Kirjoittaja Aihe: 2015-04-05 Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta luopuminen (yhdistetty)  (Luettu 65933 kertaa)

Lucce

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 229
 • Liked: 177
En suosittelisi hosumaan nopeiden voittojen takia . Suomalaisten työntekijöiden tulevaisuus ei saa olla eturistiriidassa tulijoiden kanssa ,seurauksena Epäjärjestys. Luotava uutta raskasta teollisuutta suomeen ,enkä tarkoita mitään kaivosteollisuutta . Silloin saattaa olla TARVETTA ottaa ulkomaista työvoimaa harkiten . Sisäinen Järjestys on säilytettävä kuten Mykkänen sanoi ,se on tärkeää.

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 477
 • Liked: 2965
Usko "työvoimapulaan" on kova, vaikka työttömien määrä on edelleen korkealla.  Ely-keskukset ovat alkaneet tekemään lisää poikkeuksia tarveharkintaan. Otsikolle. :facepalm:

Ovat löytäneet pitkän etsinnän jälkeen haastateltavaksi ohjelmistoinsinöörin, joka joutui käymään tarveharkintaprosessin lävitse, koska hänellä ei ollut tutkintoa. Jos hänellä olisi ollut tutkinto, niin oleskelulupa olisi myönnetty välittömästi.

Tällä sitten perustellaan tarveharkinnan poistamista kokonaan ja kaikilta aloilta.

Hallitusneuvos Olli Sorainen väittää, että tulijoita olisi "vain muutama tuhat" per vuosi, mikä ei hänen mielestä ole "kummoinen luku". Uskoo kuka tahtoo.

Lainaus
Suomi purkaa esteitä ulkomaalaisten työntekijöiden tieltä – syynä talouskasvu, joka huutaa työvoimaa

Ohjelmistoinsinööri Hussein Parsaiyanin työura Suomessa alkoi kankeasti: Ensin työnhaku tyssäsi kielitaidon puutteeseen.

– Vaikka läpäisin työnantajan vaatimat osaamistestit, en saanut työpaikkaa. Myöhemmin samassa yrityksessä työskentelevät suomalaiskaverini kertoivat, että yrityksessä on vain suomalaisia. En ihan ymmärrä sitä, koska tällä alalla työkieli on yleisesti englanti, Parsaiyan sanoo.

Sitten esteeksi tuli suomalainen byrokratia.

Työsopimus helsinkiläisen IT-yritys Smarpin kanssa oli jo solmittu. Mutta koska Parsaiyan ei ollut saanut valmiiksi korkeakoulututkintoaan, hän joutui todistelemaan pätevyyttään ja tarpeellisuuttaan TE-toimistolle.

– Piti täyttää TE-toimiston kaavake. Kun TE-toimisto hyväksyi hakemuksen, piti odottaa Maahanmuuttoviraston päätöstä. Odotin ensimmäistä oleskelulupaa 4–5 kuukautta, Parsaiyan muistelee.

Nyt Parsaiyan työskentelee Smarpin ohjelmistoinsinöörinä kolmatta vuotta. Alun odotteluun tuskastuneena hän oli kuitenkin vähällä pakata laukkunsa ja lähteä muualle Eurooppaan työtä etsimään.

– Ajattelin, että jos saan työtä muualta, niin se on sitten Suomen tappio, eikä minun.

[...]

Euroopan ulkopuolelta tulevan työvoiman on täytettävä Suomeen töihin tullessaan monta ehtoa. Yksi niistä on se, että avoimeen työpaikkaan on ensisijaisesti löydettävä tekijä EU:n, tai Euroopan talousalueelta. Harkinnan kotimaisen työvoiman saatavuudesta tekee TE-toimisto.

Tavallisesti saatavuusharkinta koskee ulkomailta Suomeen haluavia "duunareita", eikä ohjelmistoinsinöörin kaltaisia hyväpalkkaisia ja korkeakoulutettuja erityisasiantuntijoita.

[...]

Esimerkiksi huhtikuussa Pirkanmaan ELY-keskuksen alueella vapautettiin saatavuusharkinnasta metallialan, rakennusalan ja maarakennusalan työpaikat. Viime vuonna Uudenmaan ELY listasi saatavuusharkinnan ulkopuolelle muun muassa talonrakentajat, kirvesmiehet, maalarit ja putkiasentajat. Tammikuussa listaan lisättiin kattoasentajat, kattokorjaajat, rappaajat ja eristäjät.

Työvoimapula ei kuitenkaan riivaa vain IT-alaa. Talouskasvun myötä työvoimaa tarvitaan nyt raksoista ravintoloihin. Jotta saatavuusharkinta ei jäisi tulpaksi talouskasvun tielle , saatavuusharkintaa on viime aikoina purettu ammatti ammatilta.

[...]

Saatavuusharkinnan purkaminen on kuitenkin poliittisesti kuuma peruna. Perinteisesti työntekijöiden etua ajavat ammattijärjestöt ja puolueet ovat puolustaneet sitä , kun työnantajien etupiirit vaatineet siitä luopumista.

Tällä hetkellä äänenpainot kiihtyvät jälkimmäisen vaihtoehdon puolesta. Maanantaina pääministeri Juha Sipilä toivoi, että keskustelut työperäisen maahanmuuton helpottamisesta aloitettaisiin jo tällä hallituskaudella. Siitä huolimatta, että hallituskumppani Siniset vastustaa ajatusta.

Hallitusneuvos Olli Sorainen muistuttaa mittasuhteista. EU:n ulkopuolelta tuleville työntekijöille myönnetään vuosittain 7000–8000 työperusteista oleskelulupaa. Se on pieni osuus Suomen työvoimasta.

– Kuinka paljon se sitten lisäisi uusia lupia, jos tämä tulppa työmarkkinoille pääsystä poistettaisiin? Realistisesti voisi ajatella, että lisäys olisi 50 prosenttia., eli puhuttaisiin 10 – 14 tuhannesta uudesta työntekijästä. Se ei työmarkkinoiden kokonaisuudessa olisi kummoinen luku.

Sorainen spekuloi johtopäätöstään Ruotsin esimerkillä. Ruotsi luopui tarveharkinnasta vuonna 2008.

– Ruotsissa ulkomailta tulevan työvoiman tarjonta ei ole montaa kymmentä prosenttia lisääntynyt.

Lisäksi Ruotsista saadut kokemukset eivät olleet pelkästään hyviä. Ruotsalaisen palkansaajakeskusjärjestön LO:n mukaan saatavuusharkinnasta luopuminen toi mukanaan lieveilmiöitä, kuten pimeiden työlupien kaupittelua.

– Ruotsissa työperusteisten oleskelulupien ennakollinen valvonta kaiken kaikkiaan poistettiin. Se johti jälkikäteisvalvonnan ruuhkautumiseen ja valtavaan lisäresurssien tarpeeseen, jota ei kuitenkaan ollut olemassa, Sorainen sanoo.

Yle (17.5.2018)
 

« Viimeksi muokattu: 17.05.2018, 06:55:10 kirjoittanut kivimies »

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 20 323
 • Liked: 30192
 • The Age of Men is over. Time of the Orc has come.
Kun talouskasvu väistämättä katkeaa ja tulee taas taantuma, kuinka moni keharimaalainen saatavuusharkitsematon perheineen lähtee takaisin kehitysmaahansa? Seuraava massatyöttömyys tulee olemaan ennennäkemätön.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 088
 • Liked: 56327
Hallitusneuvos Olli Sorainen väittää, että tulijoita olisi "vain muutama tuhat" per vuosi, mikä ei hänen mielestä ole "kummoinen luku". Uskoo kuka tahtoo.

Uskoakseni jotain tuota luokkaa Suomessa, mutta lisäystä tulisi myös turvapaikanhakijoista ja Suomeen muuttavista perheistä. Saatavuusharkinnasta luopuminenhan helpottaisi turvapaikanhakijoiden Suomeen jäämistä toimien siten vetotekijänä ja loisi rikolliset oleskelulupamarkkinat kuten Ruotsissa.

Syntyvä maahanmuuton kasvu olisi lähes poikkeuksetta yhteiskunnan kannalta haittamaahanmuuttoa, joka sotii juuri niitä tavoitteita vastaan, joilla maahanmuuton helpottamista ja saatavuusharkinnasta luopumista nyt raivoisasti lobataan.

Siksi haittamaahanmuuttoa generoiva "vain muutama tuhat" on hyvinkin "kummoinen luku". Siksi Sorainen ei ikinä esittele konkreettisia talouslukuja kuten arviotaan tulijoiden oletetuista elinkaarikustannuksista.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

guest14935

 • Vieras
Kun talouskasvu väistämättä katkeaa ja tulee taas taantuma, kuinka moni keharimaalainen saatavuusharkitsematon perheineen lähtee takaisin kehitysmaahansa? Seuraava massatyöttömyys tulee olemaan ennennäkemätön.
Onhan tuossa lasku melkoinen jo siitä kun tuodaan halpatyövoimaa joka kuluttaa enempi verorahoja kuin mitä veroja maksaa - ja toki samaan aikaan syrjäyttää suomalaisia jotka ne työt muuten oisi tehneet. Jälkimmäinen tietty tarkoituskin kun kansaa vaihdetaan.
Varsinkin nuorille se työpaikka olisi suorastaan elintärkeä, jotta on varaa baareilla ja perhe perustella, asunto ostella jne.

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 20 287
 • Liked: 42685
 • Kui on must, näita ust!
Huomaako kukaan muu tätä vyörytystä mediassa? Yhtäkkiä joka päivä julkaistaan juttuja, joissa vaaditaan saatavuusharkinnasta luopumista.

https://twitter.com/ir_rkp/status/997032668293349377


https://www.verkkouutiset.fi/sttk-tarvitaan-lisaa-maahanmuuttoa/ (17.5.2018)

Lainaus
STTK: Tarvitaan lisää maahanmuuttoa

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n mukaan Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttoa ja saatavuusharkinnasta voidaan luopua.

Huoltosuhteen ja hyvinvointipalvelujen turvaamiseksi Suomessa on tehtävä enemmän työtä ja saavutettava nykyistä korkeampi työllisyysaste. Jos tai kun suomalaisia ei riitä tätä tarvetta täyttämään, pitkällä aikavälillä tarvitsemme STTK:n mukaan työvoimaa myös Suomen ulkopuolelta.

– Asia on poliittisesti ja myös työmarkkinoiden näkökulmasta herkkä. Myös yhteiskunnallinen keskustelu kulkee usein ääripäissä maahanmuuton puolesta tai sitä vastaan. STTK haluaa pidemmällä aikavälillä hallittua maahanmuuttoa ja sen varmistamiseksi laajan yhteiskuntapoliittisen ohjelman, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola (sd.) torstaina järjestön edustajiston kokouksessa Helsingissä.

Hän perustelee esitystä Suomen ikärakenteella ja heikentyvällä huoltosuhteella.

– Työelämän ulkopuolella on koko ajan kasvava joukko ihmisiä ja samanaikaisesti monia aloja vaivaa paha työvoimapula. Suomalaisia syntyy ennätysvähän, eikä syntyvyyden noususta ole nopeaksi lääkkeeksi työmarkkinoiden haasteisiin. Hyvinvointivaltio ei kestä näitä yhtälöitä, Palola totesi.

STTK korostaa, että monet maahanmuuttajat tulevat jo nyt Suomeen opiskelemaan ja tekemään töitä ja heillä on usein opiskelu- ja työpaikka valmiina.

– STTK:n mielestä saatavuusharkinnasta voidaan jatkossa luopua edellyttäen, että riittävät resurssit tarkastuksiin ja valvontaan on varmistettu. Saatavuusharkinta lisää byrokratiaa ja viivästyttää usein työvoiman saamista tilanteessa, jossa osaamista ja tekijöitä ei syystä tai toisesta Suomesta löydy, Palola sanoi.

Maahanmuuton lisääntyessä työelämän pelisäännöistä ja reunaehdoista ei kuitenkaan pidä tinkiä. Ulkomaista työvoimaa on kohdeltava yhdenvertaisesti muuhun työvoimaan nähden.

(...)
Eduskuntavaaliehdokas 2019 - haluatko vaalimainoksen Hommaforumille? https://hommaforum.org/index.php/topic,128203.0.html

Hommaforumille kirjoittaminen - käytännön ohjeita ja vinkkejä: https://hommaforum.org/index.php/topic,123992.0.html

Foundation

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 931
 • Liked: 370
 • Tästä tulee vielä hyvä!
Uskoakseni jotain tuota luokkaa Suomessa, mutta lisäystä tulisi myös turvapaikanhakijoista ja Suomeen muuttavista perheistä. Saatavuusharkinnasta luopuminenhan helpottaisi turvapaikanhakijoiden Suomeen jäämistä toimien siten vetotekijänä ja loisi rikolliset oleskelulupamarkkinat kuten Ruotsissa.

Syntyvä maahanmuuton kasvu olisi lähes poikkeuksetta yhteiskunnan kannalta haittamaahanmuuttoa, joka sotii juuri niitä tavoitteita vastaan, joilla maahanmuuton helpottamista ja saatavuusharkinnasta luopumista nyt raivoisasti lobataan.

Sitten vielä Palola sanoo, että ääripäät ovat taas esillä

Lainaus
Palola myönsi, että asia on poliittisesti ja myös työmarkkinoiden näkökulmasta hyvin herkkä, ja yhteiskunnallinen keskustelu kulkee usein ääripäissä maahanmuuton puolesta tai sitä vastaan.

– STTK haluaa hallittua maahanmuuttoa ja sen varmistamiseksi laajan yhteiskuntapoliittisen ohjelman, Palola linjasi.

vaikka ihan samaa femakkorintamaahan nuo ovat: toiset haluavat työvoimaa maahan, että mistään ei tarvitse luopua ja toiset haluavat säilyttää tarveharkinnan, ettei mistään tarvitse luopua.
"Erityisesti on mainittava kokoomuksen Wille Rydman, jolla on järkeviä näkemyksiä ja joka onnistui toisella yrittämällä." - Jussi Halla-aho 2015

"Koska puheenaihe on jatkuvasti sama, huomaan pitäväni jatkuvasti suunnilleen samaa puheenvuoroa, mutta toistoahan ei koskaan ole liikaa." - Jussi Halla-aho 2015

Tabula Rasa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 362
 • Liked: 12760
 • Kuka jos en minä
Toisten omaisuudesta on kommarin helppo luopua toisten puolesta.
Hedelmistään puu tunnetaan.

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 477
 • Liked: 2965
Huomaako kukaan muu tätä vyörytystä mediassa? Yhtäkkiä joka päivä julkaistaan juttuja, joissa vaaditaan saatavuusharkinnasta luopumista.

Mediavyörytys ei lähtenyt käyntiin sattumalta. EK, Kokoomus ja Keskusta ovat huomanneet, että palkkojen polkeminen esim. pakkolaeilla on epäsuosittua opposition keskuudessa, kun taas saman tekeminen maahanmuuttoa lisäämällä ei ole (Vihreät ovat innokkaimpia saatavuusharkinnan vastustajia).
Lienee selvää, minkä edistämiseen laittavat resurssinsa.

Vihreät ja osa Sdp:sta ja Vasemmistoliitosta taas haluavat poistaa saatavuusharkinnan, koska kaikki mahdollinen maahanmuutto on heidän mielestään imuroitava Suomeen.
« Viimeksi muokattu: 17.05.2018, 17:52:37 kirjoittanut kivimies »

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 088
 • Liked: 56327
Vihreät ja osa Sdp:sta ja Vasemmistoliitosta taas haluavat poistaa saatavuusharkinnan, koska kaikki mahdollinen maahanmuutto on heidän mielestään imuroitava Suomeen.

Sdp puolueena periaatteessa vastustaa edelleen saatavuusharkinnan poistamista, vaikka monet demarit ovat sitä näkyvästi kannattaneet.

Sen sijaan Vasemmistoliitto lopetti vastustamisen Arhinmäen aikaan, eikä Vasemmistoliiton kansanedustajien riveistä (12 kpl) ole enää noussut muita vastustajia kuin Jari Myllykoski. Jopa ay-taustainen Kari Uotila on asiasta nykyään hyvin hiljaa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Blanc73

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 11 629
 • Liked: 16317
 • Geenivirhe paholainen, Oulun osasto
Keskusteluissa työperäinen maahanmuutto tulee pitää erillään nettohaitallisesta kansainvaelluksesta kolmansista maista. Suvakit politiikassa ja mediassa yrittävät aina tahallaan sekoittaa asioita. Suomessa ehkä tarvitaan intialaista koodaria tai virolaista lääkäriä, mutta irakilaisella ”astronautilla” tai afganistanilaisella ”raketti-insinöörillä” emme tee mitään.
"Somaleissa on korkeasti koulutettuja runsaasti mm. koneinsinöörejä, Soile Syrjäläinen on huomannut. Heidän todistuksensa on vain jäänyt Somaliaan, hän toteaa."

Erikoislääkäri ja terapeutti Pirkko Brusila: "Muslimeilla seksuaalisuuden käsite on kantasuomalaisia laajempi."

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 088
 • Liked: 56327
Ylen eilinen pääuutisaihe:

Lainaus käyttäjältä: Antti Palola, STTK
"Jonkun on nostettava kissa pöydälle ja uskallauduttava sanomaan se tosiasia, jonka lähestulkoon kaikki myöntävät."

Ja mikähän se Palolan tosiasia sitten on? Palolan puhuman hyvinvointivointivaltion pelastaminen kun vain etääntyisi saatavuusharkinnan poistamisesta, joka halpatyövoiman maahantuonnilla vähentää palveluihin käytettävissä olevia verotuloja.

Toinen idiootti:

Lainaus
Kai Mykkänen: Antti Palolaa kannattaa kuunnella

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola teki eilen perustellun ehdotuksen
siitä, että ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta olisi korkea aika luopua nyt, kun yli kolmannes työpaikoista valittaa työvoimapulaa kasvun esteenä kaikissa maakunnissa. Tarveharkinnan ongelma on, että se tuhoaa sellaisia työsuhteita, jotka eivät synny, jos hommaan ei voi palkata juuri sitä ihmistä, jonka myötä yrittäjä on työsuhdetta alkanut puuhata. Ei se välttämättä johda siihen, että palkataan joku paikallinen vaan siihen, että työsuhde jää kokonaan syntymättä. Näitä tilanteita kuulee.

Vielä merkittävämpi on kuitenkin se sivuvaikutus, että tarveharkinta vaikeuttaa työperäisen oleskeluluvan käsittelyn nopeuttamista. Nykyisin käsittelyn säädetty aika on 4 kuukautta, joka on jaettu kahtia TE-toimiston työvoimapoliittiseen harkintaan ja Maahanmuuttoviraston oleskelulupaharkintaan. Kumpikin pää pitäisi ja digitalisaation myötä myös voitaisiin vähintään puolittaa. Ikääntyvä Suomi tarvitsee työikäisiä tekijöitä, eikä meillä ole varaa siihen, että vaikutamme hankalalta tai nuivalta maalta varsinkaan töihin muuttamisen byrokratiassa.

Avoimia työpaikkoja syntyy nyt ennätystahtiin - jopa enemmän kuin kuumimpana aikana juuri ennen finanssikriisiä. Pitää takoa kun rauta on kuumaa. Jokainen yrittäjä sen tietääkin. Moni on nyt sen onnellisen pulman edessä, että keikkoja olisi enemmän kuin ehtii tehdä. Palkkaamispäätös edellyttäisi kuitenkin työntekijän saamista ketjuun nyt eikä neljän kuukauden päästä syssymmällä.
...
Uusi Suomi 18.5.2018
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 969
 • Liked: 2708
 • Totuuden Suurlähettiläs
Lainaus
Maahanmuuton lisääntyessä työelämän pelisäännöistä ja reunaehdoista ei kuitenkaan pidä tinkiä. Ulkomaista työvoimaa on kohdeltava yhdenvertaisesti muuhun työvoimaan nähden.

Miksi?

Kauniita toiveita ja haaveita.

Suomessa riittää tarvittavan hyviä ja/tai helposti koulutettavia ihan mihin hommaan vaan. Miksi se, että joku tuotetaan ulkopuolelta olisi jotenkin parempi asia?

Ihan jotkut huippukoodarit tai vastaavat erikseen (tosin pitää kysyä onko joku huippu, jos Suomeen haluaa?), niin työnantajista on pulaa. Saan lähes viikottain kyselyitä omassa pikku liikkeessäni josko jotain työpaikkaa olisi tarjota.

Työntekijää tarvitsisin, ku joutuu itse työskentelemään sellaiset reilun 10-12 tuntia päivässä ja jaksaminen on toisinaan vähän niin ja näin. Yhden henkilön palkkaaminen pikkubutiikkiin on vaan niin perhanan kallista.

Jokainen voi laskea, kuinka paljon myynnin tulisi lisääntyä jo ihan 10-15 euron tuntipalkalla.
10 x 160 = 1600 euroa
1600 x 1,7 (lakisääteiset maksut yms.) 2720 euroa
Jos tavarasta on katetta vaikka 40% niin paljonko täytyy myynnin lisääntyä, jotta päästään edes kattamaan palkkauksesta syntyneet kulut?
Vastaus 40% katteella 5621 euroa ja ollaan nollassa. Käytännössä myynnin täytyy lisääntyä vähintään tuplalla tuosta, jotta palkkaaminen kannattaa.

Ja kun yrittämisestä on kyse, niin mahdollinen sairastuminen se vasta maksaa...eikä palkattu henkilö tuolla hinnalla tee kuin sen 8 tuntia päivässä.
Peräkontissa saa matkustaa, jos katsoo sen parhaaksi vaihtoehdoksi tilanteen huomioon ottaen.

Luotsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 677
 • Liked: 2205
Jos puretaan, on samalla purettava myös asumisperustainen sosiaaliturva - tai mieluummin sitä ennen. Nuo kun eivät yksinkertaisesti ole yhteensopivia, kts case Ruotsi.

guest14935

 • Vieras
Eipä ne halua suomalaisia koulutella muuta kuin töihin joihin ei tarvis ole jotenka pitää hakea ulkomailta semmosia jotka ei opikaan. Loistoyhtälö kyllä tääkin. Kukaan ei osaa niitä noin sataa kipaletta töitä joihin oikeasti tarvisi väkeä _eli siis osaa muttei huvita palkkaa maksaa_ jotenka haetaan tuhansia työttömiksi jotta voidaan taas sanoa jotta kukaan ei osaa ja pula on.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 088
 • Liked: 56327
Yle: Tarveharkinnasta luopuminen helpottaisi Lapin työvoimapulaa 18.5.2018

Lainaus
Tarveharkinnasta luopuminen helpottaisi Lapin työvoimapulaa

Tarveharkinnasta luopuminen lisäisi todennäköisesti ulkomaisen työvoiman tuloa Lappiin ja helpottaisi työvoimapulaa. Lapin työ ja elinkeinotoimiston johtajan Tiina Keräsen mukaan pitää kuitenkin harkita, millaiset valmiudet alueella on ottaa vastaan kansainvälisiä työnhakijoita.

– Pitää katsoa kokonaisuutta ja esimerkiksi kysyä ovatko lappilaiset yritykset ja työyhteisöt valmiita ottamaan vastaan kansainvälisiä työnhakijoita. Ovatko yritykset valmiita kansainvälistymään niin, että esimerkiksi työpaikkojen työkielenä käy myös joku muu kieli kuin suomi.

Keränen arvelee, ettei palvelurakenne vielä vahvista ja tue kansainvälisen työvoiman tuloa Lappiin. Alueelta puuttuu esimerkiksi asettautumispalvelu, joka auttaisi muualta tulevia käytännön seikoissa.

Lapissa saatavuusongelmaa monilla aloilla

Tarveharkinta tarkoittaa, että viranomaiset voivat myöntää EU:n ulkopuolelta tuleville työluvan vain jos sopivaa työntekijää ei ole saatavissa EU:n sisältä. Lapissa mitään erityistä tarvetta tarveharkinnasta luopumiseen ei ole toistaiseksi ollut.

...

Kiintoisa otsikko, etenkin kun toimittaja Eeva Kuivas ei jutussaan perustele, miten ja kuinka paljon tarveharkinnasta luopuminen helpottaisi Lapin työvoimapulaa. Jutussa ei kerrota edes sitä, millä aloilla Lapissa on työvoimapulaa, jota kielitaidottomat ja kouluttamattomat halpatyöläiset voisivat helpottaa.

Höpinä tarveharkinnasta on sitäkin kummallisempaa, kun jutun mukaan tarveharkinnasta on jo luovuttu niillä aloilla, joilla on alueellista työvoimapulaa. Lapissa tarveharkintaa ei siksi sovelleta muun muassa metsänhoitajiin, matkaoppaisiin, siivoojiin, maataloustyöntekijöihin, sairaanhoitajiin, tarjoilijoihin, kokkeihin, autonasentajiin, raskaskoneasentajiin, kuljetusalan työntekijöihin, turvetyömaiden koneenkuljettajiin ja metallialan työntekijöihin.

Että mikä oikein olikaan toimittajan mielestä ongelma, jonka ratkaisu on tarveharkinnasta luopuminen?


Lainaus lisätty.
« Viimeksi muokattu: 18.05.2018, 20:03:56 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 477
 • Liked: 2965
Työkkärin tilastot eivät tue väitettä työvoimapulasta Lapissakaan.
Halpatyövoiman halu on niin kova, että sen vuoksi ollaan valmiita kirjoittamaan mitä tahansa potaskaa. VMP!

Eino P. Keravalta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 26 041
 • Liked: 6484
 • Kevätpuro solisee, uuninluukut kolisee
Lainaus
Että mikä oikein olikaan toimittajan mielestä ongelma, jonka ratkaisu on tarveharkinnasta luopuminen?


Se, että Lapissa on liian vähän 'monikulttuuria'.
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 477
 • Liked: 2965
STTK:n vaatimukseen liittyen: SAK otti kantaa tarveharkinnan poistoa vastaan. Heidän mielestään Suomessa on tarpeeksi työvoiman tarjontaa.
Heidän mielestään huoltosuhdetta ei pitäisi "paikata" maahanmuutolla, koska se johtaisi massiivisiin tulijamääriin, sosiaalisiin ongelmiin ja huoltosuhde ei edes paranisi, koska tulijat yhdistävät perhettään Suomeen.

Lainaus
Ulkomaisen työvoiman pääsy Suomeen jakaa palkansaajia: Duunarien SAK haluaa pitää kiinni tarveharkinnasta, toimihenkilöiden STTK luopuisi siitä

Palkansaajakeskusjärjestö SAK ei innostu toimihenkilöjärjestö STTK:n halusta helpottaa Euroopan ulkopuolisen työvoiman pääsyä Suomeen niin sanotusta saatuvuusharkinnasta luopumalla.

– Saatavuusharkintahan koskee erityisesti SAK:laisten liittojen duunariammatteja, eikä niinkään STTK:n ja akavalaisten ammatteja. Siinäkin mielessä tämä on vähän naapuritontille paaluttamista, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta Ylelle.

[...]

SAK:n mielestä saatavuusharkinnasta on syytä pitää kiinni, vaikka työvoiman tarpeesta ja myös ulkomaisen työvoiman käytöstä ollaan valmiit keskustelemaan.

– Meillä on edelleen myös Suomessa työvoiman tarjontaa ja se on hyvä, että käymme ne resurssit läpi. Myös työnantajat joutuvat tässä miettimään, miten sitä työvoimaa saisi ja näkemään vähän vaivaa sen eteen. Eikä vain lähdetä heti merta edemmäs kalaan, Eloranta sanoo.

Elorannan mukaan ulkomaisen työvoiman käytön valvontaan liittyviä ongelmia ei kaivata yhtään lisää.

SAK:n johtajan mielestä maahanmuutolla ei myöskään voida ratkaista heikkenevää huoltosuhdetta, eli työikäisten määrän pienenemistä suhteessa eläkeläisiin.

Ne määrät olisivat niin massiivisia, että siinä syntyisi sitten vähän muutakin sosiaalista ongelmaa.Täytyy muistaa että sieltähän ei tule vain työntekijä. Sieltä tulee myös sitten hänen puolisonsa, perheensä ja ehkä hänen vanhempansa, isovanhempansa ja lapsensa, Eloranta sanoo.

Yle kertoi torstaina, että saatavuusharkintaa käytännössä jo puretaan Suomessa TE-keskusten paikallisilla ratkaisuilla. Yhä useampia ammattinimikkeitä on vapautettu saatavuusharkinnasta, kun työvoimapula riivaa noususuhdanteessa eri aloja.

Yle (17.5.2018)
« Viimeksi muokattu: 18.05.2018, 19:56:30 kirjoittanut kivimies »

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 969
 • Liked: 2708
 • Totuuden Suurlähettiläs
Lainaus
Alueelta puuttuu esimerkiksi asettautumispalvelu, joka auttaisi muualta tulevia käytännön seikoissa.

Siis mitä mä taas luin?  :facepalm:

Eipä oo meikäläiselle koskaan ollut mitään asettautumispalvelua tarjolla missään. On oltu jossain vieraassa maanosassa ja jotenkin löydetty hotelliin pimeässä yössä ja aamulla raahauduttu täysin uppo-oudossa ympäristössä duuniin täysin vieraiden naamojen eteen.

On vuokrattu kämppää allekirjoittamalla soppari, mistä ei tiennyt mikä sisältö oli kun näyttivät lähinnä harakanvarpailta, mutta välittäjä vakuutti sisällön olevan kunnossa.

On oltu rahattomana aloittelijana maassa, missä hyvin harva puhuu englantia tai mitäkään muutakaan ymmärtämääni kieltä.

Mutta Suomessa! Suomessa on Asettautumispalvelu!

Ei vaan jaksa...joskus tuntuu, että tämä maa ansaitsee kaiken pahan mikä kohdalle osuu...VMP!
Peräkontissa saa matkustaa, jos katsoo sen parhaaksi vaihtoehdoksi tilanteen huomioon ottaen.

qwerty

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 605
 • Liked: 8355
Kunpa joku kysyisi tätä ajavilta mikä heidän oikea motiivi on, niin päästäisiin Hommassa eteenpäin :P
Suuri osa median käyttämästä argumentaatiosta on täysin ideologista, käsitesisällöiltään määrittelemätöntä ja tyhjäksi jätettyä blanco-argumentaatiota, jossa vahvoja mielleyhtymiä herättävät käsitteet on otettu käyttöön täysin tendenssimäisen manipulaation ja propagandan välineinä.

Jukka Hankamäki 8.2.18

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 477
 • Liked: 2965
Halla-Aho otti kantaa Ylen haastattelussaan työvoiman tarveharkintaan.

Lainaus
Halla-aho antaisi Suomen harmaantua Japanin malliin: Jos valtion rahat eivät riitä, kiristetään vyötä

[...]

Perussuomalaiset ei helpottaisi Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen ETAn ulkopuolelta tulevien työntekijöiden pääsyä Suomeen. Eikä Halla-aho edes usko, että EU:n ulkopuolelta tulevat työntekijät pelastaisivat valtion verotulot tai kansalaisten eläkkeet, päinvastoin.

– Saatavuusharkintaa pitäisi tiukentaa nykyisestä huomattavasti.

[...]

Perussuomalaisten puheenjohtaja myöntää, että alhaisesta syntyvyydestä ja väestön ikääntymisestä kertyy ongelmia vuosikymmeniksi huoltosuhteeseen, siis työtä tekevien määrään suhteessa muihin.

Halla-ahon mielestä maahanmuutto ei kuitenkaan paranna huoltosuhdetta Suomessa. Hän ei siis luota, että riittävä määrä maahanmuuttajia saisi töitä ja saavuttaisi suomalaisen tulotason, vaan jäisi työttömiksi ja joutuisi turvautumaan enemmän tulonsiirtoihin kuin maksaisi veroja.

– Maahanmuutto ei ole synnyttänyt meidän huoltosuhdeongelmaa, mutta se pahentaa sitä.


[...]

Halla-ahon mielestä EU:n ulkopuolisten työntekijöiden saatavuusharkinta ei estä osaajien tuloa Suomeen, koska osaajat on jo vapautettu harkinnasta.

Suurin osa niistä, jotka tulevat saatavuusharkintakanavaa pitkin, on laitossiivoojia ja vastaavia.

Halla-aholle EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten työntekijöiden saatavuusharkinnan purkanut Ruotsi on varoittava esimerkki.

Työvoimaa on tulvinut lähinnä sellaisille aloille, joilla työvoimasta on jo valmiiksi ylitarjontaa. Eli maahanmuuttajia tulee sellaisille aloille, joilla on nimenomaan maahanmuuttajista koostuvaa vähän koulutettua, kielitaidotonta työvoimaa jo yllin kyllin tarjolla.

Yle (19.5.2018)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 088
 • Liked: 56327
Lainaus
Antti Palola on oikeassa

Suomen kannattaa luopua EU:n ulkopuolelta tulevan työvoiman saatavuusharkinnasta. Hyvä, että näin ajattelee nyt myös ay-liikkeen pomo.

AMMATTIYHDISTYSLIIKE kertoo usein reaktiivisesti, miksi tätä tai tuota päätöstä ei pidä tehdä. Kun ­Euroopan unionia aiottiin vuosituhannen alussa laajentaa, SAK huolestui työvoiman vapaasta liikkuvuudesta.

SAK teetti vuonna 2000 kyselytutkimuksen, jolla kartoitettiin sitä, kuinka moni virolainen olisi tulossa Suomeen ­rajojen madalluttua unionijäsenyyden myötä. Kyselyssä joka kolmas virolainen oletti työskentelevänsä todennäköisesti tai melko todennäköisesti ainakin aika ajoin Suomessa. Nämä todennäköisyydet ja ajoittaisuudet katosivat SAK:n julkis­taessa tuloksen. SAK antoi ymmärtää, ­että 1,3 miljoonan ihmisen kansasta Suomeen vyörähtäisi 400 000, minkä vuoksi työvoiman vapaalle liikkumiselle Virosta päin tarvitaan 7–10 vuoden siirtymäaika.

Viron tilastojen mukaan Suomessa töissä käyviä on noin 20 000. Pysyvästi Suomessa asuvia virolaisia on ehkä 50 000. SAK:n luvuista on jääty kauas, ja kaiken lisäksi virolaisia on tarvittu kipeästi Suomen työvoimatarvetta täyttämään.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ­arvioi torstaina, että unionin ulkopuo­lelta tulevan työvoiman saatavuusharkinnasta on luovuttava. Hän on oikeassa: Suomi tarvitsee lisää työvoimaa ja ay-liike aktiivista asennetta.
Helsingin Sanomat 20.5.2018

Sinänsä tervetullutta, että Hesari edes näyttää käyvän keskustelua vaihteeksi maahanmuuttopolitiikan aiemmista virheistä eikä pelkistä mielikuvista, kuten tähän asti on tehty. Se vain, että muinainen vääntö virolaisten työluvista ei liity itse asiaan eli saatavuusharkinnan lakkauttamiseen kuin etäisesti. Relevantti vertailukohta olisi ollut ainoan saatavuusharkinnan kokonaan poistaneen maan eli Ruotsin viime vuosien kokemukset, jotka ovat olleet yksiselitteisen huonoja. Ruotsissa ei ole saavutettu saatavuusharkinnan poistamisella kymmenen vuoden aikana käytännössä mitään lobbareiden Suomessa esittämiä tavoitteita, kuten huoltosuhteen paraneminen, väestörakenteen oikaiseminen, hyvinvointipalveluiden pelastaminen, työvoimapulan poistaminen ja maakuntien elvyttäminen.

Tuosta vuosisadan alun ay-väännöstä voi kuitenkin todeta sen, että siinä kävi kuten tulevaisuuden (varsinkin maahanmuuton) ennustamisessa usein käy. Lyhyen tähtäimen vaikutukset yliarvioidaan, mutta pitemmän tähtäimen vaikutukset aliarvioidaan. Suomeen ei muuttanut satoja tuhansia virolaisia, mutta tilanne on ollut jo pitkään se, että muun muassa rakennusteollisuus on pitkälti ulkomaalaisten varassa. Sillä on ollut seurauksensa, kuten työmarkkinoiden yhä kasvava eriytyminen. Ruotsissa kehityksessä ollaan pitemmällä, ja se on näkynyt muun muassa kantaväestön korkeana nuorisotyöttömyytenä.

Kun STTK:n Palola sanoi edellyttävänsä saatavuusharkinnan poistamiselta tiukkoja reunaehtoja eli väärinkäytösten estämistä valvonnalla, niin sitä samaa vaadittiin myös 90-luvulla, kun Suomen työmarkkinoita vapautettiin. Valvonta ei ole sittemmin estänyt ulkomaalaistyöntekijöiden ja -firmojen väärinkäytöksiä, vaan niistä on tullut osa arkea, maan tapa, samoin kuin remonttityömaista, joilla ei juuri suomen kieltä kuule. Tämä hyväksytään hiljaa hintana halpuutetusta työvoimasta.

Rehellisyyttä kaipaisi, kun nuo Hesarin luvutkin ovat tarkoitushakuisesti pielessä. MOT:n vuonna 2014 asiaa käsitelleen ohjelman mukaan Suomessa työskentelee 100 000 virolaista, ei tuo 20 000, joka on tilastoitujen (ei pakollista) määrä. Lisäksi, jos Suomen annetaan ymmärtää vain hyötyneen virolaisista, niin tälle kaipaisi vahvistusta selvityksestä, jossa on huomioitu mm. sosiaaliturva ja väärinkäytökset.

Lainaus käyttäjältä: HS 20.5.2018
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ­arvioi torstaina, että unionin ulkopuo­lelta tulevan työvoiman saatavuusharkinnasta on luovuttava. Hän on oikeassa: Suomi tarvitsee lisää työvoimaa ja ay-liike aktiivista asennetta.

Edelleenkään Palola, Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja tai kukaan mukaan ei ole osoittanut, että Suomessa olisi sellainen ongelma, johon saatavuusharkinnasta luopuminen olisi ratkaisu. Pulaa voi olla yleisesti halvemmasta työvoimasta, mutta tilastoitua työvoimapulaa on niillä aloilla, joita saatavuusharkinta ei koske.

Jos pääkirjoituksen tarkoitus on antaa ymmärtää, että Ruotsin matkimisen haitalliset seuraukset tuskin olisivat kauhean suuria, niin se on aika kehno argumentti. EU:n ulkopuolisen kouluttamattoman halpatyövoiman maahantulon ja maahanjäämisen (turvapaikanhakijat ja laittomat siirtolaiset) helpottaminen nyt ei vain ole millään opilla Suomelle kannattavaa. Ei ole ollut Ruotsissakaan.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 20 287
 • Liked: 42685
 • Kui on must, näita ust!
https://www.suomenuutiset.fi/halla-aholta-tiukka-tyovoiman-saatavuusharkinnan-poistamiselle-johtaisi-orjatyohon-kyse-korkean-osaamisprofiilin-maahanmuuttajista/ (20.5.2018)

Lainaus
Halla-aholta tiukka ”ei” työvoiman saatavuusharkinnan poistamiselle: Johtaisi orjatyöhön – ”Kyse ei ole korkean osaamisprofiilin maahanmuuttajista”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mielestä pääministeri Juha Sipilällä ja monella muulla on puutteellinen käsitys työvoiman saatavuusharkinnasta. – Sillä pyritään nimenomaan estämään sellaisten ihmisten tuloa, joilla ei ole tosiasiallisia edellytyksiä työllistyä suomalaisilla työmarkkinoilla, Halla-aho toteaa.

Työperäisen maahanmuuton saatavuusharkinta on viime aikoina ollut esillä julkisuudessa. Muun muassa useat järjestöt ja tietyt eduskuntapuolueet ovat vaatineet saatavuusharkinnasta luopumista. Puheenjohtajan haastattelutunnilla myös Jussi Halla-aholta kysyttiin näkemystä asiaan.

Mitä mieltä olet, saataisiinko metro kulkemaan ottamalla lisää maahanmuuttajia tai pitääkö kaikkien Suomen siivoojien olla osa-aikaisia maahanmuuttajia?

– Minusta pääministeri Sipilällä ja monella muullakin on puutteellinen tieto siitä, mikä on lainsäädännön nykytila. Pääministeri Sipilä on puhunut, että saatavuusharkinnasta on luovuttava, koska Suomi tarvitsee osaajia. Saatavuusharkinnalla kuitenkin pyritään nimenomaan estämään sellaisten ihmisten tuloa, joilla ei ole tosiasiallisia edellytyksiä työllistyä suomalaisilla työmarkkinoilla.

– Osaajat ja asiantuntijat eivät ole tälläkään hetkellä saatavuusharkinnan piirissä. Lisäksi alueelliset ELY-keskukset ovat jo tehneet lukuisia poikkeuksia saatavuusharkinnan piirissä olevien ammattiryhmien osalta. Tänne pääsee jo tälläkin hetkellä erittäin helposti sekä osaajat että myös vähemmän osaavat ihmiset. Tyypillisin ammatti, joihin saatavuusharkinnan puitteissa tällä hetkellä tullaan on laitossiivooja. Eli kyse ei tosiaan ole mistään korkean osaamisprofiilin maahanmuuttajista.

Ruotsin kokemukset huonoja

Halla-aho huomauttaa, että saatavuusharkinnalla nimenomaan pyritään estämään massamittaista kouluttamattoman halpatyövoiman maahantuontia. Hän kehottaa katsomaan tapahtumia Ruotsissa, missä on luovuttu työvoiman saatavuusharkinnasta.

– Ruotsissa kokemukset ovat olleet huonoja. Niillä aloilla, joilla työvoimapulaa on ollut, eli tyypillisesti korkeaa osaamista vaativilla aloilla, työvoimapula on säilynyt täysin ennallaan. Sen sijaan niin sanottua työvoimaa on tullut vain sellaisille aloille, jotka jo ovat täynnä työttömiä tai työtä hakevia maahanmuuttajia.

– Lisäksi se, että viranomaiset eivät suorita saatavuusharkintaa, johtaa siihen, että työpaikkoja ryhdytään myymään tulijoiden lähtömaissa. Eli työpaikkoja on lähtömaissa ostettu Suomessa tai Ruotsissa asuvalta siirtolaiselta. Tällöin henkilö saapuu maahan ja saa kurjaa palkkaa, jolla hän sitten lyhentää velkaa työnantajalleen, jolloin kyse on tosiasiassa orjatyöstä. Sitä esiintyy Suomessa jo sellaisilla aloilla, jotka työllistävät matalasti koulutettuja maahanmuuttajia.

Halla-ahon mielestä työvoiman saatavuusharkintaa pitäisi jopa tiukentaa nykyisestä.

– Ei missään tapauksessa ainakaan lieventää, koska se mahdollistaa jo nykyisellään sen, että meille muuttaa ihmisiä, jotka eivät tule toimeen omalla palkallaan ja joiden palkanmaksu on osittain käytännössä ulkoistettu veronmaksajalle erilaisten tulonsiirtojen muodossa. Työperäisen maahanmuuton ei pidä olla taloudellinen taakka vastaanottavalle yhteiskunnalle.

(...)
Eduskuntavaaliehdokas 2019 - haluatko vaalimainoksen Hommaforumille? https://hommaforum.org/index.php/topic,128203.0.html

Hommaforumille kirjoittaminen - käytännön ohjeita ja vinkkejä: https://hommaforum.org/index.php/topic,123992.0.html

no future

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 801
 • Liked: 1213
Syy miksi esimerkiksi siivoustöihin ei löydy suomalaisia tekijöitä on juuri se, että palkalla ei tule toimeen. Tähänkin epäkohtaan persut voisivat ottaa selkeästi kantaa, että millä "työvoimapula" saataisiin ratkaistua kotimaisia työttömiä työllistämällä.

Anti Uuvatti

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 35
 • Liked: 136
Toissavuonna kaksi reipasta ja tervettä abiturienttipoikaa haki hanttihommia suurehkossa länsisuomalaisessa kaupungissa. Hakujen joukossa oli useita siivousyrityksiä. Jokainen siivousfirma ilmoitti että kiitos hakemuksesta mutta ei kiitos. Eivät päässeet edes haastatteluun. Ihmettelivät kovasti kun olivat kuulleet että siivoushommiin tarvitaan rajusti porukkaa ihan ulkomailta saakka.

Löysivät sitten muita hommia.

Foundation

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 931
 • Liked: 370
 • Tästä tulee vielä hyvä!
Lainaus
Halla-aho huomauttaa, että saatavuusharkinnalla nimenomaan pyritään estämään massamittaista kouluttamattoman halpatyövoiman maahantuontia. Hän kehottaa katsomaan tapahtumia Ruotsissa, missä on luovuttu työvoiman saatavuusharkinnasta.

– Ruotsissa kokemukset ovat olleet huonoja. Niillä aloilla, joilla työvoimapulaa on ollut, eli tyypillisesti korkeaa osaamista vaativilla aloilla, työvoimapula on säilynyt täysin ennallaan. Sen sijaan niin sanottua työvoimaa on tullut vain sellaisille aloille, jotka jo ovat täynnä työttömiä tai työtä hakevia maahanmuuttajia.

Niin sanotuille politiikoille Halla-aholle ja Mykkäselle on tärkeää, että viranomaista ei poisteta välistä. Että työnantaja ei vaan pääsisi itse hakemaan työvoimaansa ulkomailta ja paljastamaan täten todellisia työvoimakustannuksia.

Tärkeintä on saada riidellä.
"Erityisesti on mainittava kokoomuksen Wille Rydman, jolla on järkeviä näkemyksiä ja joka onnistui toisella yrittämällä." - Jussi Halla-aho 2015

"Koska puheenaihe on jatkuvasti sama, huomaan pitäväni jatkuvasti suunnilleen samaa puheenvuoroa, mutta toistoahan ei koskaan ole liikaa." - Jussi Halla-aho 2015

Mr.Reese

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 517
 • Liked: 9122
 • Anyone?
Keittiötyöntekijä Nepalista asti, perhekin tuotu mukanaan. Profit.  :facepalm:

"Heille kun sanoo disko disko, niin he ovat silleen, että mennään.” - Tiia Nohynek

"Yleensä vauvat ja mummot on parhaita mielenosoittajia, koska luovat kuin itsestään turvallista tilaa." - Marjaana Toiviainen

qwerty

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 605
 • Liked: 8355
Ylen noin 7000 = 6561

http://tilastot.migri.fi/#decisions/21205/59

Erityisasiantuntija 1402, urheilija 318 yms. ei lähelläkään heitä mistä puhutaan.
Suuri osa median käyttämästä argumentaatiosta on täysin ideologista, käsitesisällöiltään määrittelemätöntä ja tyhjäksi jätettyä blanco-argumentaatiota, jossa vahvoja mielleyhtymiä herättävät käsitteet on otettu käyttöön täysin tendenssimäisen manipulaation ja propagandan välineinä.

Jukka Hankamäki 8.2.18

Vellamo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 583
 • Liked: 10817
Keittiötyöntekijä Nepalista asti, perhekin tuotu mukanaan. Profit.  :facepalm:

Ja nepalilaisella unelma™: oma nepalilainen ravintola. Kuka sen nyt haluaisi riistää  :'( Suomi nousuun!

Tagit: