Kirjoittaja Aihe: Rajavartiolaitoksen MVX-hanke ja uudet kopteri  (Luettu 1051 kertaa)

mck

  • Jäsen^^
  • **
  • Viestejä: 389
  • Liked: 517
Rajavartiolaitoksen MVX-hanke ja uudet kopteri
« : 11.01.2024, 21:44:41 »
Rajavartiolaitos on uusimassa vanhoja Dornier valvontakoneita.
Hanke on ollut käynnissä muistaakseni vuodesta 2022 ja uusimpien tietojen mukaan hankitapäätös tullaan tekemään 2024 kesään mennessä.

Rajan vartiolentolaivueen komentaja Matti Lallukka on eilen x:ssään ilmoittanut myös kopterikaluston uusimisen esiselvityksestä.

Mielenkiintoista nähdä varsinkin se, että kenelle mahtaa lähteä alustavat tarjouspyynnöt koptereista!

(tweetit ei taida toimia, mutta kuvankaappaus liitteenä.)
Lainaus
#MVX -hankkeen tavoitteena on tehdä kesään mennessä hankintapäätös Dornier-kaluston korvaajasta. Operointi uusilla koneilla alkaa vuonna 2027.

Kopterikaluston uudistamishanke aloitetaan RVLE johdolla laadittavalla esiselvityksellä. Ensimmäisenä korvataan AB/B412 -kopterit.

https://raja.fi/valvontalentokoneet-korvattava
Lainaus
Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut perusteellisesti. Rajavartiolaitoksen toimintaympäristön riskit ovat kasvaneet. Rajavartiolaitos varautuu hallitsemaan rajaturvallisuuden häiriötilanteet niin maalla kuin merellä, hoitamaan merelliset onnettomuudet ja valvoo Suomen alueellista koskemattomuutta.

Nykyisten vuonna 1995 käyttöönotettujen Dornier 228 -valvontalentokoneiden elinkaari on päättymässä, ja niiden ylläpito vaikeutuu koko ajan. Rajavartiolaitos suunnittelee Dornierien korvaamista kahdella uudella monitoimilentokoneella. Rajavartiolaitos on selvittänyt, että ainoastaan miehitetty lentokone pystyy selviytymään vaihtelevista tehtävistä Suomen vaativissa olosuhteissa. Monikäyttöinen ja muuntautumiskykyinen ratkaisu on sekä operatiivisesti käytännöllinen että kustannustehokas.
---
Uusien monitoimilentokoneiden hankinnalla tavoitellaan seuraavia parannuksia nykyisten lentokoneiden suorituskykyihin

merkittävää parannusta toiminta-aikaan ja siten laajempien alueiden kattamista valvonnalla sekä pidempiaikaisen toimintakyvyn varmistamista ympäristövahinkojentorjuntatehtävissä,
suorituskykyisempiä teknisiä valvontasensoreita,
suurempaa kuljetuskapasiteettia ja
uusimman teknologian hyödyntämistä ja kehittyneempiä teknisiä järjestelmiä, mukaan lukien reaaliaikaista ja salattua tiedonsiirtoa.

https://raja.fi/-/mvx-hankkeen-evaluointivaihe-valmis-neuvottelut-jatkuvat
Lainaus
Jatkossa olevat prime-kandidaatit:

Field Aerospace, Kanada
L3Harris Technologies, Yhdysvallat
Sierra Nevada Corporation, Yhdysvallat
ST Airborne Systems, Ruotsi.

Ilma-aluksista toimittajilta tarjottavina ovat:

Bombardier Challenger 650, Kanada
Dassault Falcon 2000LXS, Ranska
Cessna Citation Longitude, Yhdysvallat.

https://raja.fi/-/mvx-hankkeen-aikataulua-tarkennetaan
Lainaus
Rajavartiolaitoksen kahden uuden monitoimilentokoneen hankintaan tähtäävä MVX-hanke on päättänyt muuttaa kilpailutuksen aikataulua. Uusi aikataulu tähtää toimitussopimuksen solmimiseen kesän 2024 aikana.

Vuonna 2023 MVX-hankkeessa on ollut käynnissä Intermediate RFQ-vaihe, jonka aikana on päivitetty tarjouspyyntöä, neuvoteltu prime-toimittajien kanssa sekä evaluoitu tarjottuja ilma-aluksia ja sensoreita. Aikataulu on tähdännyt hankintasopimuksen solmimiseen vuoden 2023 loppuun mennessä. Syksyn aikana ilmenneiden lisätyötarpeiden myötä hankkeen aikataulu tulee kuitenkin viivästymään korkeintaan noin kuudella kuukaudella.

Viivästymiseen on vaikuttanut hankkeen edetessä havaittu tarve lisäevaluoinneille, joilla pyritään varmistamaan, että tarjotut järjestelmät vastaavat luvattua ja soveltuvat Rajavartiolaitoksen operatiiviseen käyttöön. Myös jo tehtyjen evaluointien analysointi on osoittautunut työläämmäksi kuin mitä alun perin arvioitiin.

Edit tweet tagit kuntoon
 
« Viimeksi muokattu: 11.01.2024, 21:55:14 kirjoittanut mck »

JoKaGO

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 16 456
  • Liked: 11728
  • Mullaki o kissa
Vs: Rajavartiolaitoksen MVX-hanke ja uudet kopteri
« Vastaus #1 : 11.01.2024, 21:48:36 »
...uudet kopteri  :o
[Hallituksen kehysriihessä] Perussuomalaisilla oli pitkä lista esimerkiksi maahanmuuttoon ja kehitysapuun liittyviä leikkausehdotuksia, joista vain osa läpäisi muiden puolueiden seulan.

Tagit: raja