Tämän folioisen näkökulman vuoksi kaihdan hätäisiä ratkaisuja. Jos välirikko tapahtuu, siinä ei kannata olla aktiivisena osapuolena. Ei tarvitse sitten jälkikäteen jossitella omia ratkaisujaan.
Hernan Cortes oli espanjalainen valloittaja, joka on jäänyt legendaksi polttaessaan laivansa Meksikon valloitusretkellään ja siten antamalla selvän viestin miehistölleen, että perääntyminen ei ole vaihtoehto. Tuota esimerkkiä käytetään monesti, kun halutaan viestiä sitoutumisen merkitystä yhtenä merkittävänä tekijänä voitolle.
Tuollaiset tarinat ja legendat, ja sitoutuminen ylipäätään, saavat passiivisemmat tempautumaan mukaan liikkeeseen: tässä tapauksessa osallistumalla, rahoittamalla, tulemalla ehdokkaaksi ja äänestämällä.
Näen tuossa tarinassa selvää analogiaa Perustuslaillisten moku-kriittisen siiven ja JM-K:n uuden puolueen välillä. Osan tekisi mieli lähteä täysillä mukaan JM-K:n puolueeseen, mutta pieni pelko siitä, ettei se onnistu, pitää mukana tarpeen roikkua Perustuslaillisissa. Tämä huolimatta siitä, että ääni Perustuslaillisissa ei juuri kuulu ja yhteiselo on välillä vaikeaa. "He who hesitates is lost".
Pahimmillaan tämä sitoutumattomuus mihinkään suuntaan koituu siis tappioksi, tai korkeintaan voitto on katkera Pyrrhoksen voitto.
(Pyrrhoksen voitolla tarkoitan tässä tapauksessa sitä, että tulee valituksi, mutta ilman mahdollisuutta vaikuttaa asioihin ja ilman että oikea viesti välittyy eteenpäin. Jos Soini ei uskalla ottaa nyt kantaa vahvasti maahanmuuttopolitiikan puolesta, niin oletukseni on että mahdollisen hallituspaikan ollessa kyseessä hänen suunsa on entistä tiukemmassa. Jos taas tässä koko asetelmassa ei ole kyse hallituspaikasta 2011 vaalien jälkeen, niin se että maahanmuuttokriittinen ehdokas on valittu joutsenpuolueen kautta antaa huomattavasti selkeämmän viestin ja tuo enemmän vaikutusmahdollisuuksia, kuin istua Perustuslaillisten vähemmistössä oppositiossa.)
Itse sivustaseuraajana ja äänestäjänä näen uuden puoluehankkeen innovatiivisena ja jännittävänä. Siihen on mahdollista saada hyvää positiivista nostetta. Siellä maahanmuuttopolitiikkaa kritisoivien ääni myös kuuluu, niin kuin on tarkoitus. Perustuslaillisissa kaikki hukkuu viime kädessä Soinin onlinereihin, joista iso osa koskee aivan muuta kuin maahanmuuttopolitiikkaa.
Jos mietitään tarkemmin eduskuntavaaleja, niin Soinin vetoapu keskittyy yksinomaan Uuteenmaahan. Helsingin alueella tärkein äänien kerääjä olet sinä itse. En näe että sillä oletko Perussuomalaisten tai uuden puolueen listoilla on juurikaan merkitystä äänisaaliiseesi. Uuden puolueen osalta viesti äänestäjille voi olla jopa selkeämpi. Ainakin itse äänestäisin sinua paljon mieluummin uuden puolueen, kuin Perustuslaillisten riveissä.
Kaiken tuon kirjoittaneena myönnän toki, että näitä asioita on helppo laukoa sivusta, kun päätökset eivät koske itseä, enkä myöskään tiedä kaikkia kulissien takana tapahtuvia asioita. Tiedossani olevien seikkojen valossa mielipiteeni on kuitenkin se, että olisi hyvä että mahdollisimman moni maahanmuuttokriittinen sitoutuisi mahdollisimman ajoissa JM-K:n puolueeseen. Kaikista näistä henkilöistä sinun vaikutuksesi siihen millaiseen vauhtiin puolue pääsee on merkittävin.
En myöskään tarkoita sitä, että sitoutuminen JM-K:n puolueeseen tarkoittaisi välirikkoa Perustussuomalaisten kanssa. Mielestäni JM-K on tarjonnut yhteistyötä niin yksityisesti kuin julkisesti. Myös muiden joutsenpuoluelaisten osalta tämä on hyvä linja. Jos yhteistyötarjous ei muille puolueille tai niiden edustajille kelpaa, niin se on heidän asiansa, mutta silloinhan he ovat syynä välirikkoon, eivät uuden puolueen edustajat.