Kirjoittaja Aihe: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)  (Luettu 497949 kertaa)

artti

 • Vihjeettömät
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 2 667
 • Liked: 1743
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1980 : 08.12.2023, 13:08:12 »
S&P Global Ratings (Standard & Poor's), Moody's, ja Fitch Group ovat luottoluokitusyhtiöitä, joiden luottoluokitusarviointeihin arvatenkin kuulunee huomioida fossiilisten polttoaineiden ehtymisen maailmanlaajuiset ja yrityskohtaiset taloudelliset vaikutukset. "Luottoluokituslaitos on yritys, joka antaa luottoluokituksia, jotka arvioivat velallisen kykyä maksaa velka takaisin suorittamalla ajoissa pääoman ja korkojen maksuja sekä (etenkin) maksukyvyttömyyden todennäköisyyttä."

Yhdysvalloista löydettiin maaöljyä 1859. Yhdysvaltain öljyntuotanto nousi 1970-luvulle saakka. Yhdysvaltain öljyntuotannon lasku alkoi 1970-luvulla. Maaöljyn hinnan nousu ja uudet poraustekniikat nostivat Yhdysvaltain öljyntuotannon uudelleen nousuun vuodesta 2012 alkaen, mutta kuinka pitkään Yhdysvallat pystyy pitämään öljyntuotantoaan ylhäällä.

Kun suuren öljyntuottajamaa Yhdysvaltain öljyntuotanto kääntyy laskuun niin se tarkoittaa maaöljyn ehtymisen konkretisoitumista. Fossiilisten polttoaineiden ehtymisen konkretisoituminen on kiusallista paitsi maailmantaloudelle ja sivilisaatioille niin myös suuren rahan ilmastoagendalle. Ilmastoagenda perustuu fossiilisten polttoaineiden ehtymisen sivuuttamiseen ja tällä tavalla luotuun kuvitelmaan rajattomista fossiilisista polttoaineista ja rajattomista hiilidioksidipäästöistä, joita pitää rajoittaa ilmaston lämpenemisen torjumiseksi.

Käppyrä sivulta: https://tradingeconomics.com/country-list/crude-oil-production
« Viimeksi muokattu: 09.12.2023, 07:44:36 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

Miniluv

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 32 457
 • Liked: 15059
 • 100% kaafir, 100% goy
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1981 : 08.12.2023, 13:18:00 »
"luottoluokitusarviointeihin arvatenkin kuulunee huomioida fossiilisten polttoaineiden ehtymisen maailmanlaajuiset ja yrityskohtaiset taloudelliset vaikutukset."

Voit testata tuota iteekin katsomalla miten öljyntuotantoon eniten nojaavat tuottavat osavaltiot on arvioitu. Näkyykö ehtymisvaikutusolettama niiden ratingeissä?
Dystopian Nightmare 2020s The Great Taking

Olen ihaillen seurannut, kuinka Unkari pistää kampoihin EU-diktatuurille.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 260
 • Liked: 10717
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1982 : 08.12.2023, 16:34:17 »
Kun öljyn hinta nousee niin jossain vaiheessa kohonnut öljynhinta rupee laskemaan kulutusta. Vielä ei kukaan tingi esimerkiksi autojen kulutukseta tai vaadi parempaa joukkoliikennettä.

L. Brander

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 187
 • Liked: 8408
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1983 : 12.12.2023, 20:40:18 »
Suomi tuhotaan tehdessä omaisuuden uusjakoa järjettömän korkeilla ja järjettömän korkeasti verotuilla kuluttajahinnoilla (erityisesti energia). Kaikki on uutta uljasta Eurooppaa, jossa ei oikeasti haeta vihreää siirtymää. Se on jo epäonnistunut kaikkialla. Sosiaalista siirtymää, jossa tärkeintä on ihmisten itsenäisyyden ja valintojen kaventaminen ja kontrollin lisääminen.

Elintarvikkeiden vähittäiskauppa on muutaman päätöksentekoon hyvin kytkeytyneen toimijan käsissä. Osin nekin perustelevat järjettömän korkeita hintoja vihreällä siirtymällä.

On sovittu syksyllä sikahintoja ja päälle tehdään täysin avoimesti päivän kestäviä testejä, jotka kestävät monta päivää, ja pidetään maan suurinta ydinreaktoria poissa verkosta. Tämä siis muiden ”katkojen ja huoltojen lisäksi.”

Nyt alkaa ay-liikkeen lakko, jolla ei keskeytetä kaukolämmön tuotantoa samoista (CHP) laitoksista, vaan ainoastaan sähköntuotanto sähkön hinnan nostamiseksi lähes koko maan ollessa pakkasessa ja vailla niiden Täysin Järjettömien Tuulimyllyjen tuottamaa sähköä. Olen ennenkin sanonut, ettei yhtään ihmistä saa auttaa lainaamalla rahaa, antamalla tai edes myymällä polttopuita jne, joka on kannattanut vihreää siirtymää. Nyt sama asenne kannattaa ottaa kaikkien lakkoliittojen jäseniin.

Onko maailmassa yhtään muuta jonkinlaisesta demokratiasta vapaaehtoisesti lähtenyttä maata kuin Suomi, jossa yhteisellä sopimuksella valtiovalta, ammattiyhdistysliike, (osa) yrityksistä ja viranomaiset (hintakartelli ja kilpailun puuttuminen) käyvät sotaa omaa kansaa kohtaan tarkoituksena tuhota ostovoima ja kilpailukyky? Vaikka fasistit eivät lähteneet sellaisesta demokratiasta, jona me demokratian miellämme nykyään, oli heilläkin jonkinlainen ajatus omien kansalaisten ja yritysten pärjäämisestä.

Miksi tämä sabotaasi ja tuho on niin monesta suomalaisesta järkevää? Luonnon ja ilmaston kanssa tällä ei ole mitään tekemistä.
Varautumisen suurvalta

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 260
 • Liked: 10717
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1984 : 12.12.2023, 21:20:02 »
Valtion ylläpitäminen perustuu siihen, että valtio suojelee yksityistä sektoria, joka tuottaa verotuloja valtiolle. Etenkin Saharan ja Persianlahden öljyntuottajavaltioiden piirre on, että niillä ei ole yksityistä sektoria, joka tuottaisi verotuloja valtiolle. Siinä käy niin, että kun öljykentät ovat tyhjentyneet ja öljyntuottajavaltiolla ei ole veropohjaa niin öljyntuottajavaltion talous romahtaa.

Kun katsoo sitä öljykenttien tyhjentymiseen valmistautumisen puuttumista mikä monissa öljyntuottajavaltioissa vallitsee öljykenttien tyhjentymisen edellä niin on aiheellista kysyä, että aikovatko öljyntuottajavaltiot tyhjentää valtion kassan eliitin taskuihin ja sen jälkeen lakkauttaa valtionsa siinä muodossa missä se nyt on välttääkseen eliitin rahan kuluttamisen julkisen talouden ylläpitämiseen öljykenttien tyhjentymisen jälkeen.

Saharan ja Persianlahden öljyntuottajavaltiot ovat aavikkovaltioita, jotka öljykenttien tyhjentymistä ennakoiden voisivat pystyttää aurinkopaneeleita aavikolle hyödyntääkseen runsasta ja voimakasta auringonpaistetta sähkön tuotannossa sivilisaatiolle ja kilpailukykyisiä tuotteita valmistavalle vientiteollisuudelle.

Nuo öljymaat rakentavat kalliita luxuspytinkejä tuonne. Keinosaaria ja dystopiakaupunki the linea. itse en ymmärrä että mikä idea näissä on? jos olisin saudiprinssi niin investoisin hajautetusti pitkin maailmaa monille eri aloille. saudeilla voisi olla mukavat osinkotuotot jos massit olisi sijoitettu järkevästi. Tulevaisuudessa voi olla kiva kriisi edessä kun kiinteistökupla puhkeaa ja ölymassit loppuvat.
Saudi-arabian olisi myös kannattanut keksiä että mitenkä aavikoiden aurinkovoimaa olisi parasta käyttää sähkön tuotantoon.

Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 565
 • Liked: 15478
 • Mostly peaceful
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1985 : 12.12.2023, 21:20:34 »
Nyt alkaa ay-liikkeen lakko, jolla ei keskeytetä kaukolämmön tuotantoa samoista (CHP) laitoksista, vaan ainoastaan sähköntuotanto sähkön hinnan nostamiseksi lähes koko maan ollessa pakkasessa ja vailla niiden Täysin Järjettömien Tuulimyllyjen tuottamaa sähköä.
(korostus minun)

Itse asiassa ymmärtääkseni keskeytetään, eli kattilat ajetaan alas, jos huipparit riittävät.

Riita on iha tymä, mutta mielestäni nykyhallitus aloitti nokittelun EK:n juoksupoikana, niin pointsit sinne, minne pointsit kuuluvat.

Saa olla eri mieltä, mutta harva tulee pakkotöissä viihtymään, ja askelten tahti voi (jos mahdollista) hidastua...

EK haluaa enemmän Pohjoismaista meininkiä meillekin, mutta siellä on työntekijöillekin sitten jotain, mitä tällä kierroksella ei olla tuomassa, mm. Ruotsissa työntekijöiden edustus yritysten hallintokunnissa, Tanskassa ansiosidonnainen on 90%, jopa kahden vuoden verran, jne.

Jos ei torstaina ole ihan pakko ottaa puolen tunnin kuumaa suihkua, niin kaikille pitäisi riittää, näillä keleillä...
Lainaus käyttäjältä: Joutselkä
minun mielestäni suomalaisia ovat kaikki Suomen kansalaiset asuinpaikasta ja äidinkielestä riippumatta.

L. Brander

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 187
 • Liked: 8408
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1986 : 12.12.2023, 22:00:23 »
Nyt alkaa ay-liikkeen lakko, jolla ei keskeytetä kaukolämmön tuotantoa samoista (CHP) laitoksista, vaan ainoastaan sähköntuotanto sähkön hinnan nostamiseksi lähes koko maan ollessa pakkasessa ja vailla niiden Täysin Järjettömien Tuulimyllyjen tuottamaa sähköä.
(korostus minun)
...
Itse asiassa ymmärtääkseni keskeytetään, eli kattilat ajetaan alas, jos huipparit riittävät.
...

Tämä on, minkä näin.
8.12.23 Jhl/uutiset
Lainaus
Ammattiliitto JHL kiristää lakkoruuvia torstaina 14. joulukuuta: Sähköntuotanto katkeaa useissa voimalaitoksissa vuorokaudeksi

Lakossa on mukana voimalaitoksia Vantaalta, Espoosta, Tampereelta, Naantalista ja Pietarsaaresta. Lakossa olevien voimaloiden sähköntuotanto katkeaa vuorokaudeksi, koska laitosten turbiinit kytketään irti verkosta. Kaukolämmön tuotanto ja jakelu toimivat myös työtaistelun aikana.

...

– Sähköntuotanto lakkokohteissa loppuu vuorokaudeksi, sillä voimalaitosten turbiinit kytketään irti verkosta. Ihmiset eivät kuitenkaan joudu palelemaan, sillä kaukolämpöä ajetaan verkostoon myös lakon aikana, JHL:n sopimusasiantuntija Kari Lehtinen kuvaa lakon vaikutuksia.

Työtaistelun ulkopuolelle rajataan kaukolämmön ja -kylmän tuotanto ja jakelu sekä niihin liittyvät välttämättömät työtehtävät. Lakoista rajataan ulos myös sähkönjakeluun liittyvät, voimassa olevat sovitut varallaolot ja käyttötoimenpiteet, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.
...

https://www.jhl.fi/uutiset/ammattiliitto-jhl-kiristaa-lakkoruuvia-torstaina-14-joulukuuta-sahkontuotanto-katkeaa-useissa-voimalaitoksissa-vuorokaudeksi/

Varautumisen suurvalta

Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 565
 • Liked: 15478
 • Mostly peaceful
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1987 : 12.12.2023, 22:25:56 »
Nyt alkaa ay-liikkeen lakko, jolla ei keskeytetä kaukolämmön tuotantoa samoista (CHP) laitoksista, vaan ainoastaan sähköntuotanto sähkön hinnan nostamiseksi lähes koko maan ollessa pakkasessa ja vailla niiden Täysin Järjettömien Tuulimyllyjen tuottamaa sähköä.
(korostus minun)
...
Itse asiassa ymmärtääkseni keskeytetään, eli kattilat ajetaan alas, jos huipparit riittävät.
...

Tämä on, minkä näin.
8.12.23 Jhl/uutiset
Lainaus
Ammattiliitto JHL kiristää lakkoruuvia torstaina 14. joulukuuta: Sähköntuotanto katkeaa useissa voimalaitoksissa vuorokaudeksi

Lakossa on mukana voimalaitoksia Vantaalta, Espoosta, Tampereelta, Naantalista ja Pietarsaaresta. Lakossa olevien voimaloiden sähköntuotanto katkeaa vuorokaudeksi, koska laitosten turbiinit kytketään irti verkosta. Kaukolämmön tuotanto ja jakelu toimivat myös työtaistelun aikana.

...

– Sähköntuotanto lakkokohteissa loppuu vuorokaudeksi, sillä voimalaitosten turbiinit kytketään irti verkosta. Ihmiset eivät kuitenkaan joudu palelemaan, sillä kaukolämpöä ajetaan verkostoon myös lakon aikana, JHL:n sopimusasiantuntija Kari Lehtinen kuvaa lakon vaikutuksia.

Työtaistelun ulkopuolelle rajataan kaukolämmön ja -kylmän tuotanto ja jakelu sekä niihin liittyvät välttämättömät työtehtävät. Lakoista rajataan ulos myös sähkönjakeluun liittyvät, voimassa olevat sovitut varallaolot ja käyttötoimenpiteet, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.
...

https://www.jhl.fi/uutiset/ammattiliitto-jhl-kiristaa-lakkoruuvia-torstaina-14-joulukuuta-sahkontuotanto-katkeaa-useissa-voimalaitoksissa-vuorokaudeksi/


Joo, tuota rajanvetoa varmaan hienosäädellään tilanteen mukaan.

Työtaistelu energia-alalla 14.12.2023
https://www.konepaallystoliitto.fi/tyotaistelu-energia-alalla-14-12-2023/
Lainaus

Suomen Konepäällystöliitto ry, Ammattiliitto Pro ry, Insinööriliitto IL ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry, sekä Sähköalojen Ammattiliitto ry ovat yhdessä päättäneet poliittisesta työnseisauksesta Suomen hallituksen työelämää koskevien heikennysesitysten johdosta.

Työnseisaus koskee työvuoroja, jotka alkavat 14.12.2023 klo 00:00 klo 23:59 välillä.

Poliittinen työnseisaus koskee työntekijä- ja toimihenkilöjärjestöjen neuvottelemien työehtosopimusten piiriin kuuluvia töitä seuraavissa yhtiöissä ja toimipaikoissa;

Fortum; Suomenojan voimalaitos Espoo
Vantaan Energia; Jätevoimala, Martinlaakson ja Järvenpään voimalaitokset
Tampereen Energia ja VERA; kaikki voimalaitokset
Oy Alholmens Kraft AB; Pietarsaaren voimalaitos
Turun seudun energiantuotanto (Turku Energia); Naantalin voimalaitokset

Kyseessä olevien energiayhtiöiden voimalaitosten pääkattilat ajetaan alas ja sähköntuotanto keskeytetään hallitusti vuorokauden ajaksi.

Voimalaitosalueella voi olla useita kattiloita, joten kaukolämpötuotanto alueella voi jatkua, vaikka pääkattila ajettaisiin pimihaus.
Lainaus käyttäjältä: Joutselkä
minun mielestäni suomalaisia ovat kaikki Suomen kansalaiset asuinpaikasta ja äidinkielestä riippumatta.

artti

 • Vihjeettömät
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 2 667
 • Liked: 1743
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1988 : 15.12.2023, 23:53:30 »
Kirjoitin esseen, joka on alunperin tarkoitettu tähän ketjuun, mutta julkaisin esseen periksen status quo ketjussa siksi, että essee sopinee paremmin status quo essee-ketjuun.

https://hommaforum.org/index.php/topic,131291.msg3531270.html#msg3531270
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 510
 • Liked: 15694
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
  • Kirjoitelmia
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1989 : 16.12.2023, 00:24:13 »
Dubain ilmastokokouksessa päätettiin luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

https://yle.fi/a/74-20064778

artti

 • Vihjeettömät
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 2 667
 • Liked: 1743
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1990 : 16.12.2023, 11:37:10 »
Tietenkin kivihiili, maakaasu ja maaöljy poistuvat energiantuotannosta ... siksi, että kivihiilen, maakaasun ja maaöljyn ehtyminen  konkretisoituu vääjäämättä. Tällä hetkellä suurin osa sivilisaation kokonaisenergiantuotannosta tehdään kivihiilellä, maakaasulla ja maaöljyllä. Jos kivihiili, maakaasu ja maaöljy poistettaisiin energiantuotannosta nyt niin millä korvattaisiin kivihiilen, maakaasun ja maaöljyn merkittävä osuus sivilisaation kokonaisenergiantuotannosta.

Maailmanlaajuinen primäärienergian kulutus lähteittäin: https://ourworldindata.org/grapher/global-energy-substitution
« Viimeksi muokattu: 07.01.2024, 04:27:14 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 510
 • Liked: 15694
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
  • Kirjoitelmia
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1991 : 16.12.2023, 13:43:41 »
Se on vaan eri hienoa sanoa että yhdessä tehtiin poliittinen päätös. Siitä syntyy vaikutelma että asiat ovat järjestyksessä ja hallinnassa.

Olisihan se aivan eri asia sanoa että fossiilisten käyttö loppuu vääjäämättä vaikka tekisimme mitä. Että taikurin hatusta loppuivat puput.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 055
 • Liked: 131914
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1992 : 16.12.2023, 17:51:51 »
Dubain ilmastokokouksessa päätettiin luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

https://yle.fi/a/74-20064778

Lainaus
Kuitenkin selkeä puute on [EU:n pääneuvottelija Outi] Honkatukian mukaan se, ettei kirjaus velvoita valtiota vaan kehottaa. Se siis perustuu vapaaehtoisuuteen.

– Eli kirjaus fossiilisista luopumisesta ei ole oikeudellisesti sitova.

Toinen valuvika on, että kirjauksessa ei selkeästi sanota vuotta, johon mennessä fossiilisista luovutaan, hän huomauttaa.
̈́Yle: Maailman suurimmat saastuttajat sopivat Dubaissa fossiilisista luopumisesta, mutta pitävätkö maat lupauksensa? 16.12.2023

Sitoumuksena samaa luokkaa kuin hyvän joulun toivotus.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 25 627
 • Liked: 51984
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1993 : 16.12.2023, 17:54:34 »
Lainaus
Kuitenkin selkeä puute on [EU:n pääneuvottelija Outi] Honkatukian mukaan se, ettei kirjaus velvoita valtiota vaan kehottaa. Se siis perustuu vapaaehtoisuuteen.

Nämä Honkatukiat olisivat halunneet päätöksen olevan ainakin hölmöläisiä sitova. Niiden kuolemista nälkään ja kylmään olisi ollut niin mukava katsella.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 055
 • Liked: 131914
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1994 : 16.12.2023, 23:53:43 »
Lainaus
Kuitenkin selkeä puute on [EU:n pääneuvottelija Outi] Honkatukian mukaan se, ettei kirjaus velvoita valtiota vaan kehottaa. Se siis perustuu vapaaehtoisuuteen.

Nämä Honkatukiat olisivat halunneet päätöksen olevan ainakin hölmöläisiä sitova. Niiden kuolemista nälkään ja kylmään olisi ollut niin mukava katsella.

Suomi ja länsimaat ovat jo sitoutuneet tähän. Siinähän se vitsi onkin. Muuta maailmaa, josta ilmastonmuutoksen kehitys mallien mukaan nyt riippuu, vielä odotetaan.

Nyt ollaan kauhean tyytyväisiä, kun muu maailma hyväksyi päätöslauselmamuotoilun, jossa pyydettiin, että muutkin maat osallistuisivat sitten, kun joskus joutavat.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

artti

 • Vihjeettömät
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 2 667
 • Liked: 1743
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1995 : 18.12.2023, 21:37:32 »
Vuonna 2023 globaalista energiankulutuksesta 84,3 prosenttia katetaan fossiilisilla polttoaineilla: 27 prosenttia kivihiilellä, 33,1 prosenttia maaöljyllä ja 24,3 prosenttia maakaasulla.

Vuonna 2023 globaalista energiankulutuksesta 15,7 prosenttia katetaan muilla energiantuotantomuodoilla: 6,4 prosenttia vesivoimalla, 4,3 prosenttia ydinvoimalla, 2,2 prosenttia tuulivoimalla, 1,1 prosenttia aurinkopaneeleilla, 0,9 prosenttia muilla uusiutuvilla ja 0,7 prosenttia biopolttoaineilla.

Pyrkimys on, että tulevaisuudessa fuusioreaktoreilla tuotetaan suurin osa globaalista energiantuotannosta.

Meidän maailma datana: https://ourworldindata.org/energy-mix

Valokuvia ITER tutkimusfuusioreaktorin rakentamisesta: https://www.iter.org/album/construction
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 260
 • Liked: 10717
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1996 : 18.12.2023, 22:02:56 »
Kiinalaiset saaneet uudentyyppisen ydinreaktorin pystyyn
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/pieni-200-megawatin-smr-reaktori-saatiin-verkkoon-ensimmainen-laatuaan-maailmassa/4226fcc0-a9e6-43bd-a996-f5129ab6afa4
Valitettavasti maksumuurin takana juttu. Ilmeisesti soveltuu hyvin vedyn tuottamiseen tämä reaktori.

Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 565
 • Liked: 15478
 • Mostly peaceful
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1997 : 30.12.2023, 20:23:05 »
Usealla pienellä (ydin)voimalalla olisi joitain etuja kuten redundanssi, mutta käytännössä niitä ei kannata tehdä. Ydinvoimalan pohjakustannukset ovat kaikissa tapauksissa suuret riippumatta tehosta. Kustannustehokkainta on silloin rakentaa suuritehoisempi voimala kun monta pienitehoista.  Eli karkeasti voisi sanoa että 500 MW voimala maksaa yhtä paljon kun 1000 MW voimala koska molemmat edellyttävät samoja vankkoja ja kalliita rakenteita.

Kannattaa tututustua keinoihin, joilla miniaturisoitu kiehutusvesireaktori saadaan kustannustehokkaaksi, (esimerkiksi GE Hitachin BWRX-300). Tietyn koon jälkeen passiivinen jäähdytys ei enää turvallisesti riitä, joten rensseleitä tulee lisätä.

Aiemmin Viro ja nyt myös Ruotsi on kiinnostunut juuri tuosta pannusta:

Kärnfull Next and GE Hitachi partner on Swedish SMR roll-out
https://www.powerengineeringint.com/nuclear/karnfull-next-and-ge-hitachi-partner-on-swedish-smr-roll-out/
Lainaus
Swedish energy company Kärnfull Next will be collaborating with GE Hitachi Nuclear Energy to deploy small modular reactors (SMR) in Scandinavia.

The memorandum of understanding signed between the two companies includes the BWRX-300, a 300MW water-cooled, natural circulation SMR with passive safety systems.

The mission is to increase reliable, fossil-free energy in Sweden. To this end, GE Hitachi Nuclear Energy will begin establishing a number of small modular reactors in the region as soon as possible.

Olen aiemminkin linkannut tuohon, ja pidän sitä edelleen fiksuna ja kehittyneenä ratkaisuna, joka voitaisiin ottaa käyttöön nopeastikin.

Mielessäni on kyllä vielä parempi ratkaisu Suomelle. Mutta siitä ehkä joskus vähän myöhemmin.

Niin ne mielipiteet vaihtuvat, kuin sukat (näköjään vähintään kerran 18 kuukaudessa).

Minusta on tullut taas BWRX-300 -fanipoika(oletettu).

Tuli tänään vastaan valaiseva luento (mielipiteeni oli kyllä heilahtanut takaisin kiehuveteen jo vähän aikaisemmin):

BWRX-300 reaktorit tutvustav loeng TalTechis.
https://www.youtube.com/watch?v=2Rabncn2PYg
Lainaus

722 views  Feb 21, 2023
BWRX-300 reaktori kaasautor Christer Dahlgren tutvustab reaktoritehnoloogiat.

Tuosta konseptista tulisi muokata sähkön ja lämmön yhteistuotantoon optimoitu versio, kutsutaan sitä vaikka nimellä Joint Nordic Boiling Reactor - 300 (JNBR-300) ja niitä sitten byggaamaan Viroon, Ruotsiin ja Suomeen (och överallt), kuin sieniä sateella...

« Viimeksi muokattu: 30.12.2023, 22:46:22 kirjoittanut Lasse »
Lainaus käyttäjältä: Joutselkä
minun mielestäni suomalaisia ovat kaikki Suomen kansalaiset asuinpaikasta ja äidinkielestä riippumatta.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 50 133
 • Liked: 91452
 • Emeritus mediaöyhöttäjä
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1998 : 10.01.2024, 17:13:06 »
Olisiko teillä hetki aikaa keskustella huoltokatkoista?

— Monikulttuuri ei ole yhteiseloa, vaan kulttuurien sotaa.
— Maahanmuutto ei ole hopealuoti, vaan niskalaukaus.
— Hiilineutraalisuus ei ole vetotekijä, vaan hirttosilmukka.
— Turvallisesta maasta tuleva tp-hakija on pummi
— Kotimaassaan lomaileva kuuluu kotimaahansa

artti

 • Vihjeettömät
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 2 667
 • Liked: 1743
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #1999 : 12.01.2024, 23:14:56 »
Fossiilisten polttoaineiden ehtymisen konkretisoituminen on tulenarka aihe, jonka julkista käsittelemistä politiikka väistelee metodilla keskeneräisistä asioista ei kerrota kuin vasta sitten, kun asia konkretisoituu suurelle yleisölle. Fossiilisten polttoaineiden ehtyminen on tulenarka aihe siksi, että fossiilisten polttoaineiden ehtymisen konkretisoituminen aiheuttaa haasteita maailmantaloudelle, maiden taloudelle ja yhteiskuntien vakaudelle.

On kuviteltavissa öljyntuottajamaa, jonka talous perustuu öljyn vientituloihin, kun öljyntuottajamaan öljykentät ovat ehtyneet niin öljyntuottajamaan vientitulot katosivat ja öljyntuottajamaan talous romahti, joka aiheutti suuria haasteita kansalaisten toimeentulolle. Esimerkkejä ovat esimerkiksi Iran, Irak, Saudi-Arabia ja muut yksipuolisesti öljyn vientituloihin perustuvat aavikkovaltiot. Öljyn vientituloihin perustuneiden aavikkovaltioiden haaste on se, että öljyn aikakaudella ne eivät perustaneet kilpailukykyisiä vientituotteita valmistavaa vientiteollisuutta, jota ne voisivat yrittää ylläpitää esimerkiksi aurinkopaneeleiden tuottamalla sähköllä.

Maailmanlaajuisesti fossiilisten polttoaineiden ehtyminen aiheuttaa kiireellisen tarpeen korvata fossiiliset polttoaineet muilla energiantuotantomuodoilla. Fossiilisten polttoaineiden ehtyminen luo maailmanlaajuiset kaikki maat kattavat energiantuotantotekniikan markkinat, joka perustuu siihen, että maailmalla on tarvetta rakentaa laajamittaisesti ja lyhyessä ajassa fossiilisia polttoaineita korvaavat energiantuotantomuodot.

Fossiiliset polttoaineet sisältävät hiilivetyä. Fossiilia polttoaineita poltettaessa happi ja hiili yhdistyvät hiilidioksidiksi, ja vety ja happi yhdistyvät vesihöyryksi. Fossiilisia polttoaineita poltettaessa muodostuva savukaasu sisältää savua, rikkiä, hiilidioksidia, vesihöyryä ja muita kaasuja ja aineita. Vettä muodostuu tulen palamisreaktiossa, jossa hiilivetyä sisältävän materiaalin sisältämä vety ja ilman happi yhdistyvät vesihöyryksi.

Fossiilisten polttoaineiden ehtymisen konkretisoituessa tutkijat etsivät korvaavaa polttoainetta vedystä. Vedyssä on se pulma, että Maapallon olosuhteissa vetyä ei esiinny puhtaana vetynä. Puhdasta vetyä saadakseen vety täytyy erotella yhdisteistä, jotka sisältävät vetyä. Maapallon olosuhteissa yleisin vetyä sisältävä yhdiste on vesi. Maapallon pinnasta 70 prosenttia on meriä. Meri on vettä.

Kun pyrkimys on tuottaa puhdasta vetyä niin vety erotellaan vedestä. Vedyn erottelu vedestä tehdään elektrolyysillä. Kysymys on, että mikä on hyötysuhde käytettäessä vedyn erotteluun vedestä sähköä, joka on tuotettu vetyä polttavalla voimalaitoksella.

Sähkön siirtoa vetynä tarvitaan esimerkiksi vetyä polttavan polttokennovoimalaitoksen sähkövirran tuottamisessa. Euroopassa vetyä polttavan polttokennovoimalaitoksen tuottamalla sähkövirralla vedestä eroteltu vety poltetaan Afrikassa polttokennovoimalaitoksen sähkövirran tuottamiseksi. Sähkön muuntaminen vedyksi vedestä vetyä erottelevalla elektrolyysillä on sähkön siirtomuoto.

Vetyä tarvitaan vetyä polttavan polttokennoajoneuvon sähkövirran tuottamisessa. Vedyn pulma etenkin polttokennoajoneuvokäytössä on, että vety on erittäin tulenarkaa ainetta. Vetyä käytetään rakettipolttoaineena. Vedyssä on jytyä. Polttokennoajoneuvoissa vety varastoidaan sillä tavalla, että ajoneuvon vetypolttoainesäiliö ei voi räjähtää. Polttokennoajoneuvon vetypolttoainesäiliössä kaasumainen vety osastoidaan sieneen, joka koostuu mikroskooppisen pienistä säiliöistä, joista vetyä vapautetaan kontrolloidulla tavalla. Polttokennoajoneuvon tankin sisältämän vetykaasua osastoivan sienen materiaalitekniikan yksityiskohdat siirrän tutkijoille.

Fuusioreaktori on teknologisesti monimutkainen sähköntuotantomuoto, jota käytetään vauraissa teollisuusmaissa, joissa sähkön tarve on suuri ja maksuvalmiutta löytyy kalliisiin ja teknologisesti vaativiin voimalaitoksiin; jos maailman kaikki fossiilisten polttoaineiden tuottama energia korvattaisiin fuusioreaktoreiden tuottamalla energialla niin se tarkoittaisi rakentaa fuusioreaktorit joka valtioon, joka tarkoittaisi satojen fuusioreaktoreiden rakentamista lyhyessä ajassa.

Vetyä polttava polttokennovoimalaitos on fuusioreaktoria yksinkertaisempi ja pääomakustannuksiltaan edullisempi sähköntuotantoratkaisu monille maille. Idea on, että vety eroteltaisiin vedestä fuusioreaktoreiden tuottamalla sähköllä lännessä, sen jälkeen länsi toimittaisi vedyn muille maille poltettavaksi sähköä tuottavissa polttokennovoimalaitoksissa ja polttokennoajoneuvoissa. Lisäksi länsi toimittaisi aurinkokunnan taivaankappaleiden resursseja muillekin maille. Ennen resurssien suunta oli siirtomaista länteen, tulevaisuudessa resurssien suunta on lännestä siirtomaille.

Lainaus
OULUN YLIOPISTO

TEKNILLINEN TIEDEKUNTA

Vedyn tuotanto elektrolyysillä

[..]

Polttokennot ja vetyenergia

Vetyä voidaan muuntaa energiaksi erilaisilla menetelmillä. (Autoalan keskusliitto, 2020)

Yleisin menetelmä on polttokennotekniikka. Polttokenno on sähköä tuottava laite, joka muuttaa polttoaineessa ja hapettimessa varastoidun kemiallisen energian suoraan sähköenergiaksi elektrodireaktion avulla. Polttokennot koostuvat kahdesta elektrodista eli anodista ja katodista sekä elektrolyytistä. Lisäksi prosessiin tarvitaan katalyyttejä, mitkä nopeuttavat reaktiota. (Tong, et al., 2018) Prosessissa vety sekoitetaan ilmasta saadun hapen kanssa, jolloin hapetus-pelkistysreaktion tuotteena syntyy vesihöyryä ja sähköenergiaa.

[..]

Vetyä ei tavata maapallolla sellaisenaan, joten sitä on aina valmistettava. Vedyn valmistaminen vaatii energiaa. Vetyä voidaan valmistaa reformoimalla, elektrolyysillä, termokemiallisilla sykleillä, biokemiallisilla prosesseilla, radiolyysillä sekä fotolyysillä. Näistä yleisin tapa on reformointi, mutta puhtain vedyn valmistusmenetelmä on elektrolyysitekniikka. Suomessa vedyn kokonaistuotanto on arvioltaan 140 000-150 000 t/a. 99 % vedystä tuotetaan joko höyryreformoinnilla tai fossiilisten polttoaineiden osittaisella hapetuksella. Vain alle 1 % tuotetaan elektrolyysillä. (Motiva, 2020b)

[..]

Elektrolyysi

Veden elektrolyysi on vedyn valmistusmenetelmistä puhtain. Se on kuitenkin kallista suuren sähkön tarpeen vuoksi. (Motiva, 2020b)

Elektrolyysissä vedestä erotetaan happi ja vety sähköenergian avulla.

http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-202104247616.pdf

Ensimmäinen teollinen vallankumous alkoi 1800-luvun alussa. Ensimmäinen teollinen vallankumous perustui fossiilisiin polttoaineisiin. Fossiilisten polttoaineiden kulutuksen huippuvuosisata kesti vain sata vuotta. 1950 - 2050 oli fossiilisten polttoaineiden kulutuksen huippuvuosisata. Sivilisaatioiden lyhyen historian viidentuhannen vuoden mittakaavassa fossiilisten polttoaineiden aikakausi oli erittäin lyhyt. Maaöljy, maakaasu ja kivihiili ovat rajallisia resursseja siksi, että maaöljyn, maakaasun ja kivihiilen muodostumisen geologinen prosessi kestää kymmeniä miljoonia vuosia. Yhdysvaltain öljykenttien öljyntuotanto nousi uusilla öljynporaustekniikoilla. Yhdysvaltain öljykenttien tuotannon ylläpitäminen on yhä haasteellisempaa samalla, kun liittovaltion velka raketoi. Yhdysvaltain liittovaltion velan raketoiminen samalla, kun fossiilisten polttoaineiden ehtyminen konkretisoituu, on haastava yhdistelmä. Kiina on maailman tehdas. Kiinan sähköntuotanto perustuu kivihiileen. Kiinan kivihiili on pian louhittu. Britannian ja Norjan öljykentät ovat laskussa. Ja samaan aikaan ihmiskunnan lukumäärä on tiettävästi ylittänyt kahdeksan miljardia. Tiettävästi monet valtiot liioittelevat väkilukujaan. Onneksi on toivoakin. Fuusioreaktorit ja polttokennovoimalaitokset ja aurinkokunnan resurssien hyödyntäminen on pian täällä.

Liitteen kuvaa zoomaa painamalla näppäimistöstä Ctrl ja pyörittämällä hiiren rullaa.
« Viimeksi muokattu: 01.02.2024, 05:22:41 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 055
 • Liked: 131914
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #2000 : 14.01.2024, 12:48:08 »
Sen kerran kun Hesarilla olisi ollut tilaisuus käydä läpi suomalaisen ja eurooppalaisen, etenkin saksalaisen, "vihreän" ydinvoimavastaisen liikkeen historiaa, yhteyksiä ja vaikutuksia nykypäivään ja energiakriisiin, se nostaa esiin ydinvoiman vastustajista perussuomalaiset ja otsikon kuvituskuvaa myöten Raimo Vistbackan vuodelta 2010.

Lainaus
Moni syyttää vihreitä Suomen ”puuttuvista ydinvoimaloista”, mutta myös perussuomalaiset vastustivat ydinvoimaa

Toukokuussa 2010 lisäydinvoimaa vastusti kolmasosa kansanedustajista ja puolet kansasta, kirjoittaa taloustoimittaja Petja Pelli.
Helsingin Sanomat 14.1.2024

Lainaus käyttäjältä: Petja Pelli, HS
SÄHKÖ oli perjantaina 5. tammikuuta historiallisen kallista. Hintapiikin yhteydessä viestipalvelu X:ssä pohdittiin vaihtoehtoisia tulevaisuuksia: Mitä jos ydinvoimaa olisi rakennettu enemmän ja vastustettu vähemmän? Olisiko Suomen energiatilanne nykyistäkin parempi ja päästöt pienemmät?

Näissä kommenteissa usein ainoaksi ”syylliseksi” rakentamattomiin ydinvoimaloihin nostetaan vihreä puolue tai laajemmin Euroopan vihreä liike.

Näin tekivät viesteissään ainakin kokoomuksen kansanedustaja Atte Kaleva ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Tämä teksti ei ota kantaa siihen, mikä määrä ydinvoimaa on Suomelle paras. Nyt tarkastellaan pysäytyskuvaa Suomen ydinvoimakeskustelusta ajalta, jolloin suuria ratkaisuja viimeksi tehtiin.

Keväällä 2010 vihreät oli merkittävä ja hallituksen sisällä vaikuttava lisäydinvoiman vastustaja, mutta eivät he näkemyksineen yksin jääneet.

Samaa mieltä oli moni muukin puolue ja puolet kansasta.

KESKUSTELUN avasi pääministeri Matti Vanhanen (kesk). Hän perusteli lisäydinvoimaa puhumalla ilmastonmuutoksen torjunnan välttämättömyydestä.

Lainaus
VIHREIDEN Ville Niinistö puhui lisäydinvoiman sallivia periaatepäätöksiä vastaan, vaikka vihreät oli hallituksessa. Niinistön mukaan Suomesta oltiin tekemässä ”Euroopan ydinjätekaatopaikkaa”, sillä käsittelyssä oli myös jätteen loppusijoitus.

Nyt, vuonna 2024, Posivan käyttölupahakemus 6500 ydinjätetonnin sijoittamisesta Eurajoen peruskallioon on Säteilyturvakeskuksen käsiteltävänä.

Niinistön mielestä ydinvoima söi rahaa vihreiden kaipaamalta siirtymältä.


”Kuka voi rehellisin mielin ja sydämin väittää, että lähes 15 miljardin massiiviset investoinnit vaativa ydinvoimaesitys ei vie pääomia pois uusiutuvalta energialta ja muilta tulevaisuuden energiaratkaisuilta?” hän kysyi.

Lainaus käyttäjältä: Petja Pelli, HS
Nykysilmin katsottuna yllättävämpi lisäydinvoiman vastustaja toukokuussa 2010 oli perussuomalaisten Raimo Vistbacka. Hän käytti ryhmäpuheenvuoron perussuomalaisten viiden kansanedustajan puolesta.

”Ydinvoimaa voi sekä kannattaa että vastustaa järkevillä perusteilla”, Vistbacka aloitti.

Jo tuo lause pysäyttää nykylukijan. Sosiaalisessa mediassa ei tarvitse nykyään kauan viihtyä huomatakseen, että lisäydinvoiman kannattajat asemoituvat usein järkeviksi ja rationaalisiksi kutsuen vastustajia ei-järkeviksi, teknologiaa ymmärtämättömiksi tai ideologisiksi.

Vistbacka oli huolissaan alkuperäiskansoista ja uraaninlouhinnan aiheuttamasta sotkusta.

”Voi myös pohtia, minkälainen on ollut ja on niiden muun muassa Australiassa ja Kanadassa olevien paikallisyhteisöjen ja alkuperäiskansojen kohtalo, joiden kotikonnuilla on louhittu ydinvoimaloiden raaka-ainetta, uraania. Niille alueille jää Suomenkin polttoaineiden hankinnan seurauksena miljoonia tonneja radioaktiivista jätettä, hiekkaa ja liejua”, hän sanoi.

Uraanin louhinnan saastuttamasta alkuperäisasukkaiden juomavedestä uutisoitiin Australiassa viimeksi viime vuonna.

Lisäksi Vistbacka kantoi huolta turvallisuudesta, asevarustelusta ja kriisioloista.

”Sivuuttaa ei voi myöskään ydinvoiman ja ydinaseiden sekä kansainvälisen sotateollisuuden riippuvuussuhdetta eikä sitä tosiasiaa, että sodassa ja terrori-iskussa ydinvoimala on herkkä kohde.”

Viimeisen lauseen tulevaisuus osoitti todeksi. Euroopan suurin ydinvoimala Ukrainan Zaporižžjassa on atomienergiajärjestö IAEA:n mukaan parhaillaan huolestuttavan turvattomassa tilanteessa Venäjän hyökkäyksen vuoksi. Tammikuun raportissa järjestö valitteli lähistöltä kuuluvia räjähdyksiä ja pääsyn estämistä osaan reaktorihalleista. Ukrainan tiedustelun mukaan Venäjä on miinoittanut jäähdytysaltaan.

Perussuomalaisten neljä edustajaa äänesti myöhemmin heinäkuussa 2010 lisäydinvoimaa vastaan ja yksi oli poissa.

[...]

Vuoden 2010 jälkeen perussuomalaiset on muuttunut paljon.

Suuri puolue siitä tuli seuraavan vuoden jytkyvaaleissa. Vuonna 2017 puolue hajosi kahtia, kun Jussi Halla-aho voitti Jyväskylän puoluekokouksen äänestyksessä Timo Soinin suojatin Sampo Terhon.

Nykyperussuomalaiset uskoo ydinenergiaan sen kaikissa muodoissa. Puoluejohtaja Riikka Purra on sanonut, että ”ydinvoima on ainoa energiantuotantomuoto, jolla oikeasti voidaan vaikuttaa merkittävästi ilmastonmuutoksen torjuntaan”.

Lainaus käyttäjältä: Petja Pelli, HS
Evan kyselyissä vuosina 2019 ja 2022 esitettiin edustavalle otokselle suomalaisia väite ”ydinvoiman lisärakentaminen olisi paras ratkaisu maamme sähköntuotannon lisäämiseksi”. Vuonna 2019 täysin tai jokseenkin samaa mieltä oli 42 prosenttia.

Vain kolme vuotta myöhemmin, Venäjän tankkien vyöryttyä Ukrainaan kolmelta ilmansuunnalta, osuus oli 67 prosenttia.

Ajan henki on nyt sellainen, että vuonna 2010 kuullut hyvätkin ydinenergian vasta-argumentit saattavat kannatustaan ajattelevalta poliitikolta jäädä mieluummin sanomatta.

Yli kymmenen vuoden takaisilla eduskuntapuheenvuoroilla on kuriositeettiarvonsa, mutta ne kertovat aika vähän vihreänä politiikkana myydyn vihreän siirtymän kymmenien vuosien kehityskulusta, joka on johtanut nykyiseen tilanteeseen Suomessa ja Euroopassa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

artti

 • Vihjeettömät
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 2 667
 • Liked: 1743
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #2001 : 14.01.2024, 12:59:00 »
Mielestäni tärkeä osa politiikkaan pätevöitymistä on ilmeisten tosiasioiden perusteella tulevaa kehitystä ennakoiva tilannekuva megatrendeistä, että se poliitikon politiikka perustuu älyllisesti rehellisesti ennakoivaan näkemykseen. Älyllisesti rehellinen ennakoitavien ilmeisten megatrendien näkeminen perustuu tietenkin ennakoitaviin ilmeisiin tosiasioihin. Älyllisesti rehellinen tulevaa kehitystä ennakoiva tilannekuva megatrendeistä ennakoi ilmeisiä jo ennen kuin ennakoitu ilmeinen on konkretisoitunut.

Politiikkaan voi toki osallistua ilman tosiasioihin perustuvaa ennakoivaa tilannekuvaa megatrendeistä!

Maaöljyn muodostumisprosessi perustuu mustasaveen, joka on mikroskooppisen kokoisen kiviaineksen ja öljypitoisten muinaisten eliöiden jäänteiden sekoitus. Maankuoren kerrostumisprosessissa mustasavi päätyy syvälle mannerlaattaan, jossa mustasaveen alkaa vaikuttamaan Maapallon sisältä nouseva kuumuus, joka muuttaa mustasaven nestemäiseksi öljyksi. Maaöljyn muodostumisprosessin yhteydessä muodostuu myös maakaasua. Maaöljy ja maakaasu kertyvät kerrostumakerrokseen, jossa Maapallon painovoimasta johtuva peruskallion paine ja peruskallion tiiviys ovat tasapainossa. Soiden turve on kivihiilen esiaste. Soiden turve kerrostuu ja muuttuu kivihiileksi soiden peittyessä jokien tuomaan ainekseen merenpinnan korkeuden vaihdellessa jäätiköiden jäätyessä ja sulaessa: siksi fossiiliset polttoaineet ovat rajallinen resurssi siksi, että fossiilisten polttoaineiden suurien varantojen muodostumisprosessi kestää kymmeniä miljoonia vuosia.

Tilannekuva megatrendeistä on, että fossiilisten polttoaineiden ehtymisen konkretisoituessa vetyä polttavien polttokennovoimalaitosten kysyntä kasvaa. Se on kuviteltavissa, että vedyn tuotanto perustetaan sijaintiin, jossa on tarjolla tasaista ja hinnaltaan edullista sähkövirtaa. Kuvittelisin, että vesivoimaan perustuvat sähköntuotantolaitokset ovat hyvin kilpailukykyisiä vedyn tuotantolaitosten sähkövirran tuottajina.

Etsiessäni netistä tietoa polttokennovoimalaitoksista löysin Doosan nimisen monialayhtiön, jonka tuotevalikoimissa on myös polttokennovoimalaitokset.

https://www.doosanfuelcell.com/en/prod/prod-0102/

Lainaus
Doosan Group aloitti elokuussa 1896 Park Seungjik Storena Jongnossa, Soulissa, ja on Korean pisimpään toiminut yritys.

Wikipedia

Lainaus
Siitä lähtien, kun UTC-polttokenno toimitettiin NASAn Apollo-tehtäviin, Doosan Fuel Cell on toimittanut 440 kW: n kiinteitä polttokennoja kotiin ja ulkomaille.

https://www.doosanfuelcell.com/en/intro/intr-0401/

Havaitsin, että Doosan portaalin etusivulla on teksti: Meidän Maapallo tarvitsee kipeästi puhdasta ja ehtymätöntä energiaa fossiilisten polttoaineiden ehtymisen, ja ilmastonmuutoksen ja saastumisen torjumiseksi - kiinnitin huomiota siihen, että fossiilisten polttoaineiden ehtyminen mainittiin. Julkisuudessa käsiteltyjen aiheiden perusteella katsottuna politiikka ja talous väistelee fossiilisten polttoaineiden ehtymisen aihetta. Itse korostan fossiilisten polttoaineiden ehtymiseen valmistautumista, joka tehtäisiin siirtymällä fossiilisia polttoaineita korvaavaan energiantuotantoteknologiaan.

https://www.doosanfuelcell.com/en
« Viimeksi muokattu: 19.01.2024, 06:48:56 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

pamaus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 574
 • Liked: 186
 • Bang, Bang, Bang...
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #2002 : 14.01.2024, 13:34:24 »
Se ja sama. Lopputulos sama. Oli lopputulos mikä hyvänsä, suomalainen herrasnies kärsii ja istuu siellä kannon nokalla.
Pamaus - tapahtui Viipurissa 30.11.1495.

Peltipaita

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 355
 • Liked: 11429
 • Politiikan tutkija ja taidekriitikko
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #2003 : 14.01.2024, 23:17:42 »
Lainaus
Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikössä on havaittu vika, kertoo Fortum tiedotteessaan. Tapahtumalla ei ole vaikutuksia ihmisiin tai ympäristöön.

Vika on sähköjakelujärjestelmän mittausjärjestelmissä. Laitoksen tehoja ajetaan alas ja vian selvitystä jatketaan.

Sähköpörssi Nordpoolin mukaan kakkosyksikön tehoja laskettiin kello 14.46. Sivulla arvioidaan, että tehot saadaan nostettua viimeistään keskiviikkona kello 17.

Tehoja lasketaan kymmenen megawattia tunnissa. Jos tilanne jatkuu arvioituun aikaan saakka, energiantuotanto putoaa kaikkineen reilulla 500 megawatilla.
https://yle.fi/a/74-20069381

uutista korjattu:
Lainaus
Kello 22.46 korjattu, että tehot saadaan nostettu viimeistään keskiviikkona. Aiemmin jutussa sanottiin virheellisesti, että tehoja nostetaan torstaina.
Pakkasia tulossa. Vaikka aika pieni tuo yksikkö on, n. 500 Mw.
« Viimeksi muokattu: 14.01.2024, 23:24:21 kirjoittanut Peltipaita »
"Kumiluodit ovat hyväksyttävyyden rajoilla"  sanoi Matti Vanhanen, kun Kataloniassa haluttiin saada mielipide selville äänestämällä.

artti

 • Vihjeettömät
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 2 667
 • Liked: 1743
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #2004 : 15.01.2024, 15:33:31 »
Kun totuus on konkreettinen niin valehtelu paljastuu.

Fossiilisten polttoaineiden ehtyminen on konkretisoituva realiteetti. Maailman talousfoorumin päiväohjelman perusteella Maailman talousfoorumi väistelee aihetta fossiilisten polttoaineiden ehtyminen: https://www.weforum.org/events/world-economic-forum-annual-meeting-2024/programme

Maailman talousfoorumin mielestä litium metalli on mineraali. Geologien mukaan mineraalit ovat kivien perusrakenneosia.

Lainaus
Mineraalit ovat alkuaineista koostuvia tavallisesti kiteisessä olomuodossa olevia kemiallisia yhdisteitä. Kivet (geologiassa käytetään ilmaisua kivilajit) koostuvat mineraaleista. Mineraalit ovat siis kivilajien perusrakenneosasia ja tavallisesti niitä on yhdessä kivilajissa 3-5 erilaista. Esimerkiksi graniitti (kivilaji) koostuu kvartsista (mineraali), maasälvästä (mineraali) ja kiilteestä (mineraali): https://www.geologia.fi/category/perusgeologiaa/mineraalit/

Kriittisten mineraalien kriisi on keltaisen median sanastoa. Maailman talousfoorumin keskustelunaiheiden otsikot ovat keltaisen median sanastoa. 😱 (Hymiöitä saa netistä maalaa --> kopioi ---> liitä toiminnolla.)

Lainaus
MAAILMAN TALOUSFOORUMIN VUOSIKOKOUS
PITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTO-, LUONTO- JA ENERGIASTRATEGIA
Kriittisten mineraalien romahduksen välttäminen
Tammikuu 17, 202411:30–12:15CET

Siirtyminen puhtaaseen energiaan riippuu kriittisten mineraalien tarjonnan radikaalista kasvusta – vuoteen 2030 mennessä koboltin kysyntä voi kasvaa 150 prosenttia ja litiumin ja grafiitin kysyntä kuusin- tai seitsemänkertaiseksi nykytasosta.

Kun uusien toimitusten toimitusajat ovat pitkiä, miten investoinnit ja uudet yhteistyöt koko arvoketjussa voivat estää kriittisten mineraalien kriisin?

https://www.weforum.org/events/world-economic-forum-annual-meeting-2024/sessions/avoiding-a-crunch-in-critical-minerals/

Euroopan parlamentin mietinnössä käsitellään kriittisten raaka-aineiden saatavuuden ylläpitämistä. Pikaisella vilkaisulla mietinnössä ei käsitellä kriittisten raaka-aineiden etsimistä aurinkokunnan taivaankappaleilta, kuten planeettoja kiertävistä kuista ja aurinkoa kiertävistä asteroideista. Euroopalla on avaruusohjelma, jonka katse on Maapallon kiertoradalla ensisijaisesti: ensisijaisesti Euroopan avaruusohjelman katse on käännettävä aurinkokunnan resursseihin.

Lainaus
MIETINTÖ ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi puitteiden vahvistamisesta kriittisten raaka-aineiden turvatun ja kestävän tarjonnan varmistamiseksi ja asetusten (EU) 168/2013, (EU) 2018/858, 2018/1724 ja (EU) 2019/1020 muuttamisesta

    [..]

    LIITE I

    Strategiset raaka-aineet

    1 jakso

    Strategisten raaka-aineiden luettelo

    Seuraavia raaka-aineita pidetään strategisina:

    (a)  Vismutti

    (b) Boori – metallurginen laatu

    (c) Koboltti

    (d) Kupari

    (e) Gallium

    (f) Germanium

    (g) Litium – akkulaatu

    (h) Magnesiummetalli

    (i) Mangaani – akkulaatu

    (j) Luonnongrafiitti – akkulaatu

    (k) Nikkeli – akkulaatu

    (l) Platinaryhmän metallit

    (m) Magneettien harvinaiset maametallit (Nd, Pr, Tb, Dy, Gd, Sm ja Ce)

    (n) Piimetalli

    (o) Titaanimetalli

    (p) Volframi

    [..]

    LIITE II

    Kriittiset raaka-aineet

    1 jakso
    Kriittisten raaka-aineiden luettelo

    Seuraavia raaka-aineita pidetään kriittisinä:

    (a) Antimoni

    (b)  Arseeni

    (c)  Bauksiitti

    (d)  Baryytti

    (e)  Beryllium

    (f)  Vismutti

    (g)  Boori

    (h)  Koboltti

    (i)  Koksihiili

    (j)  Kupari

    (k)  Maasälpä

    (l)  Fluorisälpä

    (m)  Gallium

    (n)  Germanium

    (o)  Hafnium

    (p)  Helium

    (q)  Raskaat harvinaiset maametallit

    (r)  Kevyet harvinaiset maametallit

    (s)  Litium

    (t)  Magnesium

    (u)  Mangaani

    (v)  Luonnongrafiitti

    (w)  Nikkeli – akkulaatu

    (x)  Niobium

    (y)  Raakafosfaatti

    (z)  Fosfori

    (aa)  Platinaryhmän metallit

    (bb)  Skandium

    (cc)  Piimetalli

    (dd)  Strontium

    (ee)  Tantaali

    (ff)  Titaanimetalli

    (gg)  Volframi

    (hh)  Vanadiini

    [..]

    https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2023-0260_FI.html

Ilmaston lämpenemisen torjuminen vaatii maailman siirtymistä nollanettopäästöihin. Maailman talousfoorumikin sivuuttaa muodikkaasti fossiilisten polttoaineiden ehtymisen käsitellessään pyrkimyksiä nollanettopäästöihin. Ilmeistä on, että fossiilisten polttoaineiden ehtymisen sivuuttaminen on sitä vaikeampaa kuta konkreettisemmin fossiilisten polttoaineiden ehtyminen konkretisoituu.

Ilmasto todellakin lämpenee, se on tosiasia. Ilmaston lämpenemisen selkein indikaattori on merijää: https://seaice.uni-bremen.de/sea-ice-concentration/amsre-amsr2/

Älyllisesti rehellisesti:

- Ilmaston lämpeneminen johtuu fossiilisia polttoaineita poltettaessa vapautuvista hiilidioksidipäästöistä.

- Fossiilisten polttoaineiden ehtymisen konkretisoituminen vähentää fossiilisten polttoaineiden polttamista ja hiilidioksidipäästöjä.

- Fossiilisten polttoaineiden ehtymisen konkretisoituminen vähentää tehokkaasti fossiilisia polttoaineita poltettaessa vapautuvia hiilidioksidipäästöjä, joka ratkaisee pulman nimeltä fossiilisia polttoaineita poltettaessa vapautuvien hiilidioksidipäästöjen aiheuttama ilmaston lämpeneminen.

- Fossiilisten polttoaineiden ehtymisen konkretisoituminen vähentää fossiilisia polttoaineita poltettaessa vapautuvia hiilidioksidipäästöjä, joka lievittää ilmaston lämpenemistä.

Se on ennakoitavissa, että fossiilisten polttoaineiden ehtymisen konkretisoituessa fossiilisten polttoaineiden ehtymisen aiheen väistelyyn perustuvan ilmastoagendan ylläpitäminen ei ole enää uskottavaa. Fossiilisten polttoaineiden ehtymisen konkretisoituminen romauttaa fossiilisten polttoaineiden ehtymisen aiheen väistelyyn perustuvan ilmastoagendan uskottavuuden.

- Älyllisesti rehelliset maailman johtajat tietävät, että fossiilisten polttoaineiden ehtymisen konkretisoituminen vähentää fossiilisten polttoaineiden polttamisesta tulevia hiilidioksidipäästöjä.

- Älyllisesti rehellinen maailman johtaja ei huijaa ihmiskuntaa puhumalla fossiilisten polttoaineiden hiilidioksidipäästöjen rajoittamisesta fossiilisten polttoaineiden ehtymisen konkretisoitumisen edellä.

- Älyllisesti rehelliset maailman johtajat tietävät, että fossiilisten polttoaineiden ehtymisen aiheen väistely on älyllisesti epärehellistä.

- Älyllisesti rehellinen maailman johtaja ennakoi, että fossiilisten polttoaineiden ehtymisen konkretisoituminen päättää älyllisen epärehellisyyden aikakauden.

Maaöljyn, maakaasun ja kivihiilen maailman tuotantoa kuvaava käppyrä ja maakohtaista tuotantoa kuvaava käppyrä löytyy Our World in Data internetsivulta:
https://ourworldindata.org/grapher/oil-production-by-country?country=~OWID_WRL
https://ourworldindata.org/grapher/gas-production-by-country?country=~OWID_WRL
https://ourworldindata.org/grapher/coal-production-by-country?country=~OWID_WRL
« Viimeksi muokattu: 12.02.2024, 02:50:03 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 055
 • Liked: 131914
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #2005 : 21.01.2024, 10:45:17 »
Lainaus
Lupahakemus uudesta ydin­voimasta voi tulla hallitukselle vielä tällä vaali­kaudella, uskoo ministeri Mykkänen

Kai Mykkäsen mukaan Suomen seuraava ydinvoimahanke voi olla joko perinteinen iso ydinreaktori tai uudenlainen pienydinreaktori.
Helsingin Sanomat 21.1.2024

Ei voi sanoa, että Mykkänen valehtelee. Voi tulla. Se on vain äärimmäisen epätodennäköistä.

Lainaus käyttäjältä: HS
Nyt hallitus hamuaa Suomeen uutta ydinvoimaa. Energia-asioista vastaava ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok) kertoo STT:lle, että Suomeen mahtuu merkittävästi lisää ydinvoimaa seuraavien 10–15 vuoden aikana, jos teollisuuden sähköistyminen toteutuu vähänkään suunnitelmien mukaisesti.

Ei voi sanoa, että Mykkänen valehtelee. Suomeen mahtuu merkittävästi lisää ydinvoimaa, jos teollisuuden sähköistyminen toteutuu edes suunnilleen suunnitelmien mukaisesti. On vain äärimmäisen epätodennäköistä, että valtamediajulkisuudessa esillä pidettävän EK:n huuhaalistan hankkeista (nyt jo huimat 224 miljardia euroa) toteutuisi kuin murto-osa.

Lainaus käyttäjältä: HS
Säästä riippuvaisen uusiutuvan energian lisäksi tarvitaan Mykkäsen mukaan myös toimitusvarmaa perusvoimaa, kuten ydinvoimaa.

”Ja toisaalta tarvitsemme säävarmaa, nopeasti käynnistyvää säätövoimaa, jossa esimerkiksi isot pumppuvoimahankkeet ovat hyvin kiinnostava mahdollisuus”, Mykkänen sanoo.

Niin tarvitaan. Kukahan sitä viitsisi omilla rahoillaan ja energiapolitiikan valintojen vuoksi suurella riskillään rakentaa? Ei näy jonoa.

Lainaus käyttäjältä: HS
Fortum aloitti vuoden 2022 loppupuolella kaksivuotisen selvityksen uuden ydinvoiman tulevaisuuden edellytyksistä Suomessa ja Ruotsissa. Selvitystyön aikana Fortum on kertonut useista yhteistyöhankkeista kotimaisten ja ulkomaisten kumppanien kanssa.

Viime lokakuussa Helen ja suomalainen pienydinvoimalaa kehittävä startup-yhtiö Steady Energy kertoivat tähtäävänsä ydinlämpötuotannon käynnistämiseen Suomessa. Helenin mukaan suunnitelmissa on jopa kymmenen teholtaan 50 megawatin reaktoriyksikön hankkiminen Steady Energyltä.

Tässä on hankkeita, jotka saattavat johtaa investointipäätökseen ja lupapäätöksen käsittelyyn, mutta mikään ei ole kirkossa kuulutettua”, Mykkänen sanoo.

Ei voi sanoa, että Mykkänen valehtelee. Saattavat johtaa. Mutta tuskin johtavat ainakaan tällä hallituskaudella.

Lainaus käyttäjältä: HS
Milloin mahdollinen seuraava ydinvoimahanke voisi olla käytössä?

Hyvin todennäköisesti puhutaan vasta ensi vuosikymmenen alkupuolesta. Nämä ydinvoimahankkeet ovat joka tapauksessa pitkiä”, vaikka tällä vaalikaudella päätöksiä saataisiin.

Mutta kun tarvittaisiin jo 20-luvulla, koska vihreän siirtymän todellisuus on Suomessa mitä on.

Lainaus käyttäjältä: HS
TYÖ- ja elinkeinoministeriö (TEM) arvioi viime vuoden hallitusneuvotteluissa, että perinteinen ydinvoimarakentaminen ei ole enää kannattavaa. TEMin mukaan ongelmina ovat kallis ja hidas rakentaminen sekä sääntelyn jäykkyydet.

Mykkänen kuitenkin sanoo, että hallitusneuvotteluiden jälkeen on vain vahvistunut käsitys siitä, että teollisuuden sähkönkäytön lisääntyminen edellyttää nimenomaan perusvoiman riittävää määrää. Hän viittaa siihen, että Fortum ja ruotsalainen Vattenfall selvittävät parhaillaan sekä pienydinvoiman että perinteisen ydinvoiman rakentamista.

Kukahan viitsisi järjestää perusvoimaa teollisuuden iloksi? Anyone?

Lainaus käyttäjältä: HS
RUOTSISSA maan hallitus haluaa nyt voimakkaasti lisää ydinvoimaa. Marraskuussa julkistetun suunnitelman mukaan Ruotsin hallitus tavoittelee vuoteen 2035 mennessä uutta ydinvoimaa kahden täysimittaisen reaktorin edestä eli 2 500 megawattia.

Suunnitelmassa tavoitellaan myös ”massiivista” ydinvoiman lisärakentamista vuoteen 2045 mennessä. Keinovalikoimassa ovat muun muassa valtiontakaukset, joita Ruotsin hallitus on valmis antamaan 400 miljardin kruunun eli noin 35 miljardin euron edestä.

Mykkänen myöntää, että on olemassa vaara, että investoinnit uuteen ydinvoimaan eivät tule Suomeen vaan karkaavat Ruotsiin.

”Ruotsi on aggressiivisesti luomassa edellytyksiä ydinvoimalle. Sehän on sinänsä myönteinen asia meille, kun meillä on yhteinen sähkömarkkina, että Ruotsissa riittää sähköä ja sitä pystytään Suomen ja Ruotsin välillä siirtämään jatkossa nykyistäkin enemmän.”

Mykkäsen mukaan hallitus lähtee kuitenkin siitä, että Suomeen tarvitaan omaa sähköntuotantoa.

Se tuli selväksi, että tarvitaan.

Lainaus käyttäjältä: HS
”Siihen meillä ei ole varaa, että nämä investoinnit tehdään muualle kuin Suomeen sen takia, että meillä ei ole mitään tarjota.”

Suomen valtteina täytyy kuitenkin Mykkäsen mukaan olla sujuva luvitus, hyvä sähkön siirtoverkko ja teollisuuden sähkönkulutuksen kasvunäkymä.

”Se, mitä eniten voimme ydinvoimalle tarjota, on että luvitamme sähköön perustuville teräs- ja kemianteollisuuden tehtaille hankkeita”, Mykkänen sanoo.

Olisi voinut kysäistä vastapainoksi myös teollisuuden edustajien kantaa asiaan. Ja tuulivoimapoliitikkojen.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 055
 • Liked: 131914
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #2006 : 23.01.2024, 13:08:42 »
Vastauksena ministeri Mykkäsen ydinvoimahaaveisiin:

Lainaus
Fortum: Sähkö on niin halpaa, ettei uutta ydinvoimaa kannata rakentaa

Uuden ydinvoimalan rakentaminen vaatii Fortumin mukaan taloudellisen riskin jakamista joko valtion tai sähkön ostajien kanssa. Yhtiö harkitsee kuutta eri voimalatyyppiä.
Helsingin Sanomat 22.1.2024

Lainaus
ENERGIAYHTIÖ Fortumin mukaan nykyinen voimakkaasti heilahteleva sähkömarkkina ei tue uuden ydinvoiman rakentamista. Yhtiön mukaan lisäydinvoiman rakentaminen edellyttää siksi jonkinlaista valtion tukea tai sähkön käyttäjiltä pitkäaikaisia ostosopimuksia.

”Tarvitsemme jonkinlaisen mekanismin ja näkymän siitä, että tulovirrat olisivat vakaita. Se on ennakkoedellytys sille, mitä haluaisimme tehdä”, sanoo ydinvoiman selvitystyötä vetävä Laurent Leveugle.

Ydinvoiman tuotannosta vastaava johtaja Petra Lundström kertoo yhtiön olevan vakuuttunut, että lisäydinvoimalle olisi kysyntää. Teollisuuskin haluaa hänen mukaansa nimenomaan vakaata ja luotettavaa perusvoimaa.

Nykyinen sähkömarkkina hinnoittelee kuitenkin vain sähköenergiaa eikä anna vakaudelle lisäarvoa.


”Ydinvoima on vähän erilainen tuote kuin sään mukaan vaihteleva tuotanto. Tällä vakaudella on arvo, joka ei nykyisellä sähkömarkkinalla näy”, Lundström sanoo.

Perinteisiä ydinvoimaloita tuskin rakennetaan enää Suomeen, ellei sähkömarkkinoiden vakaudelle määritellä hintaa jo tämän hallituksen aikana, eikä ministeri Mykkäsellä näytä olevan kiirettä sellaisen kanssa. Minivoimaloita taas saadaan odottaa vielä pitkään, vaikka Mykkänen antaa mielellään ymmärtää, että ne ovat jo ihan kulman takana tulossa.

Lainaus
Uusien smr-voimaloiden teknologia on sen sijaan vasta kehitteillä. Niiden luvataan olevan suurvoimaloita nopeampia rakentaa, mutta siitä ei ole varmuutta, koska kokemusta niistä ei ole.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Peltipaita

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 355
 • Liked: 11429
 • Politiikan tutkija ja taidekriitikko
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #2007 : 27.01.2024, 12:00:38 »
Aika vähän uutisoidaan tästä:
Lainaus
Suomen ja Viron välinen EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteys vikaantunut, selvitystyöt jatkuvat

Toinen Suomen ja Viron välisistä sähkönsiirtoyhteyksistä vikaantui perjantaina 26.1. Estlink 2 -yhteyden vikaantumista selvitetään.

Suomen ja Viron välinen sähkönsiirtoyhteys EstLink 2 irtosi verkosta torstain ja perjantain välisenä yönä puolenyön aikaan. Suomen ja Viron kantaverkkoyhtiöt Fingrid ja Elering käynnistivät vikaantumisen selvitystyöt välittömästi ja työt jatkuvat, kunnes vika on paikannettu. 

Sähkönsiirtoyhteys on toistaiseksi pois käytöstä. Yhteyden korjaus aloitetaan vikapaikan selvittyä. Maiden välisen sähkönsiirtoyhteyden vikaantuminen ei vaarantanut sähköjärjestelmän toimintaa Suomessa, sähköjärjestelmä toimii normaalisti ja sähkön riittävyys on tällä hetkellä hyvä. EstLink 2 -yhteyden vikaantumisen seurauksena Suomen ja Viron välinen sähkönsiirtokapasiteetti on kuitenkin pienentynyt 650 megawattia.
https://www.fingrid.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2024/suomen-ja-viron-valinen-estlink-2--sahkonsiirtoyhteys-vikaantunut-selvitystyot-jatkuvat/

Ylellä oli eilen pikku-uutinen tästä mutta muuten on hiljaista vaikka mielestäni aika merkittävä uutinen aikaisempien tapahtumien valossa.
"Kumiluodit ovat hyväksyttävyyden rajoilla"  sanoi Matti Vanhanen, kun Kataloniassa haluttiin saada mielipide selville äänestämällä.

L. Brander

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 187
 • Liked: 8408
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #2008 : 27.01.2024, 12:50:38 »
...

Ylellä oli eilen pikku-uutinen tästä mutta muuten on hiljaista vaikka mielestäni aika merkittävä uutinen aikaisempien tapahtumien valossa.

Joo, nyt ei kyllä tiedottaminen toimi. Tai ei ”toimi," koska sitä ei ole. On hyvä muistaa, että vikoja tulee muihinkin siirtoyhteyksiin aina välillä ja vika voi olla myös maalla.

Kohtuullisen kryptistä antaa arvio, milloin vika on kunnossa, jos vikaa ei ole löydetty. Mutta näin toimii Suomi. Balticconnectorin tapauksessa Viro tiedotti ja julkaisi järkevää ajantasaista tietoa, Suomi ei.

IS 27.1.2023
Lainaus
Fingrid: Sähkönsiirto Suomen ja Viron välillä pysyy poikki

Fingrid päivittää arvioitaan EstLink 2:n ongelman kestosta.

”SUOMEN ja Viron välinen tasasähköyhteys EstLink 2 on pois käytöstä arviolta ensi viikon sunnuntaihin eli helmikuun neljänteen päivään asti. Asiasta kertoo kantaverkkoyhtiö Fingrid verkkosivullaan.”

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010149474.html

Missään ongelmissa Viro ei muuten ole sähkön riittävyyden kanssa ja toinen Suomen siirtoyhteyshän toimii.

ERR 26.1.2023
Lainaus
Estlink 2 rike võib Eestis elektri hinna lähipäevil kõrgele tõsta

https://www.err.ee/1609234242/estlink-2-rike-voib-eestis-elektri-hinna-lahipaevil-korgele-tosta
e: lisätty pvm lainaukseen
« Viimeksi muokattu: 27.01.2024, 16:27:39 kirjoittanut L. Brander »
Varautumisen suurvalta

Atte Saarela

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 776
 • Liked: 2832
Vs: Öljykriisi, talousrommaus ja energia-asiat (yhdistetty)
« Vastaus #2009 : 28.01.2024, 13:48:07 »
Maakaasusta ei esim Pohjois-Amerikassa tule olemaan lähiaikoina pulaa, tässä vähän optimistisempi haastattelu anonyymiltä asiantuntijalta taiteilijanimeltään Doomberg.

Puhuu siitä miten öljynjalostamoissakin pystytään jo käyttämään maakaasua raaka-aineena.. Tämä saattaa mahdollistaa sen ettei minkäänlaista öljykriisiä ole tulossa vuosikymmeniin.

https://www.youtube.com/watch?v=c8hZryPAc20

Mielenkiintoisia pointteja, tosin en tunne öljynjalostusalaa niin hyvin että pystyisin sanomaan onko varmasti täysin ongelmatonta.