Kirjoittaja Aihe: 2015-04-05 Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta luopuminen (yhdistetty)  (Luettu 141363 kertaa)

F1nka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 898
 • Liked: 2398
Mitkä ovat ne työt, joissa on sellainen työvoimapula, jota eivät kykene EU-alueella olevat täyttämään?

Jos kyseessä on tietotyö, niin eikö ensi hätään voisi uudelleenkouluttaa puolet valtion tietotyöläisistä noihin työvoimapulasta kärsiviin töihin? Selvästikin valtiolla tietotyöläiset ovat erityisen älykkäitä ja kykeneviä ihmisiä, joten uuden asian opettelu onnistuu. Lisäksi he tuntevat entuudestaan suomenkielen ja suomalaisten työpaikkojen prosessit. Jopa toinen kotimainen, tuo erityisen oleellinen lisä on hallussa. Miksi vain valitella pulaa tekijöistä, miksei voi olla osa ratkaisua?
Tottelematon tieto aktivismissa

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 618
 • Liked: 36626
Euro on se syy miksi ulkomaista tyovoimaa tarvitaan. Yhteisvaluutan jäsenenä Suomella ei ole muita vaihtoehtoja kustannustehokkuuteen kuin sisäinen devalvaatio, ja helpoiten tuo onnistuu "blandaamalla" työvoimapanosta sopivan hintaisilla ulkomaalaisilla. Siinä on vissi kustannusero tehdäänkö urakka 100% suomalaisvoimin vai laitetaanko esim. 20% bulgaareja, puolalaisia tms sekaan.

Samaa olen funtsinut selitykseksi tuolle lähes vaahtokuonoiselle ja selvästi laajalti kampanjoidulle hingulle hankkia lisää "työväkeä" EU-maiden ulkopuolelta. Jopa ilman työpaikkoja. (Puutarhatonttuja kenties varastot täyteen, jos joskus sattuu tulemaan kysyntää?)

Kokonaisuuden kannalta idea on typerä ja tuhoisa (Merkelkö keksi?), sillä maahanmuutolla ei kyetä ratkaisemaan tutkimusten mukaan mitään maan sisäisiä ongelmia, liittyvät ne sitten julkiseen talouteen tai väestörakenteeseen. Ainoastaan EU-liittovaltion tiellä esteenä olevien kansojen ja kansallisvaltioiden nujertamiseen voi haittamaahanmuutolla olla käyttöä. Se vuorostaan olisi epäinhimillisen paha ja törkeä ihmisyyden vastainen rikos. Sellaista ei kannata edes mielessään hautoa, koska toisessa vaakakupissa kovat rangaistukset, kun oikeuden eteen joutuu.

Vain korkeasti koulutetun väen maahanmuutto valmiina tarjolla oleviin työpaikkoihin voi vaikuttaa positiivisesti koko maan kannalta, mutta silloinkin vain marginaalisesti.

Yksittäisille häikäilemättömille vokkiparooneille, suomalaisten vahingoksi toimivalle maahanmuuttoteollisuudelle, taloudellista omaa hyötyä kalasteleville korruptoituneille poliitikoille ja eräille ainoastaan halpatyövoiman avulla pystyssä pysyville ahneiden jobbarien firmoille maahanmuutto toki voi olla "kultakaivos", mutta samaan aikaan märkä rätti päin kaikkien suomalaisten naamaa. Kumman ryhmät edut ovat yhteiskunnan koheesion, ilmapiirin ja kokonaisuuden kannalta tärkeämpiä? (Valtaeliitin ratkaisu: Haukutaan niitä rasisteiksi, vihapuhujiksi ja natseiksi?)

Lisäksi tuollainen "strategia" johtaisi siihen, että jatkossa pyrkisimme high techin sijaan kilpailemaan kehitysmaiden kanssa halpatuotannolla. Jokainen tietää miten käy - menee vielä viimeiset tuhkatkin pesästä.

Tässä taas eräs esimerkki siitä, miten kehitysmaamaahanmuutto vain pahentaa aiempaa tilannetta. Näitä esimerkkejä löytyy lukuisia jo tästä ketjustakin. Miksiköhän mitäkään faktat eivät mene noiden vaahtokuonojen kampanjajoukkojen kaaliin?

Maahanmuuttajanaiset lopettavat työnteon ja opiskelun mentyään naimisiin

Integraatioministeri katsoo, että maahanmuuttajanaisten naimisiinmenon jälkeisen työnteon ja opiskelun lopettamisen torjunta vaatii muutosta kulttuurissa ja perhekäsityksissä.


Jyllands-Posten 17.4.2021

Samaan aikaan kun ei-länsimaisen maahanmuuttajataustan omaavat naiset saavat yhä enemmän korkeampaa koulutusta, niin Rockwool-säätiön uusi raportti tuo esiin asiantuntijoita huolestuttavan tendenssin.

Naisten osallistumisessa työelämään ja opiskeluun tapahtuu huomattavaa laskua heidän mentyään naimisiin. Tämä koskee erityisesti niitä naisia, jotka menevät naimisiin saman kulttuuritaustan omaavien miesten kanssa.

80% ensimmäisen maahanmuuttajasukupolven naisista osallistuu ennen avioitumistaan työelämään tai koulutukseen. 5 vuotta naimisissa olleilla tämä luku on laskenut 64%:iin. Miehet taas tekevät työtä tai opiskelevat samassa määrin kuin ennenkin, kertoo sunnuntaina julkaistu raportti.
(...)

Tutkimuksia maahanmuuton vaikutuksesta julkiseen talouteen

Ei kohene työllisyysluvut tuolla tavalla.

Kehitysmaista muuttaneiden miesten osalta tutkimukset ja tilastotieto kaikkialta Euroopasta kertoo vielä, että matalasuhdanteen koittaessa työttömäksi jäävä kehitysmaaväki myös jää pysyvästi pitkäaikaistyöttömiksi. Sama ongelma periytyy näiden jälkeläisille. Kehitysmaamaahanmuutto vain lisää köyhyyttä kohdemaassa, etenkin lapsiköyhyyttä. Täälläkin löytyy jo siteerattuna relevanttia asiaa koskevaa tutkimustietoa Englannista, Saksasta ja Ranskasta.

Pohjolan Bangladeshiksi ei kannata pyrkiä.
"Meidän on oltava valmiita huijaamaan, petkuttamaan, rikkomaan lakeja, salailemaan ja piilottamaan totuutta ... Meidän on kirjoitettava kielellä,
joka kylvää massojen keskuuteen vihaa, inhoa ja halveksuntaa niitä kohtaan, jotka ovat eri mieltä kuin me." - Vladimir Iljitš Lenin

haermae

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 682
 • Liked: 1200
Lainaus
Ehdotus mahdollistaisi työperäisen maahanmuuton ilman työpaikkaa. Toisin sanoen edellytys Suomeen muutolle ei jatkossa olisi työpaikka ja tarvehankinta, vaan osaaminen ja kannustavuus.

https://www.tivi.fi/uutiset/tyoperaista-maahanmuuttoa-ilman-tyopaikkaa-ek-selvittamisen-arvoinen-idea/d7d53f7d-28eb-4c23-a9c3-cba795872e47
https://www.libera.fi/julkaisut/tervetuloa-suomeen/

Oletetaanpa naiivisti hetki, että tarjottua Suomeen muuttamisen mahdollisuutta ei käyttäisi hyväkseen jokainen kynnelle kykenevä onnenonkija, ja katsotaan asian toista puolta.

Oletetaan, että jossain maassa A on jonkun Suomelle hyödyllisen teollisuuden alan korkeakoulutuksen omaava, kovatasoinen osaaja, joka päättää ryhtyä hakemaan ulkomaille töihin. Ja oletetaanpa sinne toinenkin tyyppi, vast'ikään huippuarvosanoilla valmistunut tuleva kovatasoinen osaaja, samaan puuhaan.

Nettiä kolutessa löytyy kiinnostavia työpaikkoja eri maista.
Suomesta ei juuri sillä hetkellä löydy yhtään kiinnostavaa avointa työpaikkaa, mutta löytyy Liberan luoma mahdollisuus tulla tänne odottelemaan säästöjen varassa tai sossuelättinä, että ehkä joskus aukeaa joku paikka haettavaksi.

Noinkohan nuo kaksi, joiden osaamisesta kilpaillaan kautta maailman, tulevat Suomeen lojumaan ja haaskaamaan aikaansa? Eppäillä soppii. He menevät sinne mistä se itse etsitty ja valittu työpaikka löytyi. Voi mieluinen työ toki löytyä Suomestakin, mutta Liberoilla ei ole siihen asiaan osaa eikä arpaa.

Liberan idealla saadaan Suomeen muuttamaan korkeintaan keskinkertaisuuksia. Sellaisia joille ei helposti löydy työpaikkaa muualta.

Seuraava kysymys onkin, että miksi muun maailman keskinkertaisuudet ovat parempia kuin suomalaiset keskinkertaisuudet, joita täältäkin varmasti löytyy? Jos ei löydy tarpeeksi, niin kouluttamalla saa lisää. Odottelemaan niitä tulevia työpaikkoja.

Jos huippuosaajia halutaan, niin niille pitäisi olla kiinnostavia houkuttimia. Niin kutsutun monikulttuurin vähäisyys olisi käsittääkseni yksi vetotekijä, eli toisin sanottuna kaikenlaisen rikollisuuden ja muun yleisen häiriön vähäisyys.
Toinen on verotus, joka Suomessakin voisi olla hieman alhaisemmalla tasolla jos ei ylläpidettäisi nk. monikulttuuria. Eikä 50-miljoonaiselle kansalle mitoitettua hallinto-himmeliä.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 21 212
 • Liked: 34841
 • Ego sum Spartacus
 :facepalm: x 10 000

Lainaus

Kehysriihessä linjattu saatavuusharkintapilotti käynnistettävä Uudellamaalla
TEKSTI
Lahtinen Markku
Johtaja

Hallitus päätti kehysriihessä sujuvoittaa ulkomaisen työvoiman saatavuusharkintaa, yhtenäistää alueellisia linjauksia ja luoda niihin yhtenäisen, digitalisaatiota hyödyntävän mallin, joka tukee lupakäsittelyn nopeutumista. Linjaukseen sisältyy päätös käynnistää saatavuusharkinnan alueellinen kokeilu. Työllisyyden edistämisen ministeriryhmä tekee päätöksen kokeilusta kesäkuussa.
– Helsingin seudun kauppakamari pitää erittäin tärkeänä sitä, että hallituksen puoliväliriihessä päätetyn saatavuusharkinnan lieventämispilotin yhdeksi toteutusalueeksi valitaan Uusimaa, korostaa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

– Uusimaa on Suomen kansainvälisin alue, jossa asuu puolet Suomen vieraskielisistä. Tarve uudelle työvoimalle kasvaa koko ajan. – Kaikki keinot, joilla on mahdollista sujuvoittaa työvoiman liikkuvuutta, nopeuttaa lupaprosesseja ja parantaa työhön perustuvaa asettautumista seudulle tulee ottaa käyttöön, vaatii Lahtinen. Saatavuusharkintakokeilun käynnistämistä puoltaa myös Helsingin seudun merkitys koko Suomen taloudelle: alueella asuu 28 % Suomen väestöstä, sijaitsee 32 % maan työpaikoista ja tuotetaan 37 % maan bruttokansantuotteesta.

X

https://helsinki.chamber.fi/kehysriihessa-linjattu-saatavuusharkintapilotti-kaynnistettava-uudellamaalla/#573b9775


Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 764
 • Liked: 4530
Eli suoraan sanottuna: "haluamme lisää halpatyövoimaa."

Kannatan tasa-arvoa. Sama palkka, samat vastuut ja velvollisuudet yksilön itselleen omaksumasta tai kokemasta sukupuolesta tahi muista ominaisuuksista riippumatta.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 36 007
 • Liked: 97591
Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Työvoiman ja työpaikkojen kohtaamiseen kaivataan nyt nopeasti vaikuttavia lääkkeitä 19.8.2021

Kuka arvaa, mitä lääkettä?

Lainaus käyttäjältä: HS, pääkirjoitus
Talouden kasvua ja investointeja uhkaa nyt rajoittaa osaavan työvoiman saanti, joten nopeavaikutteiset lääkkeet ovat tuiki tarpeen.

[...]

Saatavuusongelman yleisin syy on puutteellinen osaaminen eli osaajapula tai osaamisvaje.

OSAAJIA ei kasva puussa, eikä nopeasti edes koulussa. Oppilaitosten ohella katseet kääntyvät nyt entistä tarkemmin työvoima­reserviin ja myös ulko­maille.

[...]

VARSIN pitkälle yhtä mieltä ollaan jo siitä, että työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa tarvitaan lisää monilla aloilla, mutta hidasteina ovat yhä lupajonot, saatavuus­harkinta ja puutteellinen kielikoulutus.

Ketkä ovat yhtä mieltä ja mistä?

Saatavuusharkinta ei haittaa työperäisten nettomaksajien maahanmuuttoa, eivät juuri lupajonotkaan, eikä ainakaan kielikoulutuksen puutteellisuus.

Vastaavasti ei ole tarvetta ns. koulutusperäiselle maahanmuutolle, jossa suomalaiset maksavat ulkomaalaisten koulutuksen.

Eli oikeasti puhutaan "osaajina" kouluttamattomasta ja kielitaidottomasta Euroopan ulkopuolisesta halpatyövoimasta, jonka haalimiselle on tosiaan omat yksimieliset lobbaajansa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 21 212
 • Liked: 34841
 • Ego sum Spartacus
Lainaus
X

Syyttäjä vaatii liiketoimintakieltoa ja yhteisösakkoja kiinalaisravintolalle ihmiskaupasta.

Syytteen mukaan Turun keskustassa sijaitsevan kiinalaisravintolan omistajat ovat käyttäneet hyväksi tai vähintään erehdyttäneet yhtä työntekijäänsä, joka on tullut Suomeen töiden takia vuonna 2010.

Työntekijän vanhemmat maksoivat ravintolan omistajille haastehakemuksen tietojen perusteella yli 20 000 euroa, jotta henkilö sai työpaikan Suomesta. Sen jälkeen työntekijä teki vuoden ilman palkkaa töitä ravintolassa kokkina.

Työntekijä oli töissä aina kun ravintola oli auki, eikä hänellä ollut lainkaan lomia. Käytännössä syyttäjän mukaan työntekijä työskenteli arkipäivisin 10 tuntia päivässä ja viikonloppuisin yhdeksän tuntia päivässä. Kerran viikossa työntekijä sai pitää puoli päivää vapaata.

Ensimmäisen kerran palkkaa työntekijä sai vuoden päästä saapumisestaan, noin 1 200 euroa käteisenä. Hänelle ei maksettu missään vaiheessa korvauksia ylitöistä, iltalisiä, sunnuntai- ja pyhätöiden lisiä, aattotyölisää, viikonlopputyölisiä eikä lisiä vapaapäivinä tehdyistä töistä.

X

https://yle.fi/uutiset/3-12112197

Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 764
 • Liked: 4530
^ "Valitettava yksittäistapaus."

Ainoat, jotka tästä taas hyötyvät, ovat juristit.

Semmonen rapiat 10 vuotta käytännössä orjana, kukaan viranomainen ei tajunnut siinä ajassa yhtään mitään.

Onneksi näitä juttuja ei ole enempää, vai mitä?

Suomi on niin kujalla, tänne annetaan rakentaa rinnakkaistodellisuuksia erilaisten rikollisuusmuotojen, klaanien, jengien, huumausaineiden, kunniaväkivallan ja kaiken muun p@skan muodossa, kunhan saadaan halpoja siivoojia hesalaisille!

Puutarhatonttu Vartiainen pyyhkii kuolaa suunpielestään, kun miettii, paljonko saadaan pumpattua rahaa etelään minkkitarhoihin.

(Erikseen mainittuna, Puutarhatonttu Vartiainen ei ole minun keksimäni termi, mutta on niin osuvan jämäkkä kuvaus hänestä, että täten ehdotan sitä virallistettavaksi.)
Kannatan tasa-arvoa. Sama palkka, samat vastuut ja velvollisuudet yksilön itselleen omaksumasta tai kokemasta sukupuolesta tahi muista ominaisuuksista riippumatta.

Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 764
 • Liked: 4530
Harvinaisen suorasukainen artikkeli Yleltä, Lainaus

"Uhkaa syntyä kahdet työmarkkinat

Huonosta kohtelusta vastaa dokumenttien perusteella tavallisesti yrittäjä, joka on itsekin muuttanut Suomeen.
Ylitarkastaja Katja-Pia Jenu kertoo tehneensä työtään jo 16 vuotta. Hän on turhautunut.
– Tilanne on ollut koko ajan sama - eiköhän tämä silloin pysyvältä vaikuta.
Ylitarkastaja Katja-Pia Jenu Etelä-Suomen aluehallintovirastosta haluaisi nähdä työvuoroluettelon. Siitä näkisi, keitä paikalla pitäisi olla ja keitä ei.
Epäkohdat ja suoranaiset rikokset ulkomaisen työvoiman kohtelussa ovat olleet Jenun mukaan koko ajan samoja.
– Vakavampia tapauksia ovat alipalkkaus ja suoranainen pakkotyö.
Itä-Suomen työsuojeluvastuualueen johtaja Markku Rautio sanoo puhelimessa, että Suomeen on syntynyt kahdet työmarkkinat.
– On suomalaisten työntekijöiden työmarkkinat ja ulkomaalaisten sortomarkkinat.
Myös Raution arvelee, että ulkomaalaisten alipalkkaus ja muu hyväksikäyttö ovat näillä näkymin pysyvä ilmiö."


https://yle.fi/uutiset/3-12238991?origin=rss
Kannatan tasa-arvoa. Sama palkka, samat vastuut ja velvollisuudet yksilön itselleen omaksumasta tai kokemasta sukupuolesta tahi muista ominaisuuksista riippumatta.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 36 007
 • Liked: 97591
Harvinaisen suorasukainen artikkeli Yleltä, Lainaus

"Uhkaa syntyä kahdet työmarkkinat

Huonosta kohtelusta vastaa dokumenttien perusteella tavallisesti yrittäjä, joka on itsekin muuttanut Suomeen.
Ylitarkastaja Katja-Pia Jenu kertoo tehneensä työtään jo 16 vuotta. Hän on turhautunut.
– Tilanne on ollut koko ajan sama - eiköhän tämä silloin pysyvältä vaikuta.
Ylitarkastaja Katja-Pia Jenu Etelä-Suomen aluehallintovirastosta haluaisi nähdä työvuoroluettelon. Siitä näkisi, keitä paikalla pitäisi olla ja keitä ei.
Epäkohdat ja suoranaiset rikokset ulkomaisen työvoiman kohtelussa ovat olleet Jenun mukaan koko ajan samoja.
– Vakavampia tapauksia ovat alipalkkaus ja suoranainen pakkotyö.
Itä-Suomen työsuojeluvastuualueen johtaja Markku Rautio sanoo puhelimessa, että Suomeen on syntynyt kahdet työmarkkinat.
– On suomalaisten työntekijöiden työmarkkinat ja ulkomaalaisten sortomarkkinat.
Myös Raution arvelee, että ulkomaalaisten alipalkkaus ja muu hyväksikäyttö ovat näillä näkymin pysyvä ilmiö."

https://yle.fi/uutiset/3-12238991?origin=rss

Lainaus käyttäjältä: Yle
Joensuulainen ravintola-alan yrittäjä Ali Giray tunnistaa maahanmuuttajien ongelmat yrityksen pyörittämisessä.

Giray neuvoo aloittelevia maahanmuuttajataustaisia yrittäjiä oman yrittämisen ohella ja toimii Suomen Yrittäjien maahanmuuttaneiden yrittäjien puheenjohtajana. Giray mukaan esimerkiksi kulttuurieroista johtuen maahanmuuttajat tarvitsisivat hyvin omanlaistaan neuvontaa ja tietoa.

Nykyinen neuvonta menee huonosti perille Ali Girayn mukaan.

Giray on muuttanut itse Suomeen Turkista jo lapsena.

Tämä Ali Giray oli eilen A-studiossa. Sen sijaan, että hän olisi keskustellut itse aiheesta, Giray hyökkäsi ja uhriutui väittämällä, että Yle esittää kaikki maahanmuuttajayrittäjät rikollisina. Jos jotain ongelmia (puolessa tarkastuskertomuksissa esim. alipalkkausta, pakkotyötä ja ihmiskauppaa) onkin ollut, ne johtuvat tiedon ja kielitaidon puutteesta ja maahanmuuttajille esitetyistä kohtuuttomista vaatimuksista. Syyttämisen sijaan suomalaisten pitäisi olla maahanmuuttajille kiitollisia työvoimapulan ratkaisemisesta.

Lainaus
A-studio

Yle kävi läpi lähes 800 työsuojelun raporttia, joissa kerrotaan ulkomaisten työntekijöiden huonosta kohtelusta ravintoloissa. Studiossa Suomen Yrittäjien maahanmuuttaneiden verkoston puheenjohtaja Ali Giray ja hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Juontajana Petri Raivio.
Yle Areena 20.12.2021
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tagit: