UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Sosialismi kukkii: Eduskunta haluaa puuttua sähköyhtiöiden laskutuskäytäntöihin  (Luettu 19640 kertaa)

Kivikova

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 551
 • Liked: 610
 • Nuiva Taiteen Maisteri
Koska Metri-Mauri mainittu, niin laitetaanpa linkkiä selvittämään mistä oikein Maurin kohdalla tuulee asian varsinaisessa merkityksessä: http://www.kaleva.fi/juttutupa/politiikka/tiesiko-pekkarinen-vavynsa-hankkeista/2509848 Suksihan sinä Mauri *painokelvotonta tekstiä*!
« Viimeksi muokattu: 11.02.2015, 11:06:46 kirjoittanut Kivikova »
- Lukihäiriötä jo vuodesta 1977.
- Pessimisti ei pety!
- Vaalilakurasisti.

Lasisti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 019
 • Liked: 127
Tuon olet varmasti lukenut hesarista. Sähköverkon rakentaminen maksaa silloin kuin verkko rakennetaan. Nykyään verkko on täysin kattava, eikä lisää rakenneta. Siten kiinteän omaisuuden kustannukset laskeneet kauan, ja ovat nyt olemattomat. Mutta, jos ja kun verkko on monopoli, on sillä helppo rahastaa. Pitää vain keksiä syy ja maksaa lehdistölle syyn julistamista.

Ahaa, Suomessa on siis keksitty ikuinen sähköverkko, jota ei tarvitse koskaan peruskorjata.

sivullinen.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 067
 • Liked: 8955
 • Ahjo on viha. Kosto on kipinä.
Vuoden takainen tarina valtion omaisuuden siirtämisestä valtion nyt muodostaman eliitin yksityisomaisuudeksi pois valtion kirjanpidosta ja tulevien vallanpitäjien käsistä on etenee. Ensin OECD:n "riippumaton" asiantuntija Keskustan entinen puheenjohtaja Mari Kiviniemi tuli kertomaan, että välillisiä veroja tulee nostaa, ja lähes samana päivänä Caruna niminen bulvaaniyritys nosti siirtohintoja 25% eli välilliset verot nousivat merkittävästi -- tosin "yksityistetyt" verot --. Kilpailuvirasto sanoo, ettei aio tutkia monopoliyhtiön selvää lainrikkomista ainakaan vuosiin, koska se on nyt vain hyväveliverkoston kättenpuristusten vastaista. Tässä vielä vuoden takainen tarinani.

Olen täällä jo useasti kertonut tarinan, miten Fortum "joutui" myymään direktiivien takia kantaverkkonsa "kansainvälisille" sijoittajille, jotka heti ryhtyivät "kunnostamaan" verkkoa. Eli suomennettuna Fortumin kantaverkko siirrettiin muodollisen velkakirjan avulla AY-liikkeen ja EK:n hallinnoimille eläkeyhtiöille, joiden "tuottavuusvaatimus" "investoinnille" oli moninkertainen Fortumiin verrattuna, ja tulevia merkittäviä hinnankorotuksia varten piti keksiä jonkinlainen peruste, ja se peruste on kantaverkkoon tehdyt "parannusinvestoinnit". Kohonneet sähkösiirtomaksut ovat siten suoraan mafian toimintaan rinnastettavia tarjouksia, joista ei voi kieltäytyä -- ja jotka käytännössä ovat jopa lain vastaisia.

Jatkan tarinaa loogisen päättelyn avulla muodostetulla jatko-osalla. Valtion konkurssi on päivä päivältä yhä lähempänä ja hallituksen täydellisestä toimintakyvyttömyydestä ei ole enää pienintäkään epäselvyyttä. Sipilä uhosi pääministeriksi tullessaan AY-liikkeen laittamisesta ruotuun "yhteiskuntasopimuksella", mutta nyt käydään "yhteiskuntasopimusneuvotteluiden" viidettä kierrosta eikä edes Suomen tunnetuin lakkoliike AKT ole luvannut sitä noudattaa. Yhteiskuntarauha tulee siten järkkymään lähiaikoina aika pahalla tavalla. Se tarkoittaa varastetun omaisuuden olevan turvattomassa tilassa ja joutuvan kiertoon pian uudestaan.

Varastettu valtion omaisuus on tulevina anarkian aikoina kaksiteräinen miekka. Ensin siitä saattaa saada suunnatonta rahallista hyötyä muiden kärsiessä köyhyydestä ja tulevaisuus näyttää todella valoisalta. Mutta siinä vaiheessa kun aletaan rikollisia ripustaa sähkötolppiin, ovat kaikki tähänkin korruptiokerhoon edes etäisesti ja näennäisesti osallistuneet elämänsä loppuhetkiä todistamassa. Kuten vanha suomalainen viisaus sanoo: Varkaalla on hyvä ammatti, mutta kaulalle huono. Tai kuten Hodorkovskin tapaus Neuvostoliiton lopunajoilta osoitti: Mies oli dollarimiljardööri, mutta vietti vuosia vankilassa, ja lopulta länsi osti hänet vapaaksi propagandanukeksi.

Neuvostoliiton romahdukseen vertaaminen ontuu siinä mielessä, että Neuvostoliitto romahti rauhanomaisesti ja hyvässä järjestyksessä. Parempi vertailukohta löytyisi Neuvostoliiton synnystä; se tapahtui rauhattomasti ja huonossa järjestyksessä. Eurostoliiton romahdus näyttäisi olevan vähintään yhtä iso pamaus kuin se, ja tulee noudattamaan samaa kaavaa. Silloin jouduttiin kaikki rikolliselta näyttävätkin ja valtion kanssa läheisiä suhteita pitäneet teloittamaan ilman suurempia oikeudenkäyntejä ja todisteluita, koska vallassa ollut eliitti oli väärentänyt kaiken kirjanpidon ja todisteet itsensä syyttömäksi osoittamiseksi. Oleviin "todisteisiin" ei voitu siten luottaa. Nyt sosialistit tekevät samaa: He siirtävät valtion omaisuutta epämääräisten bulvaanien nimiin ja sotkevat kirjanpitoa. Yksinkertaisen sosialistin korviin se kuulostaa hyvältä tavalta estää varastetun omaisuuden palauttaminen, koska ilman selviä todisteitahan ei ketään voida syytellä. Mutta valtion ongelmien yhä kasvaessa, aletaan yhä vähemmän välittää todisteista ja yhä enemmän vaatia rikollisille kovempia tuomioita pelkästään mielikuvien perusteella. Minä en tällaisina aikoina suostuisi menemään edes Carunalle siivoojaksi.
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 233
 • Liked: 57189
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Yllä mainitulla Carunalla on kyllä mielenkiintoisia viritelmiä elikkäs pientä "verosuunnittelua". Oikein mukavaa, että omistajien tilit lihovat vielä entisestään sähkönsiirron 30 % hinnankorotusten myötä ja veroja ei silti makseta juuri paskaakaan. Tavallinen kansalainen joutuu vain nielemään tämän, minkäs teet.

http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/yhtio-kay-rankasti-suomalaisten-kukkarolle-yle-tekee-suurvoitot-mutta-ei-juuri-maksa-veroja/5715176

Lainaus
Yhtiö käy rankasti suomalaisten kukkarolle - Yle: tekee suurvoitot, mutta ei juuri maksa veroja

Suomen suurin sähköverkkoyhtiö Caruna on rakentanut miljardien eurojen lainaketjun, ja välttyy näin maksamasta veroja Suomessa.

Caruna on ollut nyt tapetilla, sillä yhtiö päätti korottaa asiakkaidensa sähkön siirtohintoja enimmillään jopa 30 prosentilla.

Samaan aikaan yhtiö tahkoaa mojovaa tulosta. Yleisradio kertoo, että Carunan liikevoitto oli vuonna 2014 yli 50 miljoonaa euroa.

Yhteisöveroa Caruna maksoi kuitenkin vain vaatimattomat 800 000 euroa. Carunan rahavirrat kulkevat veroparatiisissa toimivan yhtiön kautta.

Aiemmin Caruna oli valtionyhtiö Fortumin omistuksessa. Nykyään valtaosa omistuksissa on ulkomaisten sijoittajien halussa.

Carunan toimitusjohtaja Jyrki Tammivuori kertoo Ylelle pitävänsä Carunaa hyvänä yrityskansalaisena ja veronmaksajana.

Yle toteaa, että Carunan toiminta ei ole laitonta.
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

antero

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 239
 • Liked: 894
 • Suomi Nousuun^^^!
Suurin törkeys sähkölaskussa on verot jotka tekevät lähes 1/3 loppusummasta.

Samaa mieltä!  >:(

Poistataan verot kokonaan, niin saadaan Suomesta samanlainen paskastania kuin esim Somalia.  :roll:
Hetero voittaa aina!

sivullinen.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 067
 • Liked: 8955
 • Ahjo on viha. Kosto on kipinä.
Lainaus
Aiemmin Caruna oli valtionyhtiö Fortumin omistuksessa. Nykyään valtaosa omistuksissa on ulkomaisten sijoittajien halussa.

Tämä ei väite pidä paikkaansa. Caruna on ulkomaiden kautta omistettu bulvaani, mutta sen omistajat eivät ole ulkomaisia sijoittajia, vaan kotimaisia eläkeyhtiöitä. Fortumin yrittäessä myydä näitä kantaverkkoja se yritti saada ulkomaisia sijoittajia mukaan. Se ei kuitenkaan onnistunut, koska ulkomaiset sijoittajat eivät ole niin tyhmiä, että sijoittaisivat näin selvään valtion omaisuuden piilottamisyritykseen. Syy siihen on, ettei enää voi käyttää helposti "ota rahat ja juokse" -sijoitusstrategiaa.

Sosialismin romahdus on lähellä ja sähköverkkoyhtiöiden omaisuus on sidottu rautapulteilla peruskallioon, eikä sitä siitä irti saa. Sijoittamalla Carunaan olisi saanut vain varman kavallussyytteen ja kasan muita ongelmia. Kreikan valtionlainoihin sijoittaminenkin on parempaa eli tuottavampaa ja vähäriskisempää bisnestä -- ja Ukrainan teollisuusyrityksiin --. Niihinkään ei yksikään vakavarainen halua koskea. Sosialistien lehdet vain yrittävät valheita sisältäviä juttujensa kautta yhä syvällisemmin piilotella näiden yhtiöiden omistajapohjaa.
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

Nuivanlinna

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 855
 • Liked: 6995
 • Kuka ullattui? Mina en.
Lainaus
Reuters: Elenialle etsitään ostajaa, hinta jopa pari miljardia
http://yle.fi/uutiset/reuters_elenialle_etsitaan_ostajaa_hinta_jopa_pari_miljardia/8594848?ref=leiki-uu
Sähkönsiirtoyritys Elenian enemmistöomistajat ovat myyntiaikeissa, kertoo uutistoimisto Reuters viitaten kahteen nimettömään lähteeseensä. Elenia ei kommentoi asiaa millään tavalla. Asiaan liittyvät yritykset eivät ole kommentoineet mahdollista kauppaa Reutersille.

Reutersin mukaan omistajat ovat ottaneet yhteyttä investointipankki Goldman Sachsiin ja Citiin mahdollisen myynnin takia. Määräysvaltaa Eleniassa käyttävät Goldman Sachs 45 prosentin ja 3i-pääomasijoitusyhtiö yli 39 prosentin omistusosuudella.

Elenian omistajiin kuuluu myös eläkeyhtiö Ilmarinen kymmenellä prosentilla. Ilmarisen listaamattomista sijoituksista vastuussa oleva johtaja Esko Torsti kertoo, ettei osuuden myyntiä ole käsitelty Ilmarisessa, eikä päätöksiä ole tehty.

Sijoittaminen sähkönsiirtoyrityksiin kiinnostaa eläkeyhtiöitä

Reuters laskeskelee, että kyseessä olisi yksi Euroopan suurimmista infrastruktuurikaupoista tänä vuonna. Reutersin lähteiden mukaan kaupan arvo voi olla jopa 2,5 miljardia euroa.

Elenia toimii yli sadan kunnan alueella. Se on Suomen toiseksi suurin sähkönsiirtäjä. Aiemmin sen omisti Ruotsin valtionyhtiö Vattenfall, joka myi sen noin 1,5 miljardilla eurolla vuonna 2012.


2012 1,5mrd
2016 2,5mrd
2020 ?,?mrd
2024 ?,?mrd

Miten käy siirtomaksujen?
Pahinta Suomessa on tämän köyhyyden lisäksi henkinen köyhyys. Meiltä puuttuu horisontti, mihin katsoa ja mitä tavoitella.

antero

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 239
 • Liked: 894
 • Suomi Nousuun^^^!
Lainaus
Aiemmin Caruna oli valtionyhtiö Fortumin omistuksessa. Nykyään valtaosa omistuksissa on ulkomaisten sijoittajien halussa.

Tämä ei väite pidä paikkaansa. Caruna on ulkomaiden kautta omistettu bulvaani, mutta sen omistajat eivät ole ulkomaisia sijoittajia, vaan kotimaisia eläkeyhtiöitä. Fortumin yrittäessä myydä näitä kantaverkkoja se yritti saada ulkomaisia sijoittajia mukaan. Se ei kuitenkaan onnistunut, koska ulkomaiset sijoittajat eivät ole niin tyhmiä, että sijoittaisivat näin selvään valtion omaisuuden piilottamisyritykseen. Syy siihen on, ettei enää voi käyttää helposti "ota rahat ja juokse" -sijoitusstrategiaa.

Sosialismin romahdus on lähellä ja sähköverkkoyhtiöiden omaisuus on sidottu rautapulteilla peruskallioon, eikä sitä siitä irti saa. Sijoittamalla Carunaan olisi saanut vain varman kavallussyytteen ja kasan muita ongelmia. Kreikan valtionlainoihin sijoittaminenkin on parempaa eli tuottavampaa ja vähäriskisempää bisnestä -- ja Ukrainan teollisuusyrityksiin --. Niihinkään ei yksikään vakavarainen halua koskea. Sosialistien lehdet vain yrittävät valheita sisältäviä juttujensa kautta yhä syvällisemmin piilotella näiden yhtiöiden omistajapohjaa.

Kleptokratismi olisi ehkä kuvaavampi sana sosialismin ja kapitalismin yhteisille ominaisuuksille.
Hetero voittaa aina!

yks vaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 813
 • Liked: 1050
Siirtoverkon tuotto on muuten säännelty, sallittua tuottoa ruuvattiin juuri ylöspäin joten nyt hintoja voi taas nostaa. Carunahan on joutunut aiemmin palauttamaan maksuja asiakaille ettei mene rajan yli.
Kuka syrjisi minua?

sivullinen.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 067
 • Liked: 8955
 • Ahjo on viha. Kosto on kipinä.
^ Monopoliyhtiöiden tuotto on tosiaan säänneltyä, mutta sitä ei ole tarvinnut ruuvata ylöspäin, sillä sääntelyssä tuottoraja lasketaan kustannusten mukaan -- käytetään "kustannusperusteista hinnoittelua" --. Carunan laskennalliset kustannukset pystyttiin nostamaan huomattavasti ylöspäin pienellä verkonparannusinvestoinnilla. Vai onko tämän lisäksi joku tieto tullut kustannusperusteisen tuottoprosentin nostamisesta?

Mikään uutinenhan sähkönsiirtomaksujen nousu ei ollut. Se lyötiin lukkoon jo 2013 kun järjestely tehtiin -- ja suunniteltu vuosia sitä ennen --. Ainoa yllättävä veto oli kilpailuviraston hassu ilmoitus, ettei se voi tutkia lainkaan asiaa, eikä oikeastaan perustele päätöstään millään tavalla. Ennen sentään on yritetty näytellä korruption olevan vain huonoista lakipykälistä johtuva piirre, jossa rahalla saa öljyttyä byrokratian rattaita. Nyt ei jakseta enää edes näytellä; nyt kusetaan avoimesti ja yritetään huijata enää kaikkein vähäjärkisimpiä kansalaisia.
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

sivullinen.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 067
 • Liked: 8955
 • Ahjo on viha. Kosto on kipinä.
Otetaan tähän vielä selvennöksenä tätä Carunan omistajakuviota jälkienkadotuksen yhdestä vaiheesta. Amerikkalainen bulvaanirahasto Borealis osti Kevan (kuntien eläkevakuutuksen), Elon (Eläke-Fennian ja LähiTapiolan eläkeyhtiön yhteenliittymän) ja First State Investmentsin kanssa sen Fortumilta. First State Investements on itsessään bulvaani, joka omistaa myös muita entisiä Suomen valtionyhtiöitä, kuten Digitaa. Amerikasta haettiin siten taloudenjärjestelyoppia ja toivottiin saatavan amerikan sotavoimien tarjoamaa omaisuuden suojaa varastetulle valtion omaisuudelle. Suomalaiset eläkeyhtiöt toimivat rahoittajina ja tulivat omistajiksi. Ulkomaista rahaa ei liikkunut penniäkään. Kyseessä oli pelkästään valtion omaisuuden sisäinen järjestely eri valtiollisten instituutioiden välillä. Sosialistien lehdet puhuvat silti "kansainvälisistä sijoittajista". Se on puhdasta valhetta.

Lainaus
[...]

Borealis partnered with First State Investments, Keva and Elo to acquire Caruna (formerly Fortum Distribution Finland) from Fortum Group in 2014.

http://www.borealis.ca/case-studies/caruna

Valtion varojen varastaminen on mitä suurinta riskipeliä valtion eliitin toimesta. Valtion ollessa vakaassa tilassa ei siitä ole mitään haittaa, mutta ei ole myöskään syytä siirtää varoja pois valtion tileiltä niiden ollessa omassa hallinnassa. Valtion ollessa konkurssikypsä tai muuten hajoamistilassa varojen poissiirtoa voidaan käyttää propagandistisena lyömäaseena eliittiä vastaan ensin keskustelujen kautta ja myöhemmin oikeuslaitoksissa.

Amerikkaa varojen siirtäminen kuvitellen armeijan takaavan omaisuuden suojan kuulostaa sekin ensialkuun hyvältä ratkaisulta, mutta kuten Gaddafi, Saddam ja monet muut diktaattorit ovat todenneet ei amerikka sittenkään halua ottaa rahoitusjärjestelmänsä kautta osaa erimaiden sisällissotiin, vaan "jäädyttää" varastetun omaisuuden kunnes valta jälleen vakaantuu ja uusi valtaeliitti lupaa osallistua amerikan johtamaan dollaripohjaiseen talousjärjestelmään entisillä ehdoilla. Sosialistit siten tuskin saavat nauttia Carunan omaisuudesta yhtään kauempaa kuin sosialismi Suomessa pystyy pystyssä.
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

Luotsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 930
 • Liked: 2809
Siirtoverkon tuotto on muuten säännelty, sallittua tuottoa ruuvattiin juuri ylöspäin joten nyt hintoja voi taas nostaa. Carunahan on joutunut aiemmin palauttamaan maksuja asiakaille ettei mene rajan yli.

Jep, sallittu pääoman tuotto-% nostettiin kolmesta kuuteen. Joka kyllä on mielestäni aivan kohtuuton kun ottaa huomioon että kyseessä on jotakuinkin 0-riskinen sijoitus, käytännössä yksityinen verotusoikeus. En tiedä korotuspäätöksen taustoja, mutta ei tarvitse mikään näkijä olla arvatakseen että taustalla oli kok&puisto-osasto&RKP suhmurointi.

ps. jos noin on kuin arvasin, varmaa on että ainakaan YLE ei tule harjoittamaan tutkivaa zuurnalismia aiheen tiimoilta.

yks vaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 813
 • Liked: 1050
Carunalla on muuten melkoiset työjonot, käsittelyaikoja mitataan viikoissa kun ennen kesti päiviä. YT-neuvotteluissa laitettiin väkeä pihalle ja lisää ei oteta.

Monopolissa etuna on ettei asiakkaiden asiat tarvii kiinnostaa. Voi säästää reippaasti. :)

Carunahan on toki vielä naimisissa Fortumin kanssa, samoja järjestelmiä mm. laskutus/asiakaskanta. Asiakaspalvelunkin(aika vitsi!) siirsivät itselleen. Oliko nyt niin että ens vuonna erkanevat lopullisesti.

Sitten onkin ehkä lisää jännää luvassa.

E: Jatkossa sähköenergian myyjät hoitaa enemmän ja enemmän kaiken, verkkoyhtiö ( tsi no, kone) vaan käsittelee myyjiltä tulevat tiedot ja laskuttaa siirrosta. Taas voi säästää kuluissa.  :)

E: otetaanko vielä sähkösopimukset? Menee jo niin offtopiciksi. =)
« Viimeksi muokattu: 01.02.2016, 01:07:06 kirjoittanut yks vaan »
Kuka syrjisi minua?

Semiretardi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 173
 • Liked: 58
Carunalla on muuten melkoiset työjonot, käsittelyaikoja mitataan viikoissa kun ennen kesti päiviä. YT-neuvotteluissa laitettiin väkeä pihalle ja lisää ei oteta.

Monopolissa etuna on ettei asiakkaiden asiat tarvii kiinnostaa. Voi säästää reippaasti. :)

Carunahan on toki vielä naimisissa Fortumin kanssa, samoja järjestelmiä mm. laskutus/asiakaskanta. Asiakaspalvelunkin(aika vitsi!) siirsivät itselleen. Oliko nyt niin että ens vuonna erkanevat lopullisesti.

Sitten onkin ehkä lisää jännää luvassa.

E: Jatkossa sähköenergian myyjät hoitaa enemmän ja enemmän kaiken, verkkoyhtiö ( tsi no, kone) vaan käsittelee myyjiltä tulevat tiedot ja laskuttaa siirrosta. Taas voi säästää kuluissa.  :)


En nyt oikein ymmärrä, että mitä sähkön myymiseen liittyvää toimintaa carunalla pitäisi mielestäsi olla ? Tuon firman ideahan on pitää jakeluverkko (eli siis suurimmaksi osaksi sähköverkon loppukäyttäjää lähellä olevat osat) hyväksyttävässä kunnossa ja korjata siellä esiintyvät viat. Näin periaatteessa Carunalle kuuluu fingridin kantaverkon ja loppukäyttäjän sähkökeskuksen välinen osa.
Siinä olevat ongelmat (elikkäs puu johdoilla, kaivinkone kaivanu 20kV maakaapelin rikki) sekä muutostyöt tässä sähköverkon osassa.

Toki rahastusautomaattihan tuo on, säädetty maksimivoittoprosentti (elikkäs siis aivan varmasti eivät juuri alle sen voittoa tee koska monopoli)

yks vaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 813
 • Liked: 1050


Carunalla on muuten melkoiset työjonot, käsittelyaikoja mitataan viikoissa kun ennen kesti päiviä. YT-neuvotteluissa laitettiin väkeä pihalle ja lisää ei oteta.

Monopolissa etuna on ettei asiakkaiden asiat tarvii kiinnostaa. Voi säästää reippaasti. :)

Carunahan on toki vielä naimisissa Fortumin kanssa, samoja järjestelmiä mm. laskutus/asiakaskanta. Asiakaspalvelunkin(aika vitsi!) siirsivät itselleen. Oliko nyt niin että ens vuonna erkanevat lopullisesti.

Sitten onkin ehkä lisää jännää luvassa.

E: Jatkossa sähköenergian myyjät hoitaa enemmän ja enemmän kaiken, verkkoyhtiö ( tsi no, kone) vaan käsittelee myyjiltä tulevat tiedot ja laskuttaa siirrosta. Taas voi säästää kuluissa.  :)


En nyt oikein ymmärrä, että mitä sähkön myymiseen liittyvää toimintaa carunalla pitäisi mielestäsi olla ? Tuon firman ideahan on pitää jakeluverkko (eli siis suurimmaksi osaksi sähköverkon loppukäyttäjää lähellä olevat osat) hyväksyttävässä kunnossa ja korjata siellä esiintyvät viat. Näin periaatteessa Carunalle kuuluu fingridin kantaverkon ja loppukäyttäjän sähkökeskuksen välinen osa.
Siinä olevat ongelmat (elikkäs puu johdoilla, kaivinkone kaivanu 20kV maakaapelin rikki) sekä muutostyöt tässä sähköverkon osassa.

Toki rahastusautomaattihan tuo on, säädetty maksimivoittoprosentti (elikkäs siis aivan varmasti eivät juuri alle sen voittoa tee koska monopoli)

No siis eihän siinä muuta, lähes kaikki sähkösopimusmuutokset vaikuttaa verkkoyhtiöön. Toki se on pitkälle automatisoitua mutta kun määrät on suuria, manuaalityötä tulee kuitenkin melkoisesti. Ihan sopimusasioita, mittaritietojen virheitä/puuttumisia, vaikka uuden liittymän hankkimista, perusasiakaspalvelua jne.

Ei se nyt muuten mutta asenne-ero on niin huvittava, myyntiyhtiö koittaa hoitaa kaiken heti, koska asiakas on muuten ex-asiakas. Verkkoyhtiötä ei kiinnosta, "kyllä joku sen parin viikon kuluessa katsoo".
Kuka syrjisi minua?

Nuivanlinna

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 855
 • Liked: 6995
 • Kuka ullattui? Mina en.

Jep, sallittu pääoman tuotto-% nostettiin kolmesta kuuteen.......naps....

Tarkoittaako tämä oikeutta rahastaa vuosittain tuo 6 prosenttia suhteessa verkon ostohintaan?

Esim tämä Vattenfall Verkko myytiin 2012 1,5 miljardilla Elenialle, nyt Elenia kaupittelee verkkoa 2,5 miljardilla.

Lainaus
Suomalainen sähköfirma myyntiin – hinta ehkä jopa 2,5 miljardia
http://www.taloussanomat.fi/energia/2016/01/14/suomalainen-sahkofirma-myyntiin-hinta-ehka-jopa-25-miljardia/2016453/12
Suomalaisen Elenian enemmistöomistajat ovat ottaneet yhteyttä Goldman Sachsiin ja Citiin myydäkseen sähkönsiirtäjän. Toteutuessaan kauppa voi olla yksi tämän vuoden suurimmista infrastruktuurikaupoista Euroopassa, kaksi tilanteesta perillä olevaa lähdettä kertoo. Reutersin lähteiden mukaan Elenian hinta saattaa nousta kaupassa 2,5 miljardiin euroon ja yhtiön kauppaaminen on tarkoitus aloittaa helmikuun puolivälissä. Yli sadan kunnan alueella toimiva Elenia on Suomen toiseksi suurin sähkönsiirtäjä.
Yhtiö sai alkunsa, kun ruotsalainen energiayhtiö Vattenfall hankki omistukseensa paikallisia suomalaisia energiayhtiöitä vuosina 1995–2000. Vuonna 2012 Vattenfall myi yhtiön noin 1,5 miljardilla eurolla uusien sijoittajien muodostamalle Elenia-konsernille.

Elenian liikevaihto oli 229,7 miljoonaa ja käyttökate 153,9 miljoonaa euroa vuonna 2014.
Pahinta Suomessa on tämän köyhyyden lisäksi henkinen köyhyys. Meiltä puuttuu horisontti, mihin katsoa ja mitä tavoitella.

Raksa_Mies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 410
 • Liked: 344
Tuon olet varmasti lukenut hesarista. Sähköverkon rakentaminen maksaa silloin kuin verkko rakennetaan. Nykyään verkko on täysin kattava, eikä lisää rakenneta. Siten kiinteän omaisuuden kustannukset laskeneet kauan, ja ovat nyt olemattomat. Mutta, jos ja kun verkko on monopoli, on sillä helppo rahastaa. Pitää vain keksiä syy ja maksaa lehdistölle syyn julistamista.

Ahaa, Suomessa on siis keksitty ikuinen sähköverkko, jota ei tarvitse koskaan peruskorjata.

Toki korjataan ja yhä enenevässä määrin keskijännitekaapelia laitetaan maahan ilmalinjan sijaan. Maahan asennettuna kaapeli on monin verroin kalliimpaa, mutta kertainvestoinnin jälkeenkorjaus ja ylläpitokustannukset ilmalinjaan verrattuna olemattomat. Korkeajännitekaapelien maahanupotuksessa ei ole mitään järkeä (poislukien kaupunkialueet).

Carunan selityksiin korkeille korotuksille en jaksa uskoa. Toivottavasti EMV on tiukkana 4 vuoden päästä, kun tarkastellaan mm. Carunaa.

Bellerofon

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 071
 • Liked: 3380
Kaikille tässä ketjussa keskusteluun osallistuneille kysymys. Oletteko koskaan nähneet huonosti tuottavaa monopolia? Siirtoverkko on hyvällä kelillä järjettömän hyvä business ja huonolla kelillä hyvä business. Sähköverkkoyhtiöt ovat vuosikymmeniä keränneet "investointirahaa" verkon kunnostamiseksi, mutta maassa ei kaapeleita ole vielä läheskään kaikkialla. Sähköverkon ylläpitokulut ovat minimaalisia verrattuna siirtohinnoitteluun ja keskusta-alueilla siirtomaksut ovat aivan poskettomia. Verratkaa laskelmaa vaikka mihin muuhun tahansa liittymään. Liittymismaksut ovat noin 100% kalliimmat kuin esimerkiksi valokuituliittymässä vaikka sähkön kytkeminen ei todellakaan ole tämän vuosituhannen tekniikkaa. Lisäksi sähköllä lämpiävä omakotitalo käyttää noin 20 000 kWh:ta vuodessa ja tästä summasta siirtoa on noin 1200 eli yli 100€ kuussa. Tämä siis sitä niin kuuluisaa verkkomaksua. Kuka teistä maksaisi laajakaistaliittymästä 100€ + liikennemaksut. Ei kukaan. Tietoliikenneverkko on merkittävästi monimutkaisempaa rakentaa ja ylläpitää kuin sähköverkko, joten tässä ollaan törkeän monopolin hyödyntämisen äärellä.
 Jos monopoleja on oltava [sic], niin sitten ne on mieluusti pidettävä valtiolla, mutta aivan järjetöntä antaa monopoli valtion ulkopuolelle etenkin ulkomaalaiseen omistukseen. En oikein ymmärrä, mistä näitä idiootteja sikiää hallituspuolueisiin, jotka antavat näille päätöksille siunauksen... tai siis rahastahan tässä on kysymys, mutta kun kommunistit ja maalaiset harjoittelevat kapitalismia, niin käy juuri näin. Tässä tapauksessa ostaja on tasan tarkkaan tiennyt mitä on ostanut ja nyt vain hyödyntää sen täysimääräisesti. Harmittaa niin vietävästi, ettei itse ole päässyt sijoittamaan Yaraan, Digitaan tai siirtoverkkoon, mutta kun VR yksityistetään, niin aion olla paikalla ajoissa. :D

Raksa_Mies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 410
 • Liked: 344
Kaikille tässä ketjussa keskusteluun osallistuneille kysymys. Oletteko koskaan nähneet huonosti tuottavaa monopolia? Siirtoverkko on hyvällä kelillä järjettömän hyvä business ja huonolla kelillä hyvä business. Sähköverkkoyhtiöt ovat vuosikymmeniä keränneet "investointirahaa" verkon kunnostamiseksi, mutta maassa ei kaapeleita ole vielä läheskään kaikkialla. Sähköverkon ylläpitokulut ovat minimaalisia verrattuna siirtohinnoitteluun ja keskusta-alueilla siirtomaksut ovat aivan poskettomia. Verratkaa laskelmaa vaikka mihin muuhun tahansa liittymään. Liittymismaksut ovat noin 100% kalliimmat kuin esimerkiksi valokuituliittymässä vaikka sähkön kytkeminen ei todellakaan ole tämän vuosituhannen tekniikkaa. Lisäksi sähköllä lämpiävä omakotitalo käyttää noin 20 000 kWh:ta vuodessa ja tästä summasta siirtoa on noin 1200 eli yli 100€ kuussa. Tämä siis sitä niin kuuluisaa verkkomaksua. Kuka teistä maksaisi laajakaistaliittymästä 100€ + liikennemaksut. Ei kukaan. Tietoliikenneverkko on merkittävästi monimutkaisempaa rakentaa ja ylläpitää kuin sähköverkko, joten tässä ollaan törkeän monopolin hyödyntämisen äärellä.
 Jos monopoleja on oltava [sic], niin sitten ne on mieluusti pidettävä valtiolla, mutta aivan järjetöntä antaa monopoli valtion ulkopuolelle etenkin ulkomaalaiseen omistukseen. En oikein ymmärrä, mistä näitä idiootteja sikiää hallituspuolueisiin, jotka antavat näille päätöksille siunauksen... tai siis rahastahan tässä on kysymys, mutta kun kommunistit ja maalaiset harjoittelevat kapitalismia, niin käy juuri näin. Tässä tapauksessa ostaja on tasan tarkkaan tiennyt mitä on ostanut ja nyt vain hyödyntää sen täysimääräisesti. Harmittaa niin vietävästi, ettei itse ole päässyt sijoittamaan Yaraan, Digitaan tai siirtoverkkoon, mutta kun VR yksityistetään, niin aion olla paikalla ajoissa. :D

