Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) linjasi sunnuntaina, että Helsinki pitää edelleen koulut auki.
”Laadimme selkeän ohjeistuksen päiväkodeille, kouluille ja oppilaitoksille. Verkko-opetuksen osuutta lisätään yläkoulussa ja toisella asteella. Ruokailuja ja välitunteja porrastetaan eikä kouluissa järjestetä yhteistilaisuuksia. Ne vanhemmat, jotka kokevat, että heidän lapsensa kuuluvat riskiryhmään, voivat olla yhteydessä kouluun ja päiväkotiin”, hän sanoi tiedotustilaisuudessaan sunnuntai-iltana.
”Tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että koulujen ja päiväkotien kiinnipitäminen oleellisesti hidastaisi viruksen leviämistä. Sen sijaan on näyttöä siitä, että varsinkin jos se tehtäisiin hallitsemattomasta, se haittaisi viruksen hallintaa”, Vapaavuori katsoo.
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/us/8c19261c-c9b9-4b40-a779-5c7ae0d04081
Eli vapaavuorella on luulo siitä, että virus on jotenkin "hallinnassa". Ok.
Niinpä. Vapaavuoren kommenteissa oli jotain sellaista, että tärkeiden alojen ihmisiä joutuisi jäämään kotiin, jos päiväkoteja ja kouluja laitetaan kiinni. Jos nyt tehdään semmoinen (optimistinen) oletus, että sairaaloissa jotenkin riittävät suojavarusteet henkilökunnan suojaamiseen, niin mitäs sitten, kun sairaalahenkilökunnan (tai muun tärkeän alan) penskat tuovat koulusta kotiin sen taudin. Silloinhan juuri se tärkeä henkilökunta saa tartunnan, sairastuu ja jää pois. Toisin kuin töissä, eivät ne taida kotona käyttää mitään FFP2/3 -maskeja. Tilannehan on juuri se, että ehdottomasti nimenomaan hoitohenkilökunnan tartuntariskiä pitäisi minimoida myös siellä TYÖPAIKAN ULKOPUOLELLA!
Varmasti olisi kehitettävissä jotain järjestelyjä siihen, että koulujen ja päiväkotien työpanoshävikkiä saataisiin minimoitua. Voitaisiin esimerkiksi luopua hetkeksi perhepäivähoitajien osalta kaikenlaisesta **tunmoisesta byrokratiasta ja kannustaa siihen, että esim. yksi kotiin jäävä hoitoalan ammattilainen hoitaa vaikka sitten myös kotonaan kahden muun vastaavan alan ammattilaisen pienet lapset. Tuollaisiin "perhepäivähoitoyksiköihin" tulisi vain joku 3-5 lasta ja siten kontakteja olisi hitosti vähemmän kuin jossain 200 lapsen varhaiskasvatusyksikössä tai 500 oppilaan koulussa. Samalla hoitoalan pienten lasten vanhemmista vain 1/3 joutuisi jäämään kotiin. Ja vielä villimpi ehdotus on se, että se kotiin jäävän ei tarvitsisi olla hoitoalan ammattilainen ensinkään. Ja sille, joka hoitaa tuon perhepäivähoitovastuun, voisi maksaa sen palkan, jonka kunta (tai valtio yliopistosairaalan tapauksessa?) maksaa töissä käymisestä.
Ja ehkä joku muukin kätevä ratkaisu olisi saatavissa aikaan.
Tuntuu, että tästä touhusta puuttuu mielikuvitus kokonaan ja ollaan jotenkin ihan saamattomia. Vaihtoehtoja on, jos oikeasti niin päätetään. Mutta nyt on sitten jotenkin polarisoiduttu vähän kärjistäen akselille "koulut auki" vs. "hoitoalan ammattilaiset joutuvat jäämään kotiin". Typerää.
Mutta se keskeisin pointti tässä on se, että koulujen auki pitäminen on riski nimenomaisesti juuri noille kriittisten alojen työntekijöille, jos heillä on pieniä lapsia. Nuo lapset tuovat taudin kotiin ja vanhemmat vievät sen sitten työpaikan kahvihuoneeseen. Ja sitten onkin henkilökuntaa toipilaana oikein huolella. Myös niitä, joilla ei pieniä lapsia ole. Tämä sitten varmaan edistää terveydenhuoltojärjestelmän kestävyyttä potilastsunamin edessä?
Edit/Lisäys:
Ja Vapaavuoren kommenttiin "Tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että koulujen ja päiväkotien kiinnipitäminen oleellisesti hidastaisi viruksen leviämistä" vielä sen verran, että näytön puuttuminen ei tarkoita sitä, etteikö asia olisi kuitenkin noin. Näyttöä ei ole nimittäin siitäkään, etteikö se hidastaisi leviämistä oleellisesti. Muiden virusten tapauksessa tästä hidastusvaikutuksesta on selvää näyttöä, joten siitä voisi ehkä varovaisuusperiaatteen mukaisesti ekstrapoloida jotain tällekin virukselle.