Kirjoittaja Aihe: 2023-09-06 Kansalainen: Ruotsissa tekoäly terrorismin torjuntaan  (Luettu 775 kertaa)

Shemeikka

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 6 666
  • Liked: 11058
  • Oulu- Uleåborg
    • Esa Paloniemi- nude but not naked
Tekoäly käy läpi nettikirjoittelua, ja hälyttää poliisin. Tunteetkin tarkkailun alla. Vuosi 1984 on myöhässä, mutta saapuu raiteelle piakkoin.

Lainaus
Ruotsi: Tekoäly avuksi terrorismin torjuntaan

Yksin toimivat terroristit ovat viranomaisten mukaan suurin Ruotsia uhkaava terroristinen vaara ja näitten löytäminen ennen iskua on erittäin vaikeaa. Ruotsalaiset tutkijat ovat kehittäneet tekoälyn käymään läpi sähköposteja, somekirjoittelua ja muuta Internetissä tapahtuvaa viestintää mahdollisten terroristien löytämiseksi.

Lisa Kaati on yksi Dechefr-tekoälyn kehittäneistä Tukholman yliopiston tutkijoista.

”Ihmiset eivät kykene käymään läpi kaikkea ongelmallista viestintää”, Kaati sanoo. ”Siksi tarvitaan työkalu haravoimaan viestejä”.

Tutkija Kaatin mukaan on useita merkkejä, jotka voivat viitata henkilön suunnittelevan väkivaltaista iskua.

Ensimmäinen merkki on kiinnostus aiempiin väkivaltaisiin iskuihin ja niitten tekijöihin, kuten kouluampujiin ja poliittisiin terroristeihin. Jos henkilö mainitsee iskuja tehneitä henkilöitä nettiviesteissään, tämä herättää Dechefr-tekoälyn huomion.

Toinen merkki ovat kielteiset tunteet. Mikäli somessa tai sähköposteissa käyttää esimerkiksi vihaa tai katkeruutta kuvaavia sanoja tai emojeja, Dechefr käy henkilön viestiliikennettä tarkemmin läpi.

Lisa Kaati painottaa, että Dechefr-tekoälyn käymän viestien haravoinnin jälkeen ihminen käy havainnot läpi, ja tekee lopullisen ratkaisun jatkotoimista.

”Vaikka henkilöllä olisi yksi, kaksi tai kolme varoittavaa tekijää viesteissään, se ei tarkoita että hän syyllistyisi väkivaltaan”, Kaati kertoo. Hänen mukaansa epäillyn arviointiin tarvitaan laajempi kokonaiskuva ennen viranomaistoimia.

Ruotsin turvallisuupoliisi SÄPO ei vastannut Ruotsin television kysymykseen, käyttääkö se Dechefr-tekoälyä tai vastaavia tutkimustyökalunaan.

Lisa Kaatin mukaan eri poliisilaitokset ja yritykset Yhdysvalloissa käyttävät tekoälyä turvatakseen muun muassa kouluja.

”Tälle on kysyntää myös Ruotsissa”, hän arvioi.

Ruotsi on muslimiterroristien hampaissa viimeaikaisten Koraanien polttamisten vuoksi, ja maassa tapahtuu ulkomaalaisperäisten rikollisliigojen välien selvittelyjä ampumalla sekä pommeilla lähes päivittäin.

Lähde SVT

https://www.kansalainen.fi/ruotsi-tekoaly-avuksi-terrorismin-torjuntaan/
Vain kuolleet kalat kulkevat virran mukana.

https://esapaloniemi.webnode.fi/
Nude but not naked

"Ajattele itse, tai muut päättävät puolestasi." Aku-Kimmo Ripatti

Shemeikka- mamukurssin käynyt suomalainen

Tagit: