HOMMAN KIRJASTO > Tilastot, tutkimukset, gallupit ja talousluvut

Anna Rundgren: Kahden maan välissä (gradu) - somalien rahalähetyksistä

<< < (5/5)

Kemolitor:
Jotta ei graduntekijää liian ankarasti tuomittaisi, aloin pohtimaan sitä vaihtoehtoa, että entä jos hänen haastateltavansa olisivatkin tulleet kiintiöpakolaisina eikä turvapaikanhakijoina, jolloin heillä ei olisikaan mitään velkaa maksettavanaan.

Kaivelin Maahanmuuttoviraston sivuilta vuosittaiset lukumäärät. Ensimmäinen luku on kiintiöpakolaisten määrä, toinen luku somalien määrä kiintiöpakolaisista, kolmas luku on somalien jättämien turvapaikkahakemusten määrä:
2003: 749 - 15 - 91
2004: 679 - 11 - 253
2005: 690 - 0 - 321
2006: 676 - 38 - 92
2007: 723 - 0 - 82
2008: 737 - 1 - 1181
2009: 727 - 1 - 1180
2010: 634 - 0 - 571
2011: 626 - 1 - 356
2012: 734 - 4 - 203
2013: 746 - 2 - 217

http://www.migri.fi/tietoa_virastosta/tilastot/turvapaikka-_ja_pakolaistilastot
http://www.migri.fi/tietoa_virastosta/tilastot/turvapaikka-_ja_pakolaistilastot/kiintiopakolaiset
Lisäksi kiintiöpakolaisissa on joka vuosi hätätapauksia noin 100, joiden kansalaisuutta ei ole tuolla sivulla.

Kun sitten katsoo, montako vuotta hänen haastateltavansa ovat olleet Suomessa, niin kyllähän se aika epätodennäköistä on, että olisivat tulleet kiintiöpakolaisina, jolleivat sitten ole ns. hätätapauksia olleet.


--- Lainaus ---1. Asad, 36-vuotias mies. Asunut Suomessa viisi vuotta.
2. Amaal, 20-vuotias nainen. Asunut Suomessa neljä vuotta.
3. Dayax, 39-vuotias mies. Asunut Suomessa yhdeksän vuotta.
4. Haboon, 19-vuotias nainen. Asunut Suomessa neljä vuotta.
5. Isniino, 20-vuotias nainen. Asunut Suomessa neljä vuotta.
6. Gargaaro, noin 40-vuotias nainen. Asunut Suomessa kaksi vuotta.
7. Leylo, noin 50-vuotias nainen. Asunut Suomessa kolme vuotta. Työtön.
8. Darwiish & Dahabo, noin 50-vuotiaat avioliitossa oleva mies ja nainen. Asuneet Suomessa kaksi vuotta.
9. Fuaad, noin 50-vuotias nainen. Asunut Suomessa neljä vuotta.

--- Lainaus päättyy ---

Uimakoulutettava:
Kiitos Kemolitorille työstä, jonka graduntekijä olisi voinut tehdä.

Gradu on erittäin hyvää materiaalia vaikkapa kukkahatun valmistamiseen.

Jaska:
Yksityiset rahalähetykset Suomesta ulkomaille:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200438-yksityiset-rahalahetykset-suomesta-ulkomaille

RP:

--- Lainaus käyttäjältä: Topi Junkkari - 31.03.2014, 12:27:34 ---Kyllä, mutta gradunkaan ei pidä olla poliittinen pamfletti. Gradunohjaajien pitäisi puuttua tiukemmin siihen, jos opiskelija katselee graduntekoaan liian selvästi jonkin poliittisen tai uskonnollisen aatteen antamilla värillisillä silmälaseilla.

Pitäisi, siis, mutta eivät puutu, koska usein omien silmälasien väri on sama.

--- Lainaus päättyy ---

Riittää kai, että ohjaajalla on silmälasit. Tekijä, joka haluaa päästä ilman tarpeettomia hankaluuksia ei ala näiden näkymää riitauttamaan, vaikka ei ei aivan samaa mieltä olisikaan.

Golimar:

--- Lainaus käyttäjältä: Kemolitor - 28.03.2014, 22:14:26 ---Somalian ulkopuolella asuvien somalien rahalähetyksistä kotimaahan on paljon kirjoiteltu, näköjään asiaa on tutkittu ihan yliopistotasollakin.

Kahden maan välissä
Suomensomalialaisten transnationaalisesti jakautunut huolenpito ja rahalähetykset
Anna Katariina Rundgren
Helsingin yliopisto
Valtiotieteellinen tiedekunta
Sosiologia
Pro gradu -tutkielma
Lokakuu 2013--- Lainaus päättyy ---

Juuri julkaistun maahanmuuttoraportin tarkoitus on tarjota faktoja asialliseen maahanmuuttokeskusteluun sekä politiikan valmistelun tueksi. Alunperin raportti on laadittu OECD:lle heidän toimeksiantonsa mukaisesti. https://t.co/vWIAE0keko— Anna Rundgren (@AnnaRundgren) November 7, 2019
--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus ---Maahanmuutto kannattelee Suomen väestönkasvua, sillä syntyvyys Suomessa on ennätysalhaalla, todetaan sisäministeriön OECD:lle toimittamassa raportissa. Tietyt alat kärsivät työvoimapulasta, ja väestön ikääntyminen voi pahentaa tilannetta tulevaisuudessa. Tilannetta voidaan helpottaa työvoiman maahanmuutolla.

Vuodesta 2017 lähtien yhä useampi henkilö on hakenut Suomesta oleskelulupaa työn perusteella. Vuonna 2018 ensimmäisiä työperusteisia oleskelulupahakemuksia jätettiin 10 805 kappaletta, joka on reilut 2 000 hakemusta enemmän kuin vuonna 2017.

Suurin osa työntekijän oleskelulupaa hakevista haki lupaa suorittavan työn perusteella (53 % hakijoista). Toiseksi eniten haettiin oleskelulupaa erityisasiantuntijatyön perusteella (14 %). Erityisasiantuntijan oleskelulupaa hakevista suurin osa oli intialaisia (56 %).

Oleskelulupaprosessin on oltava mahdollisimman sujuva, jotta se ei olisi esteenä osaajien Suomeen saamiseksi. Hallituksen tavoitteena on kehittää työperusteisten oleskelulupien käsittelyä niin, että keskimääräinen käsittelyaika olisi noin kuukauden. Kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä halutaan helpottaa pidentämällä valmistumisen jälkeistä oleskeluluvan voimassaoloaikaa kahteen vuoteen.

Keväällä 2018 erityisasiantuntijoiden oleskelulupaprosessia sujuvoitettiin siten, että ensimmäinen oleskelulupa voidaan nyt myöntää kerralla kahdeksi vuodeksi yhden sijaan. Samaan aikaan haettavaksi tuli kasvuyrittäjille suunnattu startup-oleskelulupa, jonka tavoitteena on helpottaa kansainvälisten osaajien maahanmuuttoa ja yrittäjyyttä. Se on kiinnostanut erityisesti teknologia-alan osaajia.

Kaikkien maahanmuuttajaryhmien työllistymiseen kiinnitetään huomiota
Perhe oli vuonna 2018 yleisin syy muuttaa Suomeen, ja oleskelulupa perhesiteen perusteella myönnettiin yhteensä 9 009 hakijalle. Luku on samaa suuruusluokkaa kuin vuonna 2017. Perinteisesti eniten oleskelulupia perhesiteen perusteella on myönnetty Venäjän kansalaisille.

Suomessa panostetaan siihen, että työelämään pääsisivät entistä nopeammin myös ne maahanmuuttajat, joille oleskelulupa on myönnetty esimerkiksi perhesiteen tai kansainvälisen suojelun perusteella. Tavoitetta tuetaan esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön SIB-työllistämishankkeella ja maahanmuuttajien osaamiskeskustoiminnan kehittämisellä. Nopea työllistyminen auttaa tulijoita kiinnittymään suomalaiseen yhteiskuntaan ja helpottaa työvoimapulaa.

Uusia turvapaikanhakijoita tulee Suomeen vain vähän
Vastaanottokeskuksissa on edelleen runsaasti turvapaikanhakijoita vuoden 2015 poikkeuksellisen suuren hakijamäärän jäljiltä. Vuosina 2018–2019 Suomeen on kuitenkin tullut vähemmän turvapaikanhakijoita kuin koskaan aikaisemmin 2010-luvulla. Vuonna 2018 Suomessa jätettiin 4 548 turvapaikkahakemusta. Näistä lähes puolet (2 139) oli vastaanottojärjestelmässä jo olevien turvapaikanhakijoiden jättämiä uusintahakemuksia.

Globaaliin pakolais- ja turvapaikkatilanteeseen vastaamisessa Suomen hallitus korostaa yhteisten, oikeudenmukaista ja kestävää vastuunjakoa korostavien eurooppalaisten ratkaisujen sekä pohjoismaisen yhteistyön merkitystä.

Suomi edistää kiintiöpakolaisjärjestelmän laajempaa käyttöä, sillä kiintiöpakolaisten vastaanotto on tehokas ja vaikuttava tapa auttaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia pakolaisia. Vuonna 2020 Suomi vastaanottaa 850 kiintiöpakolaista.

Tilannekatsaus tarjoaa faktoja keskustelun tueksi
Nyt julkaistun tilannekatsauksen tarkastelujakso ulottui tammikuusta 2018 kesäkuun 2019 loppuun. Katsauksen tarkoitus on tarjota faktoja asialliseen maahanmuuttokeskusteluun sekä politiikan valmistelun tueksi. Se on samalla Suomen muuttoliikeraportti OECD:lle eli Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestölle. Raportti on laadittu englanniksi, ja sen aiheet perustuvat OECD:n ohjeistukseen.

Raportti on tehty yhteistyössä useiden ministeriöiden sekä Maahanmuuttoviraston, Tilastokeskuksen ja Poliisihallituksen kanssa.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Anna Rundgren, p. 0295 488 324, anna.rundgren@intermin.fi


--- Lainaus päättyy ---

https://intermin.fi/artikkeli/-/asset_publisher/maahanmuutto-kannattelee-suomen-vaestonkasvua-tyoperusteisten-oleskelulupahakemusten-maara-kasvussa

https://intermin.fi/ajankohtaista/blogi/-/blogs/tyovoiman-maahanmuutosta-kilpaillaan-oecd-maiden-kesken

https://kuntalehti.fi/uutiset/talous/maahanmuutto-kannattelee-suomen-vaestonkasvua-tyoperusteisten-oleskelulupahakemusten-maara-kasvussa/

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta