Kirjoittaja Aihe: 2009-02-19 Uusi Tie: Suomessa on pulaa ruoasta  (Luettu 1831 kertaa)

Kristiina

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 2 406
  • Liked: 124
2009-02-19 Uusi Tie: Suomessa on pulaa ruoasta
« : 21.02.2009, 18:57:47 »

Aikaisempina vuosina elintarvikkeita jäi yleensä jakamatta maa- ja metsätalousministeriön varastoon, ja niitä tarjottiin seurakunnille ylimääräisinä erinä. Nyt tilanne on aivan toinen. Ainuttakaan ylimääräistä jauho-tai leipäpakkausta ei ollut antaa. Sen sijaaan toistakymmentä seurakuntaa valitti elintarvikkeiden loppumisesta, Ulla Pesola EU-elintarvikkeita jakavasta Kirkkopalveluista kertoo.

Avun tarve on kasvanut Etelä-Suomessa


EU-elintarvikkeita jakavien seurakuntien määrä on pysynyt viime vuosina kutakuinkin samana.

-Viime vuonna jakelussa oli 150 seurakuntaa tai seurakuntayhtymää, joiden alueilla toimii useita ruoanjakopaikkoja, Ulla Pesola kertoo.

- Alueellinen painopiste on pikkuhiljaa siirtynyt etelästä Itä-Suomeen sekä kauemmas pohjoiseen alueille, jotka ovat muuttotappioliisia ja joissa työttömyysaste ja väestön ikärakenne ovat korkeat. Nämä alueet ovat tottuneet jakamaan niukkuutta, joten viime vuoden taloustilanteen heikentyminen ei ole vielä sanottavammin tuntunut toiminnassa.

Pesolan mukaan vajaan vuoden sisällä ruoka-avun tarve on lisääntynyt eteläisessä Suomessa.

- Näillä alueilla on paljon isohkojen firmojen alihankkijoina toimivia pienyrityksiä, joista monet ovat joutuneet ahtaalle.

Ruokakassit ovat suuressa arvossa


Ulla Pesola kertoo, että monet seurakunnat joutuivat hankkimaan syksyllä itse lisää elintarvikkeita saadakseen perheille esimerkiksi joulupaketteja.

-Tilanne jatkuu vaikeana koko alkavan kevään, sillä tilattu elintarvikemäärä on ylensä arvioitu riittävän ympäri vuoden.

Pesola toteaa, että palautteiden perusteella ruokakassien jakamista arvostetaan huomattavasti kassien sisällön laskennallista arvoa korkeammallle.

-Ruoka-avun jakamisesta on valitettavasti muodostunut tuttu ja ainakin jossain määrin hyväksytty osa suomalaista arkea. Apu on kuitenkin seurakuntien toiminnasssa painottumassa ruokapalvelutilaisuuksiin ja samalla ihmisen kohtaamiseen.

Pesolan mukaan nyt alkavaan tukikauteen 2009 on varauduttu, seurakuntien kautta jaettavaksi on anottu elintarvikkeita huomattavasti viimevuotista enemmän. Päätökset Kirkkopalveluille myönnettävistä määristä saadaan Maaseutuvirastosta maaliskuun aikana.

Lapsiperheet ovat köyhtyneet suhteessa eniten


Jyväskylässä toimii Katulähetys ry:n ruokapankki Jokapäiväinen Leipä. Projektipäällikkö Helena Konttinen toteaa, ettei sen toiminnassa ainakaan vielä näy dramaattisia muutoksia. Ruoanjakopäivien asiakasmäärät ovat kuitenkin nousseet hieman kuluneiden kuukausien aikana.

-Kaikkein köyhimpiin maihin verrattuna tilanne Suomessa on vielä aika hyvä. Varsinaista nälänhätäähän Suomessa ei onneksi ole. Valitettavasti tilanne on mennyt viime vuosina huonompaan suuntaan myös meillä. Erityisesti lapsiperheet ovat köyhtyneet suhteessa eniten, Konttinen sanoo.

Hänen mielestään kristillisten seurakuntien ja järjestöjen tulee ehdottomasti tehdä auttamistyötä Raamatun sanoman mukaisesti niin yksilökristittyinä kuin yhteisöinäkin. Silti kunnat ja kaupungit eivät saisi jättää auttamista kolmannen sektorin harteille. Jos näin toimitaan, ei voida enää puhua hyvinvointiyhteiskunnasta.

***

Tämäkään ei liity maahanmuuttoon, mutta kertoo mikä tilanne Suomessa alkaa olemaan kun samaan aikaan suunnitellaan uusien vastaanottokeskusten perustamista tuhansille Suomeen rynniville sosiaalitapauksille.

mikkoR

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 3 674
  • Liked: 1220
  • uskonto pyhittää nai.. tytön iän
Vs: 2009-02-19 Uusi Tie: Suomessa on pulaa ruoasta
« Vastaus #1 : 21.02.2009, 19:11:36 »
Itse olen laatinut kaikenlaisia kauhuskenaarioita mahdollisen todella synkistyvän valtion/maailman tilanteen kannalta.

Yhtenä pahimpana pidän hyperinflaatiota jos jotkut viisaat keksivät alkaa painamaan rahaa ja tätä en pitäisi mitenkään mahdottomana, venäjällä on jo siihen alettu, jenkit ovat siitä puhuneet.
Tämä voi johtaa todelliseen nälänhätään koska ihmisillä ei ole yksinkertaisesti rahaa ostaa ruokaa ja suurena vaarana myös esim. venäjältä nälän ruuan perään tulviva väenpaljous.

Toivotaan että talous pysyisi jokseenkin tällä tasolla tai ei ainakaan hirveästi laskisi.
Paras tapa päästä eroon laittomista aseista on toki luoda riittävä määrä väyliä laillisille aseille.

Tagit: