Kirjoittaja Aihe: 2020-08-27 IS, Timo Haapala: Kommentti: Konsultti­toimistot imevät...vaikuttajia  (Luettu 1524 kertaa)

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 074
 • Liked: 6724
 • Sus siunatkoon
En oikein keksinyt tälle nostolle muuta sopivaa paikkaa, joten aloitus foorumin nurkalla "Muut puolueet ja poliittiset vaikuttajat" keskustelua tästä(-kin) "muusta vaikuttajasta".

Lainaus
Kommentti: Konsultti­toimistot imevät puolue- ja mediavaikuttajia – vihreät on tässä oma lukunsa

Media- ja konsulttitoimistot imevät media- ja poliitikkoväkeä. Kysymys alkaa kuulua, johdetaanko puolueitakin jo mediatoimistoista. Esimerkiksi vihreiden kaikki varapuheenjohtajat ovat töissä lobbarifirmoissa, ihmettelee politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Päivän mediauutinen on, että Ylen A-Studion Katri Makkonen, entinen presidentti Sauli Niinistön tiedotuspäällikkö, siirtyy konsulttitoimisto Milttonille. Siirtymä ei ole poikkeuksellinen. Mediasta moni on tehnyt saman tempun.

Mutta kyse ei ole pelkästä mediaväestä.

Kahdenkaan käden sormet eivät riitä laskemaan niitä politrukkeja, jotka ovat siirtyneet leveämmän leivän perässä muodikkaiden media- ja konsulttifirmojen palvelukseen.

Kaukaa ei ole haettu enää kysymys, ovatko helsinkiläiset mediatoimistot korvaamassa myös suomalaisen puoluelaitoksen.

Kokoomuksen politrukit ovat aina haistaneet isot rahat ja paremmat palkat. Heitä on viestintätoimistot pullollaan, mutta fiksuimmat kokoomuksen erityisavustajat ja ex-kansanedustajat ymmärsivät hypätä suoraan politiikasta terveysalan jättien palvelukseen. Siirtymisen järkevyyden voi nähdä verotiedoista.

Mutta vihreät ovat kuitenkin tässä suhteessa oma lukunsa.
[...]
IS, Timo Haapala, 27.8.2020

Juttu kokonaan linkistä. En nyt keksi nostaa mitään yksittäistä asiaa Haapalan kommentista keskusteluun. Mielestäni Haapala tiivistää asian hyvin. Foorumilla on eri ketjuissa ja aiheissa pähkäilty samaa jo vuosia.

Ehkä Haapalan jutussa toteutuu vain valtamedian vaikutus. Kun jokin asia on kirjoitettu valtamedian palstoilla, niin sitten se olisi ikään kuin virallista tai jotenkin siunatumpi totuus kuin some-viesteihin pirskottu havainnointi. No näin ei tietenkään ole, vaikka valtamedia ja sen toimitukset haluavat luoda ja pitää itsestään mielikuvaa luotettavana ja totuudellisena toimijana. Silti Haapalalle kuuluu kiitos ja tunnustus tehdystä työstä. Hän on selvästi hieman kaivanut taustoja, vaikkei hän muuta todistetta esitä kuin omat sanansa ja sen panttina Timo Haapalan uskottavuus.

Kirjoituksessa Haapala nostaa tikun nokkaan Vihreät ja muutoin mediassa meritoituneet henkilöt, jotka haetaan konsultti- ja lobbaustoimistoihin hommiin. Haapala ei kuitenkaan edes vihjaa tai pöyhi sitä, miten nämä henkilöt ja niiden konsultti- ja lobboustoimistot pääsevät vaikuttamaan valtamedian toimituksiin ja valtamedian sisältöihin. Haapala tyytyy käsittelemään vain puolueiden sekä konsultti ja lobbaustoimistojen yhteyttä.

Ei kahta ilman kolmatta. Se kolmas tekijä yhtälössä on valtamedia ja sen toimitukset. Mikä vaikutusvalta on konsultti- ja lobbaustoimistoilla valtamedian toimituksiin ja toimittajiin? Se on selvästi suuri. Suurta vaikutusta on taas nähty paljon, kun pääministeri Sanna Marin on nostettu valtakunnan missiksi hänen olematta missi tai edes missikilpailussa. Nämä voisi tietysti kuitata Human Interest -juttuina, aivan kuten vastaavia juttuja tehtiin ennen pääministeriyttä Juha Sipilästä ja hänen rakentamasta ElCamino häkäpönttöautosta.

