NZZ 4.9.2024
In Kiew kommt es zum grössten Regierungsumbau des Krieges – und zu einer Machtverschiebung zugunsten des Präsidenten
https://www.nzz.ch/international/krieg-in-der-ukraine-grosser-umbau-der-regierung-in-kiew-ld.1846884
Ivo Mijnssen kirjoittaa sveitsiläisessä Neue Zürcher Zeitungissa Ukrainan ministereiden ja huippuvirkamiesten ruletista. Tunnetuin lähtijä lienee ulkoministeri Kuleba.
Tapahtumaa kuvataan Ukrainan sota-ajan suurimmaksi hallituksen uudelleenjärjestelyksi ja vallansiirroksi Zelenskyille. Zelenskyin mukaan on aika painottaa erilaisia asioita Ukrainan sisä- ja ulkopolitiikassa, siksi vaihdokset. Esimerkiksi Kuleban tuleva tehtävä on vastata suhteista NATOon. Miten hän sen tekee ei kerrottu.
Politiikantutkija Olexi Koschelin mukaan presidentti lähipiireineen käyttää valtaansa työntääkseen itselleen suosiollisia ihmisiä maan hallitukseen. Hän viittaa Zelenskyin ja lähipiirinsä sota-aikana kasvaneeseen valtaan. Parlamentti ja hallitus toteuttavat pääosin presidentin käskyjä. Selvä enemmistö ukrainalaisista ei pidä (vaaleilla) valitsemattomien neuvoantajien vaikutuksesta päätöksiin. Politiikantutkija Yevhen Mahda kutsuukin Ukrainaa hiukan vitsikkäästi presidentinhallinnolliseksi tasavallaksi.
Mahda (ja jutun mukaan muutkin) pitävät neuvonantaja Andri Jermakia harmaana kardinaalina. Jermak lisää säännöllisesti valtaansa henkilöstönvaihdoksilla. Erityisen suuri vaikutus Jermakilla on ollut Kuleban lähtöön. Andri Sibihaa (Jermakin entinen neuvonantaja) ja ainakin kahta muuta presidentinhallinnon virkamiestä työnnetään nyt virkoihin.
Zelenskyi on edelleen suosittu poliitikko, mutta trendi on laskeva. Sodan alun 90% on nyt hiukan päälle 50%. Presidentti on yhä tärkeä yhtenäisyyden symboli. Vallan keskittäminen kuitenkin tarkoittaa, että ukrainalaiset pitävät presidenttiä vastuussa epäkohdista. Tämä johtaa siihen, että Kiovassa kasvaa halu etsiä syntipukkeja, kuten kävi Zalushnin eron kanssa. Myös Ukrenergon johtaja Kudrizkin ero/potkut kumpuaa tästä ajattelusta. Sähköverkko on romahtamassa Venäjän ilmaiskujen vuoksi ja valtion kyvyttömyys suojella verkkoa aiheuttaa vihaa ukrainalaisissa. Ykkösmiehen vaihtaminen on signaali, että jotain tehdään. Kudrizki on korkealle arvostettu asiantuntija, jonka eduksi luetaan kyky pitää sähköverkko edes jossain toiminnassa siihen kohdistettujen iskujen jälkeen. Kaksi kuudesta hallintoneuvoston jäsenestä äänestivät erottamista/eroa vastaan, syyttivät presidentinhallintoa poliittisesta puutumisesta asiaan ja erosivat vastalauseena.
Ukrainalaisten luottamus hallintoonsa on vaarassa. Presidentti tuo kansalle tuntemattomia ihmisiä hallintoon, päätösten perustelut ovat epäselviä ja kommunikointi väestön kanssa puuttuu. Politiikantutkija Mahdan mukaan Ukrainalla ei ole tähän varaa.
EDIT:
Samansuuntainen näkemys on myös ulkopoliittisen instituutin Arkady Moshesilla.
Yle 4.9.2024
Asiantuntijalta suorat sanat Zelenskyin ministeripotkuista: ”Ukrainan valtio ei toimi niin hyvin kuin sen pitäisi”
Ukrainassa useat ministerit ovat jättäneet pestinsä lyhyen ajan sisään. Valta keskittyy entistä enemmän presidentti Zelenskyin kanslialle.
...
– Tämä on vahva osoitus siitä, että Ukrainan valtio ja hallitus eivät toimi niin hyvin kuin niiden pitäisi. Monet ministerit ovat väsyneitä siihen, ettei heillä enää ole valtaa vaikuttaa asioihin.
...
Venäjän hyökkäyssodan aikana päätäntävalta Ukrainassa on Moshesin mukaan alkanut keskittyä hallituksen sijasta yhä vahvemmin presidentinkansliaan.
Presidentinkansliaa johtaa presidentti Volodymyr Zelenskyin pitkäaikainen ystävä Andri Jermak. Hänen asemansa on sotalain aikana kohentunut merkittävästi.
– Jermakilla saattaa olla jopa presidenttiä enemmän valtaa. Useat asiantuntijat kokevat, ettei häntä voida ohittaa missään päätöksessä.
Demokratian toteutumisen kannalta tilanne on ongelmallinen, sillä Jermakia ei ole valittu tehtävään demokraattisissa vaaleissa.
...
https://yle.fi/a/74-20109335