Kirjoittaja Aihe: Suomalaisen metsän omistajana yhä useammin ulkomaiset sijoittajat ja rahastot  (Luettu 495 kertaa)

ikuturso

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 26 706
  • Liked: 65479
  • Kekkosen re-inkarnaatio
Näin tähän liittyvän uutisen jossain maikkarin aamuteeveen alapalkissa vai oliko tekstiteeveessä...

Kun etsin vastaavaa artikkelia netistä, niin tämä asia on ollut tapeetilla jo aiemmin ainakin vuonna 2020, mutta nyt on huolestuttu verokohtelusta.

@Matias Turkkila , Tästä voisi vihjata pääkallonpaikalla näin ennen vaaleja.

Eli siis suomalaismetsiä omistaa yhä useammin kasvottomat ulkomaiset rahastot. Nämä voivat hakata metsiä niin, että metsätuloja ei nykylain perusteella veroteta Suomessa. Tämä uutisessa.
Muita ajatuksia: EU:n ennallistamisdirektiivi, jota nykyhallitus on ajanut. Koskeeko se noita kasvottomia rahastoja?
- Käykö niin, että rahastot hakkaavat omat alueensa kaljuksi ja suomalaiset joutuvat suojelemaan metsäomistuksensa? Verotuloja menetetään ja mahdollisesti yksityiset Suomalaiset eivät saa niin paljoa hakkuulupia, kuin isot organisaatiot joilla lienee dirikoita laatimassa lupahakemuksia sun muita.
- Onko meillä uusi kaivoslaki käsissämme? Osta täältä maata, vie luonnonvarat ja jätä suomalaiset vastaamaan seurauksista?
- Onko metsänhoidon ja hakkuiden mallimaa Suomi kokemassa Amazonin sademetsien kohtalon?
- Jos kasvoton ulkomainen sijoittajarahsto hakkaa vähän liikaa eikä istuta metsää uudelleen, saadaanko sitä lainkaan vastuuseen?

Tässä aiheesta Iltasanomien taloussanomat-artikkeli:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009321715.html
Lainaus
Raportti arvostelee verotuksen porsaanreikiä – ulkomaisten sijoittajien omistus suomalais­metsistä kasvanut voimakkaasti
Metsätuloja voi jäädä verottamatta erityisesti silloin, kun Suomessa verovapaalla metsärahastolla on ulkomaisia osuudenomistajia, joiden ei tarvitse maksaa Suomessa veroa tuloistaan

...

Selvityksen mukaan metsärahaston kautta sijoittaminen Suomen sisällä ei yleensä synnytä verotuksellista etua. Kansainvälisessä sijoittamisessa tuloja voi jäädä verottamatta erityisesti silloin, kun Suomessa verovapaalla metsärahastolla on ulkomaisia osuudenomistajia, joiden ei tarvitse maksaa Suomessa veroa rahaston kautta saamastaan tulosta.

Myös veronalaista metsätuloa voidaan jossain määrin siirtää konsernien sisällä ulkomaille vähennyskelpoisina korkomenoina, Luke kertoo.

...

–  Metsärahastojen ja ulkomaisten sijoittajien omistaman metsän pinta-ala on yhteensä lähes 600 000 hehtaaria ja arvo yli kaksi miljardia euroa. Lähes puolet tästä on ulkomaisten toimijoiden hallussa. Luvut ovat kaksinkertaisia aikaisempaan käsitykseen verrattuna, Luken erikoistutkija Esa-Jussi Viitala sanoo tiedotteessa.

Luken mukaan metsärahastot voivat saada muita vahvemman kilpailuaseman, jos niiden ulkomaiset osuudenomistajat eivät maksa sijoituksistaan veroa Suomessa eivätkä omassa asuinvaltiossaan.

...

Tähän kannattaisi nyt tarttua. Ei pelkästään verotulojen menetyksen kautta vaan myös tuon ennallistamisdirektiivin ja siihen liittyvien velvoitteiden kautta. Koskevatko ne kasvottomia sijoitusrahastoja?

-i-
« Viimeksi muokattu: 13.01.2023, 08:33:33 kirjoittanut ikuturso »
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-