Jyrki Kataisen innostus kohti Euroopan huippuvirkoja oli ehkä suurin syy estää persujen hallitustie 2011.
Me tiedämme nyt hyvin, että Suomelle olisi ollut viisaampaa jättäytyä kesällä 2011 Kreikan tukilainojen ulkopuolelle. Vielä viisampaa se olisi ollut kevällä 2010, mutta silloin vallankahvassa olivat Maalaisliitto ja Matti Vanhanen. Suomi ei olisi ollut ainoa euromaa, joka olisi pysynyt Kreikan paketin ulkopuolella. Slovakia ilmoitti kesällä 2010 jättäytyvänsä yksipuolisesti pois tästä rahoitussopimuksesta.
Kreikan velkakuorma on lainapakettien avulla paisunut järjettömäksi. Kreikalla on lainaa 180 prosenttia maan kansantuotteesta. On selvää, että Kreikka ei maksa tätä summaa koskaan takaisin. EU:n johtoryhmissä lasketaan nyt vain aikaa, koska lainat voidaan antaa anteeksi ilman mittavaa poliittista vahinkoa.
Oli outoa, että Katainen piti 2011 horjumatta kiinni Kreikan tukilainoista, joiden perusteet olivat selväsanaisesti vastoin EU:n omaa perussopimusta. Jopa Kreikalle olisi ollut parempi, että se olisi ajettu suoritustilaan, devalvaatioon ja ulos eurosta jo 2010 tai viimeistään 2011. Toiseksi perussuomalaiset olivat vaalein ylivoimanen voittaja, jonka olisi pitänyt päästä hallitukseen jo periaatteesta. Vain Kreikan lainat nousivat tälle hankkeelle esteeksi.
On uskottavaa, että Jyrki Katainen ajatteli keväällä 2011 omaa tulevaisuuttaan. Hänen pärekorihallituksensa koossapysyminen neljän vuoden ajan oli epävarmaa ja eurovaalit olivat tiedossa vuonna 2014. Samalla oli näköpiirissä vahdinvaihto komissiossa.
Nämä mietteet Katainen osasi pitää hyvin piilossa. Hyvin harva laski kesällä 2011, että Katainen luopuisi pääministerin paikasta ja kotimaan politiikasta jo kolmen vuoden kuluttua. Useimmille kansalaisille Kataisen haave kirkkaammasta kruunusta EU:ssa oli varmasti yllätys
Jyrki Kataisen urahaaveet lienevät ainoa luonnollinen selitys, miksi hän turvautui nykyiseen pärekorihallitukseen - josta on jo yksi puolue livennyt pois. Ei ole täysin poissuljettua, että Katainen asetti oman uransa - ja monen kollegansa kuten Alexander Stubbin uran - Suomen kansallisen edun tilalle.
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Greek_debt_and_EU_average_since_1977.png)