MTV: EU:n tavoite ilmastokokouksessa: Fossiiliton maailma 26.11.2023
YK:n ilmastokokouksessa arvioidaan, mitä lisätoimia tarvitaan, jotta Pariisin sopimuksen tavoite pysäyttää ilmastonmuutos 1,5 asteeseen voitaisiin vielä pelastaa. Fossiilisten polttoaineiden käytön lopettaminen olisi tavoitteista tärkein.
Hullua ja kuvaavaa, kun 1,5 asteen tavoite on tiedetty käytännössä mahdottomaksi jo vuosia. Hesarin uuden
laskurin mukaan 1,5 asteen lämpenemisen hiilibudjetti kuluu loppuun vuonna 2026.
1,5 asteen uralle voitaisiin palata vain ilmastonmuokkauksella, ei radikaaleillakaan päästövähennyksillä, mutta ilmastonmuokkaus on ilmastokeskustelun äärimmäinen tabu.
EU:n tavoitteena on, että ensi torstaina alkavassa kokouksessa sovittaisiin, että fossiilisten polttoaineiden eli kivihiilen, öljyn ja maakaasun käytöstä luovutaan kokonaan.
– Odotan yhteistä sitoutumista siihen, että meillä on fossiiliton tulevaisuus ja että globaali sopiminen ilmastotyöstä jatkuu. Se on tärkein väline, jolla voidaan vaikuttaa maahanmuuttopaineisiinkin 20–30 vuoden päässä, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (Kok.).
Ja lisää käsittämätöntä tyhmyyttä. Fossiilisista polttoaineista ei voida luopua globaalisti vielä ainakaan 50 vuoteen. Vaikka kokouksessa sovittaisiin ilmastotyöstä mitä tahansa uutta, sen vaikutus ilmastonmuutoksen kehitykseen 20-30 vuoden viiveellä olisi korkeintaan asteen sadasosia ja vaikutus "maahanmuuttopaineisiin" tasan nolla. Maahanmuuttoon vaikutetaan maahanmuuttopolitiikalla.
Dubain ilmastokokouksessa valtioilta ei vielä odoteta uusia päästövähennyssitoumuksia, mutta lähivuosina niitä on saatava, jotta ilmaston lämpenemistä voidaan hillitä.
Nykyisillä sitoumuksilla ollaan matkalla yli 2,5 asteen lämpenemiseen, kun Pariisin sopimuksessa tavoitteeksi asetettiin lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen.
Nykyisillä lupauksilla ollaan menossa alle 2 asteen lämpenemiseen.
– 1,5 asteen tavoitetta ei kannata hylätä. Sen tavoittaminen käy vuosi vuodelta hankalammaksi, kun päästöt jatkuvat, mutta jos tähdätään 1,5 asteeseen ja päädytään vähän yli, se on paljon parempi kuin jos tähdätään kahteen asteeseen ja päädytään kolmeen asteeseen, huomauttaa Kosonen.
Jos tähdätään 1,5 asteen toivottomaan tavoitteeseen, tuhlataan paljon rahaa lyhyessä ajassa tehottomiin ja epärealistisiin toimiin, mutta sehän sopii näille Greenpeacen lobbareille. Oikeasti realistisilla politiikkavaihtoehdoilla ei ole lopputuloksessa enää kuin ehkä parin, kolmen kymmenesosa-asteen haarukka.