Kirjoittaja Aihe: 2010-04-10 HS:Suomessa arvioidaan olevan jopa 30 000 ulkomaista rakennusmiestä  (Luettu 15474 kertaa)

skrabb

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 953
 • Liked: 693
Lainaus
Suomessa arvioidaan olevan jopa 30 000 ulkomaista rakennusmiestä
Pimeän työn valvonta pettää
"Lainsäädäntö on hampaaton", sanoo verohallinnon ylitarkastaja.
Jaana Savolainen

HELSINGIN SANOMAT

Suomessa on rakennusalan arvioiden mukaan jo noin 20 000–30 000 ulkomaista rakennustyöntekijää. Heistä valtaosa tekee töitä pääkaupunkiseudulla.

Eniten ulkomaalaisia rakennusmiehiä tulee Virosta ja Puolasta, mutta eri kansallisuuksia alkaa olla jo kymmeniä. Esimerkiksi Olkiluodon ydinvoimalan rakentajat tulevat 60 eri maasta.

Samaan aikaan suomalaisten rakennustyöntekijöiden työttömyys on noussut 25 prosenttiin eli yli 20 000 rakennustyöntekijää on työttömänä.

Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas uskoo, että kymmenet tuhannet ulkomaiset työntekijät eivät maksa palkastaan veroa.

Rakennusliiton mielestä pimeän työvoiman käyttö ja siitä aiheutuvat ongelmat ovat hyvin tiedossa, mutta kukaan ei tee asialle mitään.

"Olemme vedonneet asiassa kaikkiin mahdollisiin päättäjiin, enää puuttuu vain tasavallan presidentti", Suokas sanoo.

"Jos kaikki ulkomaalaiset työntekijät olisivat täällä laillisesti, saisivat työehtosopimusten mukaista palkkaa, maksaisivat verot ja heidän työnantajansa maksaisivat sosiaalimaksut, ei heitä olisi tällaista määrää", Suokas uskoo.

Verottaja on vuodesta 2008 tehnyt tuloksellisia valvontaiskuja rakennustyömaille. Niiden yhteydessä on löytynyt 30 miljoonaa euroa maksamattomia työnantajamaksuja, rästiin jääneitä arvonlisäveroja 23,5 miljoonaa ja ilman ennakonpidätystä maksettuja palkkoja 81 miljoonaa euroa.

Kun työvoima saa liikkua vapaasti EU-maiden välillä, EU-maista tulevat eivät tarvitse työlupaa.

Työntekijät pitäisi rekisteröidä, mutta sen toteutumista ei valvota riittävästi.

Ulkomaille rekisteröidyllä yrityksellä ei myöskään ole ennakkoperintävelvollisuutta, joten veronmaksu palkasta jää työntekijän tai yrityksen oman aktiivisuuden varaan.

Suokas arvostelee valvontaa lepsuksi.

"Verottaja ja vakuutusyhtiöt tarkastavat vain papereita, mutta jos papereita ei ole, ei tarkasteta mitään", hän sanoo.

Rakennusliitto toivoisi, että työntekijöillä olisi sirullinen henkilökortti, johon tallennettaisiin muun muassa verotustiedot. Sellainen on käytössä jo esimerkiksi Itävallassa.

"Meillä on aivan pöhkö verojärjestelmä, valvontaa ei ole ollenkaan", Suokas sanoo.

Myös verottaja myöntää, että rakennusalan valvonnassa on puutteita.

"Valvonta on äärettömän hankalaa, koska rakennusala on laaja ja pirstaleinen. Valvonnalla pystytään puuttumaan vain menneisiin ongelmiin. Lainsäädäntö on hampaaton", ylitarkastaja Tuomo Karvonen verohallinnosta sanoo.

Parhaillaan hallitus kaavailee uudistusta, joka vapauttaisi työperäistä maahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta.

"Toteutuessaan uudistus tarkoittaa, että yritys voi tuoda esimerkiksi Kiinasta tai Vietnamista työvoimaa ilman viranomaisten työlupaharkintaa viideksi vuodeksi kerrallaan", Suokas selventää.

Rakennusliitossa pelätään, että uudistus avaa orjatyömarkkinat Suomeen.

"Jo nyt on poliisitutkinnassa tapauksia, että joistakin diktatuurimaista tulleilla on teetetty pitkiä työviikkoja muutaman sadan euron kuukausipalkalla."

Suokas tietää tapauksen, jossa kielitaidottomalle vietnamilaiselle maksettiin työehtosopimuksen mukainen palkka pankkitilille, mutta työnantajalla oli tilin käyttöoikeus. Palkkapäivän jälkeen työnantaja otti valtaosan palkasta tililtä.

Lisää aiheesta:
Halpa aliurakointi on pikkuyrittäjän vitsaus

"Tuntuu, että kaikki firmat ovat kohta ulkomaalaisia"


http://www.hs.fi/verkkolehti/kaupunki/artikkeli/Pime%C3%A4n+ty%C3%B6n+valvonta+pett%C3%A4%C3%A4/1135255986623

Lainaus
Halpa aliurakointi on pikkuyrittäjän vitsaus
Ulkomaalaiset rakennusmiehet nukkuvat konteissa työkalujen seassa, väittävät suomalaiset pienyrittäjät.
Esa Juntunen

HELSINGIN SANOMAT

Vedetään viiva Suomen halki Tampereen kohdalta. Sen alapuolelta ei saa töitä.

Näin sanoo nimettömänä pysyttelevä rakennusyrittäjä.

Uudenmaan pienet ja keskisuuret rakennusyritykset ovat pulassa, koska ulkomaalaista työvoimaa käyttävät aliurakoitsijat menestyvät tarjouskilpailuissa. Se onnistuu polkuhinnoilla.

"Millään muulla ei ole väliä kuin että työ on halpaa", sanoo raudoitusyrittäjä Timo Salo Helsingistä.

HS:n haastattelemat yrittäjät kertovat hurjia: Tappiot kuitataan riistämällä ulkomaalaisia työntekijöitä. Rakennusmiehet nukkuvat konteissa työkalujen seassa. Kympin tuntipalkasta jää käteen pari euroa.

"Työntekijöitä käytetään kylmästi hyväksi", sanoo toimitusjohtaja Kari Jokinen Mäntsälän AK-Raudoituksesta.

"Nykyään tilaajapuoli ei tiedä, kuka tekee mitäkin. Neljäs tai viides porras on toteuttava porras, ja sen seuranta on vaikeaa. Vastuu pitäisi siirtää pääurakoitsijalle", hän jatkaa.

Nyt kotimaiset pienyrittäjät harkitsevat toiminnan keskittämistä muualle Suomeen. Esimerkiksi AK-raudoitus aloitti juuri projektin Lappeenrannassa.

Tilaajien eli suurten rakennusyritysten puolustuspuheet ovat kirjavia:

Työmaiden tarve ja kotimainen osaaminen eivät kohtaa. Vapaa liikkuvuus on EU:ssa sallittua. Nousukaudella alalle puski suomalaisia, joilla ei ole koulutusta. Lisäksi on lama.

Varsinkin jälkimmäinen kiristää ilmapiiriä, sanoo toimitusjohtaja Timo U. Korhonen NCC Asuntorakentamisesta.

"Vuonna 2007 huudettiin virolaisia rakentamaan Suomeen, kun omat voimamme eivät riittäneet. Se oli Suomen kannalta pelastus. Nyt virolaiset eivät kelpaa, ja niitä pidetään harmaana työvoimana, koska taloustilanne on tämä."

NCC:stä, YIT:stä ja Skanskasta muistutetaan, että suurten ikäluokkien poistuessa työvoimaa tarvitaan radikaalisti lisää ulkomailta. Suuryritykset myös muistuttavat, että heidän käyttämien ulkomaalaisten työntekijöiden määrä on vielä suhteellisen pieni, noin 15 prosenttia.

"Kilpailu on vapaata. Emme voi rukata ihmisiä eriarvoiseen asemaan sillä perusteella, minkä maalaisia he ovat", sanoo Skanskan työsuhdepäällikkö Ari Poskiparta.


http://www.hs.fi/verkkolehti/kaupunki/artikkeli/Halpa+aliurakointi+on+pikkuyritt%C3%A4j%C3%A4n+vitsaus/1135255985816

Lainaus
"Tuntuu, että kaikki firmat ovat kohta ulkomaalaisia"
Musiikkitaloa rakentavat Helsingissä pääosin suomalaiset.
Jussi Pullinen

HELSINGIN SANOMAT

Ediksi esittäytynyt kosovolaismies oli kuullut Suomen rakennustöistä kaveriltaan. Perjantaina hän pystytti rakennustelineitä Musiikkitalon työmaalla Helsingissä.
 Korkeilla telineillä keikkuva mies ei puhu Suomea, eikä oikein englantiakaan.

"Tulin Kosovosta", Ediksi esittäytyvä noin kolmekymppinen mies kertoo Musiikkitalon työmaalla Helsingissä.

Työporukka on tullut pystyttämään työmaalle urakkana rakennustelineet.

Mies kertoo viipyvänsä Suomessa kahdeksan kuukautta. Hän huutelee telineiltä alas kavereilleen, jotka vinssaavat ylös telineiden osia. Yhden osan mukana tulee keltainen huomioliivi, jonka Edi vetää päälleen.

"Ystävä kertoi tästä Kosovossa. Palkka on hyvä", hän sanoo.

Musiikkitalon työmaalla ulkomaisia työntekijöitä on arviolta nyt vain noin 10–15 prosenttia työvoimasta, rakennusyhtiö SRV:n projektipäällikkö Markku Muhonen kertoo.

"Tämä on iso ja vaativa runkohomma. Ammattityön osuus on kohtuullisen iso", Muhonen sanoo.

Nyt työmaalla urakoivat esimerkiksi virolaiset Heigo Uusen ja Heiki Hiiesalu.

Tallinnalaisen Uusenin, 23, mielestä monella muulla rakennuksella ulkomaalaisia on enemmän.

"Tuntuu, että kaikki firmat ovat kohta ulkomaalaisia."

Uusen on paiskinut töitä Suomessa neljä ja puoli ja Hiesalu kuusi vuotta. Miehet asuvat viikot yrityksen vuokraamassa asunnossa Kilossa.


http://www.hs.fi/verkkolehti/kaupunki/artikkeli/Tuntuu+ett%C3%A4+kaikki+firmat+ovat+kohta+ulkomaalaisia/1135255986232
Ken vaivojansa vaikertaa, on vaivojensa vanki. Ei oikeutta maassa saa, ken itse sit' ei hanki.

mikkoR

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 674
 • Liked: 1219
 • uskonto pyhittää nai.. tytön iän
Tämä ulkomaalaisten työntekijöiden iso osuus on oikeasti ongelma.

Asiasta ei olisi mitään haittaa jos kaikki olisivat samalla viivalla maksujen kanssa mutta näin se todellisuudessa ei ole sillä niillä hinnoilla millä jotkin firmat tekee ei yksinkertaisesti pysty maksamaan kaikkia lakisääteisiä maksuja, vaikka työntekijä saisikin jokseenkin tes:sin mukaista palkkaa (ilman lisiä).

Muuraustyöt on hyvä esimerkki, täytyy olla jo anni sinnetännemäki että pystyy selittämään miten muurausfirma voi tehdä töitä 20€/h alihankintana?
Paras tapa päästä eroon laittomista aseista on toki luoda riittävä määrä väyliä laillisille aseille.

IDA

 • Vieras
"Olemme vedonneet asiassa kaikkiin mahdollisiin päättäjiin, enää puuttuu vain tasavallan presidentti", Suokas sanoo.

"Jos kaikki ulkomaalaiset työntekijät olisivat täällä laillisesti, saisivat työehtosopimusten mukaista palkkaa, maksaisivat verot ja heidän työnantajansa maksaisivat sosiaalimaksut, ei heitä olisi tällaista määrää", Suokas uskoo.


Eivätköhän päättäjät vain aloita mainoskampanjan kuinka hyvin rakentaminen työllistää ulkomaalaisia ja kuinka Suomessa rakentaminen pysähtyisi tykkänään ilman työperäistä maahanmuuttoa.

pw

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 869
 • Liked: 610
Rakennusalan halpatuonti ottaa vielä alkuaskeliaan. Toden teolla se alkaa vasta kun laivaus siirtyy Aasian. Kiinalainen rakennusmies työskentelee 1 eurolla tunti eikä kesken urakan häipymisestäkään ole pelkoa. Ja kiinalaiset ovat vieläpä ahkeria toisin kuin monet itäblokin tuliaiset. Kiinassa volyymikin on niin valtava että pelkästään kiinalaisilla raksamiehillä pystyisi korvaamaan koko suomalaisen rakennustyön. Aijjai kun jykäboy, kuusysi ja urpo kusis hunajaa. Sitten vois teettää kylppäriremontin 100 eurolla ja kaikkialta kuuluis vain ihanan eksoottista puheensorinaa.

Johannes Nieminen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 704
 • Liked: 121
Suurin ongelma on ilmeisesti se, että maksetaanko veroja, ja jos maksetaan niin minne. Toinen on sitten palkkauskysymys. Kolmantena epäselvyydet vakuutusten kanssa.

Aika monia ulkomaisia aliurakoitsijoita on myös lähtenyt takaisin kotimaahansa huomattuaan, että urakkatarjouksella ei kustanneta täällä mitään. Eräs surullinen keino rakentaa halvalla olivat espanjalaiset betonielementit, jotka - yllätys yllätys - eivät oikein soveltuneet Suomen olosuhteisiin. Näiden kanssa ainakin Vantaan rakennusvalvonta joutui tekemisiin.
Ehdokkaana Helsingissä numerolla 445

Perussuomalainen Helsinki ry:n puheenjohtaja
Yksi Nuivan Vaalimanifestin alkuperäisistä allekirjoittajista.
Vantaan kaupunginvaltuutettu 2009-2017

Fin4ever

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 7
 • Liked: 0
 • Mitä enemmän lantaa pyöhii, sitä enemmän se haisee
JEPJEP! Suomesta kun ei tahdo löytyä osaavaa työvoimaa: http://yle.fi/alueet/lappi/2010/03/kymmenia_virolaisia_haltikin_tyomaalle_1563635.html  :'(
Pelkästään Rovaniemellä on 392 työtöntä rakennusmiestä. Skanskan toimitusjohtaja Juha Hetemäki vetoaa Haltikin tapauksessa tiukkaan, neljän ja puolen kuukauden rakennusaikatauluun. Lapista ei hänen mukaansa löydetty riittävästi urakkaan sopivaa työvoimaa. Skanskan toimitusjohtaja Juha Hetemäki sanoi hiljattain YLE Lapin Radion haastattelussa, ettei virolaisia tuoda Lappiin halvempien työvoimakustannusten takia vaan hyvän rakennusjäljen vuoksi.
« Viimeksi muokattu: 10.04.2010, 09:20:19 kirjoittanut Fin4ever »
Mitä vanhemmaksi tulee, sitä selkeämmin huomaa, että ihmisen kotimaalla, kansallisella taustalla tai etnisyydellä ei niinkään ole väliä. Tärkeämpää on jaettu sosiaalinen kokemus...Eurooppalaisen kulttuurin heikkous on nationalistisen ylemmyys ja rasistinen omahyväisyys.- Laura Kolbe

mikkoR

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 674
 • Liked: 1219
 • uskonto pyhittää nai.. tytön iän
Sen verran pitää rakennusalaa 17 vuotta nähneenä sanoa että on aika paljon eroa työttömällä ja "työttömällä" työvoimalla eli jos on 400 työtöntä niin:

100 niistä on sellaisia ettei niistä yksinkertaisesti edes kiinnosta työnteko.
100 on sellaisia jotka sanovat olevansa "kirvesmiehiä" mutta oikeaa ammattitaitoa ei oikeasti ole.
100 tekee pimeitä hommia ja ei ole käytettävissä.
100 on sellaisia jotka osaa ja haluaa tehdä mutta 50 niistä ei lähde töihin tessin mukaisella palkalla.
Paras tapa päästä eroon laittomista aseista on toki luoda riittävä määrä väyliä laillisille aseille.

Tuhatkauno

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 494
 • Liked: 28
mikkor sanoi aikalailla suoraan totuuden ongelmista suomalaisen työntekijän kohdalla, monella on myös ongelmana pitkä etäisyys, tes-palkka saattaa kelvata mutta halua ei ole lähteä kauaksi kotipaikalta töihin. Työtä halutaan löytyvän läheltä omaa kotia mutta rakennusalalla kohteet usein ovat kaukana.

Ulkomaalaisella työvoimalla on monia keinoja KIERTÄÄ suomalaisia velvoitteita, usein verot ja maksut ovat kohdallaan mutta ei työaika, eli virolaiset ja puolalaiset saavat tessin mukaisen palkan 8h työpäivästä sekä maksavat verot ja muut maksut asianmukaisesti tältä 8h työpäivästä, mutta töitä tehdään 12-14h työpäiviä, eikä tätä ylimääräistä työaikaa mitenkään korvata. Paperilla kaikki näyttää olevan OK mutta käytännössä todellinen tuntipalkka on 8h-päiväpalkka jaettuna 14 tunnilla.

Luonnollisesti suomalaiset työntekijät eivät tälläiseen suostu, mutta ulkomaalaisia on helppo "kiristää" jos ei suostu 14 tuntiin ei saa työtä ollenkaan, päivästä maksetaan sovittu summa ja viranomaisille ilmoitetaan vain että tällä sovitulla summalla on tehty 8h päiviä.

Maksuttomia ylitöitä on käytännössä mahdotonta valvoa, siihen ei riitä minkään työsuojelupiirin virkamiehen työaika

Ei haukku haavaa tee, ellei halol' päähän lyö.

Ville Niinistö: " Kysymys ei ole siitä, mikä on laitonta, vaan siitä mikä on soveliasta poliittiselle päättäjälle."

IDA

 • Vieras
Luonnollisesti nuo suomalaiset työehdot pitäisi saada sellaisiksi, että työ myös maittaa. Työvoimapulaa rakennusalalla ei voi olla.

Suomi on kohta kuin Saudi-Arabia. Kantaväestö vain istuu ja innovoi siirtotyöläisten tehdessä työt. Ainoa vaan, että meidän innovaatiot lähinnä syövät rahaa eivätkä tuota sitä kuten öljy tuottaa saudeille.

mikkoR

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 674
 • Liked: 1219
 • uskonto pyhittää nai.. tytön iän
Tämä on sellaista puun ja kuoren välissä kommentointia minulta mutta JOS Suomi olisi "suljettu" ulkomaiselta rakennustyövoimalta niin luonnollisesti palkat nousee niin haluttavaksi että pätevää ja motivoitunutta työvoimaa riittää.

Toisaalta tämä johtaa siihen että rakennustyön hinta luonnollisesti kallistuu ja tapahtuu sekin ilmiö että alalle ajautuu yrittäjiä jotka tulevat vain vuolemaan "helppoa" rahaa ja laatu on mitä on.

Nythän on tulossa käännetty ALV ja en aivan tarkkaan ole vielä sisäistänyt miten se toimii mutta periaatteessa tilaaja maksaa alvin eikä tekijä kuten nyt.
Epäilen hieman että uusi systeemi olisi sen idiottivarmempi kuin entinenkään, kusetus vain muuttaa muotoaan.

Ei taida kenelläkään olla  helppoa ratkaisua asiaan mutta kuten on esitetty henkilökohtaista sirukorttia työntekijöille niin tämä voisi olla jonkin asteen ratkaisu sillä työntekeminen/teettäminen maksaa kaikille saman verran jos ei tehokkuus asioita oteta huomioon, pääasia kunhan saadaan kaikki samalle viivalle oli sitten tekijä ulkomainen/kotimainen tai vuokra/vakimies.
Paras tapa päästä eroon laittomista aseista on toki luoda riittävä määrä väyliä laillisille aseille.

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 631
 • Liked: 13883

Nythän on tulossa käännetty ALV ja en aivan tarkkaan ole vielä sisäistänyt miten se toimii mutta periaatteessa tilaaja maksaa alvin eikä tekijä kuten nyt.
Epäilen hieman että uusi systeemi olisi sen idiottivarmempi kuin entinenkään, kusetus vain muuttaa muotoaan.


Pääurakoitsija maksaa alvit ja urakoiva yritys saa ne kuitteja vastaan verottajalta takaisin kuukausi-ilmoitusten käsittelyn jälkeen. Eli ihan ok systeemi ja vähentänee alvilla kikkailua = vähemmän rahaa jaossa mitä voi vetää suoraan ohi jättämällä kaikki velvoitteet maksamatta.
Don't give me that do goody good bullshit

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 562
 • Liked: 6825
 • Huumoria(?) Lappeenrannan metsistä

Itse en ole mikään valvontafani, mutta kun nyt on osoitettu ja kaikkien suilla todettu, että valvontaa ei ole, se on riittämätöntä, hampaatonta tai mahdotonta, niin tuosta työttömien raksalaisten armeijasta pitää sassiin palkata poliisivaltuuksin porukkaa rakennustyömaille valvomaan työaikoja.
Kaulusköyhälistön työttömistä puolestaan palkataan porukkaa verotarkastajan valtuuksin vaatimaan papereita, joita nyt ei ole eikä siksi vaadita tarkastettavaksi.

Mä luulen, että niin tilaaja kuin tuottajakin ottaa lusikan omaan käteensä ja vähän äkkiä, ja kikkailu loppuu nopeasti! Ja että valvonnalla muka ei saataisi tuloksia? Kyllä saadaan, kun rikkeet ja laittomuudet sanktioidaan oikein!
Auringonvalo tappoi virukset? Ainakin virus riehaantui, kun valon määrä väheni... <- Hellekesä 2021 näköjään kumosi tuonkin. Virus on taas laukalla ja vieläpä keskellä kesää!

mikkoR

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 674
 • Liked: 1219
 • uskonto pyhittää nai.. tytön iän
Kyllä SUOMALAISET saadaan kuriin, ainakin sellaiset jotka yrittävät pelata pääasiallisesti puhdasta peliä
t:kokemusta on

Aivan toinen asia on puliveivarit jotka toimii bulvaanien välityksellä ja puhtaasti ulkomaisten omistamat puljut jotka toimii joko kotimaassa tai ovat ulkomailta, lähinnä baltiasta.
Heitä ei laiteta mitenkään kuriin tai sitten jokaisen raksamiehen mukana tulee oma valvontaviranomainen.

Ei siinäkään ole järkeä että alasta tehdään ylivalvottu tai tolkuttoman byrokraattinen mutta joku tasapaino pitää olla.
Paras tapa päästä eroon laittomista aseista on toki luoda riittävä määrä väyliä laillisille aseille.

Alapo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 887
 • Liked: 1856
.
100 on sellaisia jotka osaa ja haluaa tehdä mutta 50 niistä ei lähde töihin tessin mukaisella palkalla.

