Onko kummankaan kustannuksia laskettu? vrt. seikan-tunneli(pisin tähänastisista vajaa 54km josta 23km meren alla) hintalappu 3,6mjd usd(1988 hintatasolla) kun esimerkiksi nyt rakenteilla oleva gotthardin tunnelin hintalappu on arvioitu olevan 7,3 mjd€ 57km pätkälle(tunneli valmis, koekäyttö suunniteltu toukokuussa 2016).
Veikkaisin että tuollaisen tunnelin hinta nykyhintatasolla hipoo lähemmäs 10mjd euroa ellei enemmänkin. Siltojen puolesta suomen pisin taitaa olla raippaluodon silta vähän reilun kilometrin pituudella. Kuinka helppoa rakentaa 80km silta? Jään ja kaikenlaisen säänkestävä varsinkaan. vajaan 42km siltä kiinassa maksoi 1,1mjd euroa. Lisäksi tuo huomattavasti etelämpänä. Suomessa tuollaisen sillan hintalappu lienee lähempänä neljää miljardia jos piisaakaan.
Itse lähtisin varmaankin aloittamaan junalautalla. Mikäli kysyntää piisaa niin sen jälkeen laajennetaan tunneliksi tai sillaksi. Junalautta ei kuitenkaan ole ollut kovinkaan kannattava bisnes koska sitä on kahdesti yritetty suomen ja ruotsin välillä ja molemmilla keroilla luovuttu kannattamattomana:
http://www.tekniikkatalous.fi/talous/junalauttaliikenne+turun+ja+tukholman+valilla+loppuu/a700045Sekä aikoinaan suomen ja saksan välillä: Liikenteessä ollut parhaillaan jopa kolme junalauttaa railship 1-2 ja 3 Kuitenkin ei ole ilmeisesti kannattanut koska lautat myyty jo aikaa sitten uusille omistajille ja tätä nykyä kulkevat venäjän lipun alla:
http://fi.wikipedia.org/wiki/M/S_Runner http://fi.wikipedia.org/wiki/M/S_Baltijsk Rekkaliikenne on ilmeisesti parempi ratkaisu kuin rautatie pitkillä matkoilla:
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/566222/Junalautta+Seawind+palaa+liikenteeseen+rekkalauttanaJaa, näköjään kolmesti ollut käytössä ruotsin kanssa:
Former
Stockholm - Naantali (1967–75), normal gauge on board, break-of-gauge in Naantali, freight only
Travemünde - Hanko (1975–98), normal gauge on board, break-of-gauge in Hanko, freight only
Travemünde - Turku (1998–2007), normal gauge on board, break-of-gauge in Turku, freight only
Hargshamn (Sweden) - Uusikaupunki (1989–96), normal gauge on board, break-of-gauge in Uusikaupunki, freight only
Turku - Stockholm (-2012, see SeaRail), normal gauge on board, break-of-gauge in Turku, freight only
Koetin kaivella vielä vertailuksi junalauttojen hintoja. Etsiköön joku joka jaksaa nähdä enemmän vaivaa. Kuitenkin. Näyttää siltä että lisäkuljetuskapasiteetille ei ole kysyntää. Toki aina halvemmalle mutta epäilisin että tuollainen voisi olla millään tavoin halvempaa kuin nykyiset edes keskipitkällä tähtäimellä.