Kirjoittaja Aihe: 2015-04-05 Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta luopuminen (yhdistetty)  (Luettu 62367 kertaa)

Ernst

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 840
 • Liked: 15864

Lainaus
Hän sanoo, että kansantaloudellisesti keskeistä on työperäisen maahanmuuton helpottaminen, sillä jos maahanmuuttaja ei saa työtä, lisää se vain jo ennestään vähenevän työvoiman taakkaa rahoittaa julkisia menoja.

WTF?


Maahanmuuttoa pitäisi helpottaa ja matun pitäisi saada töitä? Maahantulo on äärimmäisen helppoa, jos matulla ON töitä, eikä ole oikein viisasta kokeilla maahantulon helpottamista ja jäädä katseella seuraamaan, käykö matulla lykky työmarkkinoilla.
Kirottu on jokainen, joka johtaa sokean harhaan.
5. Moos. 27:18

KTM

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 227
 • Liked: 2700
Päivän Pohjalaisessa juttua energiaosaaja tohtorista joka on myös lähettänyt 50 hakemusta, mutta töitä ei ole löytynyt.

Juttu maksumuurin takana, mutta tässä kansikuva
https://www.pohjalainen.fi/digilehti

Kumma juttu kun Pohjalaisen toisen jutun mukaan insinööripula on niin kova että yritykset joutuu laskemaan rimaa rekrytoinnissa:
https://www.pohjalainen.fi/tilaajalle/maakunta/tilaajalle-7.3187110?aId=1.2805657

Lainaus
Insinööripula pakottaa riman madaltamiseen – Nälkäiset nuoret insinöörit eivät sitoudu yrityksiin loppuelämäkseen, työelämään kelpaavat nyt myös kokemattomat

Vaasan energia- ja teknologiateollisuus tarvitsee kipeästi tekijöitä. Insinööreistä on polttava pula.

Ilmeisesti rimaa ei ole vielä laskettu niin alas että tohtoreita tai ulkomaalaisia palkattaisiin.

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 327
 • Liked: 2563
Hallituksen esityksessä tarveharkinta poistetaan yli vuoden Suomessa työskennelleiden jatkoluvista. Perusteena "ammatillisen liikkuvuuden helpottaminen" ja "työvoiman tarjonnan lisääminen".
Mykkänen lupaa, että työehtojen valvontaa tehostetaan, mutta itse en usko sen poistavan edes murto-osaa ulkomaisen työvoiman käyttöön liittyvistä väärinkäytöksistä.

Lainaus
Saatavuusharkinta poistuisi työntekijän jatkoluvista

Työvoiman saatavuusharkintaa ei enää sovellettaisi henkilöön, joka on työskennellyt Suomessa vuoden työntekijän oleskeluluvalla. Työntekijä voisi myös vaihtaa alaa ilman saatavuusharkinnan soveltamista, jos hän täyttää muutoin alan pätevyysvaatimukset. Muutos perustuu hallituksen budjettiriihessä tekemään linjaukseen.

- On kohtuutonta, että Suomessa jo laillisesti työskentelevä törmää saatavuusharkintaan ja voi joutua poistumaan maasta, kun hän vaihtaa alaa tai tehtävää. Tämä ei ole osaajien ja tekijöiden houkuttelua. Uskon, että jatkolupien keventäminen kannustaa työstä kiinnostuneita hakeutumaan Suomeen. Samalla ulkomaisen työvoiman työehtojen valvontaa tehostetaan, toteaa ministeri Mykkänen.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian lakimuutosten hyväksymisen jälkeen.

https://intermin.fi/artikkeli/-/asset_publisher/turvapaikanhakijoiden-uusintahakemusten-kasittelyyn-esitetaan-muutoksia

Lainaus
Miksi saatavuusharkinnasta luovutaan haettaessa työntekijän oleskeluluvan jatkolupaa?

Esityksessä ehdotetaan, että työntekijän oleskeluluvan jatkolupaa hakevalla olisi ilman saatavuusharkintaa mahdollisuus hakeutua myös sellaisen työnantajan palvelukseen, joka toimii muulla kuin edellisessä työntekijän oleskeluluvassa mainitulla alalla. Edellytyksenä kuitenkin olisi, että ulkomaalainen on työskennellyt työntekijän oleskeluluvan nojalla vähintään yhden vuoden.

Saatavuusharkinnasta luopumisella haettaessa työntekijän oleskeluluvan jatkolupaa tavoitellaan työvoiman ammatillisen liikkuvuuden helpottamista. Ehdotus lisäisi työvoiman tarjontaa varsinkin siivousalalla, teollisuudessa, rakennus- ja metallialalla sekä puutarha- ja maatalousalalla jonkin verran. Edellä mainitut alat ovat aloja, joilla työvoiman saatavuus on vähentynyt ja kohtaanto-ongelmat yleisiä.

https://intermin.fi/maahanmuutto/turvapaikanhakijat-ja-pakolaiset/ukk-uusintahakemuksista

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 327
 • Liked: 2563
Kauppakamarilla oli ilmeisesti "pääministeritentti", jonne oli kutsuttu kolmen suurimman puolueen puheenjohtajien lisäksi jostain ihmeen syystä Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto.

Tentissä puhuttiin sosiaaliturvan ja muiden aiheiden lisäksi myös työvoiman tarveharkinnasta.

Sipilä, Orpo ja Haavisto toistivat aiemmat kantansa, joiden mukaan tarveharkinnasta on luovuttava. Rinne ei kannnata tätä, vaan puhuu jostain "byrokratian purkamisesta".
HS:n otsikon mukaan Rinne olisi ollut "omilla linjoillaan" maahanmuutossa. Myös Perussuomalaiset vastustavat tarveharkinnan poistoa, mutta heidän kantaansa ei päästy kuulemaan tentissä.  :roll:


Lainaus
Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

Neljän suurimman puolueen puheenjohtajat kohtasivat tiistaina Keskuskauppakamarin järjestämässä keskustelussa, joka oli nimetty pääministeritentiksi.

Näinhän se on: joku heistä eli Antti Rinne (sd), Petteri Orpo (kok), Juha Sipilä (kesk) tai Pekka Haavisto (vihr) voi olla seuraava pääministeri. Käytäntönä on ollut, että eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi nousseen puheenjohtaja alkaa tunnustella hallitusta ja nousee sitä myötä pääministeriksi.

Haavisto tosin on puolueensa puheenjohtaja väliaikaisesti ja voi vaihtua vihreiden kesäkuussa 2019 järjestettävässä puoluekokouksessa.

On joka tapauksessa vihreille merkittävää, että puolue on kelpuutettu mukaan ”pääministeritenttiin”. Se lisää kertalaakista puolueen uskottavuutta. Aiemmissa vaaleissa samanlaiseen asemaan kolmen suurimman puolueen rinnalle nousivat perussuomalaiset Timo Soinin johdolla
.

[...]

Tentissä kävi heti alkuun ilmi, että gallupjohtaja Antti Rinne on eri linjoilla työperusteisesta maahanmuutosta kuin muut puheenjohtajat. Muut olisivat valmiita poistamaan työlupien tarveharkinnan, Rinne sen sijaan ei. Hän purkaisi asiaan liittyvää byrokratiaa, mutta ei tätä niin sanottua saatavuusharkintaa.

HS (11.12.2018)

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 327
 • Liked: 2563
Tarveharkinnan poistamista ja työlupien käsittelyä "leima paperiin"- mallilla ajavat (mm. sisäministeri Mykkänen) haluavat lisää tämänlaista meininkiä Suomeen.
Ravintolan omistaja tuomittiin ihmiskaupasta, kun toi kolme maanmiestään Suomeen ja laittoi heidät tekemään 10 tunnin työpäiviä viikon ympäri ilman lomia 500 euron kuukausipalkalla 2014-2016.
Lisäksi kahden työntekijän  piti maksaa "kynnysrahaa" 3600 ja 7200 euroa ennen työn aloittamista. Viranomaisille kerrottiin, että työaika on normaali ja että palkka on 1780 euroa kuussa.


Lainaus
Kuopiolaisten suosikkiravintola syyllistyi ihmiskauppaan - työntekijöille yli 200 000 euron korvaukset, ravintoloitsija tunnusti ja vältti täpärästi vankilan

Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi tuomionsa perjantaina.

Ravintolayritys syyllistyi kolmeen ihmiskauppaan ja kolmeen kiskonnan tapaiseen työsyrjintään, jotka rikokset tapahtuivat vuosina 2014-2016.

Yrityksen 34-vuotias toimitusjohtaja, joka on myös osakeyhtiön hallituksen jäsen, tuomittiin kolmesta ihmiskaupasta, kahdesta kirjanpitorikoksesta ja kolmesta törkeästä veropetoksesta.

Rangaistus näistä teoista on vuosi ja kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta

[...]

Uhrit ovat kotoisin ravintoloitsijan entisestä kotimaasta. Tämä oli värvännyt heidät sieltä ja kutsunut Suomeen ravintolaansa töihin. Kaksi kolmesta miehestä joutui maksamaan kynnysrahan työn saadakseen. Kynnysrahat olivat olleet euroissa noin 7600 ja 3800.

Kuopiossa miehet tekivät 67–77 tunnin työviikkoja läpi vuoden. Viikonloppuja tai lomia ei ollut.

Palkka oli noin 500 euroa kuussa. Se oli asuntoa ja muita välttämättömiä menoja varten
. Palkka maksettiin joko käteisenä tai Danske Bankin tilille.

Firma solmi työntekijöidensä kanssa kirjalliset työsopimukset, joiden mukaan kuukausipalkka olisi noin 1780 euroa kuussa.
Tämä palkka maksettiin työntekijöiden nimissä olleille tileille Nordeaan.

[...]

Nämä tilit olivat kuitenkin vain lumetta ja järjestely Suomen viranomaisten hämäämiseksi. Todellisuudessa noiden tilien käyttöoikeus oli ravintoloitsijalla ja hänen sukulaisillaan, ei työntekijöillä

Samassa vyyhdissä tuomittiin myös kaksi 31-vuotiasta naista sekä 32-vuotias mies lievemmistä rikoksista.

Käräjäoikeuden uunituore tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Valitusosoite asiassa on Itä-Suomen hovioikeus.

Ravintolayrityksellä on suosittu ravintola Kuopion keskustassa. Tarjottu ruoka on ilmeisen hyvää ja tunnelma aito. Yrityksen nettiarviot pyörivät viiden tuntumassa lounaspaikkojen ja etnisten ravintoloiden sarjassa.

Iltelehti (15.12.2018)

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 944
 • Liked: 29100
 • Wutbürger
Lainaus
Ravintolayrityksellä on suosittu ravintola Kuopion keskustassa. Tarjottu ruoka on ilmeisen hyvää ja tunnelma aito. Yrityksen nettiarviot pyörivät viiden tuntumassa lounaspaikkojen ja etnisten ravintoloiden sarjassa.

Maturavintolan erinomaisuutta piti tietenkin mainostaa, ettei pieni ihmiskauppakeppostelu vaikuttaisi epäsuotuisasti liikevaihtoon.

Kari Kinnunen

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 5 824
 • Liked: 5611
 • Antaa olla. Ei jaksa enää
Tässäpä löyhästi asiaan liittyvää. Ihan kiintoisa.

https://areena.yle.fi/1-4247205#autoplay=true

Näihin, eikä varsinkaan näihin halpaukkoihin tule meidänkään valtiovalta puuttumaan. Koska kilpailukyky, vapaaliikkuvuus jne.

Tämä tuli taas mieleeni kun Viron poek kirosi kuinka itä polkee hintoja. Ei auttanut kuin hymyillä naama tirrillään ja tuumata notta "ähäkutti".

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 19 800
 • Liked: 40882
 • Ilon ja toivon admin
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan mielestä Suomi tarvitsee enemmän työperäistä maahanmuuttoa, minkä vuoksi työ- ja oleskelulupaprosesseja on yksinkertaistettava ja työvoiman tarveharkinnasta on luovuttava.

Etlahan on mm. Elinkeinoelämän keskusliiton rahoittama, joten sama tuttu laulu soi.

https://www.verkkouutiset.fi/etla-lisaisi-tyoperaista-maahanmuuttoa-ja-paikallista-sopimista/ (8.1.2019)

Lainaus
Etla lisäisi työperäistä maahanmuuttoa ja paikallista sopimista

Yleissitovuuden kaventamista kilpailijamaiden tasolle ei ole Vesa Vihriälän mielestä syytä pitää tabuna.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi, että Suomen talous voi tulevalla hallituskaudella yltää noin kahden prosentin vuotuiseen kasvuvauhtiin. Siihen pääsemiseksi kuitenkin tarvitaan työllisyysasteen nousu noin 75 prosentin tasolle vuoteen 2023 mennessä.

Etla julkaisi tiistaina muistion, jossa tarkastellaan tulevan hallituskauden talouspolitiikan tavoitteita ja esitetään suosituksia politiikkalinjauksiksi.

Talouspolitiikan yleistavoitteeksi on Etlan mielestä asetettava kahden prosentin keskimääräinen talouskasvu ja työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä. Suomen työllisyysaste on yhä 3-4 prosenttiyksikköä alemmalla tasolla kuin verrokkimaissa Pohjois-Euroopassa, ja julkisessa taloudessa on aiemmin arvioitua suurempi kestävyysvaje.

Työllisyysasteen nostamiseksi tarvitaan työvoiman tarjonnan lisäämistä. Työikäisen väestön kannustimia osallistua työmarkkinoille pitäisi vahvistaa. Työllisyysastetta nostavia politiikkatoimia pitää jatkaa, ja tuottavuuden kasvua täytyy tukea. Uusina toimina Etla ehdottaa esimerkiksi vuorotteluvapaan ja työttömyysturvan lisäpäivien poistamista.

Lisäksi Suomi tarvitsee Etlan mukaan enemmän työperäistä maahanmuuttoa, myös ETA-alueen ulkopuolelta. Tästä syystä työ- ja oleskelulupaprosesseja on yksinkertaistettava ja työvoiman tarveharkinnasta on luovuttava. Suomessa tutkintonsa suorittaville ulkomaalaisille olisi myös turvattava automaattinen oleskelu- ja työlupa määräajaksi valmistumisen jälkeen.

(...)
Hommaforumille kirjoittaminen - käytännön ohjeita ja vinkkejä: https://hommaforum.org/index.php/topic,123992.0.html

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 756
 • Liked: 3206
^Tulevissa vaaleissa juuri tuo on kokoomuslaisten kantava teema, vaikka ehkä sitä ei nyt sanota noin selkeästi ääneen, jotta ääniä saataisiin myös toisin ajattelevilta.


Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 954
 • Liked: 16395
 • Ego sum Spartacus
Lainaus
Hallituksen 696 e/kk -lakimuutos voimaan: Ulkomailta Suomeen muuttavien Kela-tukia helpotetaan – Suomesta ulkomaille muuttavien turvaa leikataan

Hallituksen viime syksynä valmistelema lakimuutos Suomeen saapuvien työntekijöiden Kela-tuista astuu voimaan huhtikuun alussa.

Kela kertoi keskiviikkona, että jatkossa työntekijöiltä ei enää vaadita neljän kuukauden työsuhdetta Kela-tukien saamiseksi. Myöskin työsuhteessa tehdyt viikkotuntimäärät pudotetaan laista pois.

Kela-tukien ainoa edellytyksenä on, että työntekijän palkka on vähintään 696,60 euroa kuukaudessa.

Työntekijän asema paranee myös työsuhteen päättyessä. Jatkossa työttömäksi jäänyt työntekijä saa oikeuden Kela-tukiin, jos työsuhde on jatkunut 6 kuukautta.

Palkkatiedot Kela saa tulorekisteristä, jonne työnantaja ilmoittaa palkat kuukausittain.

Lakimuutoksen valmistelusta kertoi viime elokuussa Uutissuomalainen USU.

Aikarajan poistoa hallitus on perustellut halulla parantaa työntekijöiden yhdenvertaisuutta ja lisätä Suomen houkuttelevuutta työperäisen maahanmuuton kohteena.

Oppositiosta lakiesitystä on arvosteltu, sillä sen pelätään lisäävän halpatyövoiman tuloa Suomeen.

Lakimuutos vaikuttaa myös Suomeen tulevien opiskelijoiden asemaan.

Kelan mukaan opiskelija voi jatkossa saada oikeuden asumisperusteisiin etuuksiin ja saada esimerkiksi sairausvakuutuksen etuuksia. Edellytyksenä on, että muutto Suomeen katsotaan vakinaiseksi............................

Myös oleskeluluvan saaneet ovat lain mukaan heti oikeutettuja sosiaaliturvaan. Sillä ei ole merkitystä tuleeko muuttaja EU:sta vaiko EU:n ulkopuolelta. ...................

Samaan aikaan lakimuutos heikentää Suomesta ulkomaille töihin menevien oikeuksia.

Ulkomaille muuttaneilla on jatkossa oikeus Kelan etuuksiin vain, jos oleskelun suunniteltu kesto on alle 6 kuukautta. Tähän asti raja on ollut yksi vuosi...................


https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/736905-hallituksen-696-ekk-lakimuutos-voimaan-ulkomailta-suomeen-muuttavien-kela-tukia

Tagit: