HOMMAN KESKUSTELU > Tupa

Toriumydinvoimalat

(1/1)

Atte Saarela:
thoriumenergy.blogspot.com

Toriumydinreaktorit ovat kehittyneet viime aikoina ja alkavat kohta jo kelvata energiantuotantoon laajemmassakin mittakaavassa.

Etuina niillä olisi luultavasti pienempi ydinkatastrofin riski sekä paljon pienempi määrä pitkäkestoista ydinjätettä.

Ydinvoimaloihin kelpaavaa toriumia on tarjolla paljon enemmän kuin uraania, joten toriumydinvoimalat voisivat luultavasti tuottaa merkittävän osan energiasta tulevaisuudessa.

Teknologiasta on kyllä vaikea sanoa koska se alkaa olla sellaisella tasolla että esim Suomessa uskalletaan sijoittaa ensimmäiseen toriumydinvoimalaan. Esimerkiksi Intiassa on jo 300 MW teholla toimiva koereaktori. Myös USA, Japani, Venäjä ja Kiina tutkivat toriumydinenergiaa aktiivisesti.

EU:lla ei tällä hetkellä ole aktiivista toriumydinenergiaohjelmaa. Tekniset ongelmat johtivat Saksan ja Ranskan toriumydinenergiaohjelmien alasajoon, eikä niitä ole vielä käynnistetty uudestaan teknologian kehityttyä.

Voisi ehkä olla hyvä jos EU:kin alkaisi taas tutkia tätä, koska rahalliset riskit ovat kuitenkin melko pieniä EU:n kokoiselle yhteenliittymälle, ja nähtävästi ympäristöriskit ovat käytännössä olemattomia.

Toisaalta yksityiselle sektorille on jo pyrkimässä toriumydinreaktorifirmoja, mutta kuka uskaltaa tehdä niiltä ensimmäiset tilaukset?

aha:
Mielenkiintoinen linkki. Itselleni oli uutta, että pohjoismainen konsortio haluaisi rakentaa toriumydinvoimalan Suomeen. Minusta tuo olisi loistava mahdollisuus toimia edelläkävijänä erittäin lupaavan energiateknologian kehittämisessä.

Atte Saarela:
Kas, tällainen löytyi, EU:kin tutkii näköjään asiaa:

http://www.torium.se/SUMO.htm

Kaupallisen yhtiön selvitys tästä EU:n projektista, en tiedä onko liian kriittinen, mutta mielenkiintoista kritiikkiä kuitenkin.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

Siirry pois tekstitilasta