Uusimmat viestit

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Kylänraitti / Vs: Tilanne kuumenee Ukrainassa (Katso ohjeet alusta!)
« Uusin viesti kirjoittanut Totti tänään kello 00:15:08 »
Saas nähdä jos nykyinen hiljaiselo Ukrainan rintamalla tarkoittaa suurempaa hyökkäystä Ukrainan toimesta lähiaikoina.

Meinaan vaan että sekä Harkiv että Herson vallattiin takaisin pitkähkön hiljaisen kauden jälkeen. Koska rintamalta ei olla kuultu juuri mitään merkittävää lähiaikoina, se voisi ennustaa samankaltaista kertarysäystä kun edellä mainittujen kaupunkien osalta.

Hesarin äskettäisessä haastattelussa Halla-ahon pohdiskeli jos Ukraina yrittäisi katkaista Venäjän rintaman Zaporizzan kohdalla. Strategiana se olisi järkevä, joska Venäjä menettäisi silloin maayhteyden Krimille, joka käytännössä tarkoittaisi Krimistä luopumista jollain aikataululla.

Saas nähdä mitä tuleman pitää, mutta kovasti tuntuu että jotain on tällä hetkellä meneillään ...
22
Mylly / Vs: Energian hintakriisi
« Uusin viesti kirjoittanut Uuno Nuivanen tänään kello 00:08:33 »
Vihreä Siirtymä = suurin huijaus ikinä, kuin pankkiryöstö mutta laillistetusti ja uhrit hurraavat, samalla kun heidät ryöstetään moneen kertaan ja harmittelevat, ettei heitä voi ryöstää enempää.   :o

Vihreä siirtymä on vain välivaihe ja sumuverho todelliselle tavoitteelle, joka on Punainen siirtymä.
23
Mylly / Vs: Energian hintakriisi
« Uusin viesti kirjoittanut Viimeinen linja 29.11.2022, 23:59:25 »
Onko näin kriittinen tuote oikea kohde pelaamiseen ja spegulointiin. Vesi ja viemärit kuuluvat samaan tärkeysluokkaan. Sähköä pitäisi tuottaa omakustannus periaatteella + joku järkevä kate päälle.
24
25
Mylly / Vs: Energian hintakriisi
« Uusin viesti kirjoittanut Totti 29.11.2022, 23:40:15 »
Lainaus
Hinta 7.12.2022 alkaen: perusmaksu 4,50 €/kk ja välityspalkkio 45 c/kWh + 3 c/kWh pörssisähkön hintaan
48 centtiä kWh, halpaa kun saippua, Ei taida olla ahneudella mitään rajaa, ei tullut sopparia.

öö mikä 48 centtiä?

Mun mielestä tossa on 0,45+3 = 3,45 c/kWh sähkön pörssihinnan päälle.
45c/kWh on oikea? luku, jonka päälle tulee 3c/kWh plussaa, pörssisähköstä, Kiitos korjauksesta jmk, meni desimaalit vituralleen.

Eli nyt marginaali on 0,3 senttiä ja nousee 0,45 senttiin 7.12. (Fortum tarkka). Ihan kova kertakorotus +50% mutta onneksi noista marginaaleista ei älyttömästi euroja kerry. Taitaa järestään nostaa firmat tuonne 0,4-0,5c marginaaleihin.

Tämä sähkön marginaalikuvio on kopioitu pankeilta, jossa pankki laittaa lainan viitekoron päälle oman marginaalinsa. Pankki voi kuitenkin lainaa rahaa keskuspankilta viitekorolla, jolloin se tienaa vain marginaalin verran, tai se lainaa jostain muualta alhaisemmalla korolla, jolloin se tienaa enemmän kun marginaalin, tai lainaa omia rahoja, jolloin se tienaa koko koron verran.

Sähkön myyminen samalla marginaali-idealla toimii samalla lailla kun pankkien korko. Fortum voi joko ostaa sähkön pörssistä, jolloin se tienaa marginaalin verran, tai ostaa sähkön muualta johonkin alhaiseen kiinteään (tukku)hintaan, jolloin se tienaa enemmän kun marginaalin verran, tai myydä itse tuottamaa sähköä, jolloin se tienaa bruttomääräisesti koko sähkön hinnan (vähennettynä omat tuotantokulut).

Jäsen simppalin esimmerkki tarkoittaa siis käytännössä sitä, että Fortum tienaa aina vähintään  3 s / kWh mutta voi myös tienaa huomattavasti enemmän jos myydään omaa tuotantoa tai tukkusähköä.

Käytännössä tämä hoituu niin, että Fortum myy aina ensisijaisesti omaa tuotantoaan helvetinmoisella katteella (pörssihinta +  3 s) ja jos oma tuotanto ei riitä, myydään edullisempaa tukkusähköä, ja jos sekään ei riitä, myydään pörssisähköä. Fortum ei siis voi tehdä tappiota tällä kuviolla eli se siirtää riskin kokonaan kuluttajalle samalla kun keskikate nousee merkittävästi yli 3 snt.

Arvaisin että ei niin kaukaisessa tulevaisuudessa, sähkö tullaan myymään kuluttajalle juuri tällä riskittömällä marginaalimallilla, jossa sähkönmyyjän kate on keskimäärin erinomaisen korkea jos on edes jotain omaa tuotantoa.

Ts. sähkön hinta tulee todennäköisesti pysyvästi olemaan paljon korkeampi kun olemme Suomessa tottuneet koska pörssihinta laitetaan referenssiksi. Ei niin kauan sitten sähköähän myytii 3-5 s / kWh. Ne ajat tuskin enää palaavat vaan hinta on jatkossa noin kymmenkertainen.
26
Mylly / Vs: Energian hintakriisi
« Uusin viesti kirjoittanut Sivulause 29.11.2022, 23:13:43 »
Pörssisähkö on n. 48 senttiä/kWh tällä hetkellä. Keli taitaisi olla nollan paikkeilla pk-seudulla.

Joku voisi kysyä että meniköhän tämä energiajuttu hieman mönkään kun yhteiskunnan perustoimintojen koossa pysyminen riippuu siitä saadaanko yhden voimalan turbiinin siipipyörät vaihdettua ajoissa ja sattuisiko pakkaskelillä sitten tuulemaan.

Voi olla että olen ajasta jäljessä enkä ymmärrä näitä kehityksen hienouksia, mutta muistelen että joskus kahvinkin saattoi antaa tippua rauhassa ilman että roikkuu pistotulpassa kiinni samalla kun tuijottaa pörssisähkön hintaa.
27
Mylly / Vs: Energian hintakriisi
« Uusin viesti kirjoittanut Atte Saarela 29.11.2022, 23:08:03 »
Voi muuten olla, että Olkiluoto 3 ea ei saada käyntiin vielä ensi talvenakaan. Jos kaikista juoksupyöristä on löytynyt säröjä, niissä on suunnitteluvirhe. Suunnitteluvirhe taas korjataan suunnittelemalla juoksupyörät uudestaan, mutta siinä pitää suunnitella sitten jonkin verran muitakin asioita uusiksi. Jos hyvä tuuri käy, pystytään ehkä suunnittelemaan juoksupyörät uusiksi siten että rakenne on vahvempi mutta ovat riittävän tehokkaita. Huonommassa tapauksessa pumpun muihinkin osiin pitää tehdä muutoksia jotta vahvemmat juoksupyörät mahtuvat pumppuun. Tälle kaikelle pitää suunnitella valmistusprosessit, ĺaadunvalvonta yms yms.

Ihan parhaassa tapauksessa jostain saa ehkä tilattua kokonaan uudenmallisia pumppuja ja asennettua ne entisten tilalle, mutta ei niitäkään kovin pikaisesti saa mistään tilattua.

Tästä talvesta taitaa tulla vihreän siirtymän takia joka tapauksessa hankala, mutta hallitus voisi nyt vaikka ihan heti ruveta jo pohtimaan mitä kaikkea voisi tehdä että ensi talvesta tulisi helpompi. Esimerkiksi turpeenpolton lopettaminen "vihreyden" takia on ollut pähkähullua..
28
Kylänraitti / Vs: Tilanne kuumenee Ukrainassa (Katso ohjeet alusta!)
« Uusin viesti kirjoittanut Mäyräkoira 29.11.2022, 23:04:55 »
Lainaus
Insiderin mukaan Venäjän häirintä ei kaatunut häirintälaitteiden laatuun, vaan samoihin seikkoihin kuin hyytynyt maahyökkäyskin; huonoon suunnitteluun, koordinoinnin puutteeseen ja komentajien välinpitämättömyyteen.

Voi, voi. Kuinka ollakaan, taas on ryssitty oikein urakalla.  ;D tämä putlerin valtakunnan "armeijan" toiminta on kyllä surkuhupaisaa. Eikä tämäkään riittänyt, kun joukkojen huoltokin oli tyritty oikein kunnolla, samoin kun kaluston kunnostus.

Korjatkaa, olenko väärässä, mutta oliko venäjän hyökkäysryhmityksiä, pohjoisesta, idästä, ja Krimin suunnasta ryhmitelty oman esikunnan alle, esim pohjoinen armeijaryhmä, Itäinen armeijaryhmä ja eteläinen armeijaryhmä. No tuo armeijaryhmä on saksalainen termi, venäjällä tuollaisia on nimitetty rintamiksi. Minun mielestäni ei ollut mitään keskitettyä komentoa, vaan armeijat liikkuivat ominpäin.

Jos minä nojatuolikenraalina olisin saanut päättää, noin olisi toimittu, ja lisäksi oltaisiin vielä perustettu päämaja, joka olisi valvonut kaikkia rintamia. (Armeijaryhmiä)
Tämä olisi pitänyt tehdä, vaikka tavoiteltiinkin vain vajaan viikon sotaretkeä. Noh, tämä on liian eurooppalaista ajattelua venäläisille.

Toisaalta lisäksi olisi ollut vaara koko suunnitelman
Paljastumisesta.

Mutta voidaan sanoa että venäjän tappio ei johtunut tavallisista venäläisistä sotilaista, eikä aliupseereista, vaan täysin täysin ammattitaidottomista, ylemmistä korruption mädännyttämistä upseereista.
29
Honkasalolta kaikkien rimojen alitus,
Lainaus
Honkasalo: "Mitä tulee maahanmuuttotaustaan, niin kukaan ei ole kieltänyt, etteikö siitä voisi keskustella, mutta tämä on suomalaisen yhteiskunnan ongelma, me ollaan vastuussa tästä ongelmasta."
Honkasalo on itse asiassa oikeassa, tosin eri tavalla kuin tarkoitti. Me suomalaiset olemme luoneet tämän ongelman tuomalla tänne sopeutusmiskelvotonta, rikollista paskasakkia, joka on sodassa Suomea, suomalaisuutta ja suomalaisia vastaan.
30
Honkasalolta kaikkien rimojen alitus,
Lainaus
Honkasalo: "Mitä tulee maahanmuuttotaustaan, niin kukaan ei ole kieltänyt, etteikö siitä voisi keskustella, mutta tämä on suomalaisen yhteiskunnan ongelma, me ollaan vastuussa tästä ongelmasta."
Ei Suomalainen yhteiskunta ryöstä, kuten katumatujengit (paitsi ehkä verotuksen muodossa), Honkasalon mielestä maahanmuuton tuomat ongelmat pitää tavallaan jyvittää Suomalaisille.
Lisää fyrkaa kotoutukseen, sos. juttuihin, kouluissa tapahtuvaan monikulttuurisuus kasvatukseen ja vastuun ottamiseen porukasta, joka haluaa lähes kaiken, mutta ei käytännössä tee itse mitään.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 10