Kirjoittaja Aihe: Kirjoitusohje uutisiin sekä mediaan  (Luettu 37632 kertaa)

lot

 • Vieras
Kirjoitusohje uutisiin sekä mediaan
« : 07.12.2008, 22:48:41 »
* Uutisten tulee liittyä aiheisiin maahanmuutto ja monikulttuurisuus.

* Kirjoita asiaa ja asiallisesti. Tämä ei ole Peräkammari. Sisällöttömiä one-linereita karsitaan tarpeen mukaan. Jos vastaat trollille, viestisi voidaan karsia ketjua siistittäessä.

* Yksi ketju per uutinen. Katso, onko joku avannut samasta aiheesta äskettäin ketjua. Jos on, jatka siellä. Muutamista aiheista on kokoelmaketjut, esim. Pieniä rikosuutisia Suomesta. Katso kokoelmaketjujen listaa lopusta.

* Heti otsikon alkuun tapahtumapäivämäärä muodossa VVVV-KK-PP sekä ytimekäs kuvaus tapahtuneesta. Alkuperäinen otsikko ei valitettavasti aina sellaisenaan ole paras mahdollinen. Jos tapaus on ulkomailta, tapahtumamaan on selvittävä ilman arvailua jo otsikosta.

* Päivä ja kuukausi kirjoitetaan nollat mukana (vuoden 2009 aprillipäivä on 2009-04-01, ei 2009-4-1) ja välilyönti heti päivämäärän perään. Näin viestit asettuvat tarvittaessa aikajärjestykseen.

Jos otsikkorivi ei tunnu riittävän, lyhennä lähteen nimeä tai jätä se pois. IL on Iltalehti, IS on Ilta-Sanomat. Käytä järkevää lyhennettä: HS on Helsingin, ei Hollolan Sanomat.

Edit: lehden nimi ei useimmiten ole tärkeä, koska muutkin lehdet voivat kertoa samasta asiasta.

EI NÄIN: 2009-4-1 Aikakaus-Lehti: Kohuimaami haastattelussa

KORJAAMISEN VARAA, KOSKA ASIA EI KÄY SELVILLE: 2009-04-01: Aikakaus-Lehti: Kohuimaami haastattelussa

VAAN NÄIN (asia tulee selvästi esille): 2009-04-01 Imaami Omani: saavatko vanhukset mennä naimisiin?

* Lainaa kappale tai pari, joista käy asia hyvin ilmi. Oheen asianmukainen linkitys alkuperäiseen. Varsinkin  mobiilikäyttäjät arvostavat sellaista siteerausta, josta oleellinen selviää linkkiä avaamatta. Jos kirjoitat uutisen sisällön omin sanoin, älä käytä Homma-slangia tai muuta sellaista tyyliä, jota alkuperäislähteessä ei ole.

* Jos uutisesi ei ole suomeksi tai englanniksi, vähintäänkin sen oleellisten ydinkohtien kääntäminen on tarpeen.

* Muista tekijänoikeudet (linkki, toinen linkki). Muiden tuottamia tekstejä ei saa lainata miten tahansa. Lisää tekijänoikeusasiaa täällä.

* Videolinkeissä: liitä ehdottomasti mukaan kuvaus siitä, mitä linkin takaa on odotettavissa, esim. videon otsikko.

* Älä käytä Tinyurl-linkkejä. Lukijaa auttaa, jos klikkaamatta mitään näkee, minne linkki osoittaa.

* Kuvien suoraa lisäämistä uutisiin tai kommentteihin kannattaa harkita tarkkaan ja tehdä niin vain silloin, jos kuva liittyy tiukasti uutisen tapahtumiin. Muista tässäkin copyright ja lähteen mainitseminen. Kevennyksiä varten on Hauskat kuvat-ketju. Lisäys 27.8.2010: Kuvan laittaminen on oikein hyvä keino saada moden huomio kiinnitettyä viestiin.

* Jos laitat lainatun quote-tagien sisään (tulee siniseen laatikkoon), se erottuu selvemmin omista kommneteistasi. (edit 10.3.2010)

* Iik, onpa paljon ohjeita! Ei hätää, katso mallia aikaisemmista Uutisalueen viesteistä.

* Missä uutiseni on?/Miksi uutiseni poistettiin? 1) Mene omaan profiiliisi ja katso kohdasta ”Näytä viimeisimmät viestit tältä käyttäjältä.” Jos viestiäsi on siirretty toiselle alueelle tai se on yhdistetty toiseen ketjuun, löydät sen uuden paikan täältä.  2) Viestisi löytyy edelleen aikajärjestyksessä samalta paikalta forumin ylälaidan Viimeisimmät-listauksesta, jos sitä ei ole poistettu.

* Miksi uutiseni päätyi Tupaan/Peräkammariin? Yleisin syy on, että se ei koskenut monikulttuuria tai maahanmuuttoa. Peräkammarissa sana on kaikista vapain ja sinne siirtäminen ei sinällään tarkoita mitään virallista tuomiota.

* Uutisessani on merkintä ’Edited by Miniluv’ -- mitä on tapahtunut? Useimmiten otsikon korjaus tai uutissitaatin lisääminen viestiin. Tämä on niin yleistä, että siitä ei jätetä erillistä huomautusta. Muunlaiset muutokset näkyvät modevärillä tai huomautuksena lopussa. Lisäys 3.8.2009: Typon tai tagin (lihavoinnit, quotet jne.) korjauksesta en jätä erillistä merkintää.

Ketään ei kiusata pikkuvirheen takia :) Have a nice day.


MAINOSVIESTIEN JÄTTÄMINEN ON EHDOTTOMASTI KIELLETTY!


Linkit suurimpiin kokoelmaketjuihin:

2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut

2008-12-20 YHDISTETTY: Uutisia pikkurikoksista Suomessa

2009-05-15 "Kerjäläisooppera" (yhdistetty)

YHDISTETTY: Rikosuutisia ulkomailta
« Viimeksi muokattu: 04.10.2019, 16:10:03 kirjoittanut Pullervo »

Homma Admin

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 773
 • Liked: 17
 • Herrajjumala mikä sieltä tulee? Sieltä tulee BANNI
Vs: Kirjoitusohje uutisiin sekä mediaan
« Vastaus #1 : 07.03.2009, 12:54:27 »
Hommaforumin etusivuun eli portaaliin liittyen:

Ylläpito voi valintansa mukaan nostaa esim. Uutisosastolla olevia ketjuja etusivulle. Tällöin alkuperäisen viestin alkuun yleensä kirjoitetaan uusi johdanto. Ylläpidon kirjoittama pätkä erotetaan alkuperäisestä postauksesta vaakaviivalla.


Jos haluat kirjoittaa johdanto-osan itse, niin sen tulisi olla noin 500 sanan tiivistelmä jutun olennaisesta sisällöstä. (Eli postauksen 500 ensimmäistä merkkiä näytetään etusivulla.) Ja tällöin tuota vaakaviivaa ei tarvita mihinkään.

Jos uutisosion postaukseesi ilmestyy tuollainen ylläpidon laittama mystinen pätkä, niin ÄLÄ MUOKKAA SITÄ koska etusivu menee pilalle.
« Viimeksi muokattu: 18.03.2009, 13:06:51 kirjoittanut Homma Admin »

Miniluv

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 32 920
 • Liked: 15841
 • 100% kaafir, 100% goy
Vs: Kirjoitusohje uutisiin sekä mediaan
« Vastaus #2 : 29.09.2009, 19:46:06 »
Ohje ketjuun "Pieniä rikosuutisia Suomesta":

Omaksi ketjukseen: törkeät väkivaltarikokset (raiskaukset, törkeät pahoinpitelyt, ja pahemmat) ja erityisesti sellaiset, joissa poliisi pyytää yleisön apua. Jos arvelet, että tästä tulee enemmän puhetta, niin silloin omaksi ketjukseen. Samoin ne tapaukset, joissa eri tiedotusvälineiden linjat poikkeavat huomattavasti toisistaan.

Pienten rikosuutisten ketjuun: Arska löi Reiskaa nakkikioskilla, Ahmed löi Reiskaa nakkikioskilla, peräänajo Turengissa (venäläisin rekisterikilvin varustettu ajoneuvo pakeni paikalta), jne.

« Viimeksi muokattu: 30.09.2009, 19:23:26 kirjoittanut Miniluv »
Dystopian Nightmare 2020s The Great Taking

"Tyyli haukkua vastapuolta on myös ominaista venäläiselle propagandalle, jossa yritetään korostaa omaa ontuvaa argumenttia leimaamalla vastapuoli aliarvoiseksi."

25 muslimia brittien alahuoneessa, joista 4 omalta listalta

Tagit: