Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Aimo Räkä

Sivuja: [1]
1
Tämä on sitten mielipidetiedustelu eikä vedonlyönti. Oikein arvanneiden kesken ei arvota mitään.

2
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015102720552808_uu.shtml

"En uskalla mennä iltaisin keittiöön"

Torakat valtasivat asunnon Vantaalla

Keskiviikko 28.10.2015 klo 07.01

Vantaalaisnainen on elänyt kolme kuukautta torakoiden kanssa.

 En uskalla enää iltaisin mennä keittiöön. Pyrin välttämään sitä, vantaalainen opiskelija Niina Päivinen kertoo asuntonsa torakkaongelmasta.

Hänen asunnossaan alkoi kolme kuukautta sitten iljettävä ongelma. Päivinen asuu 3-vuotiaan tyttärensä kanssa Vantaan Havukoskella kaupungin vuokra-asunnossa. Asuntoja hallinnoi VAV Asunnot Oy, joka on kaupungin omistama yhtiö.

- Tämä alkoi kolme kuukautta sitten. Huomasin torakan lattialla. Nyt niitä vilistää jo useaan kertaan päivässä pitkin keittiön seiniä, kaappeja ja laatikoita, kertoo Päivinen.

- Asunto on myrkytetty torakoiden osalta kaksi kertaa. Asuntoon on laitettu myös ansoja niiden varalle, Päivinen kertoo.

Hyönteismyrkyttäjän mukaan torakoiden olisi pitänyt hävitä kahden myrkytyskerran jälkeen, mutta Päivinen oli havainnut jälleen uuden torakan vilistävän asunnossa. Myös kahdesta muusta asunnosta samassa talossa on havaittu torakoita.

Torakat ovat levinneet tuhohyönteistorjujan mukaan asuntoon putkistoista, mutta on mysteeri, miten ne sinne ovat päätyneet.

Loput sitten linkistä.

JENNI HARMANEN
jenni.harmanen@ilmedia.fi
 MATTI TANNER
matti.tanner@ilmedia.fi
 NINA LEINONEN
nina.leinonen@ilmedia.fi

3
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015101320513221_uu.shtml

Uutuuskirja: Gorbatshov vältteli Mannerheimin hautaa

Tiistai 13.10.2015 klo 18.56

Kun viimeinen neuvostojohtaja Mihail Gorbatshov kävi Suomessa 1989, häntä yritettiin saada käymään myös sankariristillä ja Mannerheimin haudalla Hietaniemessä.

-  Piirsin Juri Derjabinille oikein kartan siitä miten ne haudat sijaitsevat, nehän olisi ollut helppo huomioida. Derjabin ajoikin sitä huomioimista kovasti ulkoministeriöstä käsin, mutta hävisi sitten vierailun valmistelujen aikana vielä keskuskomitean edustajalle, ex-suurlähettiläs Heikki Talvitie muistelee Risto Revon kirjoittamassa kirjassa Itsenäisyyden ilmansuunnat (Auditorium)

Pyyntö oli kommunistiselle puolueelle liikaa, Gorbatshov laski seppeleen perinteiseen tyyliin vain Urho Kekkosen ja J. K. Paasikiven haudoille.

Kun Boris Jeltsin vieraili Suomessa 1992, hänen sovittiin käyvän sankariristillä, mutta ei Mannerheimin haudalla. Jeltsin kuitenkin pysähtyikin Mannerheimin haudalle. Seuraavaksi hän kiinnostui tykistönkenraali Nenosen haudasta.

-  No sitten hän pysähtyi taas seuraavalla haudalla ja ehdittiin selittää, että se on Risto Rytin hauta niin siinä vaiheessa Derjabin sanoi, että menemme ehkä nyt Kekkosen haudalle. Eli Rytin osuutta Suomen ja Neuvostoliiton suhteissa ei päästy käsittelemään.

Elokuisena lauantaiaamuna vuonna 1991 Suomen Moskovan suurlähettiläs Talvitie tajusi, että valta itänaapurissa on siirtynyt Neuvostoliittoa johtaneelta Gorbatshovilta Venäjän johtajalle Jeltsinille.

Neuvostoliittoa johtanut Gorbatshov vastusti Baltian maiden itsenäistymistä. Jeltsinin Venäjä taas tuki Baltian maiden itsenäisyyttä. Talvitie soitti heti lauantaina Helsinkiin, että Suomen on nyt tunnustettava Baltian maiden itsenäisyys.


Eliitti pihalla

Presidentti Mauno Koivisto oli kuitenkin mökillä Tähtelässä ja ulkoministeri Paavo Väyrynen (kesk) Lapissa. Talvitien mukaan Väyrynen tai kukaan muukaan ei Suomessa "tiennyt yhtään missä mennään".

Sunnuntaiksi Suomen ulkopoliittinen johto saatiin koolle. Talvitie viestitti Moskovasta, että Suomen pitää toimia nopeasti.

- Väyrynen oli sitä mieltä, että ei tarvitse tehdä mitään, Aho sitä mieltä - ja tämä oli Jaakko Kaurinkosken oivallus - että solmitaan uudelleen diplomaattisuhteet Baltian maihin, uutta tunnustustahan ei tarvittu. Presidentti oli jossain siinä välillä, ja tilanne oli luultavasti kääntymässä siihen että odotetaan, Talvitie kuvailee.

Aho sai virkamiesten tuella presidentin kuitenkin puolelleen. Suomi päätti 26.8. diplomaattisuhteiden palauttamisesta uudelleen itsenäistyviin Baltian maihin.

- Suomen kannalta ajoituksessa tärkeää oli, että tajuttiin vallan vaihtuneen lopullisesti. Ennen olisi ollut liian aikaista, myöhemmin myöhäistä, muun maailman silmissä, Talvitie arvioi.


Ei kaikkiin pöytiin

Talvitie ei innostu ajatuksesta, että Suomen pitäisi pyrkiä kaikkiin ytimiin ja pöytiin, joissa asioista päätetään.

- Kuvitelma, että "mukana oleminen" takaisi aina vaikutusmahdollisuuden, on hänestä sulaa suuruudenhulluutta pieneltä valtiolta, kuvailee kirjan kirjoittaja Risto Repo.

- Tilanne, jossa Suomen edustajan näkyvyyden vaikka Euroopan päättävissä elimissä määrittelee se, kuinka nopeasti hän sanoo "kannatan" Saksan ehdotukselle, ei vastaa Talvitien näkemystä ja - miksei - diplomaatin ammattikunniaakaan.

PEKKA TIINANEN
pekka.tiinanen@ilmedia.fi

4
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015100820489408_uu.shtml

Subjektiivinen päivähoito-oikeus ja työllistäminen rassaavat kuntia

Torstai 8.10.2015 klo 16.56

Selvitys: Kuntien tehtävät lisääntyneet ja laajentuneet entisestään

Kunnat toivovat enemmän joustoa ja vapauksia tehtäviensä hoitamiseen, kertoo torstaina julkaistu valtiovarainministeriön kysely.

Hallitus on luvannut vähentää kuntien kustannuksia miljardilla eurolla. Kyselyssä monet kunnat halusivat eroon muun muassa subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta sekä työllistämisvelvoitteista.

Paljon moitteita saivat myös hallinnolliset kysymykset, kuten suunnittelun, raportoinnin ja valvonnan byrokraattisuus.

- Byrokratian vähentäminen näkyi vastauksissa selvästi kautta linjan, kertoi valtiovarainministeriön ylijohtaja Silja Hiironniemi.

Suuri osa kunnista toivoi myös, että henkilöstön liian tarkoista kelpoisuusvaatimuksista luovuttaisiin. Ongelmia on muun muassa pätevien sosiaalityöntekijöiden ja esikoulunopettajien löytämisessä.

- Monissa lastensuojeluun, päihdehuoltoon, toimeentuloon, vammaispalveluun ym. sosiaalityöhön liittyvissä tehtävissä ei tarvitse olla sosiaalityöntekijän pätevyyttä. Sosionomin ylempi amk- ja sosionomikoulutus ovat monipuolisia ja antavat riittävän osaamisen tehtävien hoitamiseen, arvioi yksi vastaajista.

Kysely tehtiin elo-syyskuussa. Siihen tuli vastauksia yhteensä 243, joistakin kunnista useita. Vastauksia hyödynnetään, kun hallitus valmistelee kuntien kustannusten karsimista.

"Solariumien valvonnalla ei merkitystä"

Edellisen hallituksen kausi oli kunnille pettymys: tehtäviä ja velvoitteita luvattiin leikata, mutta niitä tulikin lisää.

Valtiovarainministeriön selvityksen mukaan valtio antoi elokuusta 2012 maaliskuuhun 2015 kunnille 22 uutta tehtävää ja 44 velvoitetta. Lisäksi useita vanhoja tehtäviä ja velvoitteita laajennettiin.

Kaikkiaan kunnilla oli kartoituksen lopussa 610 tehtävää ja 973 velvoitetta.

- Jos vähentämisessä ei onnistuta, meillä on edessä toinen sopeuttamisen tie. Se on se, että palvelujen laatu heikkenee. Sillä tiellä osin ollaan jo, sanoi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Kuntaliitto korostaa, että hallituksen on puututtava uudistuksessa isoihin tehtävä- ja velvoitekokonaisuuksiin, jotta miljardin säästötavoite täyttyisi.

- Sillä ei ole mitään merkitystä, mitä solariumlaitteiden tai nikotiinilaastarien myyntilupien valvonnalle tapahtuu. Pitää keskittyä olennaisiin, priorisoitava tärkeät tehtävät ja luopua jostain epäolennaisemmasta.

STT

5
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015100820486806_uu.shtml

Vakaumus lopetti kätilön unelmatyön - ei halunnut tehdä abortteja

Torstai 8.10.2015 klo 09.29

Riinan työt kätilönä päättyivät, kun hän ei halunnut osallistua abortteihin.

Riina (nimi muutettu) valmistui muutama vuosi sitten kätilöksi. Se osoittautui hänen unelmiensa ammatiksi, todelliseksi kutsumustyöksi.

Tämän hän tajusi vasta päästyään työskentelemään synnytysosastolla ja vastasynnyttäneiden äitien kanssa.

Aikaisemmin Riina oli työskennellyt terveydenhoitajana. Tehdessään täydennysopintoja hän huomasi, että kätilön ammatti on juuri se mitä hän haluaa tulevaisuudessa tehdä.

Riina opiskeli, sai harjoittelupaikan ja selvisi harjoittelusta hyvin. Valmistuttuaan hän sai kätilön töitä keskisuuren kaupungin sairaalasta.

Kolmelapsinen perhe muutti äidin työn perässä toiselle puolelle Suomea. Mies jätti oman määräaikaisen työpaikkansa ja koti myytiin.

Vakaumusta vastaan

Riina nautti työstään suunnattomasti. Hän teki töitä kätilönä monissa eri tehtävissä eri osastoilla.

Opiskeluaikana hänelle ei selvinnyt, että abortti olisi keskeinen edellytys kätilönä toimimiselle, joten se ei noussut esteeksi valmistumiselle.

Riinalla on kristillinen vakaumus ja hän koki vahvasti, ettei hän voisi tehdä kenellekään raskaudenkeskeytystä.

Hän hyväksyy abortin ja naiset, jotka päättävät sen syystä tai toisesta tehdä. Hän ei vain itse pysty olemaan siinä mukana, sillä hän näkee sen ihmishengen riistämisenä.

Riinan vakaumuksesta tiedettiin sairaalassa. Osastonhoitaja ja kollegat hyväksyivät sen.

Riinan ja toisen kätilön ei tarvinnut hoitaa raskaudenkeskeytyksiä. Tilanne sopi kaikille.

- Meitä ei laitettu samaan työvuoroon, jotta töissä ei olisi samaan aikaan kahta kätilöä, jotka eivät tee keskeytyksiä. Järjestely toimi hyvin ja meillä oli hyvä henki töissä. Koin, että työkaverit olivat ystäviäni.

Työt loppuivat

Riina ehti hoitaa kätilön töitä vain vähän aikaa, kun hänelle ilmoitettiin, ettei työsuhdetta jatketa.

Pari kollegaa oli ärsyyntynyt Riinan ja toisen kätilön oikeudesta kieltäytyä raskaudenkeskeytyksistä, ja he valittivat asiasta johdolle.

Riina oli määräaikaisessa työsuhteessa eikä hänelle enää tarjottu lisää työtunteja.

- Homma oli sitä myöten selvä. Ihmettelin kun sijaissopimusta ei jatkettu, vaikka työhöni oltiin tyytyväisiä. Marssin esimiehen luo ja kysyin onko syynä se, etten osallistu abortteihin. Hän myönsi, että juuri se oli syy.

Töiden loppuminen oli täydellinen sokki Riinalle ja hänen perheelleen.

Riina oli vain hieman aiemmin ostanut miehensä kanssa uuden kodin. Hän oli varmistanut osaston johdolta, että hän voi jatkaa synnytysosastolla vaikkei osallistukaan raskaudenkeskeytyksiin.

- Minulle sanottiin, että se sopii. Minun piti vain sopia asiasta vuorossa olevan työkaverin kanssa. Asiakkaita voitaisiin vaihtaa, kuten muistakin syistä joskus tehdään.

Töiden loppumisen jälkeen Riina pyysi työtodistuksen kirjallisesti. Siinä häntä kehuttiin hyväksi työntekijäksi, joka hakee aktiiviseksi uutta tietoa ja soveltaa sitä monipuolisesti työhön.

Kukaan sairaalan johdosta ei suostunut kirjoittamaan paperille syytä Riinan töiden päättymiselle. Virallisesti asiaa ei lausuttu ääneen.

Esimies kuitenkin varmisti etukäteen lakimiehiltä, ettei sairaala syyllisty syrjintään näin toimiessaan.

- Abortista ei uskalleta puhua. Keskeytetyt sikiöt voivat elää tunteja, pahimmassa tapauksessa jopa pari päivää, eikä niille tehdä mitään, Riina sanoo.

Kollegat kaikkosivat

Puoli vuotta Riina oli työttömänä. Niin oli myös hänen miehensä, joka ei ollut löytänyt töitä uudelta paikkakunnalta.

Samaan aikaan sairaalassa oli kova kätilöpula. Silti Riinalle ei tarjottu töitä, vaikka hänet oli perehdytetty synnytyssaliin ja hän olisi ollut heti valmis töihin.

- Siitä oli ehkä tullut kunniakysymys esimiehilleni. Muilla osastoilla sain tehdä yksittäisiä keikkoja, mutta olisin riskityöntekijä, jos minut palkattaisiin. Suhtautuminen minuun muuttui. Se satutti.

- Oli surullista huomata, että kätilöiden kollegiaalinen tiiviys olikin hyvin ehdollista. Ettei voidakaan ottaa huomioon ihmisten yksilöllisiä eroja. En enää kuulunutkaan joukkoon.

Jonkin ajan päästä Riina sai muita töitä.

- Kätilö oli ammatti, jota olisin koko sydämelläni halunnut tehdä. Työstä luopuminen on ollut minulle todella raskasta.

Riina ymmärtää, ettei hän pysty työskentelemään kätilönä niin pitkään, kun raskaudenkeskeytykset kuuluvat pakollisena toimenkuvaan, ellei omantunnonvapautta huomioida.

- En tuomitse ketään, joka abortin tekee, mutta itse en siihen kykene. En pysty ottamaan syntymättömän henkeä, mutta haluaisin silti olla kätilö.

Kirjoittamaton sääntö

Riina ihmettelee, miksi hänen kohdallaan abortti nousi niin isoksi asiaksi.

- Sairaalassa on toimessa muitakin, jotka eivät halua tehdä raskaudenkeskeytyksiä. He ovat sellaisissa töissä, että he eivät niihin joudu. Minä olin sijainen, joten minun kohdalleni vedettiin raja. Niihin piti olla valmis, muuten ei olisi enää töitä.

Riina ei ole koskaan osallistunut raskaudenkeskeytykseen, ei edes opiskeluaikana. Kerran hän on ollut huoneessa, kun toinen kätilö antoi naiselle ensimmäiset aborttiin johtavat lääkkeet.

- Kätilöopiskelijan työkirjassa ei lue, että pitää osallistua keskeytyksiin tai muuten ei valmistu. Kaikissa sairaaloissa se ei ole välttämätöntä, mutta pienissä sairaaloissa se on noussut keskeiseksi asiaksi. Minun sairaalassani ehdoksi muodostui, etten saa hoitaa synnytyksiä ellen olisi valmis osallistumaan tarvittaessa ainakin yhteen raskaudenkeskeytykseen. Vakaumus saa olla, mutta siitä täytyisi joustaa.

Riina on joutunut hakemaan töiden päättymisen vuoksi apua terapiasta. Niin raskasta hänelle oli luopua rakastamastaan työstä.

- Olen sydämeltäni kätilö. Selkeästi äidit ja vauvat ovat minun juttuni. Minun on vaikea hyväksyä, etten voi antaa osaamistani tälle työlle, joka on minulle niin tärkeä.

TIIA PALMÉN
tiia.palmen@ilmedia.fi

6
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015100820486712_uu.shtml

Suomen pakolaislinja unohtui EU:ssa - "Pyörää ollaan keksimässä uudelleen"

Torstai 8.10.2015 klo 08.47

Euroopan unionin pitäisi panna täytäntöön 2006 Suomen johdolla pakolaistulvan varalle laaditut päätöksensä, sanoo ex-ministeri Kari Rajamäki (sd).

Varkauden Puurtilassa mies selailee ruokapöydän ääressä ahdistuneena papereitaan. Hän on Kari Rajamäki, 66, entinen sisäministeri.

Euroopan läpi Lappiin asti tulviva kansainvaellus ja päättäjien neuvottomuus sen edessä turhauttavat Rajamäkeä, joka jo vuosikymmen sitten oli EU-tasolla luomassa toimintamalleja tällaisen tilanteen välttämiseksi.

- Siitä minä olen erityisen harmistunut, että Suomen itse ajamat päätökset ja periaatteet on hukattu niin unionissa kuin Suomessakin, hän huokaa.

EU:n ministerineuvoston ja huippukokouksen joulukuussa 2006 hyväksymät linjaukset jäivät toimeenpanematta. Nyt Brysselissä ja EU-pääkaupungeissa levitellään käsiä.


Suomen linja liukeni

Heinäkuussa 2006 Suomesta tuli EU:n puheenjohtajamaa. Matti Vanhasen (kesk) I-hallituksen sisäministeri Rajamäki tarttui heti Välimeren alueen pahenevaan pakolaisongelmaan. Puhuttiin taakan jakamisesta EU-maiden kesken - tiukoin edellytyksin.

Paluumatkalla ensimmäisestä ministerineuvoston kokouksesta alkoi "Rajamäen keppi- ja porkkanamalli" hahmottua: rajavalvonnan pitävyys, turvapaikanhakijoiden rekisteröinti, perusteettomien nopeat palautukset ja taloudelliset sanktiot velvollisuutensa laiminlyöville jäsenmaille.

- Tämä oli Suomen linja, joka vietiin joulukuussa 2006 läpi ministerineuvostossa ja EU:n huippukokouksessa.

Vuonna 2007 aloittanut Vanhasen II-hallitus ei Rajamäen mielestä tehnyt kuitenkaan mitään näiden päätösten toimeenpanemiseksi. Päinvastoin.

- Sisäministeriö pilkottiin, ja maahanmuuttopolitiikka lähti Astrid Thorsin (r) johdolla kehittymään ihan omille teilleen. Thors halusi mitätöidä kauteni työn tulokset.

Monta vuotta on huomautettu, että Suomella on liian löysä linja Irakin suhteen, mutta edelleen vastaanottosopimus maan kanssa on tekemättä.

- Ja nyt ihmetellään, miksi sieltä tulee väkeä pilvin pimein!

Asiat eivät edenneet komissiossakaan. Se löi laimin Afrikan maiden takaisinottovelvoitteen toimeenpanon, vaikka siitä oli Rajamäen johdolla Tripolissa neuvoteltu valmiit sopimukset.

- Komissio laiminlöi totaalisesti näiden päätösten edistämisen. Nyt siellä kirjoitellaan samanlaisia papereita kuin silloin 2006. Pyörää ollaan nyt keksimässä uudelleen, hän tuhahtaa.


Rajavalvonta kuntoon

Maahanmuutto on Rajamäen mielestä karannut hallinnasta niin Suomessa kuin koko unionissa.

- Todelliset pakolaiset ja avun tarvitsijat kärsivät tästä.

Onko vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimus susi?

- Sopimukseen sisältyy mahdollisuus rajatarkastusten tiukennuksiin tarvittaessa. Niihin olisi pitänyt jo ryhtyä.

Entä rekisteröintiä ja palautuksia koskeva Dublin-sopimus?

- Sen periaatteet ovat selkeät, mutta sopimus ei toimi, ellei jokainen maa noudata sitä tiukasti. Nyt muutama heikko lenkki on koko unionin ongelma.

- Palautukset ja erityisesti tulijoiden rekisteröinti ovat klikanneet, Rajamäki sanoo.

Hän vakuuttaa, että Geneven sopimuksen mukaisessa pakolaisasemassa olevat ihmiset saavat Euroopassa suojaa.

Paine ei helpota, vaikka meillä olisi minkälaiset järjestelmät, ellei lähtö- ja kauttakulkumaiden kestämättömiin oloihin saada aikaan korjausta.

- Suurvallat istuvat katsomossa, kun tilanne on osin niiden vaikutuksesta ajautunut kaaokseen. Seuraukset vyöryvät Euroopan syliin.

TIMO HAKKARAINEN
 VARKAUS

7
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015100820486737_uu.shtml

Rajamäki: Ovatko perussuomalaiset Thorsin linjoilla?

Torstai 8.10.2015 klo 08.49

Kari Rajamäki on usein varoittanut "sinisilmäisten vihreiden arvojen ja kovien harmaiden markkinavoimien kohtaamisesta" maahanmuuttokysymyksessä.

Nykyisessä kaoottisessa tilanteessa uhka on hänen mukaansa entistä ajankohtaisempi.

- Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) pyrki 2008 tekemään ulkomaalaislakiin muutoksen, jolla kuka tahansa turvapaikkaa Suomesta hakeva saisi heti oleskelu- ja työluvan.

Esitys kuitenkin kaadettiin eduskunnassa laajalla rintamalla.

- Se oli uskomaton prosessi, joka nyt on taas päällä! Nyt perussuomalainen työ- ja oikeusministeri Jari Lindström toistaa Thorsin linjaa, että perusteettomankin turvapaikan hakijan pitäisi päästä heti töihin.

- Eli nyt kun maahanmuuton hallinta on pettänyt, pitäisi joidenkin mielestä luoda halpatyömarkkinat. Puhutaan maahanmuuton innovaatiohypystä, kun maassa on puoli miljoonaa työtöntä.

Rajamäki kysyy, miten kansallisen eheytemme käy.

- Kotouttamis- ja työllistämishankkeet on suunnattava niille, jotka ovat todellisen turvapaikan tarpeessa. Nyt perusasiat heittävät pahasti häränpyllyä.


Kuraa ja kiitoksia

Kari Rajamäen 32-vuotinen parlamenttiura päättyi maaliskuussa myrskyisissä merkeissä, kun hän esti "paperittomien" eli laittomasti maassa oleskelevien terveyspalvelujen laajentamisen.

- Se oli sisäinen pakkoni.

- Katsoin, että ettei laittomasti maassa oleskelevien ilmaista, anonyymia terveydenhoitoa pidä laajentaa näin huonosti valmistellulla lailla. Ei ollut muuta tapaa kuin käyttää valtiopäiväjärjestyksen säädöksiä.

Sait siitä aika lailla puoluetovereiltasikin kuraa niskaasi. Mitä siitä nyt mietit?

- En missään vaiheessa ajatellut, ettenkö olisi oikealla asialla ja faktapohjalla.

Rajamäki sanoo, ettei ole koskaan saanut niin paljon kansalaisten myönteistä palautetta. Hän uskoo sen viestivän, että ihmiset miettivät näitä asioita.

- Niin kuin silloisen saksalaisen kollegani Wolfgang Schäublen kanssa yhteisessä lehtiartikkelissa 2006 kirjoitimme, kansalaisten hyväksyntä maahanmuuttojärjestelmälle riippuu siitä, koetaanko se luotettavana, tehokkaana ja oikeudenmukaisena.

TIMO HAKKARAINEN
 VARKAUS

8
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015100520470740_uu.shtml

Hätämajoitusta Rehnin ja Selänteen naapuriin

Maanantai 5.10.2015 klo 08.05

Elisabeth Rehn ottaisi naapuriinsa mielellään turvapaikanhakijoita. Espoon seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto keskustelee tämänpäiväisessä kokouksessaan Kirkkonummella olevan Hilan leirikeskuksen antamisesta turvapaikanhakijoiden hätämajoitustilaksi.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Länsiväylä.

Kirkkovaltuuston esityslistassa leirikeskusta esitetään tarvittaessa hätämajoitustilaksi turvapaikanhakijoille. Hila olisi mahdollista tarjota käyttöön 15. lokakuuta alkaen ja se voisi olla käytössä vuoden loppuun saakka, ja sinne mahtuisi 100 turvapaikanhakijaa.

Esityksessä perustellaan, miten soveltuva juuri Hilan leirikeskus olisi majoitukseen. Esityksen mukaan Espoon kaupungin edustajien kanssa on keskusteltu Hilan leirikeskuksen tarjoamisesta hätämajoituskäyttöön ja kaupungin taholta mahdollisuus on otettu positiivisesti vastaan.

Hilan leirikeskuksen lähellä asuu julkisuuden henkilöitä. Jääkiekkolegenda Teemu Selänteellä on luksustalo 400 metrin päässä keskuksesta. Hilan leirikeskus on myös aivan lähellä entisen Rkp:n ministerin ja presidenttiehdokkaan Elisabeth Rehnin pitkäaikaista kotia.

Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin toiminnanjohtajan Petri Kaukiaisen mukaan SPR:lle ei ole vielä tarjottu Hilan leirikeskusta hätämajoituskeskukseksi. Kaukiainen on tietoinen siitä, että Espoon seurakuntayhtymä keskustelee, mitä keskusta hätämajoitukseksi voisi tarjota.

- Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on niin suuri, että päätöksiä tehdään varmasti nopeasti.

Kaukaisen mukaan tilat otettaisiin mielellään vastaan.

- Hilan leirikeskuksessa on majoitustilat, joten keskus on ideaali turvapaikanhakijoille. Suuret paikat ovat taloudellisesti järkeviä.


Tyrmistyttävää

- Jos yhtään tietää minun toiminnasta ja ajatuksistani, niin tietää, että en ole vastustamassa tällaista, Elisabeth Rehn sanoo.

- Kun jo viikkoja sitten Suomeen tulivat turvapaikanhakijat ryminällä ja Evitskogiin tuli vastaanottokeskus, mietin jo silloin läpi, miltä tuntuisi, jos lähelleni tulisi turvapaikanhakijoita ja ajattelin, että se olisi täysin ok.

Rehnin mielestä tällä hetkellä Suomessa käytävä pakolaiskeskustelu on tyrmistyttävää.

- Ihmiset ovat unohtaneet kaiken sen, mitä me suomalaiset olemme käyneet läpi, kuten Porkkalan ja Karjalan evakkomatkat. Kuinka kylmiä suomalaiset oikeastaan ovat? Tilanteessa on epäkohtia ja turvapaikanhakijoiden ottaminen maksaa, mutta se on meidän velvollisuutemme, joka nyt täytetään. Olemme allekirjoittaneet sopimuksia ja niitä on noudatettava.

Rehnin mukaan Hilan leirikeskuksessa on usein leirejä, joilla käy erilaisia ihmisiä. On vanhuksia, lapsia ja rippikoululaisia. Rehn on asunut 30 vuotta samassa paikassa, ja hän on tottunut leirikeskuksen läheisyyteen.

- Joskus siellä on rippikoululaisia, jotka pitävät kovaa remakkaa.

Espoon seurakuntien tiloja on jo käytössä vastaanottotiloina turvapaikanhakijoille.

ELLI HARJU
elli.harju@ilmedia.fi

9
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015100220453659_uu.shtml

Tuore selvitys: Suomi Euroopan kärkeä turvapaikanhakijoille maksettavissa tuissa

Perjantai 2.10.2015 klo 13.04

Euroopan maahanmuuttoviranomaisten päivitetyssä selvityksessä selviää, että Suomi on kärkimaita tukien maksamisessa turvapaikanhakijoille.

Turvapaikanhakijoiden etuuksissa sekä oikeudessa tehdä töitä on isot erot Euroopan sisällä.

Saksa maksaa hakijalle 143 euroa kuukaudessa - eniten koko Euroopasta. Kolmen kuukauden jälkeen tuki nousee enintään 216 euroon. Tuen lisäksi vastaanottokeskuksessa saa ilmaisen ruoan.

Suomi on listan toisena tuen määrän suhteen. Mikäli vastaanottokeskuksessa tarjotaan ateriat, tuki vaihtelee noin 60 eurosta noin 93 euroon.


Jos ei syö

Jos vastaanottokeskuksessa asuu, mutta ei syö sen tarjoamaa ruokaa, kärkipaikalla heiluu tuolloin tuen määrässä Norja 355 eurolla kuussa. Suomi tulee jälleen toisena, maksaen tukea 247 euroa kuukaudessa.

Jos puolestaan turvapaikanhakija asuu esimerkiksi yksityismajoituksessa, Saksa maksaa tukea tuolloin 359 euroa kuussa. Sen jälkeen tulee Ranska, joka maksaa 343,50 euroa niille, jotka hoitavat majoituksensa sekä ruokansa itse. Kypros on puolestaan kolmantena 320 eurolla.

Suomi on tämän listan sijalla neljäntenä; aikuinen turvapaikanhakija asuessaan keskuksen ulkopuolella saa kuukaudessa 316 euroa, puolisot ja aikuiset lapset 267 euroa.

Slovakia ja Unkari ovat Euroopan häntäpäässä tukien maksamisessa. Slovakiassa turvapaikanhakija saa 12 euroa kuukaudessa. Turvapaikan saanut saa tehdä töitä tai nostaa työttömyyskorvausta. Unkarissa taskurahaa saa 22 euroa kuukaudessa.


Työn tekeminen

Suomessa turvapaikanhakijan tulee lisäksi työskennellä palkatta yhteiskuntapalvelun hengessä osana sopeutumista yhteiskuntaan. Muuten vaarana on, että hakija menettää tukensa. Muualla ei saa tehdä töitä ensimmäisten kolmen - kuuden kuukauden aikana.

Suomesta turvapaikkaa hakenut voi vastaanottaa enimmillään 1 000 euroa niin kutsuttua kotiinpaluurahaa. Jos turvapaikka myönnetään, valtio tukee asumista kolmen vuoden ajan. Henkilö on oikeutettu täysiin sosiaalietuuksiin, koulutukseen, päivähoitoon, lapsilisiin ja kielikursseihin. Myös työllistymistä tuetaan.

Edellinen vertailu eri Euroopan maiden maksamista tuista turvapaikanhakijoille on tehty vuonna 2013. Iltalehti kertoi päivitetyistä tuista jo syyskuussa ja listasi kaikkien Euroopan maiden jakamat tuet ja avun.


Tulevatko tukien perusteella?

European Migration Network - Euroopan muuttoliikeverkosto toteutti vertailun. Edellisestä vertailusta vuodelta 2013 tuet ovat nousseet lähes joka paikassa. Tuoreesta vertailusta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Yle.

Nyt tehty selvitys on osa isompaa tutkimusta, jossa arvioidaan sitä, tulevatko ihmiset tukien perusteella tiettyihin maihin.

Selvityksessä tutkittiin erityisesti Balkanin alueelta Euroopan unioniin tulevia ihmisiä.

Kävi ilmi, että ainakaan Norjaan tulijoiden määrä ja tuen määrä ei ole vaikuttanut - hakijoita tuli vain joitakin kymmeniä.

Unkariin, jossa tuen määrä on pieni, saapui puolestaan toukokuussa kymmenen tuhatta ihmistä. Saksaan niin ikään tuli tuhansia turvapaikanhakijoita juuri Balkanilta.

JENNI HARMANEN
jenni.harmanen@ilmedia.fi

10
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305989681262

Tältä näyttää Suomi pakolaisten Facebookissa: suuria lupauksia ja karvaita pettymyksiä

Ulkomaat 1.10.2015 15:55

Mark Autio

Keskiviikkoiltana kello yhdeksältä tieto on levinnyt ympäri maailmaa.

Kysymyksiä sinkoilee: Onko totta, että Suomi on menossa pakolaisilta kiinni?

Varttia myöhemmin joku julkaisee Suomen Maahanmuuttoviraston tiedotteen arabiaksi käännettynä.

Virasto kertoi aiemmin päivällä, että päätöksenteko irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkahakemusten kohdalla on keskeytetty.

Nyt asiasta tiedetään niin Bagdadin Kadhimiyan kaupunginosan kerrostaloissa, kuin Etelä-Ruotsin Trelleborgin vastaanottokeskuksissa.

Pakolaisten seuraamilla sosiaalisen median sivustoilla informaatio leviää kohdeyleisössään nopeammin ja laajemmalle kuin minkään kansainvälisen uutistoimiston välittämänä.

Turkissa ja Irakissa olevien irakilaispakolaisten tukiryhmä on yksi suosituimmista turvapaikanhakijoiden käyttämistä Facebook-sivustoista.

Avointa ryhmää seuraa yli 220 000 ihmistä ja sinne päivitetään toistasataa viestiä ja videota päivässä.

”Kokoan nuorten miesten ryhmää matkalle Suomeen, jos haluat mukaan, niin numeroni on…” kirjoittaa Babelin kaupungissa asuva irakilaismies.

Pariisin Eiffel-tornin juurella kuvatulla videolla toinen kertoo riipivästä koti-ikävästä. Monet etsivät tietoa perheenjäsenistä. Paljon julkaistaan kuvia lapsista ja ruoka-annoksista.

Viestit vilisevät ruudulla.

Yllättäen ollaan suomalaisjärvellä kalastamassa. Kommenttikentässä sintin saanut irakilaismies kertoo päättäneensä palata takaisin, koska ei ”kestä enää”.

Uusia päivityksiä napsahtelee.

Salakuljettajat mainostavat avoimesti: lähdemme Istanbulista busseilla, siitä veneellä 40 minuuttia Kreikkaan. Ryhmät saavat alennusta.

Helsingistä, tai vaikkapa Frankfurtista lähetettyihin viesteihin vastataan pian Tukholmasta ja niihin taas Izmirin satamakaupungista Turkista.

Pakolaisten maailma on pienentynyt.

Viestiketjut muokkaavat matkalle lähteneiden ja kotimaahan jääneiden maailmaa.

Säikeinen informaatioverkko muuttaa pakolaisuutta. EU-maiden tekemät linjaukset ja epäpätevien salakuljettajien tiedot leviävät lähes reaaliajassa. Syntyy uusia reittejä ja kohdemaita.

Samaa väylää käytetään myös turhautumisen, pelkojen ja ikävän purkamiseen.

”Facebookista on tullut turvapaikanhakijoille keskusteluavaruus, jossa kaikki linkittyy. Ennen internetiä ei ollut kuviteltavissakaan, että tällaista yhteiskunnan ulkopuolella ja maan alla elävien ihmisten tietokanavaa. Keskusteluun osallistuvat ovat aktiivisia toimijoita siinä poliittisessa tilassa, mikä pakolaisuus tällä hetkellä on. Joku ’postaa’ jotakin verkkoon ja siitä alkaa kriittinen arviointi, mitä tämä on ja miten tähän pitäisi suhtautua”, sanoo Tampereen yliopiston tutkija  Marko Juntunen.

Juntunen on seurannut 1990-luvun alusta arabimaista Eurooppaan saapuvia pakolaisia ja laitonta siirtolaisuutta.

Viimeiset viikot hän on aktiivisesti tarkastellut irakilaisten suosimia sosiaalisen median kanavia.

”Viestiketjut synnyttävät todellisuuden, jossa Irakissa oleva nuori ajattelee tarvitsevansa jotain parempaa. Videot ruokkivat myös samaa maailman näkemisen tarvetta kuin interrailille haluavan suomalaisnuoren kohdalla. Lähdettyään irakilainen havaitsee, miten huonosti asiat omassa yhteiskunnassa todella olivat ja lähettää tästä näkökulmasta sisältöä verkkoon”, arabiantaitoinen Juntunen sanoo.

Pakolaiskriisiä käsittelevät lonkeroiset sivustot muuttuvat jatkuvasti.

Ensimmäinen muutos oli avoimuuden lisääntyminen. Aiemmin pakolaiset putkahtivat yllättäen esiin saapuessaan perille. Nykyisin he kertovat hyvin avoimesti tarinansa ja käyttämänsä reitit. Tämä johtunee siitä, että rajojen ylittäminen Euroopassa on muuttunut helpoksi. Enää ei tarvita salakuljettajia maiden välillä liikkumiseen, joten ei ole syytä salailulle.

Seuraavassa vaiheessa viesteissä rupesi esiintymään myös kuivaa huumoria. Perille päässeet ihmettelevät paikallisia kummallisuuksia, kuten esimerkiksi lounasravintoloiden kanta-asiakaskortteja.

Jälleen seuraavalle askelmalle siirryttäneen lähiviikkoina, kun turvapaikkaprosessit etenevät ja oleskelulupapäätöksissä rupeaa olemaan selkeä linja.

”Pidän todennäköisenä, että mikäli oleskelulupapäätökset venyvät tai tulee kielteisiä päätöksiä, niin pian näemme turvapaikanhakijoiden katoamista vastaanottokeskuksista. Hakijat painuvat maan alle ja siirtyvät toiseen paikkaan. Näin on tapahtunut ennenkin”, Juntunen arvelee.

Sosiaalisen median viestintäkanavassa liikkuu myös paljon valheita ja vääriä tietoja. Jotkut yrittävät oikoa disinformaatiota, mutta huhupuheet jäävät helposti elämään faktoina.

Pakolaisten suosimissa kanavissa pätevät myös median lainalaisuudet.

Yleisö synnyttää esiintyjiä.

Jossain päin Suomea kuvatulla tuoreella videolla kolme irakilaismiestä kehottaa lähtemään heti matkaan, koska ”tiet ovat auki ja Suomessa on kaikki hyvin”.

Viheriässä ympäristössä askeltava kolmikko kehuu estoitta Suomea: ”on lämmintä, kaikkea on tarjolla, puheet kylmästä ovat roskaa”.

Videota on katsottu parissa päivässä lähes 33 000 kertaa.

”Tämän videon julkaisijoiden motiiveja on aika vaikea arvioida. Sisällöltäänhän tämä on hyvin ohut. Tämä on näille nuorille kuitenkin todennäköisesti ensimmäinen kerta, kun he tavoittavat kymmeniätuhansia katsojia. He ovat tietyllä tavalla Facebook-tähtiä, siinä tilanteessa nuorilla miehillä tarina alkaa helposti laukkaamaan. He eivät ehkä tiedosta sitä, että joku noista tuhansista katsojista voi motivoitua pistämään 17 000 euroa likoon saapuakseen Suomeen joulukuun alussa, jolloin tilanne ei ehkä näytä yhtä onnelliselta kuin tuossa videolla”.

Juntusen mukaan viestiketjujen punainen lanka kietoutuu todellisen hädän ja kurjuuden ympärille. Turvapaikkaa haetaan oikeutetuista syistä.

”Irakilainen yhteiskunta on sirpaleina, ihmisiä kuolee terroriteoissa päivittäin ja käytännössä jokainen on traumatisoitunut. Väkivallan mittakaava siellä on niin massiivinen, että se koskettaa jokaista. Tilannetta pitäisi ajatella sitä vasten, että autopommi tappaisi Suomessa joka viikko torilla kymmeniä ihmisiä vuosi toisensa jälkeen”, Juntunen sanoo.

Lähtijöihin mahtuu tietysti myös niitä, joita sivustoilla kutsutaan ”seikkailijoiksi”.

”Tulimme Suomeen ja mitä he meille antoivat? Seinät ympärille ja jääkaapin. Tällaista huijausta me emme ole ikinä nähneet. Älkää tulko Suomeen tai Eurooppaan. Huijausta, huijausta...” nurisee mieskaksikko suomalaisessa vastaanottokeskuksessa kuvatulla videolla.

Juntusen mukaan tällaisia videoita on tullut vastaan vain muutamia. Nekin ovat saaneet niskaansa kovaa kritiikkiä.

”Vahvimpana elää niiden riemu, jotka ovat päässeet todellisesta hädästä turvaan. Nämä seikkailijat taas saavat osakseen tiukan vastareaktion.”

Sanojensa tueksi hän avaa videon.

Kuolemanväsyneen näköinen mies tuijottaa kameraa jossain päin Bagdadia.

”Tämä yhteiskunta kuristaa hengiltä. Kaikki on kaaosta. Tilanne on sietämätön. Kun näen videoita, joissa lähteneet haluavat lisää, että majoitustaso ei vastannut odotuksia, se satuttaa hirveästi. Miten kehtaatte valittaa että patja ei ole tarpeeksi paksu. Hävetkää”, mies lähettää terveisensä.

11
Helmikuun manifesti johti suureen adressiin. Sillä tavoin Suomen kansa yritti saada laillisin keinoin ja ystävällisesti vallanpitäjän pään käännettyä.

Nyt suomalaiset elävät taas siinä tilanteessa, että manifesti on nähty ja kuultu ja osittain toimeenpantukin. Olisiko nyt adressin aika?

12
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201509240141256_uu.shtml

Torstai 24.9.2015 klo 14.12

Pääministeri odottaa, että työmarkkinaosapuolet hierovat yhteisen esityksen kasaan viikonlopun aikana.

- 4,2 prosenttia on vähemmän kuin 5, mutta se on hyvä, että on joku pohja, mistä lähdetään, pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi SAK:n esitystä toimittajille eduskunnassa.

SAK:n torstaina julkistama esitys parantaisi kustannuskilpailukykyä 4,2 prosenttia. Sipilä on puhunut koko ajan viiden prosentin tavoitteesta.

Sipilä odottaa työmarkkinajärjestöjen hierovan yhteisen esityksen kasaan viikonlopun aikana.

Sipilän deadline on maanantaina kello 16, jonka jälkeen hallitus antaa kiistellystä lakipaketistaan tiedonannon eduskunnalle.

Sipilä sanoi ottavansa maanantain jälkeenkin vastaan "superideoita".

OLLI WARIS
olli.waris@ilmedia.fi

13
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015092420408111_uu.shtml

Maahanmuuttajien kotouttaminen pitäisi ottaa yhdeksi hallituksen kärkihankkeista, sanoo Siirtolaisuusinstituutin eläkkeelle jäänyt johtaja Ismo Söderling Turun Sanomille.

Söderlingin mukaan maahanmuuttajat voivat tuoda Suomeen vaurautta, mutta vain, jos kotoutuminen onnistuu.

Suomen politiikassa tulisi myös Saksan ja Ruotsin tapaan erotella selkeästi maahanmuuton lyhyen ja pitkän aikavälin kustannukset, Söderling sanoo.

- Lyhyellä aikavälillä kotouttaminen ei lisää kansan varallisuutta. Pidemmällä aikavälillä maahanmuuton väestölliset ja taloudelliset hyödyt on moneen kertaan todennettu.

Söderling arvioi, että 10 000 peruskoulun käynyttä ja hyvin kotoutunutta maahanmuuttajaa toisi Suomelle noin 600 miljoonan euron edestä koulutuspääomaa.

Lähde: Turun Sanomat.

STT

14
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015091420350666_uu.shtml

Pohjois-Suomessa on tarkoitus aloittaa tehostettu rajavalvonta pakolaiskriisin takia, sisäministeri Petteri Orpo (kok) kertoo.

Toimet pyritään käynnistämään perjantaina.

Pohjois-Suomeen suunnitellaan ensivaiheen vastaanottoyksikköä, jossa turvapaikanhakijat rekisteröitäisiin. Orpo sanoi Brysselissä, että asia tuodaan valtioneuvoston käsittelyyn torstaina.

Yksikkö voisi aloittaa toimintansa jo perjantaina. Sijainti on auki, mutta todennäköisesti se tulisi Oulun ympäristöön tai siitä pohjoiseen.

- Pohjois-Suomessa tilanne on erittäin vaikea. Ruotsin kautta Suomeen tulee turvapaikanhakijoita jo satoja päivässä. On selvää, että näin suuret määrät aiheuttavat sen, että viranomaiset eivät enää pysty vastaanottamaan kaikkia tulijoita.

Orvon mukaan on jo selvästi nähtävissä, että Pohjois-Ruotsista Suomeen tulevat ihmiset jatkavat matkaansa raja-alueilta kohti etelää ilman rekisteröitymistä.

Tehostettu rajavalvonta tarkoittaisi tiiviimpää yhteistyötä poliisin, rajaviranomaisten, maahanmuuttoviraston ja mahdollisesti myös tullin kanssa. Tarkoituksena on keskittää viranomaisvalvontaa rajan tuntumaan, jotta tulijat voitaisiin ohjata rekisteröitäväksi.

Hallitus pyrkii myös tiivistämään yhteistyötä Ruotsin kanssa. Orvon mukaan ensivaiheen vastaanottoyksikkö voitaisiin perustaa myös Ruotsin puolelle Haaparantaan.

Orpo sanoo, että Suomessa on valmius myös vastaaviin sisärajatarkastuksiin kuin Saksa on ottanut käyttöön Itävallan vastaisella rajalla. Toistaiseksi tähän ei kuitenkaan nähdä Suomessa tarvetta.

STT

15
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015091120331514_uu.shtml

Tutkija: Tarina pakolaisten joukkoon soluttautuneista terroristeista täyttä satua

Ulkopoliittisen instituutin tutkija vertaa Isis-taistelijoiden invaasiota tarinaan Punahilkasta. Molemmat ovat faktojen valossa täyttä satua.

Vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen sanoo, että ääri-islamistinen Isis pyrkii pelaamaan eurooppalaisen peloilla. Ja siinä he ovat onnistuneet, jos jotain voi päätellä viime aikaisesta maahanmuuttokeskustelusta.

Sinkkonen kirjoittaa blogissaan, että terrorismin uhka on joko erittäin epätodennäköinen tai täydellisen fiktiivinen, mutta tunne pelosta on silti täysin aito. Keskustelussa jyrkkiä kantoja on perusteltu myös sillä, että pakolaisten sekaan on soluttautunut terroristeja.

- Tätä pelkoa myös Isis on käyttänyt tehokkaasti hyväkseen. Se on propagandassaan väittänyt salakuljettavansa pakolaisten seassa tuhansia terroristeja suoraan Eurooppaan. Sillä se pyrkii luomaan kuvan siitä, että se on läsnä joka puolella, aina valmiina katkaisemaan kenen tahansa pään, Sinkkonen kirjoittaa.

Tarina Eurooppaan soluttautuvista terroristeista sopii Sinkkosen mukaan hyvin yksiin klassisen Punahilkka-sadun kanssa. Siinä paha susi haluaa kaikin keinoin syödä viattoman uhrinsa naamioitumalla isoäidiksi, jota Punahilkka saapuu auttamaan.

Isis-sadussa eurooppalaiset ovat viattomia uhreja, terroristit hirviöitä - eivät edes ihmisiä, joten heitä on helpompi vihata. He haluavat räjäyttää tai raiskata Euroopan punahilkat naamioitumalla pakolaisiksi. Kun sinisilmäiset "vihervasemmistolaiset suvakit" rientävät apuun, ensin ihmetellään suuria hampaita ja silmiä - "kännyköitä ja Niken lenkkareita" - ja lopulta joudutaan suden suuhun: islam tuhoaa eurooppalaiset arvot.

- Ihmiset ovat taipuvaisempia antamaan enemmän painoarvoa koskettaville tarinoille, kuin tilastollisille faktoille. Media tarttuu terrorismiin helposti, koska pelko myy. Elokuvat ja muu fiktiivinen kulttuuri ammentaa terrorismista loputtomasti tarinoita, koska niiden asetelma on hyvin klassinen, Ulkopoliittisen instituutin Teemu Sinkkonen sanoo.


Neljä syytä

Todellisuus on kuitenkin faktojen valossa kovin toisenlainen. Sinkkonen esittää neljä perustelua sille, miksi Isis-terroristien maihinnousu Eurooppaan pakolaisvirran mukana on epätodennäköistä.

Ensinnäkin Isisillä on tällä hetkellä kädet täynnä Syyrian ja Irakin taisteluissa, vaikka iskuja on nähty nyt myös Turkin puolella. Länsimaat eivät ole järjestölle prioriteettilistan kärjessä.

Isisin johtohahmo Abu Bakr al-Baghdadi on kehottanut kannattajiaan toimimaan myös länsimaissa, mutta organisaationa Isis ei näytä suunnittelevan iskuja. Siksi lännessä mahdollisesti tapahtuvat iskut toteuttaa todennäköisesti pienaseella. Euroopassa syntynyt ja kasvanut henkilö.

Toinen peruste on pakolaisten käyttämät pakoreitit. Matka Eurooppaan on erittäin vaarallinen, mistä on osoituksena tuhannet Välimereen hukkuneet ja esimerkiksi Itävallan kylmäautotragedia.

- Miksi mikään terroristiorganisaatio haluaisi salakuljettaa aktivistejaan tällä tavoin Eurooppaan? Sinkkonen kysyy.

Pakolaisten joukkoon soluttautuminen ei olisi Isisin kannalta myöskään järkevää, sillä järjestön riveissä on taistellut arviolta joitakin tuhansia EU-kansalaisia. Heillä on jo olemassa tarvittavat asiakirjat Eurooppaan matkustamiseksi täysin laillisesti. Toisaalta rikas Isis voinee halutessaan väärentää dokumentteja.

- EU-kansalaisilla on myös jo olemassa oleva tietotaito ja verkostot täällä operointiin, toisin kuin hypoteettisilla pakolaisten sekaan ujutetuilla Euroopan ulkopuolisilla taistelijoilla, Sinkkonen muistuttaa.

Viimeisenä faktana Sinkkonen huomauttaa, että toistaiseksi yksikään turvallisuusviranomainen ei ole vahvistanut löytäneensä pakolaisten joukosta ainuttakaan terroristia.


"Täyttä satua"

Isisin väitteitä tuhansien terroristien invaasiosta ei siis vielä tue mikään fakta.

- Tarina pakolaisten joukkoon soluttautuneista terroristeista näyttää siis nykytiedon valossa olevan täyttä satua. Siitä huolimatta tämän päivän Euroopassa maahanmuuttoa vastustavat poliittiset tahot ovat toisintaneet sellaisenaan ISIS:in propagandaa ja jopa vahvistaneet sitä maalailemalla sen päälle omia uhkakuviaan, Sinkkonen kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että terrorismi on Euroopassa harvinaisempaa kuin koskaan ennen. Muuallakin terroritekoja tapahtuu lähinnä sisällissotaa käyvissä maissa. Silti jokaisella näyttää olevan terrorismista vahva ja vedenpitävä mielipide.

- Joillain se on niin vahva, että sen nimissä on sallittua antaa ihmisten hukkua Välimereen.

Juttua muokattu 11.9. klo. 12.22. Korjattu, että Isisin johtohahmo on Abu Bakr al-Baghdadi. Aiemmin mainittu Ayman al-Zawahiri on al-Qaidan johtajia.

MARKKU SAARINEN

16
http://yle.fi/uutiset/halla-aho_kaikki_pakolaiset_olisi_palautettava_lahi-idan_leireille/8294400

Jussi Halla-aho syyttää kokoomusta liian liberaalista linjasta. Sirpa Pietikäinen puolestaan varoittaa mustavalkoisesta ajattelusta.

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ratkaisuehdotukset pakolaiskriisiin jakavat Suomen europarlamentaarikkojen mielipiteitä.

Euroopan kansanpuolueen EPP:n Sirpa Pietikäinen kannattaa komission esittämiä sitovia kiintiöitä jäsenmaille. Konservatiivien ECR:n Jussi Halla-aho vastustaa.

Pietikäisen mielestä ongelma on tähän asti ollut eritoten jäsenmaissa: maat eivät ole todellisuudessa halunneet sitoutua yhdessä päätettyyn. Pietikäinen lisäisi yhteistä päätöksentekoa.

– On ollut yhteiset periaatteet mutta ei yhteistä maahanmuuttokäsittelyä. Ongelma on ollut tiedossa: kuinka erilaista ja tehotonta käsittely on eri maissa. Jos perusteita turvapaikalle ei ole, palautus ei ole toiminut, Pietikäinen sanoo.

EU-komission mukaan vain 40 prosenttia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista on palautettu. Nyt unioni yrittää tehostaa palautuksia.

Yhteiset rajat, mutta ei yhteistä käytäntöä

Halla-aho tarttuu samaan asiaan – yhteisen käytännön puuttumiseen. Koska yhteisiä perusteita ei ole, EU:hun tulevat hakevat turvaa niistä maista, mistä kukin kansalaisuus todennäköisimmin saa myönteisen päätöksen, Halla-aho esittää.

– Jotain positiivista jos haluaa hakea komission esityksestä, se on yhteinen lista turvallisista maista, Halla-aho vastaa.

Halla-aho väittää EU:n meripelastusoperaation, ”meritaksipalvelun”, saaneen ihmisiä liikkeelle yhä huonokuntoisemmin venein, minkä takia yhä enemmän ihmisiä hukkuu. Siksi merioperaatiot pitäisi Halla-ahon mielestä lopettaa.

Perussuomalaiset ovat tähän asti esittäneet ratkaisuksi pakolaiskriisiin lähinnä EU:n sääntöjen noudattamista. Halla-aho esittää myös pakolaisten palauttamista, koska kaikkia ei kuitenkaan voida ottaa vastaan.

– Palautetaan mahdollisimman moni pakolaisleireille, konfliktialueen lähelle, niin että he voivat elää siellä ihmisarvoista elämää, Halla-aho sanoo.

Ketkä palautettaisiin – kaikkiko?

– Toivon mukaan kaikki, sillä ei ratkaisu voi mihinkään Lähi-idän sotaan olla se, että siirretään väestö Eurooppaan, Halla-aho toteaa.

Sisäministerit ja Suomen hallitus vaikean päätöksen edessä

Ensi viikon maanantaina sisäministerit saavat käsiteltäväkseen Junckerin ehdotuksen kiintiöistä. Sitä ennen myös Suomen olisi muodostettava kanta asiaan.

– Erityisesti kokoomus niin täällä kuin kotimaassa vetää erittäin liberaalia linjaa, kannattaa sitovaa taakanjakoa. Se tuntuu suhtautuvan siirtolaisvyöryyn jonkinlaisena pelastavana tekijänä, kun ajatellaan huoltosuhdeongelmia, Halla-aho sohii perussuomalaisten hallituskumppania.

Pietikäinen ei allekirjoita väitettä.

– Jos nyt lakattaisiin puolin ja toisin kärjistämästä. Tosin Suomeen tulevat ihmiset ovat monta kertaa antaneet myönteisen panoksen työntekijöinä ja työnantajina.

Keskustelu on Pietikäisen mielestä mennyt mustavalkoisille urille. Pakolaisuus kertoo tulijoista kovin vähän muuta kuin kansallisuuden ja suojelun tarpeen. Pietikäinen vertaa ajattelumallia muuhun yleistämiseen.

– Jos ottaisimme vaikka vasenkätiset ja katsoisimme tilastoja, voisimme löytää kaikenlaista: rikollisia, töistä poissa olijoita, sopeutumattomia, lääkäreitä – sitä sun tätä. Me voisimme ajatella, että vasenkätisyys on jotenkin erikoista.

Halla-aho ennustaa, että Suomen hallituksen voi olla vaikea muodostaa kantaansa kiintiöesitykseen.

Maria Stenroos
Yle Uutiset

17
http://yle.fi/uutiset/sari_helin_kun_taydellinen_penis_korvasi_puoli_yhdeksan_uutiset/8292127

Pakolaiskriisi muokkaa Eurooppaa palauttamattomalla tavalla. Suomessa se on paljastanut, miten kansan olisi yleissivistyksen kannalta edelleen kannattanut pysyä puoli yhdeksän uutisten ääressä ja tilata aamun lehtensä.

Oikeilla pakolaisilla ei voi olla kännykkää. Oikeat pakolaiset eivät voi olla nuoria miehiä. Oikeat pakolaiset näkevät nälkää ja makaavat liikkumattomina leireillä. Ja sitä paitsi, eihän Euroopan liepeillä ole edes mitään meneillään, että tänne peräkylille asti tarvitsisi tulla. Tulevat vain elintason perässä ja Isisin lähettäminä, nämä mukamaspakolaiset. Siinä suomalainen pakolaispoliittinen rintama 1.

Pakolaisrintama 2 puolestaan jakaa tunnin välein sosiaalisessa mediassa tapahtumia, joissa kerätään pakolaisille joko vaatteita tai koteja. Yltiöpäisessä pakolaishurmassa moni haluaa majoittaa kokonaisen suvun, vaikka hädin tuskin pystyy itsestään pitämään huolta. Tykkäyksiä ja videoita jaellaan, ollaan yhtä suurta kansainvälisen pakolaisrakkauden perhettä, siinä pakolaispoliittisessa rintamassa nro 2.

Ainoa asia, joka todella vakavasti jakautunutta kansaa nyt yhdistää, on tiedon puute. Pakolaisuuden kieltäjät ja pakolaisuuden syleilijät ovat yhdessä rintamassa siinä, että hyvin harva osaa edes sijoittaa Syyriaa oikeaan maanosaan. Eurooppaa ravisteleva muutos tuli niin äkkiä, että hämmennys on enemmän pinnalla kuin tosiasioiden tajuaminen.

Suomi oli vielä 10 vuotta sitten tasalaatuisen yleissivistynyt maa. Meidän koulumme olivat tasaisen perushyviä ja perheissä oli yhtäläinen tapa käyttää mediaa. Aamun sanomalehdet luettiin ja puoli yhdeksän uutisille hiljennyttiin. Siinä sai väkisin tietoa maailmasta, vaikka ei sitä hakenut eikä sitä ollut vailla. Toisin on nyt. Kertakäyttöä ja tykkään-nappia hamuava kulutustapa ei kaipaa taustoittavaa tietoa.

Somen ja lyhyen tiedon aikana sensaatiot ja kummallisuudet ovat uutisiamme. Me luemme päivittäin tietoa siitä miten täydellinen penis saavutetaan ja miten nelikymppinen äiti on menossa/mennee/on luultavasti mennyt/on ehkä menoillaan Playboyn kuviin. Minäkin katson niitä kuvia Playboy-äidistä paljon mieluummin kuin Lähi-idän karttaa. Someajassa valinta on tehty helpoksi, on helppo tykätä mukavista asioista.

Isot mediatalot hukkasivat yleisönsä sosiaaliseen mediaan, eivätkä hypänneet perässä. Hyvät konstit alkavat olla kalliit. Niitä odotellessa tubettaja Soikun uutta kania katsoo yli satatuhatta tilaajaa. Tubettava uutistenlukija Piia Pasanen voisi tuplata tuon määrän helposti, jopa ilman kania.

Kansa toki saa, mitä kansa haluaa. Täydellisten penisten metsästyksen tuoksinassa unohtuu kuitenkin ikävä ansa, joka on se, että yleissivistyksen puute on lähtökohtaisesti huono asia. Jos pakolaiskriisi ajaa kauttaaltaan tyhmistyneen kansan kahteen leiriin (ilmaus sallittaneen), ei siitä mitään hyvää seuraa. Sen sijaan siitä on historiamme valossa seurannut pelkkiä ikävyyksiä.

Sari Helin
Kirjoittaja on yrittäjä ja Huono äiti -blogin perustaja

18
http://yle.fi/uutiset/ranska_isis_on_voittanut_jos_kaikki_pakolaiset_lahi-idasta_otetaan_vastaan/8291275


Ranskan ulkoministerin mukaan olisi virhe ottaa Eurooppaan kaikki Isisin vainoamat. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kehotti Euroopan maita tekemään parhaansa turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Myös Yhdysvallat sanoo pohtivansa omia lisäkeinojaan pakolaiskriisin ratkaisemiseen.


Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi tiistaina pakolaiskriisiä käsittelevän konferenssin jälkeen, että olisi virhe ottaa vastaan kaikki Eurooppaan Lähi-idästä pyrkivät pakolaiset, joita Isis vainoaa.

– Asia on erittäin vaikea, mutta jos kaikki nämä pakolaiset tulevat Eurooppaan tai jonnekin muualle, Isis on voittanut, Fabius sanoi.

Fabius puhui yli 60 maan konferenssin jälkeen. Tapahtuman tarkoituksena oli keskustella keinoista, joilla voitaisiin helpottaa pakolaisten palaamista kotiseudulleen, kannustaa vähemmistöjen huomioonottamista politiikassa sekä varmistaa, että sotarikolliset eivät selviä ilman rangaistusta. Mukana oli ministereitä esimerkiksi Turkista, Libanonista, Irakista ja Jordaniasta.

– Konferenssin tarkoituksena on varmistaa, että Lähi-itä säilyy edelleen Lähi-itänä, eli monimuotoisuuden ja erilaisuuden alueena, jossa asuu monia erilaisia väestöryhmiä, Fabius sanoi.

Fabius sanoi, että useat maat ilmoittavat lähiaikoina taloudellisista panostuksista alueelle, muun muassa jälleenrakentamiseen, peruspalveluiden palauttamiseen ja viranomaisten kouluttamiseen.

Fabiuksen mukaan Ranska lisää apuaan alueelle 25 miljoonalla eurolla jo aiemmin lupaamiensa 100 miljoonan euron lisäksi. Rahoja käytetään esimerkiksi miinanraivaukseen sekä talojen jälleenrakentamiseen. Fabiuksen mukaan 15 miljoonaa euroa on tarkoitus kohdistaa alueen pakolaisleireille.

Hollande: Kyse on humanitaarisesta hätätilasta

Presidentti Francois Hollande sanoi, että kyse on humanitaarisesta hätätilasta.

– Jos emme tee enemmän auttaaksemme pakolaisia vastaanottavia maita, jos emme anna enemmän tukea perheille, jotka asuvat pakolaisleireissä tai ovat joutuneet pakenemaan naapurimaihin, siitä ei seuraa pelkästään tragedioita. Seurauksena on joukkopako alueelta, Hollande sanoi konferenssin avajaisissa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kehotti Euroopan johtajia toimimaan vastuullisesti ja humaanisti rajoilleen saapuvia pakolaisia kohtaan. Ban on tiedottajansa mukaan keskustellut tilanteesta useiden Euroopan valtionpäämiesten kanssa viime päivinä ja todennut keskusteluissa, että useimmat Eurooppaan saapuvat turvapaikanhakijat ovat pakolaisia, jotka pakenevat sotaa ja väkivaltaa ja joilla on oikeus etsiä turvapaikkaa ilman minkäänlaista syrjintää.

Ban kiitteli yksittäisten ihmisten myötätuntoa pakolaisia kohtaan ympäri Eurooppaa ja kiitti heidän esimerkkiään. Hän kuitenkin vetosi valtionpäämiehiin, jotta nämä löytäisivät nopeasti yhteisen toimintatavan pakolaisten perustarpeiden turvaamiseksi.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR etsii vielä tälle vuodelle lähes 27 miljoonan euron lisärahoitusta hätäavuksi Eurooppaan saapuville pakolaisille. Järjestön mukaan Eurooppaan saattaa saapua tänä vuonna kaikkiaan 400 000 turvapaikanhakijaa Välimeren yli. Viime vuonna turvapaikanhakijoita oli 219 000 ja ensi vuonna heitä on järjestön mukaan mahdollisesti jopa 450 000.

UNHCR:n mukaan tänä vuonna Välimeren yli Eurooppaan on saapunut jo yli 320 000 turvapaikanhakijaa, heistä lähes puolet Syyriasta.

Yhdysvallat pohtii keinoja auttaa

Yhdysvallat sanoi tiistaina, että se pohtii uusia mahdollisia keinoja, joilla se voisi auttaa Euroopan maita selviämään turvapaikanhakijoiden määrästä. Obaman hallintoa on kritisoitu siitä, että se ei ole tehnyt tarpeeksi auttaakseen pakolaiskriisin ratkaisemisessa.

Valkoinen talo sanoi, että se pohtii edelleen lisäkeinoja, joilla se voisi avustaa pakolaiskriisissä raskaimman taakan kantavia maita.

Keinoina voisivat olla esimerkiksi lisärahoituksen antaminen Jordaniassa, Turkissa ja muualla Lähi-idässä sijaitsevien pakolaisleirien olojen parantamiseksi sekä Yhdysvaltoihin otettavien pakolaisten määrän lisääminen.

Sitten taisteluiden puhkeamisen Syyriassa vuonna 2011 YK on suositellut, että Yhdysvallat ottaisi vastaan 17 000 syyrialaispakolaista. Syyskuun loppuun mennessä maa on ottanut vastaan noin 1 800 syyrialaispakolaista.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

19
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015090820313834_ul.shtml

Saksa pystyy ottamaan vastaan ainakin 500 000 pakolaista vuodessa useamman vuoden ajan, sanoo Saksan varaliittokansleri Sigmar Gabriel.

- Siitä ei ole epäilystäkään, ehkä useampiakin, sanoi sosiaalidemokraatteja edustaja Gabriel.

Saksan taloudellinen vahvuus merkitsee, että se kykenee vastaanottamaan suhteellisesti suuremman osan Lähi-Idästä ja Afrikasta tulevista pakolaisista.

Saksaan on odotettu tälle vuodelle jopa 800 000:ta turvapaikanhakijaa. Viime vuonna tulijoita oli noin 200 000.

Gabrielin mukaan on kuitenkin tärkeää, että muutkin Euroopan maat kantavat vastuunsa. Hän sanoi ZDF-kanavan haastattelussa, ettei EU voi nojata vain muutamaan maahan, jotka ottavat vastaan suuria määriä pakolaisia.

- Sen takia pidän selvänä, että EU:n on muutettava politiikkansa, Gabriel sanoi.

EU:n komissiolta odotetaan huomenna ehdotusta kiintiöistä, jolla jaettaisiin vastuuta turvapaikanhakijoista tasaisemmin jäsenmaiden kesken.

STT-AFP

20
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015090820313368_uu.shtml

Kehitysyhteistyön leikkauksia vastustavat mielenosoittajat ovat luovuttaneet vetoomuksensa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakalle (kok).
 
Pelastakaa kehitysyhteistyö -vetoomuksen oli allekirjoittanut yli 41 000 suomalaista.

Poliisin mukaan mielenosoitukseen osallistui noin 600 ihmistä, jotka marssivat Helsingissä Esplanadin puistosta Katajanokalle. Järjestäjien arvio oli noin tuhat marssijaa. Ennen tapahtumaa paikalle odotettiin jopa kolmea tuhatta marssijaa.

Mielenilmauksen järjestäjien mukaan lukuisat jo käynnissä olevat kehitysyhteistyöhankkeet keskeytyisivät leikkauksien takia.

STT

21
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015090820313343_uu.shtml

Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) vaatii, että sisärajatarkastusten palauttamista länsirajalle harkitaan.

Kärnän maanantai-iltana lähettämässä tiedotteessa todetaan, että viimeisimpien uutisten mukaan Ruotsista saapuu Suomeen Tornion kautta jo 300 turvapaikanhakijaa vuorokaudessa.

Mikäli vauhti jatkuu samanlaisena, saapuu länsirajan kautta Suomeen seuraavan vuoden aikana noin 110 000 turvapaikanhakijaa.

- Määrä on valtaisa. Suomen tulisi tässä tilanteessa vakavasti harkita sisärajatarkastusten palauttamista länsirajalle, jolloin voisimme varmistua siitä, että maahantulijat rekisteröidään asianmukaisesti. Tällä hetkellä emme tiedä, kuinka moni tulijoista jättää ilmoittautumatta ja tilanne voi pahimmillaan johtaa siihen, että meillä on sisämaassa tuhansittain laittomia siirtolaisia, Kärnä toteaa.

Kärnä korostaa, että sisärajatarkastusten palauttamisella ei estettäisi keneltäkään oikeutta turvapaikan hakemiseen.

- Valitettavasti tilanne on tällä hetkellä se, että järjestelmäämme kuormitetaan myös tarpeettomilla hakemuksilla ja apu ei nyt kohdennu suoraan niille, jotka sitä eniten tarvitsevat, Kärnä perustelee.

Kansanedustajan mukaan haastavaan tilanteeseen ei ole olemassa nopeaa ja helppoa ratkaisua, vaan olennaista olisi puuttua lähtömaiden tilanteeseen.

- Tulisi pohtia, olisiko EU:lla tässä tapauksessa intressejä jopa yhteiseen sotilasoperaatioon ISIS:n hallitsemilla alueilla tilanteen rauhoittamiseksi. On kuitenkin selvää, että apua tarvitsevia ihmisiä on valtavasti ja velvollisuutemme on auttaa. Nyt apu ei kuitenkaan kohdennu oikein ja kärsimme erilaisista lieveilmiöistä. Olen myös huolissani siitä, miten poliisin ja rajavartiolaitoksen resurssit riittävät tässä haastavassa tilanteessa, päättää Kärnä.

Kärnä itse työskenteli ennen valintaansa eduskuntaan upseerina Lapin rajavartiostossa.

Sisärajatarkastusten palauttaminen on ollut esillä viime viikkoina Euroopan pakolaiskriisin kiihtyessä. Tällä hetkellä Schengen-järjestelmä takaa alueellaan vapaan liikkuvuuden.

Schengen-sopimuksen mukaan sisärajatarkastukset voidaan palauttaa vain, mikäli kyse on merkittävästä yleistä järjestystä tai valtion turvallisuutta uhkaavasta tilanteesta.

Rajavartiolaitoksen asiantuntija Ilkka Herranen arvioi MTV:lle tällä viikolla, ettei sisärajatarkastusten palauttamisella olisi juurikaan vaikutusta turvapaikanhakijoiden määrään. Asiantuntijan mukaan Suomella ei ole myöskään perusteita sisärajatarkastusten palauttamiseen.

JOHANNA MATTINEN

22
Lainaus
YK:n mukaan Eurooppaan tulisi perustaa pakolaisten suursijoitusohjelma.

YK vaatii, että Eurooppa ottaa vastaan ja jakaa valtioiden kesken 200 000 pakolaista. YK:n pakolaiskomissaari Antonio Guterres sanoo lausunnossaan, että Eurooppaan tulisi perustaa pakolaisten suursijoitusohjelma, joka olisi EU-maita sitova.

Guterresin mukaan ihmisten, joilla todetaan olevan perusteet hakea turvapaikkaa, tulisi voida hakeutua ohjelman piiriin.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015090420295099_ul.shtml

Onko Euroopassa liian vähän ihmisiä?

23
Lainaus
Uutisiin, jotka käsittelevät mm. raakoja väkivaltarikoksia, seksuaalirikoksia, rikoksia, joissa tekijä tai uhri on lapsi, seksuaalivähemmistöjä, maahanmuuttoa tai uskontoa, ei kommentointimahdollisuutta lukijoille anneta. Epäasiallinen kommentointi poistetaan myös muista yhteyksistä.
http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2015090120281704_pk.shtml

24
Yhtä asiaa kysyn:

Onko perussuomalaisilla nykyisessä hallituksessa joku asia jota Keskusta ja Kokoomus yhdessä ei jyrää 2 vastaan 1 periaatteella?

Jos on useampikin asia niin saa luetella.

Sivuja: [1]