Silti itse en tyydy kuittaamaan konsultti- ja lobbaustoimistojen vaikutusta vain Human Interest -juttujen laatimisella. Ovatko valtamedian toimitukset osittain siirtyneet konsultti- ja lobbaustoimistoihin? Tämä voisi selittää sen, miten toimistot tienaavat ja vaikuttavat, eli suoraan tuottavat, valtamedian sisältöjä. Konsultti- ja lobbaustoimistoihin on virrattava jostain paljon rahaa sisään, jotta niistä on tullut monelle mediahenkilölle houkuttelevampia työpaikkoja kuin tässä viimeisessä tapauksessa tasavallan presidentin kanslia on ollut.
"Kokoomusvihassa ei ole mitään huvittavaa. Kolmannen polven kokoomuslaisena totesin 2000- luvun alussa, ettei Kokoomusta enää voi äänestää, eikä naurattanut minua yhtään silloin eikä edelleenkään." -- Emo

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 47 391
 • Liked: 82964
 • Kansallisromantikko
Yksi alalla oleva kaverini sanoi, että lehdet käyttävät hänen pr-toimistonsa "lehtijuttuja" joskus jopa taittoa myösten sellaisenaan. Homma kai aluksi lähti liikkeelle siten, että pr-toimisto toimitti raakamateriaalin, jota lehdet sitten muokkasivat tarpeisiinsa. Mutta kustannussyistä tuosta räätälöinnistä lienee pitkälti luovuttu.
“Kansa, joka valitsee päättäjiksi  korruptoituneita poliitikkoja, teeskentelijöitä, varkaita ja pettureita, ei ole uhri, vaan avunantaja.”
— George Orwell

Hyvesignaloinnin hinta on hyytävä!!
● Jihadistien terrori-iskut
● Rikollisjärjestöjen pommitukset
● Armeija kaduille
● Sivistysvaltiosta kehitysmaa

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 074
 • Liked: 6724
 • Sus siunatkoon
Kansanedustja Olli Immonen (ps) on nostanut tämän kissan pöydälle eduskunnassa.

Lainaus
Kansanedustaja Immonen poliittisen päätöksenteon rakenteellisesta korruptiosta: ”Erityisesti vihreät ovat ongelma”

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen jätti tänään eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii hallitusta puuttumaan hallituksen omassa toiminnassa esiintyviin virkamies- ja hallintolain jääviyssääntöjä koskeviin mahdollisiin rikkomuksiin.
[...]

Poliitikot ja viestintätoimistot kietoutuneet yhteen

Viestintätoimistot, edunvalvojat ja lobbarit ovat soluttautuneet julkiseen hallintoon 2000-luvun alusta saakka, mikä on vahvistanut järjestelmän korruptoitunutta rakennetta. Viestintätoimistojen tehtävänä on auttaa asiakkaitaan saattamaan sanomansa poliittisten päättäjien tietoisuuteen sekä vaikuttaa poliittisessa päätöksenteossa ja tiedottamisessa päämiestensä eduksi.

– Tavoitteen toteutumista edistetään sillä, että toimistot rekrytoivat riveihinsä sekä entisiä että nykyisiä poliitikkoja. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tämä trendi koskee erityisesti vihreän puolueen päättäjiä, Immonen sanoo.

Kaikki kolme vihreiden nykyistä varapuheenjohtajaa saavat palkkansa viestintä- ja konsulttitoimistoista. Varapuheenjohtaja Riikka Karppinen toimii Milttonilla. Varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio Ellun Kanoissa, joka on yksi Suomen suurimpia viestintätoimistoja. Varapuheenjohtaja Fatim Diarra on puolestaan yhteiskunnallisen viestinnän asiantuntija Pohjoisranta BCW:ssä.

– On huolestuttavaa, ettei potentiaalinen vallan väärinkäyttö näytä häiritsevän poliitikkoja. Vihreät on hallituspuolue. Varapuheenjohtaja-konsultit istuvat ministeriryhmien kokouksissa ja kuuluvat myös puolueen päättävään elimeen. Vihreillä on hallussaan ulko-, sisä- ja ympäristöministerien salkut. Puolueen puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo on hallituksen johtoviisikon jäsen. Mainitut varapuheenjohtaja-konsultit istuvat vihreiden puoluehallituksessa ja muissa kokoonpanoissa pohtimassa puolueen kantoja, Immonen sanoo.

– Samat henkilöt osallistuvat päätöksentekoon myös ministerien ja puoluejohdon yhteispalavereissa. Näissä kokouksessa käydään säännöllisesti läpi muun muassa hallituksen esityksiä, lakimuutoksia ja verotusta. Näillä tiedoilla on mitä ilmeisimmin rahanarvoinen merkitys varapuheenjohtaja-konsulteille ja heidän toimeksiantajillensa.

Immonen ei usko, että vihreiden varapuheenjohtaja-konsultit kykenisivät pitämään roolinsa erillään.

– Konsultin oma taloudellinen ansio on sidottu onnistumiseen asiakkaan lobbaamisessa tai tiedonkeruussa. On myös ongelmallista, ettei aina tiedetä, mitä yrityksiä tai muita tahoja nämä varapuheenjohtaja-konsultit konsultoivat ja lobbaavat. Ongelma on koko hallituksen yhteinen, jos konsulttien päämiesten näkemyksiä nousee esimerkiksi vihreiden puoluejohdon kautta hallituksen pöydälle osaksi päätöksentekoa.
[...]
Kansalainen, 1.10.2020

Koko juttu linkistä - tai Immosen tiedote, koska myös Suomen Uutiset julkaissut saman liki sanasta sanaan, kun ei ole pr-toimistoa tekemään.

No vastaukseksi saadaan taas diipadaapaa eikä vaikuta mopon ohjaukseen, mutta hyvä että Immonen nosti suloisen PörRöisen kissan pöydälle. Katsotaan innostuuko kissa raatelemaan nostajansa, kun on kissan mielestä väärä ihminen sitä nostelemaan.

Onhan Immosen kirjallisessa kysymyksessä muutakin kuin tämä PR-toimistot ja poliitikot -kytkös. Tämä kytkös oli kuitenkin konkreettisin, muut jäivät kielikuviksi.
"Kokoomusvihassa ei ole mitään huvittavaa. Kolmannen polven kokoomuslaisena totesin 2000- luvun alussa, ettei Kokoomusta enää voi äänestää, eikä naurattanut minua yhtään silloin eikä edelleenkään." -- Emo

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 074
 • Liked: 6724
 • Sus siunatkoon
Pientä päivitystä ja nosto tähän ketjuun Kirsi Pihan Helsingin pormestarikisasta luopumisen mainingeista.

Piha oli Kokoomuksen kansanedustaja 90- ja 00-luvuilla. Nyt liki 20 vuoden hiljaiselon jälkeen Kirsi Piha nousi politiikan parrasvaloihin ehdokkaaksi Helsingin pormestarikisaan. Yllättäen kunnallisvaalien loppusuoran auetessa Kirsi Piha ilmoitti luopuvansa pormestariehdokkuudesta paljastaen samalla Kokoomuksessa valinneen jakauman, mikä on tähän asti pidetty visusti pimennossa ammattimaisen mielikuvavaikuttamisen keinoin.

Kirsi Piha on myös viestintä- ja konsulttitoimisto Ellun kanojen perustaja ja nykyinen hallituksen pj. Wikipedian Kirsi Piha -sivu mainitsee "Ellun kanat -muutostoimistoksi", jolla on lähteenä . Eli voitaneen tulkita, että Kirsi Piha on pyörittänyt menestyksellistä viestintä- ja konsulttiyritystoimintaa viimeiset 20 vuotta eli tehnyt ammattimaista politiikan taustavaikuttamista.

Seuraavat lainaukset tarjoilevat lisää pieniä näkemyksiä ja taustatietoja näistä viestintä- ja konsultointipalveluja tarjoavista toimijoista politiikan tekemisen taustalla - tällä kertaa some-tietämyksen palasia vrt. Timo Haapalan kolumnitietämys.

Liitteenä kuvakaappaus Wikipedian Kirsi Piha -sivun lähteenä käyttämästä Kauppalehden uutisesta yli vuoden takaa. Uutisen kuvituskuvassa on myös Ellun kanojen toimitusjohtajana vaikuttava Taru Tujunen, joka oli Kokoomuksen ex-puoluesihteeri Jyrki Kataisen puheenjohtajuuden aikaan.

Tulipa tässä mieleen sellainenkin skenaario, että tämä saattoi olla täysin suunniteltu operaatio, jonka tavoitteena on vihreiden vaalivoitto Helsingissä.

...No ne Ellun Kanat on Suomen top 3 spin doctor firma..saattoivat juuri mennä jakamattomaan top 1.

Paljonkohan virheät maksoi ? Veikkaan että paljon. Onneksi veronmaksajien kustantama puoluetuki nousi ennätykseensä, onhan niillä kassaa.

Mutta palataan tuohon minua hämmentävään lauseen eli ihmisarvolla ei saa politikoida. Kyseinen lause hämmentää minua, sillä eikös tässä ole muutama viime vuosi tehty Halla-ahon perussuomalaisia lukuunottamatta politiikkaa lauseella ihmisarvo on jakamaton? Eikö tuo ole ihmisarvolla politikointia? Vai onko se sitä kuuluisaa parempaa politikointia?

Se on nimenomaan sitä parempaa politikointia, kun Piha tarkoittaa, että "ihmisarvo" – tai mikä stiiknafuula milloinkin – on superkortti, jolla voitetaan kaikki pelit ja joka on kaiken politikoinnin yläpuolella.

Kun kaikki eivät olleet kokoomuksen sisällä samaa mieltä, kortilla voitettiin Pihan mielestä joka tapauksessa moraalinen ylemmyys.

Ei ole sattumaa, että tämäkin tapaus on johdettavissa maahanmuuttopolitiikkaan. Suomen haittamaahanmuutolla täyttämisen tavoitteekseen asettanut Pakolaisneuvonta oli muutama vuosi sitten näyttävästi Pihan (omistaja ja perustaja) viestintätoimisto Ellun Kanojen hyväntekeväisyysprojektina kampanjoinnissa Suomen ääriliberaalin turvapaikkapolitiikan kiristyksiä vastaan, koska "arvot".

Lainaus
Oikeuden edessä kaikki ovat yhdenvertaisia – vai ovatko?
...
Ellun Kanat tekee tänä vuonna noin 1000 tuntia työtä sellaisten kumppaneiden kanssa, joiden kanssa meillä on yhteisiä arvoja. Me kutsumme heitä arvoliittolaisiksi.

Arvoliittolaisuudella pyrimme muuttamaan maailmaa paremmaksi. Yhdenvertainen ihmisoikeuksien toteutuminen on tärkeä arvo Ellun Kanoille. Me uskomme, että jokainen ihminen on oikeutettu lain mukaiseen kohteluun oikeuden edessä.

Koska arvot ovat meille muutakin kuin kauniita sanoja juhlapuheissa, päätimme investoida Pakolaisneuvonnan auttamiseen merkittävän ison osan tämän vuoden arvoliittolaisuustyöstämme ja toteuttaa #Sokeaoikeus-kampanjan yhdessä Pakolaisneuvonnan kanssa.

Ellun Kanat kiittää kaikkia, jotka ovat tukeneet tätä tärkeää asiaa.
Ellun Kanat 16.3.2018

Lainaus
Sokea oikeus
...
Pakolaisneuvonta pyysi Ellun Kanoilta apua turvapaikanhakijoiden oikeuksia koskevan kampanjan suunnitteluun ja toteutukseen. Kampanjan tavoitteena oli synnyttää yhteiskunnallista keskustelua turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta ja tukea turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa pitkässä juoksussa. Esille nousi vahvasti ajatus siitä, että lietsomisen ja vastakkainasettelun aika yhteiskunnallisessa keskustelussa on ohi. Kampanja toteutettiin asiantuntemuksen kautta – ei tunteisiin vedoten. Tavoitteena oli, että kampanja nousisi itse järjestöä suuremmaksi keskustelunaiheeksi. Kampanja perustui universaalille oikeudenmukaisuuden periaatteelle sekä oikeuden sokeudelle. Inspiraationa käytettiin oikeudenmukaisuuden symbolia Justitiaa, jolla on side silmillä, symbolina oikeudesta joka ei katso ikää, sukupuolta tai ihonväriä tuomitessaan.
Ellun Kanat
"Kokoomusvihassa ei ole mitään huvittavaa. Kolmannen polven kokoomuslaisena totesin 2000- luvun alussa, ettei Kokoomusta enää voi äänestää, eikä naurattanut minua yhtään silloin eikä edelleenkään." -- Emo

Tagit: