Uusi Suomi: Laura Huhtasaarelle kipakka kuittaus: ”Ei rajat kiinni -politiikka ole mikään vastaus” 22.1.2018
–Ei rajat kiinni -politiikka ole mikään vastaus näihin kysymyksiin. Siis nämä noin 30 000 turvapaikanhakijaa, jotka tulivat Suomeen Ruotsin kautta pyrkivät turvaan. Jos heidät olisi siellä rajalla käännytetty, sinne pakkaseen olisivat jääneet, Haatainen sanoo.
Se taas olisi ollut Ruotsin asia murehtia, kun Ruotsi oli heidät Suomen kylmälle rajalle ilmaiskyydeillä kuskannutkin.
Jatkokautta hakeva Sauli Niinistö sanoo, ettei hän usko, että Ruotsi ”olisi noin vain ottanut” turvapaikanhakijoita takaisin.
–Jos Euroopan maat alkavat yksinään toimia, syntyy dominoefekti. Siksi kannatin sitä, että mitä jos Euroopan unioni toimisi.
Ruotsilta ei olisi kysytty, kuten Ruotsikaan ei kysynyt meiltä, ei ainakaan julkisen tiedon mukaan.
Muistuttaisin Niinistöä ja muitakin, että vuonna 2015 juuri yksittäisten Euroopan maiden käynnistämä dominoefekti pelasti Euroopan paljon pahemmalta kriisiltä, kun taas EU-johto yritti painostaa jäsenmaita pitämään rajat auki, tuli mitä tuli.
Vihreiden Pekka Haavisto taas katsoo, etteivät ulkorajamaina olevat Kreikka ja Italia millään kyenneet vastaamaan niihin pakolaismääriin, joita syksyllä 2015 nähtiin.
–He pyysivät apua Saksalta, Saksa ei sitä antanut pakolaisten rekisteröintiin. Nyt meillä on EU:ssa Frontexin järjestelmä ja suomalaisiakin rajavartioita voidaan lähettää näihin tehtäviin, Haavisto sanoo.
Roskaa. Milloin Kreikka muka on pyytänyt apua turvapaikanhakijoiden rekisteröintiin? Rahaa se kyllä on vaatinut.
Kreikan viranomaiset jättivät tulijat tahallaan rekisteröimättä niin syksyllä 2015 kuin jo aiempinakin vuosina. Kreikka ei ole koskaan yrittänytkään kaikkien tulijoiden rekisteröintiä, eikä pyytänyt siihen apua. Sen sijaan Kreikka ryhtyi järjestämään Keski-Eurooppaan haluaville laittomille siirtolaisille bussikyydityksiä Makedonian rajalle.
Kreikan asennetta kuvaa hyvin se, että Kreikassa rekisteröityjen turvapaikanhakijoiden määrä nousi kriisivuonna 2015 vain kymmenellä prosentilla eli
noin tuhannella tapauksella, kun maan läpi päästettiin kulkemaan rekisteröimättä satoja tuhansia ihmisiä. Edes pidätettyjä ja sittemmin pois päästettyjä turvapaikanhakijoita ei rekisteröity. Rekisteröintejä ei saatu toimimaan kunnolla vielä senkään jälkeen, kun Kreikka pakotettiin pystyttämään muiden EU-maiden avustuksella erillisiä rekisteröintikeskuksia Turkin rajalta kiinni otettujen laittomien siirtolaisten leirien oheen.
Italia on harjoittanut hieman erilaista mutta käytännössä aivan yhtä kieroa politiikkaa työntääkseen Välimeren yli tulleet järjestelmällisesti muun Euroopan niskoille. Edelleen arvioidaan, että Italia rekisteröi vain ehkä noin puolet tulijoista.
Vasemmiston Merja Kyllönen toivoo Dublin-järjestelmän uudistamista ja katsoo, että EU:n jäsenmaan tulee saada sanktioita, jos se ei ota pakolaisia vastaan.
Ei, vaan määrätään ne sanktiot vihdoinkin Schengen- ja Dublin-sääntöjen rikkomisesta niille maille, jotka tarkoituksella luistavat alueellaan laittomasti oleskelevien, muihin EU-maihin turvapaikanhakijoiksi pyrkivien tulijoiden kiinniotoista ja rekisteröinneistä. Problem solved.