UmmaGumma

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - fobba

Sivuja: [1]
1
Paja / Valmis vihapuheraportti
« : 10.01.2013, 14:44:35 »
Moro! Ohessa kopio päivityksestäni Facebookista:

Valtakunnansyyttäjänvirastovetoinen työryhmä on saanut internetin vihapuheita koskevan duunin valmiiksi ja se on luovutettu valtakunnansyyttäjälle.

Olin itse mukana työryhmän työssä ja täytyy sanoa, että ei mikään ihan kaikkein yksinkertaisin aihe. Esimerkiksi kiihottamispykälä on välillä melko vaikeaselkoinen arvioitaessa rikoksen ja sananvapauden rajaa. Myös ylläpitäjän vastuun määrittäminen aiheuttaa harmaita hiuksia. Raportissa on pyritty avaamaan kuitenkin näitä asioita mahdollisimman tarkasti.

Raportti löytyy kotisivuiltamme www.poliisi.fi/nettipoliisi vihapuheita käsittelevästä osiosta ja suora linkki raporttiin on tässä: http://www.poliisi.fi/poliisi/helsinki/home.nsf/files/46428FC143119DE7C2257AEF00421F53/$file/17-34-11%20ty%C3%B6ryhm%C3%A4raportti%20finaali.pdf

Ohessa valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen saatesanat asettamansa työryhmän raporttiin: http://www.poliisi.fi/poliisi/helsinki/home.nsf/files/C74BCE9A16C6C528C2257AEF004234E6/$file/17-34-11%20saatekirje_20130103122428.pdf

Tästä taas löytyy tietoa netin viharikosten yleisyydestä: http://markofobbaforss.puheenvuoro.uusisuomi.fi/128902-poliisin-tietoon-tullut-viharikollisuus-internetissa-2011

2
Paja / Vihapuhetyöryhmän raporttiluonnos lausuttavaksi
« : 14.04.2012, 11:50:37 »
Moro!

Vihapuhetyöryhmämme on viimein saanut luonnoksen siihen malliin, että se voidaan lähettää lausunnolle. Virallisten lausuntopyyntöjen lisäksi papru on päätetty pistää myös yleiseen jakeluun kaikkien lausuttavaksi. Kopio FB päivityksestäni:

Vihapuhetyöryhmä on saanut kasaan raporttiluonnoksen "Rangaistavan vihapuheen levittäminen internetissä", joka poikkeuksellisesti julkaistaan kaikkien kommentoitavaksi kansalaisvaikuttamisen ja avoimen toiminnan lisäämiseksi!

Mietinnön löytää kotisivuiltamme www.poliisi.fi/nettipoliisi ja huomioitavaksi halutut kommentit tulee lähettää 23.4.2012 mennessä sähköpostilla marko.forss@poliisi.fi

Kotisivuilta löytyy myös virallinen lausuntopyyntö, joka lähetetään tahoille, joilta erikseen odotamme lausuntoa.

Mielenkiinnolla kommenttejanne odottaen!

Työryhmän raportin suora linkki myös tästä:
http://www.poliisi.fi/poliisi/helsinki/home.nsf/files/510AF37FD1A3851EC22579E0002EAB1C/$file/17-34-11%20ty%C3%B6ryhm%C3%A4raportti%20luonnos%2012042012.pdf-- Linkki.

3
Ohessa löyhää tilastotietoa siitä, miten internet ja some näkyy poliisin ilmoituksissa. Homman osuus poliisin ilmoituksissa on mitättömän pieni: vuonna 2010 kaksi ilmoitusta ja vuonna 2011 ei yhtään osumaa

Ohessa tarkemmat tiedot:
https://www.facebook.com/notes/marko-fobba-forss/sosiaalinen-media-ja-internet-n%C3%A4kyv%C3%A4t-poliisin-ty%C3%B6ss%C3%A4-yh%C3%A4-selvemmin/368041826546619

4
Ohessa blogaus aiheesta, jossa kävin hieman tarkemmin läpi vuoden 2010 netissä tapahtuneita viharikoksia. Tälle foorumille erityisesti todettakoon, että yhtään rikosilmoitusta ei tullut Hommaforumia koskien.


https://www.facebook.com/notes/marko-fobba-forss/poliisin-tietoon-tullut-viharikollisuus-internetiss%C3%A4-2010/318375034846632?notif_t=note_reply


5
Paja / Vihapuhemuistion työstämisketju
« : 10.09.2011, 15:23:52 »
Tässä se nyt sitten on!

Monien aivotuksien yhteenliittymä, josta paisui ehkä vähän liiankin iso. Osaan on varmasti olemassa jo vastauksia, mutta lisäsin kysymyksen listalle, jos se on vähänkään epäselvä. Jos jotain ei ole mukana, ilmoita siitä!

Lähetän jo tämän ensimmäisen version työryhmälle ja myös työryhmä työstää sitä samanaikaisesti.

Toivon, että muistion lopussa olevat loppukevennykset riittävät foliohattujargonin osalta ja tähän ketjuun saadaan vain lyhyitä asiallisia ja napakoita kommentteja! Älä jaksa kommentoida, jos et jaksa lukea muistiota läpi!

Perushölinät ja alustukset voidaan tehdä vaikka tässä ketjussa:
http://hommaforum.org/index.php/topic,57236.0.html

En saanut lähetettyä muistiota tähän purettuna, joten pistän sen pariin erilliseen viestiin liitteen lisäksi. Liitteesta huomattavasti helpompi lukea.

6
Paja / Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« : 04.09.2011, 14:38:10 »
Muistion työstäminen on kovassa vauhdissa ja tällä hetkellä materiaalia on jo seitsemän sivun verran.

Nyt kävi sillä lailla, että Ilmanin aloitteesta VKSV päätti perustaa muistion tiimoilta työryhmän, johon kuuluu mun ja Illmanin lisäksi edustus myös poliisihallituksesta ja pari muuta hemmoa. Kokoustimme jo kerran ja päätimme linjauksista.

Tarkoituksena on siis käydä läpi muistioon tulevia pointteja kiihottaminen kansanryhmää rikosnimikkeen osalta. Pääpainopisteenä ovat internetiin liittyvissä teoissa.

Työryhmän tarkoituksena on saada julkinen raportti valmiiksi tammikuuhun 2012 mennessä. Raportti ei tule olemaan sitova ohje, jota syyttäjien ja poliisin pitäisi noudattaa, mutta sen avulla eri viranomaiset voivat ohjeistaa omaa porukkaa. Jos raportin perusteella tulee esille selkeistä epäkohtia tai muita lain vajavaisuuksia, niin toki toivon, että niistä otetaan koppi myös lainsäätäjän tasolla.

7
Norjan tapahtumien jälkeen mediaseksikkäin termi on ollut vihapuhe. Poliisin osalta lähin pykälä on luultavasti kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja sen juuri lakimuutoksella tullut törkeä tekomuoto. Samaisella muutoksella muutettiin myös sivuston ylläpitäjän vastuuta. Monelle on epäselvää mitä saa kirjoittaa ja mitä ei. Selkeää pitäisi olla, että maahanmuuttoon liittyviä asioita saa kritisoida, mutta epäselvää on että millä tavalla sen voi tehdä.

Suomessa virallisen syytteen alaisissa internettiin liittyvissä sananvapausrikoksissa syyteoikeus on valtakunnansyyttäjällä. Olin yhteydessä tällä keskustelufoorumilla ”suurta suosiota” nauttivaan Valtakunnansyyttäjänviraston Mika Illmaniin. Yhteinen näkemyksemme on, että etenkin kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikosnimike vaatii tarkempaa ohjeistusta.

Sovimme, että avaan viestiketjun Hommafoorumille ja kerään palstalaisilta kysymyksiä, epäselvyyksiä ja epäkohtia nykylainsäädännön tulkintaan koskien kiihottamista kansanryhmää vastaan. Mitä saa kirjoittaa ja kuinka ulottuva on ylläpitäjän vastuu julkaisuista? Mitä jos esimerkiksi blogaukseen liitetyssä linkissä on rikollista materiaalia? Miten ylläpitäjän on tultava tietoiseksi lakia rikkovasta viestistä ja kuinka nopeasti se pitää poistaa? Syksyn aikana koostan viestiketjuun liittyen muistion, jonka tiimoilta virtuaalinen lähipoliisiryhmä käy vierailulla valtakunnansyyttäjänvirastossa.

Tällä toiminnalla ei kirjoiteta lakia uusiksi, mutta nyt teillä on mahdollisuus saada asianne kuuluviin. Tällä toiminnalla ei korjata väittämiänne epäkohtia koskien maahanmuuttoa, mutta tämän työn pohjalta jokaisella pitäisi olla jonkinlainen käsitys miten näitä epäkohtia voidaan tuoda esille internetissä lain suomissa rajoissa.

Toivon asiallisia ja perusteltuja kommentteja tähän viestiketjuun!

Sivuja: [1]