa kaikki paitsi muutamat haastavat yksittäistapaukset joille saatiin lähettyä kuitenkin vaikkapa automaattitekstiviesti.  Sitä olisin kaivannut.

Chrattac

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 274
 • Liked: 1142
 • Todesstoß
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5959 : 21.03.2020, 00:58:54 »
Suomessa Klorokiinistä onkin jo jubailtu ja puhuttu sekä alustavia tutkimuksiakin aineesta on maailmalta kajahtanut. Älköön kukaan nyt kuitenkaan ominpäin mene toimimaan kuin herrasväki Lagosissa, missä ensimmäiset Klorokiiniyliannostukset ovat rantautuneet jo sairaaloihin:

Lainaus käyttäjältä: FAZ.net, Annkathrin Weis, 20.03.2020 23:48
In der nigerianischen Millionenmetropole Lagos sind laut Behörden erste Fälle von Chloroquin-Vergiftungen aufgetreten, nachdem Präsident Donald Trump das Malaria-Mittel für die Behandlung des Coronavirus angepriesen hatte.
 
Schon vorher sei das Medikament in Online-Netzwerken als "Heilmittel" gegen das Virus bezeichnet worden und in einigen Vierteln der Stadt ausverkauft gewesen, sagte die Gesundheitsberaterin des Gouverneurs, Ore Awokoya, am Freitag der Nachrichtenagentur AFP. Doch erst seit Trumps Pressekonferenz am Donnerstag stünden die Menschen vor allen Apotheken Schlange. Sie sei sehr besorgt, weil viele das Mittel nun nach eigenem Gutdünken einnähmen, sagte die Gesundheitsexpertin. Mindestens zwei Patienten seien mit Vergiftungserscheinungen ins Krankenhaus gebracht worden, doch müsse mit mehr Opfern gerechnet werden.

Käännös:
Viranomaisten mukaan nigerian miljoonametropolin, Lagosin, ensimmäiset klorokiinimyrytykset ovat tapahtuneet Presidentti Donald Trumpin mainostettua kyseistä malarialääkettä hoidoksi koronavirukselle.

Lääke on aiemmin kerrottu hoitokeinoksi virukselle online-yhteisöissä ja se on myyty loppuun osissa kaupunkia hallinnon lääketieteellinen neuvonantaja, Ore Awokoya kertoi AFP:lle perjantaina. Mutta vasta Trumpin torstaisen lehdistötilaisuuden jälkeen ihmiset ovat jonottaneet kaikkien apteekkien edessä. Hän on erittäin huolissaan, koska monet ottavat nyt lääkettä omalla luvalla, terveysasiantuntija sanoi. Ainakin kaksi potilasta on tuotu sairaalaan myrytysoireiden vuoksi, mutta täytyy odottaa lisää uhreja


Trumpin ja verkkoyhteisöjen vika, että Nigerialaiset omin lupineen ostaa apteekit tyhjäksi malarialääkkeestä ja kiskoo niitä kuin kuuluisia nallekarkkeja aiheuttaen myrkytyksen.  :roll:
Sortuu valtakunta tomuun viimein joka ikinen
ja hallitsijain nimet vaipuu unohdukseen tuonelaan,
kaatuu järjestelmät, kuolee sanat suuret huulille
ja rauniolla yksinäinen tuulenhenkäys vaeltaa...

Viivasuora

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 99
 • Liked: 787
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5960 : 21.03.2020, 00:59:25 »
Sijoitushommaketjuun en ole postaillut, kun en alasta juurikaan ymmärrä, mutta tulkitsinko oikein, että nyt on ollut jo pari päivää pörssissä ei isoa, mutta silti selkeää nousua? Ja tänäänkin päättyi nousuun, vaikka on epävarma vk-loppu edessä ja pörssit sulki. Kolmeen päivään en ole kursseja kurkkinut, mutta nyt katsoin ja odottamani hurjan sukelluksen jatkon sijaan onkin tasaista tai jopa nousua. Miten tuo nyt pitäisi tulkita?

Tämä voisi liittyä aloitettuihin ihmiskokeisiin rokotteiden osalta sekä massiivisiin tukipaketteihin. Valtion kukkarosta kaadettavat apurahat pyritään perinteisesti kohdentamaan elinkelpoisehkoihin pörssiyhtiöihin yhden tai kahden hengen pikkupuljujen sijaan, joten ainakin tilapäistä nousua voisi olla saatavilla.
Pitäisi yrittää saada sitä väestönosaa tautia sairastamaan, jolle tauti todennäköisimmin ei ole vaarallinen eli lapset, nuoret, aikuiset. Ja pyrkiä rajaamaan iäkkäämpää väestöä sairauden ulkopuolelle.
- Infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen, HUS 23.4.2020

Ajatolloh

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 253
 • Liked: 3984
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5961 : 21.03.2020, 01:01:50 »

Italian terveysinstituutti ISS julkisti perjantaina tuoreimman analyysin kuolintapauksista. Sen mukaan kuolonuhrien keski-ikä on 78,5 vuotta. Nuorin kuolleista oli 31- ja vanhin 103-vuotias. Mediaani-ikä oli 80.

Kuolleista 41 prosenttia kuului ikäryhmään 80–89 ja 35 prosenttia oli 70–79-vuotiaita.

Analyysi perustuu 3 200 raportoidun koronakuoleman tietoihin. Niiden mukaan peräti 70,6 prosenttia kuolleista on ollut miehiä ja naisia 29,4 prosenttia. Menehtyneiden naisten mediaani-ikä oli 82 kun miehillä se oli 79 vuotta.

Koronaan sairastuneiden mediaani-ikä Italiassa on ollut 63 vuotta.

Vieläkin hätkähdyttävämpi havainto Italiasta on se, että 99 prosentissa tutkituissa 481 kuolemantapauksessa oli uhrilla ollut yksi tai useampi perussairaus ennen virustartuntaa. Kolme tai useampi sairautta oli 48,6 prosentilla kuolleista.

Kohtalokkaimmat perussairaudet olivat korkea verenpaine (73,8%), diabetes (34%) ja sydänsairaudet (30,1%).

Merkittävää on myös se, että vain 1,2 prosentilla kuolleista ei ollut aiempaa sairautta.


https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006447717.html
----

Kommentti: Käytännössä kaikilla kuolleilla oli joku vakava perussairaus. Pankaapa merkille korkea verenpaine. Aiemmin täällä on ollut juttua tietyntyyppisten verenpaine- ja sydänlääkkeiden mahdollisesta yhteydestä vakavien komplikaation mahdollisuuteen. Italian data antaa sille hypoteesille vahvistusta. Mikään näyttö se ei asian puolesta tietenkään ole.
l'uomo normale: "Sitten kun Suomi on EU:n ainoa ja viimeinen jäsenmaa, suomalaiset saavat EU:n elimistä paljon hienoja virkoja."

Chrattac

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 274
 • Liked: 1142
 • Todesstoß
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5962 : 21.03.2020, 01:13:45 »

Italian terveysinstituutti ISS julkisti perjantaina tuoreimman analyysin kuolintapauksista. Sen mukaan kuolonuhrien keski-ikä on 78,5 vuotta. Nuorin kuolleista oli 31- ja vanhin 103-vuotias. Mediaani-ikä oli 80.

Kuolleista 41 prosenttia kuului ikäryhmään 80–89 ja 35 prosenttia oli 70–79-vuotiaita.

Analyysi perustuu 3 200 raportoidun koronakuoleman tietoihin. Niiden mukaan peräti 70,6 prosenttia kuolleista on ollut miehiä ja naisia 29,4 prosenttia. Menehtyneiden naisten mediaani-ikä oli 82 kun miehillä se oli 79 vuotta.

Koronaan sairastuneiden mediaani-ikä Italiassa on ollut 63 vuotta.

Vieläkin hätkähdyttävämpi havainto Italiasta on se, että 99 prosentissa tutkituissa 481 kuolemantapauksessa oli uhrilla ollut yksi tai useampi perussairaus ennen virustartuntaa. Kolme tai useampi sairautta oli 48,6 prosentilla kuolleista.

Kohtalokkaimmat perussairaudet olivat korkea verenpaine (73,8%), diabetes (34%) ja sydänsairaudet (30,1%).

Merkittävää on myös se, että vain 1,2 prosentilla kuolleista ei ollut aiempaa sairautta.


https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006447717.html
----

Kommentti: Käytännössä kaikilla kuolleilla oli joku vakava perussairaus. Pankaapa merkille korkea verenpaine. Aiemmin täällä on ollut juttua tietyntyyppisten verenpaine- ja sydänlääkkeiden mahdollisesta yhteydestä vakavien komplikaation mahdollisuuteen. Italian data antaa sille hypoteesille vahvistusta. Mikään näyttö se ei asian puolesta tietenkään ole.

Mielenkiintoista, asia mitä ei varmaankaan oteta näissä tilastotutkimuksissa tosin huomioon on se, että kuinka paljon ns. triagé -olosuhteilla on vaikutusta tohon kuolleisuuteen. Kuinka moni olisi pystytty pelastamaan ilman, että hengityskoneesta oltaisiin vedetty piuhat pois, että nuorempaa ja terveempää saadaan tilalle? Tämä on nimenomaan se suurin vaara ja varsinkin tilastoja väärentävä tekijä. Lisäksi, mikä funktio on esimerkiksi niillä tiedoilla, joita on Espanjasta ja Ranskasta saatu, että lähes puolet tehohoitoa vaativista on alle 50-vuotiaita. Muistinvarainen tieto myös siitä, että epidemian pitkittyessä myöhemmässä vaiheessa entistä isompi määrä sairaaloihin tulevista on nuoria, perusterveitä aikusia. Hypoteesi tähän oli se, että perusterveillä ja hyväkuntoisilla aikuisilla taudin kehittyminen pisteeseen, että kroppa alkaa lopulta pettää vie (luonnollisesti) kauemmin aikaa kuin varttuneemmalla väestöllä. Kysymyksiä, mitä mielestäni olisi ihan hyödyllistä myös esittää, etenkin Italian tilanteessa, jossa on jo viikkoja sitten ollut ensimmäiset hätähuudot, että terveysjärjestelmässä joudutaan priorisoimaan.
Sortuu valtakunta tomuun viimein joka ikinen
ja hallitsijain nimet vaipuu unohdukseen tuonelaan,
kaatuu järjestelmät, kuolee sanat suuret huulille
ja rauniolla yksinäinen tuulenhenkäys vaeltaa...

Serendi

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 43
 • Liked: 121
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5963 : 21.03.2020, 01:37:51 »
Valmiuslaissa on ymmärtääkseni erilaisia tasoja, mitä tulee keinojen kovuuteen ja pakottavuuteen. Tunteeko joku juridiikkaa niin tarkkaan, ollaanko nyt valmiuslaissa jo HC-osastolla, eli hallitus saa keskenään päättää pakottavista toimista vai pitäisikö esimerkiksi mahdollinen ulkonaliikkumiskielto päättää koko eduskunnan kesken?
Julkaistuissa asetuksissa ei mainittu valmiuslain 118 §:n käyttöönottoa, millä voitaisiin määrätä liikkumis- ja oleskelurajoituksia väestön suojaamiseksi. Nämä ovat siis toistaiseksi suosituksia, ja pykälän käyttöönottoa varten pitäisi antaa uusi asetus. Uuden asetuksen tarve pitänee samalla tavoin todeta tasavallan presidentin kanssa ja asetus antaa eduskunnan käsiteltäväksi.

Valmiuslain perusteella valtioneuvosto voi sulkea kouluja tai siirtää opetusta toiseen paikkaan. Tämä ei nähdäkseni estä kuntia sulkemasta kouluja omin päin. Koulun aukipitoa ei valtioneuvosto voine vaatia.

Viivasuora

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 99
 • Liked: 787
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5964 : 21.03.2020, 01:46:40 »
Lock-downin kustannuspuolesta on ollut vähemmän juttua.

Maksaa se sekin, että ihmiset eivät shoppaile tai uskalla liikkua tai kököttävät karanteenissa.

Ruotsin keskuspankin entinen varapääjohtaja ja valtiollisen eläkerahaston johtaja Kerstin Hessius varoittaa, että Ruotsin kansantalous voi haaksirikkoutua täydellisesti ja työttömyys nousta 20-40%:siin. Hessiuksen mukaan nyt ollaan matkalla kohti Saksan 1920-luvun kriisiä tai Yhdysvaltain 1930-luvun Great Depressionia.

(...)

Mitähän se työttömyys, puute ja köyhyys Suomessa tulee olemaan? 50%?

Makrotaloustieteen kannalta katsottuna ihmisten kulutus on vakio. Jos tulee jokin ulkopuolinen muuttuja (lockdown), jonka vuoksi pussin pohjalle jää muutakin kuin nöyhtää, se kulutetaan kiireen vilkkaa pois, kun tilanne normalisoituu. Tätähän on joissain paikoissa pyritty kiihdyttämään antamalla toimintatonneja kansalaisille, esim. Hong Kong + USA.

Kuitenkaan kumpikaan edellä mainituista ei korjaa kaikkia menetyksiä. En ole tätä mitenkään laskeskellut auki, mutta huomioitavia muuttujia yhtälössä olisi mm. seuraavia:

1) eläkkeensaajia kuolee -> huoltosuhde paranee
2) monisairaita kuolee ->  huoltosuhde paranee
3) työväestöä joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle keuhkovammojen vuoksi -> huoltosuhde huononee
4) työväestöä joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle -> työvoiman tarve lisääntyy
5) työvoiman tarve lisääntyy -> palkataan myös pitkäaikaistyöttömiä, osatyökyttömyyseläkkeellä olevia jne. -> huoltosuhde paranee
6) PK-sektorin yrityksiä menee konkurssiin -> yrittäjistä tulee työttömiä -> huoltosuhde huononee

Jne. Kuitenkin makrotaloustieteessä on tieteellinen vakio, että kaikki, mikä menee ylös, tulee myös alas, mutta myös päinvastoin. Romahdusten jälkeen tulee vääjäämättä nopean kasvun kausi. Se ei jakaudu tasaisesti talouden sektorien kesken, ja osa toimialoista kukoistaa kriisiaikoina.

Monissa valtioissa tätä taantumaa onkin lähdetty ennakoimaan antamalla suoria verohelpotuksia sekä kuluttajille että yrityksille. Myös sivukuluista on tingitty. Tarkoituksena tällä on tukea kulutusta ja rohkaista investoimaan sekä säilyttämään työntekijät.

Sitten Suomi.

Meillä luotetaan viranomaisten osaamiseen tässäkin asiassa. Lisäbudjetti annetaan valtion viranomaisten ja liikelaitosten jaettavaksi. Heti kättelyssä Finnair saikin 600 M tukipaketin.

Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, onko viranomaisten osaaminen talousasioissa samanlaista maailman huippuluokkaa kuin kansanterveysasioissa. Tässä vaiheessa jo ainakin uskaltaisin sanoa ihan empiirisen näytön perusteella, että verohuojennusten sijaan meillä tultaneen ryhtymään vallan muihin toimiin valtion kassavajeen korjaamiseksi.
Pitäisi yrittää saada sitä väestönosaa tautia sairastamaan, jolle tauti todennäköisimmin ei ole vaarallinen eli lapset, nuoret, aikuiset. Ja pyrkiä rajaamaan iäkkäämpää väestöä sairauden ulkopuolelle.
- Infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen, HUS 23.4.2020

Tabula Rasa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 645
 • Liked: 15018
 • Kuka jos en minä
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5965 : 21.03.2020, 01:56:08 »
Myös suuren määrän ei niin kriittisiä yrityksiä sulkiessa ovensa, on hankala ostaa niistä mitään. On kyseessä sitten kangas tai rautakauppa tai autovaraosamyymälä, ei kaiken kiinnimennessä noista tarvikkeita tarvitsevillekaan ole mahdollisuutta niitä hankkia. Vaikka se auto pitäisi saada ajo ja leimakuntoon yhtä lailla kuin ennenkin. Jolloin näiden äärimmäisten toimien helpottaessa tulee väkisinkin pienimuotoinen ostoryntäys kun ei niin kriittistä apteekkien ja päivittäistavarakauppojen ulkopuolista tavaraa tulevat ihmiset hankkimaan.
Hedelmistään puu tunnetaan.

toumasho

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 753
 • Liked: 3150
 • ..and when the machine breaks down, we break down
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5966 : 29.03.2020, 13:30:06 »
Olen nyt vähän hajoillut tähän koronavirusuutisointiin, joten palasin vuosien jälkeen tuhlaajapoikana tänne hommaan. Ajattelin, että kenties täällä järjen ääni olisi, mutta eipä näytä olevan. Tosin en ihan hirveän paljon kerinnyt näitä lukea...

Olitkin jo saanut vastauksia tähän, mutta kuten yllä toteat, et selkeästi ole sellainen henkilö, joka haluaa lukea syvällisesti aiheesta. Joten tässä vielä yksi niin lyhyeksi tehty mutta kattava vastaus:

Pyrimme tukahduttamaan koronavirusepidemian siksi, että mikäli sairaanhoitoa tarvitsevien koronavirusta sairastavien määrä ylittää sairaanhoidon kapasiteetin, niin kuolleisuus kiipeää nopeasti kohti 20% kaikista sairastuneista.

Viralliset lukemat kaikkialta maailmasta kertovat, että n. 80% sairastaa koronan lievänä ja 20% vakavana, vakava tarkoittaen "henkilö tarvitsee välttämättä sairaalahoitoa". Mikäli emme kykene tarjoamaan sairaanhoitoa tuolle kahdellekymmenelle prosentille, eli lisähappea, antibiootteja, mahdollista tehohoitoa, niin jokainen tuosta kahdestakymmenestä prosentista todennäköisesti kuolee.  Miksi? Elimistön akuutti happivajaus on siitä ikävä sairaus, että mikäli sitä ei hoideta, niin keho ei palaudu siitä itsestään. Kyseessä on siis tila, jossa hapenpuute aiheuttaa vain yhteen suuntaan etenevän monielinvaurion. Kuolema tulee, mutta ei niin nopeasti kuin heille, joilla sairaus on kaikkein vakavimmassa muodossa.


THL:llä ja muilla viranomaisilla on selkeästi paniikinhallinta-tila päällä, koska tuota ylläolevaa ei ole kukaan uskaltanut kirjoittaa julki. Ei, vaikka kyseessä on aivan perustason lääketieteellinen fakta, jonka jokainen voi tarkistaa. Akuutti hypoksia ei parane sellaiselta potilaalta itsestään, jolla on virus kropassa riehumassa ja elimistö tuhoutumassa hapenpuutteeseen.
Rasistinen Logiikka Oy, Toimitusjohtaja

hulaq

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 4 257
 • Liked: 6314
 • The sloganist
Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020 -part 1
« Vastaus #5967 : 29.03.2020, 13:33:52 »
Jätetään tämä lukotettuna luettavaksi, jatkamma siinä uudessa lyhyemmässä ketjussa.
Iudex illius ero

Tagit: