Kun olen lukenut juttuja Terhosta tulee se vaikutelma, että Terhon varamiespaikka olisi ollut Halla-ahon ansiota. Mihinköhän todelliseen faktaan tämä perustuu? Terhon taustajoukko Perussuomalaisten Helsinkiläisten ja Kirkkonummen ym. paikallisyhdistysten aktiiveja teki ahkeraa vaalityötä kentällä, joten tämäkin näkyy äänimäärässä. Toisaalta Terhon äänimäärä yksinään ei olisi ilman Timo Soinin ääniä riittänyt varamiespaikkaan. Soini veti hurjan äänimäärän, joten hän on suurimmalta osiltaan vaalivoiton takana. Toisaalta Sampo ei päässyt läpi vaan on varalla Soinin paikalle.
Ali vertailuluku jolla tuli ehdokas valituksi oli 101 453. Soinin vertailuluku oli 232 388 ja äänimäärä 130 715. Sampo Terhon vertausluku oli 77 462,667 ja äänimäärä 9 374. Mikäli oikein asiaa tulkitsen Soini olisi mennyt läpi vaikka olisi ollut yksinään ehdokkaana, eikä olisi ollut ketään muita ehdokkaita Perussuomalaisilla. Kuitenkin jos vertaa Soinin ääniä koko listaan, niin ilman Soinia yksikään Perussuomalaisten ehdokas ei olisi mennyt läpi. Eli Sampon veti läpi vaaleissa Soini. Jos sitten Halla-ahon kannattajat olisivat keränneet nimiä ja perustaneet puolueen ja olisi ollut oma ehdokas EU-vaaleissa, niin mistä olisivat saaneet niin paljon ääniä, että ehdokas olisi päässyt läpi? Läpimenoon tarvitaan todella kova äänimäärä. Entäs jos Halla-aho olisi ollut itse Perussuomalaisten listalla ehdokkaana vaaleissa, olisiko hän edes päässyt Soinin varamieheksi, koska olisi jäänyt puuttumaan ne äänet jotka Terho sai ei halla-aholaisilta? Tietysti sekin on arvoitus kuinka paljon halla-aholaisia jätti äänestämättä.
Joka tapauksessa se on tosiasia, että Perussuomalaisissa Soini yksinään vetää niin kovaa kannatusta koko maassa, että kenttäväellä on mielenkiintoinen ja lupaava tulevaisuus vaalityössä kentällä kun keräävät eduskuntavaaleissa kannatusta paikallisille ehdokkailleen.
Mihin ääneni menee, jos äänestämäni ehdokas ei mene läpi?
Kansalainen antaa äänensä sekä ehdokkaalle että poliittisen ryhmän (tai vaaliliiton) listalle. Kukin ehdokas kuuluu johonkin listaan.
Eurovaalien tulos lasketaan samalla tavalla kuin kunta- ja eduskuntavaaleissa, eli niin sanotun d'Hondt'in menetelmällä.
Ensimmäisessä vaiheessa lasketaan kunkin listan koko maassa keräämä kokonaisäänimäärä. Toisessa vaiheessa lasketaan kunkin listan sisällä ehdokkaiden henkilökohtaiset äänimäärät.
Kolmannessa vaiheessa lasketaan ehdokkaiden vertailuluvut. Eniten henkilökohtaisia ääniä kerännyt (henkilö A) saa oman listansa keräämän koko äänimäärän. Tästä syntyy ehdokkaan vertailuluku. Toiseksi eniten ääniä kerännyt (henkilö B) saa puolet listansa äänistä ja kolmanneksi eniten ääniä kerännyt (henkilö C) kolmasosan ja niin edelleen.
Esimerkki: jos lista saa yhteensä 100 ääntä, henkilö A:n vertailuluku olisi 100, B:n 50 ja C:n 33.
Lopuksi kaikkien ehdokkaiden vertailulukuja verrataan keskenään ja ehdokkaat laitetaan paremmuusjärjestykseen. Suurimmat vertailuluvut keränneet 13 ehdokasta pääsevät läpi.