Niin ukrainalaiset itse kuin Ukrainan läntiset tukijatkin tietävät, ettei Ukraina pysty nykyisten voimasuhteiden vallitessa palauttamaan vanhoja rajojansa. Tätä julkista salaisuutta ei kuitenkaan haluta sanoa ääneen, koska se merkitsisi Venäjän tekemien alueliitosten tunnustamista.
Sota jatkuu, koska osapuolilla on erilaiset odotukset ja tavoitteet siitä, millä ehdoilla sota voitaisiin lopettaa. Venäjä on esittänyt niin ankarat rauhanehdot, ettei Ukraina voi suostua niihin ainakaan niin kauan, kun lännestä saatava apu pitää yllä toivoa selviytymisestä.
Ovatko Venäjän vaatimukset ehdottomia, vai onko ne asetettu tarkoituksella niin korkeiksi, että niistä voidaan jonkin verran tinkiä? Ukrainalla tinkimisen halua ilmeisesti jo olisi, mutta ei Venäjän mielestä tarpeeksi.
Miten Yhdysvaltojen presidentinvaalin tulos vaikuttaa tilanteeseen? Toivooko Putin oikeasti Kamala Harrisin voittoa, niin kuin tiedotusvälineet ovat kertoneet - vai bluffaako hän ja haluaa Trumpin olevan Yhdysvaltojen seuraava presidentti?
Harrisin voitto tarkoittaisi Bidenin politiikan jatkumista eli Ukrainan avustamista, mutta ei ilmeisestikään tarpeeksi, niin kuin rintamilla nähdään. Avun jatkuminenkin olisi epävarmaa, sillä Harrisin voisi olla vaikea saada uusia apupaketteja läpi kongressissa. Putin voisi siis jatkaa sotaansa ja lopettaa sen silloin, kun lopettaminen olisi hänen kannaltaan tarkoituksenmukaista. Hän voisi ajaa heikentyvän Ukrainan tilanteeseen, jossa sille kelpaa huonokin rauha mieluummin kuin ei rauhaa lainkaan. Alueeltaan typistetty Ukraina voisi päätyä Valko-Venäjän kaltaiseksi Venäjän vasallivaltioksi.
Trumpin pääseminen Valkoisen talon isännäksi toista kertaa saattaisi olla Putinille huonompi vaihtoehto. Trump voisi nimittäin oikeasti lunastaa vaalilupauksensa ja lopettaa Ukrainan sodan.
Trump voisi tehdä ehdotuksen, jossa Ukraina myöntyy aluemenetyksiin, mutta saa palkkioksi Yhdysvaltojen turvatakuut ja oven auki Natoon ja Euroopan Unioniin. Venäjä puolestaan saa pitää valloittamansa alueet ja mahdollisuuden kunnialliseen vetäytymiseen sodasta. Venäjän päätavoite eli Ukrainan miehittäminen ja alistaminen, ei kuitenkaan toteudu.
Tuossa olisivat Trumpin tarjoamat porkkanat, jotka jakaantuisivat voimasuhteiden mukaan niin, että Venäjä saisi niitä enemmän kuin Ukraina. Siltä varalta, että porkkanat eivät riittäisi, Trumpin pitäisi väläyttää myös keppiä.
Ukrainalle keppi olisi se, että jos ehdotus ei kelpaa, Yhdysvallat lopettaa avustamisensa, ja Ukraina saa pärjätä omillaan. Venäjälle keppi tarkoittaisi Yhdysvaltojen täyttä sotilaallista panostamista siihen, että Ukraina voittaa sodan ja saa palautettua kansainvälisesti hyväksytyt rajansa.
Ukraina joutuisi valitsemaan tappion ja tuhon välillä. Venäjän vaihtoehdot olisivat saavutettujen alueiden pitäminen tai kolmas maailmansota.
Jos ehdot olisivat tuollaiset, suuri yleisö Venäjällä voisi säikähtää ja luoda painetta sodan lopettamiselle. Aseet laskeva Putin nähtäisiin sankarina, joka pelasti maailman ydinsodalta ja palautti venäläistä pyhää maata niin paljon kuin vallitsevissa olosuhteissa oli mahdollista. Ukrainassa nieltäisiin katkeruuden kyyneleitä, mutta ne pyyhittäisiin ja suunnattaisiin katseet kohti uutta tulevaisuutta länsimaana. Jälleenrakennusmiljardit tulvisivat maahan, ja se alkaisi elpyä sodan jäljiltä.
Miten tulee käymään, sen näyttää tulevaisuus.