HOMMAN KIRJASTO > Tilastot, tutkimukset, gallupit ja talousluvut

Pew Global Attitudes Project: asenteita maahanmuuttoon

(1/1)

Tanaquil:
Moderaattorit nostakoot aiheen tilastojen puolelle, jos sinne kelpaa.

Halusin tuoda muidenkin nuivistien tietoon Pew Global Attitudes Project - tutkimukset, joissa on kartoitettu ihmisten asenteita erilaisiin asioihin ympäri maailmaa. Erityisen kiintoisa on tutkimus lokakuulta 2007, otsikkona World Publics Welcome Global Trade -- But Not Immigration, tiivistelmä osoitteessa http://pewglobal.org/reports/display.php?ReportID=258, sieltä löytyy myös linkki raporttiin kokonaisuudessaan. Tutkimuksessa on edustettuna 47 maata kaikilta mantereilta Australiaa (ja Etelänapamannerta ;D) lukuunottamatta. Suomi ei valitettavasti ole mukana.

Teen tähän lyhyen yhteenvedon raportin kohdasta 2, Views of immigration. Kyseisessä tutkimuksessa on kartoitettu asenteita myös mm. globalisaatioon, demokratiaan ja sukupuolten tasa-arvoon liittyvistä kysymyksistä - joku muu voi halutessaan tehdä näistä aiheista yhteenvetoja tähän samaan ketjuun.

Väitteeseen We should further restrict and control immigration, enemmistö on vastannut myöntävästi 44 maassa 47:stä. Ne kolme maata, joissa maahanmuuttopolitiikkaa ei haluta entisestään tiukentaa, ovat Japani (E 48% / K 47%), Etelä-Korea (E 70% / K 25%) ja Palestiina (E 53% / K 42%). Ks. myös seuraavan sivun taulukko siitä, missä maissa asenteet ovat muuttuneet negatiivisemmiksi, missä positiivisemmiksi vuoteen 2002 verrattuna.

Ei sinänsä yllättävästi, kaikissa maissa ylläolevaan väitteeseen myönteisesti vastanneista ehdoton enemmistö tukee oman kulttuurin suojelemista vierailta vaikutteilta (protect way of life against foreign influence) - muualla paitsi Ruotsissa, jossa tätä kannattaa 46% tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa haluavista. Myös väljempää maahanmuuttopolitiikkaa haluavien joukossa ajatus saa kannatusta - prosenttiosuudet tässä joukossa vaihtelevat välillä 10% (Ruotsi) - 88% (Egypti).

Kohdassa Views about key immigrant groups ovat mukana vain Ruotsi, Ranska, Britannia, Espanja, Saksa ja Italia. Lauseeseen Immigration from the Middle East and North Africa is a... enemmistö Espanjassa, Saksassa ja Italiassa on vastannut "bad thing" - sen sijaan Ruotsissa, Britanniassa ja Ranskassa enemmistön mielestä juttu on "good thing". Itä-Euroopan maista tulevaa maahanmuuttoa pitää "huonona asiana" enemmistö Saksassa ja Italiassa.

Seuraavassa taulukossa on (samaan tapaan good thing / bad thing) prosenttilukemina esitetty USA:n ja Kanadan asukkaiden suhtautuminen maahanmuuttoon Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta, ja raportin tekstiosuudessa käsitellään lyhyesti vielä israelilaisten suhtautumista maahanmuuttoon. Loppuosa raportin maahanmuutto-osuudesta ei mielestäni kaipaa tässä käsittelyä, mutta käykää lukemassa, jos kiinnostavat näkemykset aiheista "main reason people emigrate" ja "Do you receive money from relatives living abroad?"

Jatkakaa tästä. Ko. raporttia kannattaa varmasti myös nostaa esille erilaisissa maahanmuuttoaiheisissa nettikeskusteluissa - toisinaan kun mokuttajat yrittävät väittää muissa maissa suhtauduttavan maahanmuuttoon paljon myönteisemmin kuin Suomessa, jossa asuukin sivistyskansan sijasta vain rasistisia juntteja jne jne...

junakohtaus:
Vallan erinomainen löytö. Ehdottomasti ansaitsee paikan Tilastoissa.

tommi:
Minulle yllätys tuossa tutkimuksessa oli se, että japanilaisten (pieni) enemmistö ei kannata maahanmuuton kontrolloimista, mutta toisaalta Japanissa ei (käsittääkseni) ole suuria ongelmia maahanmuuttajista vielä ollut.

Tanaquil:

--- Lainaus käyttäjältä: tommi - 05.01.2009, 14:21:59 ---Minulle yllätys tuossa tutkimuksessa oli se, että japanilaisten (pieni) enemmistö ei kannata maahanmuuton kontrolloimista, mutta toisaalta Japanissa ei (käsittääkseni) ole suuria ongelmia maahanmuuttajista vielä ollut.

--- Lainaus päättyy ---

Huomaa sanamuoto further restrict and control immigration. Vaikka mulla ei olekaan Japanin maahanmuuttopolitiikasta yksityiskohtaista tietoa, niin melkoisen rajoitettua maahanpääsy on sinne ollut. Esim. VATT Nyt 2/2008: "Japani rajoittaa maahanmuuttoa tiukemmin kuin Suomi EU:n jäsenmaana. Suhteellinen maahanmuutto Suomeen on suurempaa kuin Japaniin."

BBC Newsistä löytyi artikkeli Japanin maahanmuuttajista, http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7097929.stm "Japan is not big on diversity. Foreign residents make up only 1.6% of the population and successive governments have opposed allowing migrants in, fearing they could create social tensions." Artikkelissa käsitellään brasilianjapanilaisiin työperäisiin maahanmuuttajiin liittyviä ongelmia. Japanilaista sukua - mutta toivatkin mukanaan brasilialaisen kulttuurin. Ja kun kieli ei luista kuten natiiveilla, seurauksena on mm. koulupudokkaita ja paskaduuneja.

Edit: löytyi vähän tarkemminkin tietoa Japanin maahanmuuttopolitiikasta, http://www.migrationinformation.org/Profiles/display.cfm?ID=487 Näköjään viime vuosina Japanissa on peräti kiristetty kontrollia kriminaali- ja muuten laittomien mamujen suhteen:

"Several themes have emerged in Japan's immigration policy in recent years. First, there is a growing perception among the public that migrants, particularly those with unauthorized or questionable status in the country, are contributing to the rising crime rate and general deterioration of public security.

In response, the government amended the Immigration Control and Refugee Recognition Act in 2004 in order to decrease the number of unauthorized foreign residents, currently estimated at about 250,000. Due to the questionable claims by some that their presence has increased crime rates, the government instituted a plan in December 2003 to halve the number of such persons in five years.

Among other measures, the plan calls for
    * stricter examination of the status of residence upon entering the country,
    * strengthened detection of illegal residents and more efficient deportation procedures,
    * more pressure on foreign countries to exercise control over their nationals who have been deported from Japan,
    * expansion of immigration control personnel, and
    * upgraded detention facilities and related equipment."

Em. sivulla esitetyn maahanmuutto-ohjelman pohjalta kannattaisi Suomessakin uudistaa ulkomaalaislakia. Thorsille vinkkiä, anyone?

reino:
Tätä raporttia ruodittiin aikanaan myös Uutiskynnyksessä:
http://www.uutiskynnys.fi/uutiset/artikkelit/2007/suurin-osa-maailman-ihmisista-haluaa-tiukemmat-rajat-maahanmuutolle

Parasta antia:

"Useita länsimaita lukuun ottamatta enemmistö ihmisistä yhtyi väitteeseen: Maamme ihmiset eivät ole täydellisiä, mutta meidän kulttuurimme on ylivoimainen muihin nähden.

Kaikkein vakuuttuneimpia oman kulttuurinsa ylivertaisuudesta olivat intialaiset, joista 93% yhtyi väitteeseen. Muita kulttuuristaan ylpeitä maita olivat mm. Indonesia, Tansania, Etelä-Korea ja Bangladesh. Kulttuurillinen ylpeys ei siis näytä mitenkään liittyvän maan taloudelliseen vaurauteen. Euroopan maista bulgarialaiset olivat kaikkein tyytyväisimpiä omaan kulttuuriinsa.

Kaikkein vähiten vakuuttuneita oman kulttuurinsa ylivoimaisuudesta olivat ruotsalaiset, joista 74% oli eri mieltä esitetyn väitteen kanssa."  ;D

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

Siirry pois tekstitilasta