Toki tarkasteltaessa liikevoittoprosenttina ei kovin hyvä bisnes. En osaa sanoa, saavatko keploteltua tuloksen näyttämään sille, mitä EMV:lle halutaan näyttää.

sivullinen.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 067
 • Liked: 8955
 • Ahjo on viha. Kosto on kipinä.
Jos monopoleja on oltava [sic], niin sitten ne on mieluusti pidettävä valtiolla, mutta aivan järjetöntä antaa monopoli valtion ulkopuolelle etenkin ulkomaalaiseen omistukseen.

Toistan itseäni. Caruna ei ole ulkomaisessa omistuksessa, vaan suomalaisten eläkeyhtiöiden omistuksessa -- joiden omistajia ovat taas suuret puolueet --. Monopolin siirtäminen valtion nimistä omiin nimiin tuntuu monesta valtion eliitin jäsenestä kivalta asialta. Se on valtion omaisuuden varastamista, ja se on erittäin yleistä valtioiden romahtaessa.
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

Raksa_Mies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 410
 • Liked: 344
Jos monopoleja on oltava [sic], niin sitten ne on mieluusti pidettävä valtiolla, mutta aivan järjetöntä antaa monopoli valtion ulkopuolelle etenkin ulkomaalaiseen omistukseen.

Toistan itseäni. Caruna ei ole ulkomaisessa omistuksessa, vaan suomalaisten eläkeyhtiöiden omistuksessa -- joiden omistajia ovat taas suuret puolueet --. Monopolin siirtäminen valtion nimistä omiin nimiin tuntuu monesta valtion eliitin jäsenestä kivalta asialta. Se on valtion omaisuuden varastamista, ja se on erittäin yleistä valtioiden romahtaessa.

Tuota...

Carunan omistaa Suomi Power Networks Oy, jonka osakkaita ovat suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Keva (12,5 %) ja Elo (7,5 %) sekä kansainväliset infrastruktuurisijoittajat First State Investments (40 %) ja Borealis Infrastructure (40 %).

https://www.fortum.fi/fi/media/ajankohtaista3/sahkonsiirronmyynti/fortumin_sahkonsiirtoliiketoiminta_suomessa/sivut/default.aspx

Bellerofon

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 071
 • Liked: 3380
Kaikille tässä ketjussa keskusteluun osallistuneille kysymys. Oletteko koskaan nähneet huonosti tuottavaa monopolia? Siirtoverkko on hyvällä kelillä järjettömän hyvä business ja huonolla kelillä hyvä business. Sähköverkkoyhtiöt ovat vuosikymmeniä keränneet "investointirahaa" verkon kunnostamiseksi, mutta maassa ei kaapeleita ole vielä läheskään kaikkialla. Sähköverkon ylläpitokulut ovat minimaalisia verrattuna siirtohinnoitteluun ja keskusta-alueilla siirtomaksut ovat aivan poskettomia. Verratkaa laskelmaa vaikka mihin muuhun tahansa liittymään. Liittymismaksut ovat noin 100% kalliimmat kuin esimerkiksi valokuituliittymässä vaikka sähkön kytkeminen ei todellakaan ole tämän vuosituhannen tekniikkaa. Lisäksi sähköllä lämpiävä omakotitalo käyttää noin 20 000 kWh:ta vuodessa ja tästä summasta siirtoa on noin 1200 eli yli 100€ kuussa. Tämä siis sitä niin kuuluisaa verkkomaksua. Kuka teistä maksaisi laajakaistaliittymästä 100€ + liikennemaksut. Ei kukaan. Tietoliikenneverkko on merkittävästi monimutkaisempaa rakentaa ja ylläpitää kuin sähköverkko, joten tässä ollaan törkeän monopolin hyödyntämisen äärellä.
 Jos monopoleja on oltava [sic], niin sitten ne on mieluusti pidettävä valtiolla, mutta aivan järjetöntä antaa monopoli valtion ulkopuolelle etenkin ulkomaalaiseen omistukseen. En oikein ymmärrä, mistä näitä idiootteja sikiää hallituspuolueisiin, jotka antavat näille päätöksille siunauksen... tai siis rahastahan tässä on kysymys, mutta kun kommunistit ja maalaiset harjoittelevat kapitalismia, niin käy juuri näin. Tässä tapauksessa ostaja on tasan tarkkaan tiennyt mitä on ostanut ja nyt vain hyödyntää sen täysimääräisesti. Harmittaa niin vietävästi, ettei itse ole päässyt sijoittamaan Yaraan, Digitaan tai siirtoverkkoon, mutta kun VR yksityistetään, niin aion olla paikalla ajoissa. :D

Toki tarkasteltaessa liikevoittoprosenttina ei kovin hyvä bisnes. En osaa sanoa, saavatko keploteltua tuloksen näyttämään sille, mitä EMV:lle halutaan näyttää.


Kysymys on kirjanpidollisesta kikkailusta ja verkkoinvestointien teettämisestä järjettömin hinnoin. Otetaan ajatusleikki: Kaivaisit normaalisti ojaa 2€ metri, mutta jos kaivaisitkin omalla alihankinta yhtiöllä sen 60€ metri ja tämän jälkeen toteaisit, että "ristus ku o kallista" ja perään, että täytyy vähän hioa siirtohinnoittelua. Laki määrittää maksimikatteen siirrolle mutta ei maksimihintaa kaivuulle 🤒

Raksa_Mies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 410
 • Liked: 344
Kaikille tässä ketjussa keskusteluun osallistuneille kysymys. Oletteko koskaan nähneet huonosti tuottavaa monopolia? Siirtoverkko on hyvällä kelillä järjettömän hyvä business ja huonolla kelillä hyvä business. Sähköverkkoyhtiöt ovat vuosikymmeniä keränneet "investointirahaa" verkon kunnostamiseksi, mutta maassa ei kaapeleita ole vielä läheskään kaikkialla. Sähköverkon ylläpitokulut ovat minimaalisia verrattuna siirtohinnoitteluun ja keskusta-alueilla siirtomaksut ovat aivan poskettomia. Verratkaa laskelmaa vaikka mihin muuhun tahansa liittymään. Liittymismaksut ovat noin 100% kalliimmat kuin esimerkiksi valokuituliittymässä vaikka sähkön kytkeminen ei todellakaan ole tämän vuosituhannen tekniikkaa. Lisäksi sähköllä lämpiävä omakotitalo käyttää noin 20 000 kWh:ta vuodessa ja tästä summasta siirtoa on noin 1200 eli yli 100€ kuussa. Tämä siis sitä niin kuuluisaa verkkomaksua. Kuka teistä maksaisi laajakaistaliittymästä 100€ + liikennemaksut. Ei kukaan. Tietoliikenneverkko on merkittävästi monimutkaisempaa rakentaa ja ylläpitää kuin sähköverkko, joten tässä ollaan törkeän monopolin hyödyntämisen äärellä.
 Jos monopoleja on oltava [sic], niin sitten ne on mieluusti pidettävä valtiolla, mutta aivan järjetöntä antaa monopoli valtion ulkopuolelle etenkin ulkomaalaiseen omistukseen. En oikein ymmärrä, mistä näitä idiootteja sikiää hallituspuolueisiin, jotka antavat näille päätöksille siunauksen... tai siis rahastahan tässä on kysymys, mutta kun kommunistit ja maalaiset harjoittelevat kapitalismia, niin käy juuri näin. Tässä tapauksessa ostaja on tasan tarkkaan tiennyt mitä on ostanut ja nyt vain hyödyntää sen täysimääräisesti. Harmittaa niin vietävästi, ettei itse ole päässyt sijoittamaan Yaraan, Digitaan tai siirtoverkkoon, mutta kun VR yksityistetään, niin aion olla paikalla ajoissa. :D

Toki tarkasteltaessa liikevoittoprosenttina ei kovin hyvä bisnes. En osaa sanoa, saavatko keploteltua tuloksen näyttämään sille, mitä EMV:lle halutaan näyttää.


Kysymys on kirjanpidollisesta kikkailusta ja verkkoinvestointien teettämisestä järjettömin hinnoin. Otetaan ajatusleikki: Kaivaisit normaalisti ojaa 2€ metri, mutta jos kaivaisitkin omalla alihankinta yhtiöllä sen 60€ metri ja tämän jälkeen toteaisit, että "ristus ku o kallista" ja perään, että täytyy vähän hioa siirtohinnoittelua. Laki määrittää maksimikatteen siirrolle mutta ei maksimihintaa kaivuulle 🤒

Itse asiassa emv määrittää investoinnin hinnan ja se ei ole siis varsinainen investointiin mennyt kustannus. näin selitti carunan projektipäällikkö asiaa ja on siis hyvä tuttu enkä usko että vedätti.

Arvoton

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 6 211
 • Liked: 2477
"Kalliitutimme hintoja". Ei tarvi porukan niin paljon liikkua paikoissa, jotka halpuuttavat.

Jos verkkoyhtiöllä, ei siis sähköyhtiöllä, on paikallisesti monopoli, niin mitä muuta voi odottaa? Jengi tuhlaa mm. ulkomaanmatkoihin ja uusiin autoihin sekä vieläpä itsekkäästi asuntolainoihin, kun samaan aikaan he voisivat käyttää rahansa sähköön.

Rauno Murju

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 610
 • Liked: 1033
Borealis on Ontarion kunnallisten alojen eläkerahaston OMERS:n tytäryhtiö jossa on mukana mm. Japanin eläkerahasto, Japanin kehityspankki, Mitsubishi corporation (luultavasti siitäkin eläkerahasto) kun taas toinen ulkomainen suuromistaja First State Investments on Australialaisen Commonwealth Bankin eläkerahasto. Eräs Commonwealth Bankin suuromistaja on JP Morgan...

80% omistuksesta on siis karannut ulkomaille mikä tarkoittaa että Carunan verkkojen alueella sähkönkuluttaja maksaa jatkossa myös ulkomaisten pankkien sekä julkisten alojen eläkkeitä. Melko tyhmää koska sähköverkon toimittajaa ei voi vaihtaa ja pimeässä on ikävä istua. Kyseessä on siis käytännössä lisävero kaikkien muiden maksujen päälle.

Timo Soini huutelee hintojen laittamisesta kuriin lainsäädännön avulla ja tässä tapauksessa se saattaa osittain onnistuakin mutta kunhan Suomi on ujutettu mukaan TTIP-sopimukseen, haastetaan valtio oikeuden kautta maksamaan korvauksia investointisuojan perusteella. Suomen myyminen pala kerrallaan ulkomaille jatkuu tietysti entiseen malliin, mikä tarkoittaa että hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi maksettavien verojen päälle pitää maksaa julkisesta infrasta vielä tuottoa ulkomaille. Sen luulisi näkyvän elintasossa.

Suomen virkamiehistöllä ja poliitikoilla näyttää olevan kummallisen hyvät välit brittiläistaustaisiin pääomapiireihin. Tämän uskonnon ylipappina toimii Alexander Stubb.

yks vaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 813
 • Liked: 1050
Oikeastaan ostajasta riippumatta hinnat nousevat, tuleehan ostajalle rahoituskuluja joten olis kiva saada vähemmän enemmän tulostakin.

Se mikä pitäis korjata ekana on tuo konserniavustusperseily, näkis vaan...
Kuka syrjisi minua?

Perttu Ahonen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 524
 • Liked: 3546
 • Difficile est satiram non scribere.
Carunan siirtomaksujen anarkokapitalistisessa vedätyksessä ei ole kommunismin tai sosialismin kanssa mitään tekemistä, koko juttu on edellisen hallituksen poliittisen linjan mukaista ja tulee kansalaisille maksuun nyt.

Kun Espoon kuntalaisille rahaa ja hyvinvointia lypsänyt Espoon sähkö myytiin yksityisille, niin  kaupan takana oli kokoomus, Vihreät ja RKP.  Kokoomuksen periaate on että rahat pois hölmökansalta, vihreiden on, että energia ei saa olla eduslista eikä energian tuotanto saa hyödyttää valtiota tai kuntia ja RKP on kokoomuksen takiaispuolueena samaa mieltä kokoomuksen kanssa, jos vaan saa valtaa. 

Kantaverkot ovat valtion strategista omaisuutta ja strategisen omaisuuden myyminen finanssijuotikkaille on maanpetos.  Maanpetos tosin on business as usual kokoomukselle, RKP:lle ja vihreille.  Edellinen hallitus on tästäkin lopulta vastuussa ja edellisessä hallituksessa olikin kepua ja perussuomalaisia lukuun ottamatta koko konkkaronkka, joten demarien ja Vasemmistoliiton moraalisäteily asiassa on tekopyhää.
 
Nykyinen Carunan -välistä vetäjä voittaa aina- on vihreiden Pekka Haaviston ja Kokoomuksen Jan Vapaavuoren mahdollistamaa ideologista vedätystä.

Muistakaa kokoomuksen ja Vihreiden ideologiset periaatteet kun Carunan 27% korotettu siirtomaksu tulee maksuun: Kokoomus - rahat pois hölmökansalta ja Vihreät - energia ei saa olla kuluttajille edullista. Kokoomus, RKP ja Vihreät syövät sinun ruokapöydässäsi kuokkavieraina.


zeiaar

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 61
 • Liked: 246
Meitä kupataan sähkömarkkinoilla muutoinkin aivan törkeästi.

Suomalaisilla sähkömarkkinoilla häärää nyt monopolissa useita yhtiöitä; Finngrid, Fortum ja omilla toimialueillaan sähkönsiirtoyhtiöt. Kuten esim. tämä surullisen kuuluisa Caruna.

Finngrid saa tuloja mm. siitä, ettei se ole hoitanut kuntoon perustehtäväänsä eli naapurimaista Suomeen tulevien siirtoverkkojen kapasiteettia. Toimimme pohjoismaisilla pörssisähkömarkkinoilla, joilla hinnan pitäisi muodostua kysynnän ja tarjonnan mukaan. Suomen hinta kuitenkin muotoutuu nk. aluehinnoittelun perusteella. Aluehinnoitteluun vaikuttaa mm. siirtoverkon kapasiteettiongelmat, josta aiheutuu nk. ''pullonkaula''. Mutta se vasta ihmettä on, että tämän pullokaulan perusteella Finngrid saa tuloja. Tosin vain puolet näistä suomalaisten maksamista ''pullonkaulatuloista'' jää Suomeen, sillä rahat jaetaan puoliksi ruotsalaisen verkkoyhtiön kanssa. Suomalaisilta perittyä rahaa päätyy siis täysin vastikkeettomasti ruotsalaisyhtiölle. Aluehinnan muodostumisesta ei saa mistään tietoja, joten sen oikeellisuutta ei voi mitenkään seurata. Koskaan Suomen aluehinta ei ole ollut pörssihintaa alhaisempi.

Fortumilla taasen on käsissään yli puolet suomalaisesta säätövoimasta. He voivat vapaasti luoda Suomeen olemattoman sähköpulan joka lisää tuontia Ruotsista. Se lisää ''pullonkaulatuloja'' Finngridille, nostaa sähkön hintaa Suomessa ja tuo verotuloja valtiolle.

Kotoinen sähköverotus taas aiheuttaa valtavat kustannukset kotitalouksille ja yrityksille. Ruotsissa vero on muistaakseni 5 euroa/Mwh, kun se Suomessa on suurimmillaan 35 euroa/Mwh. Ja tietysti vielä alvit siirto-ja perusmaksuista tulevat sähköveron päälle.

Laskeskelin, että mikäli suomalaiset olisivat vuonna 2014 saaneet sähköä Tukholman hintaan ja ruotsalaisilla veroilla, kansantaloutemme olisi säästänyt noin 1,5 miljadia euroa. Se on aikamoinen summa, kun huomoidaan se, että Finngrid ja Fortum maksavat hallinnolleen ja johtajilleen uskomattomia palkkioita ja jakavat valtavia osinkoja, joiden saajien joukossa on paljon ulkomaisia sijoittajia. Suomalaisilta monopolimarkkinoilta haalittua rahaa siis lapiodaan ulkomaalaisten taskuihin oikein urakalla. On tämä touhua.

Kun lähes kaikki suomalainen infrastruktuuri ja kansallisomaisuus on jo myyty pilkkahintaan ulkomaisille eläkeyhtiöille, niin voimme alkaa varautumaan siihen, että seuraavaksi ulkomaille myydään meidän yhteinen pohjavetemme. Ajatus saattaa kuullostaa pähkähullulta, mutta näin on jo käynyt monessa kehitysmaassa. Miltä tuntuisi maksaa omasta kaivosta pumpatusta vedestä esim. Coca-Cola- tai Nestle-yhtiöille? Tämä Terijoki II -maanpetturihallitus kyllä myy vaikka oman äitinsä madellakseen kansainvälisten pääomapiirien edessä.

"Täytyy kuulua älymystöön uskoakseen tuollaista. Kukaan tavallinen ihminen ei olisi niin hölmö". George Orwell.

Sikanez

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 1 279
 • Liked: 233
Sähköyhtiöt perivät isoja liittymismaksuja. Kaverini rakensi kesämökin ja liittyminen muutaman kilometrin päässä olevaan sähköverkkoon olisi tuolloin maksanut 100 000 markkaa. Phelinverkkoon liittyminenkin on maksanut, mutta silloin rahalla sai puhelinosakkeen tai -osuuden. Mikseivät sähköverkkoon liittyneet voisi saada myös liittymismaksun mukaista osuutta verkkoyhtiöstä?
"Ei ole olemassa syyttömiä ihmisiä. On vain huonosti kuulusteltuja." - Josef Stalin

Raksa_Mies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 410
 • Liked: 344
Sähköyhtiöt perivät isoja liittymismaksuja. Kaverini rakensi kesämökin ja liittyminen muutaman kilometrin päässä olevaan sähköverkkoon olisi tuolloin maksanut 100 000 markkaa. Phelinverkkoon liittyminenkin on maksanut, mutta silloin rahalla sai puhelinosakkeen tai -osuuden. Mikseivät sähköverkkoon liittyneet voisi saada myös liittymismaksun mukaista osuutta verkkoyhtiöstä?

millä hintaa siis muutaman kilometrin kaapelinveto + liittymä olisi pitänyt saada, että se olisi sitten ollut kohtuullinen?

Tagit: