"En voinut uskoa päätöstä" – Wolt-kuski Muhammed Musah halutaan karkottaa Suomesta 5 000 euron tulojen vuoksi
Viranomaiset epäilevät Muhammed Musahin suuria tuloja ruokalähettinä. Musah ihmettelee, miksi ahkerasta työnteosta rangaistaan.
Ghanalainen Muhammed Musah, 38, sai reilu kuukausi sitten kielteisen oleskelulupapäätöksen, ja nyt häntä uhkaa karkottaminen Suomesta. Keskeinen peruste Maahanmuuttoviraston päätöksessä ovat Musahin Wolt-lähettinä tienaamat tulot, jotka ovat viranomaisten mielestä epäilyttävän suuret.
Musah on toiminut täyspäiväisenä ruokalähettinä Joensuussa vuodesta 2020, jolloin hän valmistui Itä-Suomen yliopistosta kemian maisteriksi. Valmistumisensa jälkeen Musahilla oli selkeä päämäärä: hän haluaa työn, jossa tienaa niin paljon, että myös vaimon ja kolmen tyttären olisi mahdollista muuttaa Ghanasta Suomeen.
...
Työn perusteella myönnettävä oleskelulupa edellyttää riittävää toimeentuloa. Musahin perhetilanteessa hänen käteen jäävät nettotulonsa pitäisi olla kuukaudessa noin 2 900 euroa. Tulovaatimus lasketaan perheen koon mukaan.
– Päätin ryhtyä kokopäiväiseksi Wolt-kuskiksi, sillä palkkatyössä esimerkiksi ravintola-alalla tulot olisivat jääneet paljon vaadittua pienemmiksi, Musah sanoo.
Koulutusta vastaavaa työtä ei myöskään ollut tarjolla yliopistosta valmistumisen jälkeen.
Vuonna 2021 Musah liikevaihto Wolt-kuskina oli keskimäärin 5632 euroa kuukaudessa. Se oli oleskeluluvan jatkohakemusta käsitelleen ely-keskuksen mielestä liikaa.
Ely-keskuksen päätöksessä todetaan, ettei “tällaisen tason ylläpitäminen pidemmällä aikavälillä ole uskottavaa”. Ely-keskus pitää päätöksessään Musahin tuloja epäuskottavina ja epäilee häntä mahdollisesti pimeän työn teettämisestä.
...
Musahin mukaan hänen tulonsa ovat ahkeruuden tulosta. Hän kertoo työskennelleensä vähintään viitenä päivänä viikossa, yleensä noin 12 tuntia päivässä. Viikonloppuisin hän on välillä tehnyt pidempiä päiviä, sillä kuljetuksia on tarjolla pitkälle yöhön. Maanantaisin hän on yleensä pitänyt vapaata. Musah kuljettaa ruoka-annoksia autollaan.
...
Ely-keskus perustelee kielteistä päätöstään Wolt-kuskien keskiansioilla ja sillä, että Wolt on kertonut, että vain harvat lähetit yltävät yli 4 000 euron kuukausiliikevaihtoon.
...
Musah on asunut Suomessa neljä vuotta. Yliopistossa opiskellessa oleskeluluvan kanssa ei ollut hänen mukaansa ongelmia. Wolt-kuskiksi siirryttyä hänelle myönnettiin väliaikainen oleskelulupa yrittäjänä. Nyt luvan jatko evättiin.
Musah valittaa Maahanmuuttoviraston päätöksestä. Hänen lakimiehensä on neuvonut, että valitusprosessissa on eduksi, jos Musah käy palkkatöissä. Nyt hän työskentelee osa-aikaisesti yhdessä Girayn ravintoloista ja tekee ohessa Wolt-kuskin työtä. Tulot ovat tippuneet, eikä hän pysty lähettämään perheelleen yhtä paljon rahaa kuin aiemmin.
...
Lainaus...Wolt-kuski Muhammed Musah halutaan karkottaa Suomesta 5 000 euron tulojen vuoksi
Jo järki sanoo, ettei pelkkänä Woltti-kuskina ole edes teoriassa mahdollista päästä keskimäärin yli 5000 euron kuukausituloihin.Minä haluaisin kyllä nähdä tästä laskelman miksi olisi mahdotonta, pystyisitkö laatimaan sellaisen?
https://www.facebook.com/pauli.vahteraristiinassa/posts/7353726361368673
Pauli Vahtera Vantaalla
Suomi koulutti ghanalaisen kemian maisteriksi. Hän työllistää itsensä Volt-kuskina. Ja haluaa Suomeen vaimonsa ja kolme lastaan.
Jokainen työ on arvokasta. Etenkin jos se kestää senkin jälkeen kun perhe on tullut Suomeen ja sosiaalitukena ”ansaitsee” enemmän kuin pienipalkkaisessa työssä.
Laitetaan oleskeluluvan ehdoksi se, että jos hän tukeutuu muuhun sosiaaliturvaan kuin lapsilisät, niin sitten alkaa kotimatka koko perheelle.
Samalla voitaisiin tarkistaa ulkomaalaisten saaman ilmaisen koulutuksen menetelmät. Tuskin Suomi kouluttaa ilmaiseksi ulkomaalaisia yliopistoissa, jotta he voivat toimia Volt-kuskeina.
...
Ulkomaalaisten ilmaisen koulutuksen todellinen syy on turvata opettajien ja yliopistojen muun henkilökunnan työpaikat. Eräänlaista korruptiota tämäkin.
...
Laskin, että liikevaihto edellyttää 35 keikkaa päivässä, jos keskimääräinen keikkapalkkio on 8 euroa. Se vie pelkästään bensakuluja 900-1000 euroa kk:ssa. YEL-maksun, kirjanpidon ja puhelin-/nettimaksujen sekä autokulujen jälkeen jäisi käteen verojen jälkeen noin 2500 euroa jälkeen. Vaatimus perheenyhdistämiseen on 2900 euroa/kk nettotuloja.
Kommentti: ”Vuonna 2021 Musah liikevaihto Wolt-kuskina oli keskimäärin 5632 euroa kuukaudessa.”
Ylen mukaan liikevaihto = palkka. Tuosta lähtee päältä pois alv. 24% ja yrittäjänä YEL On pakollinen ja ennakonpidätyskin pitää suorittaa. Ei sillä käteen jäävällä osuudella elätetä viisihenkistä perhettä.
Liikevaihto tosiaan, eikä palkkatulot. Mutta yleisesti tässä on ongelma, että kaikki ruokalähetit perustavat yrityksen ja maksavat itselleen minimieläkettä, eli eivät todellakaan tule pärjäämään omillaan, kun eläköityvät. Itse teen kyllä yrittäjänä ihan samaa, mutta jätän kyllä sukanvarteen jotain. Meillä on muhimassa semmoinen pommi näissä yrittäjien eläkemaksuissa, että en haluaisi olla hallituspuolueena, kun tämä pamahtaa silmille. Meillä saattaa olla parinkymmenen vuoden sisään muutamia satoja tuhansia ihmisiä, joilla on eläke 400 euroa kuukaudessa.Koko eläkejärjestelmämme on huonosti rakennettu, menneisyydessä on tehty huonoja valintoja jotka suuria ja vaikeasti korjattavia.
Eiköhän tämä Wolt-yrittäjä ajele keikkaa itse autolla ja pari-kolme tuttua samaa hommaa fillarilla. Kaikki laskutus tämän yhden yrittäjän kautta ja muut elää sosiaaliturvalla. Liikevaihdosta kun vähennellään auton kulut ja verot ym maksut niin ei kauheasti jää. Vuoden tollasta voi maisterinakin pyörittää jos palkkana on koko perheelle elatus ja koulutus loppuiäksi. Ja tekeehän ne orjat lähettihommia edelleen.Miten joku yle voi edes tehdä tollaisen jutun ilman että tarkistaa asiat?.Jutut on kuin seiskasta ja seiska sentään taitaa tarkistaa faktoja ennen kuin pistää asioita lehteen.:)
Ja kun nämä faktat oli selvästi keksittyjä, epäilen vähän tuota kemian maisteritutkintoakin. Googlella en löydä LUT:sta tuon nimistä valmistunutta. Saeed Muhammad Ahsan olisi mutta ihan erinäköinen.
Eiköhän tämä Wolt-yrittäjä ajele keikkaa itse autolla ja pari-kolme tuttua samaa hommaa fillarilla. Kaikki laskutus tämän yhden yrittäjän kautta ja muut elää sosiaaliturvalla. Liikevaihdosta kun vähennellään auton kulut ja verot ym maksut niin ei kauheasti jää. Vuoden tollasta voi maisterinakin pyörittää jos palkkana on koko perheelle elatus ja koulutus loppuiäksi. Ja tekeehän ne orjat lähettihommia edelleen.
Ja kun nämä faktat oli selvästi keksittyjä, epäilen vähän tuota kemian maisteritutkintoakin. Googlella en löydä LUT:sta tuon nimistä valmistunutta. Saeed Muhammad Ahsan olisi mutta ihan erinäköinen.
Ei ole LUT:sta valmistunut, koska sieltä valmistutaan dippainsseiksi. On Itä-Suomen yliopistolta valmistunut maisteriksi.
Pahus, etsin tuoltakin mutta en osannut. Onko tuo ihan oikea tutkinto ja verrattavissa muihin maisterin tutkintoihin?
Miten on mahdollista ettei tuolla työllisty maailmalla ollenkaan?
“tällaisen tason ylläpitäminen pidemmällä aikavälillä ole uskottavaa”
Oikeutta läheteille -liike on kommentoinut väitettä, jonka mukaan ruokalähetti voisi tienata 4 000 euroa kuukaudessa. Liikkeen mukaan usein unohdetaan, että lähetit joutuvat maksamaan palkkiosummastaan kaikki työn sivukulut, joten käteen jää vain pieni summa palkkiosta.
Liike kommentoi lähtökohtaisesti Ilta-Sanomien juttua, jonka otsikko kertoi Oulussa asuvan Darrellin tienaavan Woltilla 4 000 euroa kuussa. Jutun otsikkoa korjattiin myöhemmin, kun selvisi Darrellin kertoneen voivansa saada niin paljon, mutta todellisuudessa hän saa 2 000 euroa.
Liike kirjoittaa Facebook-seinällään, että lähetin on maksettava palkkiosummastaan kaikki työn sivukulut, kuten eläkemaksut, sosiaaliturvamaksut ja työvälinekulut. Lisäksi bensa- ja muut kulut kuuluvat yrittäjän maksettavaksi.
Läheteille ei kerry lomapäiviä, eikä kukaan maksa heidän sairaslomistaan.
– Kun lähetti on yrittäjä, kaikki nämä maksut ovat hänen itsensä vastuulla, eivät työnantajan. Vasta näiden kulujen vähentämisen jälkeen lähetin kuukausiansiota voi verrata muiden työntekijöiden ansioihin, liike kirjoittaa.
Sellaisia pieniä tarkennuksia, että tuosta noin 5600 eurosta ei mene 24% alvia vaan kun se sisältyy summaan, niin se on hieman alle 20%. Lisäksi hankinnoista ja ostoista saa vähentää ostoalvit eli valtiolle tilitettävä summa on luultavasti huomattavasti alle tuon 20%.
Yle ylitti itsensä julkaisemalla valeuutisen myös englanniksi, jota kautta se on levinnyt "hullu maailma"-tyyppisenä taivastelun kohteena ympäri maailmaa.
Yle News: Finland wants to deport Wolt courier for "earning too much" (https://yle.fi/news/3-12435902)
Sellaisia pieniä tarkennuksia, että tuosta noin 5600 eurosta ei mene 24% alvia vaan kun se sisältyy summaan, niin se on hieman alle 20%. Lisäksi hankinnoista ja ostoista saa vähentää ostoalvit eli valtiolle tilitettävä summa on luultavasti huomattavasti alle tuon 20%.
Mutta ne ostoalvithan ovat sitten niissä tuon lähetin kuluissa, kuten ostetussa polttoaineessa. Eli valtio saa sen 20% (olkoonkin, että osa menee välikäsien kautta), mutta sitten on vielä ALViton osuus noista kuluista vähennettävä liikevaihdosta, ennen kuin mitään henkilökohtaisia bruttotuloja pääsee edes laskemaan.
Monesti yrittäjä maksattaa esim. omat puhelinsoittonsa firmallaan soittamalla yrityksensä puhelimella omia asioita. Samalla lailla autolla tehdyt henkilökohtaiset ajot voidaan maksattaa firmalla. Lähinnä yrittäjän rehellisyydestä on kiinni kuinka tarkkaan erotetaan omat ja firman kulut eli miten ALV:oa maksetaan.
Jotenkin tuntuu, että yrittäjä on aina syyllinen ihan kaikkeen ja ainakin se kiertää veroja
Realiteetti lienee se, että lähes kaikki yrittäjät kiertävät veroja jopa tietämättään. Periaatteessahan kaikki oma ja yrityksen toiminta pitäisi erottaa toisistaan. Käytännössä se on usein mahdotonta, jolloin tulee käytettyä yrityksen resursseja omiin asioihin.
Oikeastaan vain rehellisyys ratkaisee kuinka paljon yrittäjä kiertää veroja.
on täysin mahdollista, että omia ostoksia on lisätty firman menoihin saadakseen ALV vähennyskelpoisia ostoksia kasaan. Voihan aina ostaa esim. kaverille kännykät, pyytää ALV takaisin valtiolta ja jakaa ne kaverin kanssa.
Wolt-kuski Muhammed Musah halutaan karkottaa Suomesta 5 000 euron tulojen vuoksi
Maahanmuuttovirasto on päättänyt karkottaa Muhammed Musahin maasta vedoten muun muassa liian suuriin tuloihin.
Muhammed Musah sai Maahanmuuttovirastolta karkotuspäätöksen vappuviikolla. Päätöksen perusteena on ely-keskuksen aiemmin antama kielteinen osapäätös yrittäjän oleskeluluvasta. Perusteina päätöksessä ovat olleet muun muassa Musahin tienestit ja rahaliikenne.
Uudenmaan ely-keskuksen johtava asiantuntija Katja Kultalahti kertoo yleisellä tasolla, että oleskeluluvan kielteistä osapäätöstä ei tehdä kevyin perustein eikä perustuen vain yhteen seikkaan vaan kokonaisharkintaan, oli kyse sitten alustatalousyrittäjästä tai perinteisemmän mallin yrittäjästä.
– Kokonaisarvio on laaja. Arviossa otetaan huomioon hakijan toimittamat tiedot ja eri viranomaisrekistereistä saatavat tiedot. Kielteisessä osapäätöksessä kokonaisuus on muodostunut sellaiseksi, etteivät myönteisen oleskeluluvan edellytykset täyty.
Hänen mukaansa yritystoiminnan kannattavuusarvioinnissa otetaan huomioon myös lainsäädännön noudattaminen ja velvoitteiden hoito.
– Asianosaisen on esitettävä selvitystä vaatimuksensa perusteista ja muutoinkin myötävaikutettava oman asiansa selvittämiseen.
Yrittäjän oleskelulupaa hakevalla tulee olla yritys perustettuna sekä y-tunnus, ja hänet pitää voida katsoa yrittäjäksi. Hän ei voi toimia esimerkiksi kevytyrittäjänä eikä freelancerina.
;D ;D ;D
Sen ALVin kun voi vähentää ainoastaan myyntialveista eli melko sama, valtio saa omansa joka tapauksessa. Ja palauttaminen kaverille on aika hankalaa, jo ihan kirjanpidollisestikin.
Ostan ison paketin vessapaperia konttorille ja osan rullista vien kotiin. Ostos sisältää ALVia noin 20% eli se maksetaan ostettaessa. Myyjä sen sitten tilittää aikanaan valtion pohjattomaan kirstuun. Tällä vessapaperilla sitten pyyhin persettäni sekä kotona että työpaikalla. Suurin osa kaikista tuotteista tulee verollisina eli "hyötyminen" on todella hankalaa.
Mitä valtio menetti? Alvihan maksettiin alkuperäisessä tapauksessa. En myy vessapaperia eteenpäin.
Hallitus haluaa tuplata työperäisen maahanmuuton, mutta perheellisen maahanmuuttajan on usein mahdotonta yltää oleskeluluvan vaatimiin tuloihin.
Yle kertoi viime viikonloppuna joensuulaisen Muhammed Musahin tilanteesta. Musah on työskennellyt Wolt-lähettinä, mutta hänen oleskelulupaansa ei uusittu ely-keskuksen mielestä epäilyttävän suurten tulojen vuoksi.
Maisterin tutkinnon Suomessa suorittanut Musah on kertomansa mukaan paiskinut 12-tuntista työpäivää Wolt-lähettinä, jotta hänen olisi mahdollista saada myös vaimonsa ja kolme lastaan Ghanasta Suomeen. Perheen yhdistäminen vaatisi 2 900 euron nettotuloja kuukaudessa.
Ylen juttu herätti vilkasta keskustelua työperäisestä maahanmuutosta. Suomessa on monilla aloilla ankara työvoimapula, mutta etenkin perheelliselle maahanmuuttajille yhteiskunnan asettamat tulorajat ovat saavuttamattomissa.
[...]
Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) olisi valmis madaltamaan toimeentuloedellytyksen tulorajoja etenkin perheellisten maahanmuuttajien kohdalla.
– Kyllä kohtuullistamista olisi syytä tehdä. Moni suomalainenkin perhe tulee vähemmällä toimeen.
Ylen verorahoitteinen propaganda jatkuu Muhammed Musah -verukkeella.
Hallitus haluaa tuplata työperäisen maahanmuuton, mutta perheellisen maahanmuuttajan on usein mahdotonta yltää oleskeluluvan vaatimiin tuloihin.
Yle kertoi viime viikonloppuna joensuulaisen Muhammed Musahin tilanteesta. Musah on työskennellyt Wolt-lähettinä, mutta hänen oleskelulupaansa ei uusittu ely-keskuksen mielestä epäilyttävän suurten tulojen vuoksi.
Maisterin tutkinnon Suomessa suorittanut Musah on kertomansa mukaan paiskinut 12-tuntista työpäivää Wolt-lähettinä, jotta hänen olisi mahdollista saada myös vaimonsa ja kolme lastaan Ghanasta Suomeen. Perheen yhdistäminen vaatisi 2 900 euron nettotuloja kuukaudessa.
Ylen juttu herätti vilkasta keskustelua työperäisestä maahanmuutosta. Suomessa on monilla aloilla ankara työvoimapula, mutta etenkin perheelliselle maahanmuuttajille yhteiskunnan asettamat tulorajat ovat saavuttamattomissa.
Työn perusteella myönnettävä oleskelulupa edellyttää riittävää toimeentuloa. Asiaa kutsutaan maahanmuuttolainsäädännössä toimeentuloedellytykseksi. Se lasketaan perheen koon mukaan.
Esimerkiksi kahden aikuisen ja kahden lapsen perheessä kotitalouden käteen jäävien nettotulojen on oltava 2 600 euroa kuukaudessa. Jos lapsia on neljä, toimeentuloedellytys on 3 100 euroa kuukaudessa. Toimeentulon täytyy olla turvattu koko oleskeluluvan ajalle.
– Toimeentuloedellytys on aivan kohtuuttoman korkea. Kokoaikatyön pitäisi riittää siihen, että ihminen voi saada perheensä Suomeen. Ei ole kohtuullista vaatia sellaista, mihin ei keskituloinen suomalainenkaan yllä, sanoo vastaava lakimies Hanna Laari Pakolaisneuvonnasta.
Tulorajat ovat suuntaa-antavia, mutta Laarin mukaan niitä noudatetaan erittäin tiukasti. Maahanmuuttoviraston nettisivuilla linjataan, että toimeentuloedellytyksestä voidaan poiketa vain, jos siihen on poikkeuksellisen painava syy tai jos lapsen etu sitä edellyttää.
On tavallista, että jos maahanmuuttaja hakee perheenyhdistämistä tai on hakeutumassa Suomeen töihin, hän on usein ainakin aluksi perheensä ainoa elättäjä. Yltääkseen esimerkiksi 2 600 euron nettotuloihin palkan pitäisi olla yli 3 500 euroa kuukaudessa.
Yrittäjänä työskennellessä liikevaihdon pitäisi olla vielä suurempi, koska siitä vähennetään yrittämiseen liittyvät maksut, kulut ja verot. Esimerkiksi ruokalähetit työskentelevät yrittäjinä.
Suomalaisista palkansaajista suurimman osan nettotulot jäävät alle 2 500 euron.
Hallituksen tavoitteena lisätä runsaasti työperäistä maahanmuuttoa. Esimerkiksi hoiva-alalla sitä pidetään kohtalonkysymyksenä työvoimapulan vuoksi.
Vaarana kuitenkin on, että nykyisillä tulorajoilla rakennetaan yhteiskuntaa, johon on mahdollista tulla töihin vain ilman perhettä.
Työministeriössä ongelma tunnustetaan ja sitä pidetään pullonkaulana työperäisen maahanmuuton edistämisessä.
– Jos toimeentulokysymystä ei ratkaista, emme voi aktiivisesti rekrytoida työntekijöitä kolmansista maista EU:n ulkopuolelta, sanoo johtava asiantuntija Laura Lindeman työ- ja elinkeinoministeriöstä.
Lindeman huomauttaa, että ei olisi eettisesti oikein, että valtio auttaisi rekrytoimaan esimerkiksi hoitajia, joiden pitäisi kuitenkin jättää perheensä kotimaahansa.
– Toimeentuloedellytyksen tulorajoja olisi syytä pohtia. Suomessa voi tulla toimeen vähemmälläkin, kuin mitä oleskeluluvan saamiseksi nyt vaaditaan, Lindeman sanoo.
Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) olisi valmis madaltamaan toimeentuloedellytyksen tulorajoja etenkin perheellisten maahanmuuttajien kohdalla.
– Kyllä kohtuullistamista olisi syytä tehdä. Moni suomalainenkin perhe tulee vähemmällä toimeen.
Mikkosen mukaan lähtökohtana täytyy olla, että Suomeen töihin tulevalla maahanmuuttajalla olisi mahdollista tuoda myös perheensä mukanaan.
Toimeentulorajoista päätetään vuosittain ja ne määritellään asetuksella. Rajojen muuttaminen ei vaatisi siis lakimuutosta.
Emme hyväksy sitä, että yritysten toimistohenkilökunta ja johtoporras tekevät työtään turvallisissa työsuhteissa, mutta ruokalähetit pakotetaan yrittäjiksi, vaikka Foodoran ja Woltin koko perustuu lähettien työhön. Ruokaläheteillä ei ole työsuhteita, ei irtisanomissuojaa, ei mahdollisuutta sairaslomiin eikä vakuutuksia – ja he joutuvat maksamaan myös työnantajamaksut itse pienestä palkkiostaan.
Justice4Couriers -liikkeestä sekä useissa Euroopan maissa käynnissä olevista työntekijöiden kamppailuista huolimatta lähetit tekevät edelleen pitkiä päiviä pakkoyrittäjinä ja vailla mahdollisuutta solmia työsopimusta. Pakotettu asema yrittäjänä johtaa esimerkiksi siihen, ettei työntekijöille korvata työvälineitä, sairauspäiviä tai mahdollisia onnettomuustapauksia. Läheteille ei myöskään kerry työeläkettä työstään.
Turvattua toimeentuloa ei edellytetä, joshttps://migri.fi/toimeentulo (https://migri.fi/toimeentulo)
- saat oleskeluluvan yksilöllisestä inhimillisestä syystä tai ihmiskaupan uhrina.
- olet Suomeen yksin alaikäisenä tulleen ja yksilöllisestä inhimillisestä syystä oleskeluluvan saaneen alaikäinen sisko tai veli ja vanhempanne ovat kuolleet tai kadonneet.
- saat oleskeluluvan kansainvälisen suojelun perusteella (turvapaikka, toissijainen suojelu tai tilapäinen suojelu).
- sinut on hyväksytty pakolaiskiintiöön.
- olet Suomen kansalaisen perheenjäsen tai tämän alaikäinen, naimaton lapsi.
- olet Suomen kansalaisen muu omainen.
- olet entinen Suomen kansalainen tai hänen perheenjäsenensä.
- olet syntyperäisen Suomen kansalaisen jälkeläinen tai hänen perheenjäsenensä.
- olet peräisin entisen Neuvostoliiton alueelta ja kuulut Inkerin siirtoväkeen tai olet palvellut Suomen armeijassa tai olet hänen perheenjäsenensä.
- olet inkerinsuomalainen paluumuuttaja ja haet jatkolupaa tai pysyvää oleskelulupaa.
- olet inkerinsuomalaisen paluumuuttajan puoliso tai alaikäinen lapsi ja haet jatkolupaa tai pysyvää oleskelulupaa ja olet hakenut ensimmäistä oleskelulupaa ennen 1.7.2016 perhesiteen perusteella tähän paluumuuttajaan.
Kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenet:
Turvattua toimeentuloa ei edellytetä:
- Ennen 1.7.2016 turvapaikan saaneen tai pakolaiskiintiöön hyväksytyn perheenjäseneltä, jos perhe on muodostettu ennen perheenkokoajan Suomeen tuloa.
- 1.7.2016 tai sen jälkeen turvapaikan saaneen perheenjäseneltä, jos perhe on muodostettu ennen perheenkokoajan Suomeen tuloa ja oleskelulupahakemus perhesiteen perusteella jätetään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun perheenkokoaja on saanut turvapaikkapäätöksen tiedoksi.
- 1.7.2016 tai sen jälkeen Suomeen pakolaiskiintiössä hyväksytyn perheenjäseneltä, jos perhe on muodostettu ennen kuin perheenkokoaja on hyväksytty pakolaiskiintiöön ja oleskelulupahakemus perhesiteen perusteella jätetään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun perheenkokoaja on saanut hyväksymispäätöksen tiedoksi.
- Suomeen yksin tulleen alaikäisen, kansainvälistä suojelua saaneen ulkomailla olevalta siskolta tai veljeltä, jos seuraavat ehdot täyttyvät:
- sisarukset ovat asuneet yhdessä
- heidän vanhempansa eivät ole elossa tai vanhempien olinpaikka on tuntematon.
Oleskelulupahakemus muulla perusteella:https://migri.fi/oleskelulupa-muulla-perusteella (https://migri.fi/oleskelulupa-muulla-perusteella)
- Tarvitset käyttöösi vähintään 1000 euroa kuukaudessa. Vuoden oleskelua varten sinulla täytyy olla 12 000 euroa.
- Jos olet opiskelijaan rinnastettava (esim. Erasmus+ -harjoittelija), riittää, että käytössäsi on vähintään 560 euroa kuukaudessa. Vuoden oleskelua varten sinulla täytyy olla 6720 euroa.
Osa sosiaalietuuksista lasketaan tuloiksihttps://migri.fi/toimeentuloedellytys-suomesta-oleskeluluvan-saaneen-perheenjasenelle (https://migri.fi/toimeentuloedellytys-suomesta-oleskeluluvan-saaneen-perheenjasenelle)
Tietyt sosiaalietuudet vähentävät vaadittavan toimeentulon määrää. Näitä etuuksia sanotaan kustannuksia korvaaviksi sosiaaliturvaetuuksiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi
- lapsilisä
- lapsen hoitotuki
- elatustuki
- opintoraha
- asumistuki.
Suuntaa antavat euromäärät hakijan toimeentulon turvaamiseksi Suomessa | ||
Henkilö | €/kk | €/vuosi |
1. aikuinen | 1 000 | 12 000 |
2. samaan talouteen kuuluva aikuinen | 700 | 8 400 |
1. alaikäinen perheenjäsen | 500 | 6 000 |
2. alaikäinen perheenjäsen | 400 | 4 800 |
3. alaikäinen perheenjäsen | 300 | 3 600 |
4. alaikäinen perheenjäsen | 200 | 2 400 |
5. alaikäinen perheenjäsen | 100 | 1 200 |
6. alaikäinen perheenjäsenestä eteenpäin | 0 | 0 |
Eikö Euroopan yhteisön alueelta tosiaankaan löydy tarpeeksi innovatiivisia kemisti-Wolt-kuskeja Suomen työvoimareserviin? Miksi automaattisesti tähytään EU:n ulkopuolelle?
15.54 Marko Kilpi kok
...
Tässähän on tuolta puhujapöntöstä asti todettu, että työ on parasta kotouttamista ja koulutus ja opiskelu on tärkeätä. Minulla olisi tässä semmoinen esimerkkitapaus: On maahanmuuttaja, joka on Itä-Suomen yliopistosta valmistunut kemian maisteriksi. Sitten hän on toiminut ruokalähettinä eräässä yrityksessä, ja hänen tulonsa ovat sitten olleet aika kovia, koska hän on ollut varsin ahkera tekemään töitä, ja oli tuommoinen 5 632 euroa tarkalleen ottaen kuukaudessa ja keskimäärin. Nyt on todettu, että tämä on epäuskottavaa, että voi olla kukaan näin ahkera, ja kuitenkin tiedetään, että tässä samaisessa firmassa työssä olevat ihmiset ovat jopa 9 000 euron tuloihin yltäneet. Minua vain ihmetyttää se, että kun nyt pidetään kouluttautumista ja työtä sillä tavalla ensisijaisen tärkeänä tässä asiassa, niin minkä takia sitten kuitenkin tapahtuu tällä tavalla ja ahkeruudesta rangaistaan. Minä saan todella paljon viestiä asianajajilta, jotka hoitavat näitä samanlaisia tapauksia. Näitä esimerkkejä riittää.
16.35 Marko Kilpi kok:
...
Meidän on totaalisesti tunnistettava ja tunnustettava se tosiseikka, että Suomihan vanhenee ja työssäkäyvä kansanosa pienenee ja kestävyysvaje sen kuin vaan syvenee, ja meidän on sitä työvoimaa saatava ulkomailta, ja tämä voi olla aivan hyvin jopa meidän kohtalonkysymyskin. Mutta tähän liittyy kyllä muutamia perustavanlaatuisia ongelmia: Ensinnäkin se, että miten voi kotoutua, jos prosessit eivät toimi eikä sitä työtä voi tehdä tai se on tehty liian vaikeaksi ja kohtuuttomaksi?
...
Mutta entäs sitten, kun kaikki nämä onnistuvat ja työtä tehdään, liiankin paljon? Moni tuntee vastikään uutisoidun tapauksen, jossa maahanmuuttaja oli ollut liiankin ahkera. Hän oli toiminut ruokalähettinä ja tienannut yli 5 000 euroa, ja maahanmuuttajalla on perhe kotimaassaan, kolme pientä lasta ja vaimo, ja tällä perhekoolla pitäisi nuo tulot olla vähintään 2 900 kuussa. Että yli meni vähän liikaakin, ja siitä nyt saa sitten kärsiä, koska häntä ollaan karkottamassa, koska tulot ovat epäuskottavia. No hän on opiskellut siinä samalla Itä-Suomen yliopistossa kemian maisteriksi, elikkä nämä puheet siitä, että työn tekeminen on parasta kotouttamista ja opiskelu on tärkeätä, ei oikein toimi tässä kohtaa. Hänellähän unelma oli se, että tulee hankkineeksi sen verran paljon rahaa ja riittävästi, että saisi sen koko perheen tuotua Suomeen, mutta nyt hän joutuu sitten täältä lähtemään. Voisi kysyä, että mitenkähän nyt omasta mielestä tämä homma nyt meni.
Olen tästä asiasta saanut paljon yhteydenottoja asianajajilta, jotka hoitavat vastaavanlaisia tapauksia ympäri Suomen.
Perheenyhdistämisen toimeentuloedellytyksen euromärä tulisi mielestämme puolittaa työn perusteella Suomeen tulleiden kohdalla. Lisäksi kohtuuton toimeentuloedellytys tulisi poistaa kansainvälistä suojelua saaneilta kokonaan. 1/3 #maahanmuutto
— Suomen Pakolaisapu | Finnish Refugee Council (@Pakolaisapu) May 12, 2022
👉https://t.co/XAUiuJEqk2
Perheenyhdistämisen toimeentuloedellytyksen euromäärä tulisi mielestämme puolittaa työn perusteella Suomeen tulleiden kohdalla. Lisäksi kohtuuton toimeentuloedellytys tulisi poistaa kansainvälistä suojelua saaneilta kokonaan.
Nelihenkisessä perheessä perheenkokoajan tuloista tulee jäädä käteen 2 600 euroa kuukaudessa. Puolet suomalaisista tienaa vähemmän. Näin ollen esimerkiksi lähihoitajaksi Suomeen töihin muuttaneen peruspalkka ei ole riittävä puolison ja kahden lapsen perheenyhdistämiseen.
Perhe-elämä on ihmisoikeus, johon kaikilla tulisi olla mahdollisuus. Elämän rakentaminen yhdessä oman perheen kanssa vaikuttaa positiivisesti mm. kotoutumiseen ja mielenterveyteen. On yhteiskunnan ja erossa elävien perheiden etu, että perheenyhdistämistä helpotetaan.