Koiton Laulu kantaesittää ajankohtaisen teoksen, jossa liikutaan turvapaikkojen, pakolaisuuden ja Itä-Helsingin sielunmaisemissa.
Vuonna 2012 Suomeen tuli 3 129 turvapaikanhakijaa ja 734 kiintiöpakolaista. Samana vuonna myönteisiä turvapaikkapäätöksiä annettiin 553, oleskelulupia 1 048 ja kielteisiä 1 738.
Pakolais- ja turvapaikkakiintiöt ovat pieniä, kriteerit tiukkoja ja myötätunto jäässä.
Mitä tapahtuu niille, jotka eivät saa turvapaikkaa? Ja mitä niille, jotka saavat – minkälainen turvapaikka Suomi on?
Tätä tutkii uunituore kuoroteos Turvapaikka. Sen tekstit on kirjoittanut Hanna Weselius ja säveltänyt Kaapo Ijas.
[...]
– Hannan tekstit ovat täynnä kauniita, lohduttomia ja karuja kuvia, jotka inspiroivat säveltämään heti ensilukemalta, kertoo Ijas.
Kantaatin runot on kirjoitettu talvella Helsingin itäisessä lähiössä. Ne pohjautuvat kuultuihin, lehdistä luettuihin tai televisiosta nähtyihin kohtauksiin.
Laulun on saanut esimerkiksi satakieli, joka matkusti irakilaisperheen mukana Damaskoksesta lempääläiseen rivitaloon. Toiseen lauluun tallentuu hetki, jolloin hengitys höyryää pakkasessa, eikä kukaan ole asemalla vastassa.
Kuoroteoksen
Turvapaikka voisikin esittää uudestaan nyt, kun
oikeudenkäynnissä kävi ilmi, että käännytetty irakilainen "kuollut" turvapaikanhakija, jonka vedätyksen ansiosta Suomi sai poliittiseksi lyömäaseeksi nostetun langettavan tuomion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta, on sittemmin hakenut Irakin sisäministeriöstä vanhaa työtään, joka turvapaikkahakemuksensa ja EIT:n tuomion mukaan johti miehen hengenvaaraan koko Irakissa.
Mutta ehkä toisilla sanoilla.
Hanna Weseliuksen romaani on huikaiseva kuva nykyhetkestä, jossa ääriliikkeet vellovat pitkin Helsinkiä
[...]
WESELIUS rakentaa ihmiselämän kurjuutta ja elämän tarjoamien roolien ahtautta, mutta Sateenkaariportaat on paljon muutakin. Egonin elämän laitamilla velloo ääriliikkeiden nousu, jonka symboliksi muodostuvat kirjalle nimen antaneet portaat.
[...]
Sateenkaariportaissa portaat aloittavat romaanin, ja niiden mukana nousee paitsi kuva ääriliikkeistä myös kuva Helsingistä. Weselius kuvaa kaupunkia tarkkuudella ja laaja-alaisuudella, löytää kaduille sävyjä ja merkityksiä.
[...]
Karjala on periytynyt Egonille äidin, Karjalan neidon, ja tämän ystävien ja sukulaisten tarinoista. Uni seuraa Egonia, kunnes hän päätyy lähtemään paikan päälle, poika seuranaan.
Pojan, jonka avaimenperässä on Suur-Suomen kartta, Äänisjärvineen kaikkineen. Kevein vedoin, siellä täällä, Weselius tuo esille ääriliikkeiden Karjalan.
Helsingin Sanomat 11.1.2021
Valitettavasti arvostelussa ei kerrota, mitkä "ääriliikkeet vellovat pitkin Helsinkiä" Weseliuksen "kuvassa nykyhetkestä", kun en ole sellaisia huomannut, mutta voin kuvitella.