Niin, kun muista hommista saa helposti saman palkan kun raksan tessin niin miksi lähteä tekemään raskasta työtä ku saman rahan saa helpommalla? Raksalla korkein palkkaluokka = pk-seudun aloittelevan bussikuskin peruspalkka.

Maailmanmies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 705
 • Liked: 1342
Suomen lainsäädännössä kautta linjan on se perusongelma, että lainkäytön osapuolen ollessa ulkomaalainen (oleskeluluvat, viisumit, verotus, sakotus ym) laki on täysin hampaaton.
Ulkomaalaiset eivät maksa sakkojaan, tiukassa paikassa heittäytyvät suomea ymmärtämättömiksi, meidän oma "ihmisoikeusasiamiesten" armeijamme pitävät huolen siitä, että ulkomaalainen osapuoli nähdään uhrina.
 

nimetönkeskustelija

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 943
 • Liked: 1863
Olen minäkin näitä vasemmistovänkyröitä elämässäni nähnyt. Heille pääasia on tosiaan aate ja jokainen työnakki tehdään kiukutellen. Toinen ryhmä on tietysti ne jotka eivät kykene työhön. Väitän kuitenkin, että heikäläiset on jo kauan olleet pieni vähemmistö raksamiehistä.

Eräs tuttavakin teki kaupungille vuosikaupalla raksahommia. Kunta orjuutti näitä nuoria tyyppejä parin viikon pätkäsopimuksilla, vaikka työtä tehtiin vuosia. Työsopimusehtoja kierrettiin vaihtamalla aina työnkuvaa nimellisesti työsoppareissa, sillä jatkuva pätkätyökierre ei olisi laillista. Lomia ei kertynyt lainkaan, koska kertymistä pystyi kiertämään maksamalla muutama kymppi enemmän kuukausiliksaa. Duunareilta ei tietenkään itseltään kysytty mielipidettä järjestelystä. Kun rakennuspaine hiljeni taantuman alla, niin kaikki saivat saman tien kenkää.

Ulkomaalaisen orjatyövoiman käyttö taas on melkosta temppuilua. Usein palkka maksetaan seteleinä käteen. Toinen keino on maksaa nimellisesti samaa palkkaa kuin suomalaisille, mutta työnantaja tarjoaa asunnon, jonka vuokra on julmettu. Sitä kautta reaaliansiot jää kauas suomalaisten ansioista. Keinoja ja keinottelijoita riittää tässä maassa kun hyvinvointi ja osaaminen jaetaan pois.

Yksi syy duunareiden työvoimapulaan on myös suomalaisten yritysten haluttomuus kouluttaa nuoria kavereita. Jos osaamista ei ole, jätetään kaveri kylmästi pihalle, vaikka olisikin halua ja kykyä oppia hommat. Yritykset poimii valmiit huippuosaajat kuin rusinat pullasta ja oma vastuu työvoiman koulutuksesta jätetään muille.
Eikö jokaiselle tullut jos selväksi että kommunismi ei ole koskaan toiminut missään? Mistä näitä uusmarxisteja oikeen sikiää?

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 562
 • Liked: 6825
 • Huumoria(?) Lappeenrannan metsistä
Jos itse rakentaisin nyt niin ottaisin heti pari virolaista työmiestä ja maksaisin vaikka vähän enemmän kuin suomalaisille

Koko pitkän postauksesi ainoa kohta, joka voisi olla totta. Epäilen, että et maksaisi virolaisille enempää kuin mihin virolaiset tyytyvät, eikö niin?

Tuon mukaan 400:sta työttömästä alan muutenkin liian korkealla palkalla oikeasti töihin kykeneviä, halukkaita ja tulevia olisi sitten 50 kpl. Siinähän työnantaja koittaa epätoivoisesti seuloa tuon 12.5% työttömistä alan ihmisistä esiin kivien ja kantojen alta.

Jännä juttu, että rakennusalalla muka ei ole mitään sellaista verkostoa muodostunut, jossa parhaat työntekijät tiedetään. Väitän, että alalla kaikki tuntee kaikki ja sen pohjalta pari kilautusta kavereille ja hups! Tuon 12,5% porukan saat tietoosi.
Ainakin työntekijät tietävät, kuka työnantaja vastaa huutoonsa ja kenen hommiin ei mennä, jos on vaihtoehtoja.

Eräs tuttavakin teki kaupungille vuosikaupalla raksahommia. Kunta orjuutti näitä nuoria tyyppejä parin viikon pätkäsopimuksilla, vaikka työtä tehtiin vuosia. Työsopimusehtoja kierrettiin vaihtamalla aina työnkuvaa nimellisesti työsoppareissa, sillä jatkuva pätkätyökierre ei olisi laillista. Lomia ei kertynyt lainkaan, koska kertymistä pystyi kiertämään maksamalla muutama kymppi enemmän kuukausiliksaa. Duunareilta ei tietenkään itseltään kysytty mielipidettä järjestelystä. Kun rakennuspaine hiljeni taantuman alla, niin kaikki saivat saman tien kenkää.

Niin. Väitän, että yksityisen yrittäjän ei moista venkoilua sallittaisi tekevän, kunnat ja Valde ovat tässä sikailussa Number One ja Two!
Auringonvalo tappoi virukset? Ainakin virus riehaantui, kun valon määrä väheni... <- Hellekesä 2021 näköjään kumosi tuonkin. Virus on taas laukalla ja vieläpä keskellä kesää!

joniq

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 334
 • Liked: 443
Harvoin näkee niin paljon kirjoitettavan paskaa, kuin Ulkopuolisen jutussa. Kyllä suomalaiset rakennusmiehet ovat aina lähteneet työn perään. Helsingin seudulla on harvoin ollut tilannetta että oma työvoima olisi riittänyt vaan täällä on käynyt töissä väkeä lähinnä sadan kilometrin säteeltä, esim. Lahti ja Lohja, mutta myös Kainuusta saakka. Vielä 90-luvulla täällä työskenteli paljon ammattiväkeä mm. Etelä-Pohjanmaalta, mm. alakattomiehiä. Skanskan väitteet siitä, että virolaisia halutaan laadun takia, ovat pelkkää sontaa. Viron rakentaminen on aivan lamassa ja sosiaaliturva varsin vaatimaton, joten virolaista työvoimaa saa polkuhintaan. Työn laadusta sen verran että osa on ammattiväkeä, mutta myös ammmattitaidottomia mahtuu porukkaan eikä osalla ole lainkaan rakennuskokemusta. Virolaisten jälkiä on tullut sen verran korjattua että tiedän mistä puhun.
 Alan työllisyydestä ei voi olla kuin todella huolissaan. Juuri kun Suomessa alettiin uskoa rakennusalan tulevaisuuteen ja ammattikouluihin alettiin saada linjat täyteen, tuli tämä. Edellinen lama kuritti alaa ja nyt vierasmaalaiset tekevät ne työt joihin meidän nuortemme pitäisi päästä. On selvä ettei tällä menolla enää kukaan halua alalle.
 Työn laadusta sen verran että on valitettavaa että huijarijengiä on suomalaisissakin mutta syytä on myös tilaajissa. Halvalla ei saa hyvää ja on keinoja millä tekijöiden taustaa voi tarkastaa.

mikkoR

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 674
 • Liked: 1219
 • uskonto pyhittää nai.. tytön iän
Tuohon laatuun ja miksi tehdään paskaa ja miksei tehdä hyvää.

Ensinnäkin, kaikista eniten valittaa ja saa huonoa laatua ne jotka vinkuvat aina ja joka asiasta, vittuillaan suoraan päin vaikkei asioista mitään ymmärretä ja loppujen lopuksi koitetaan olla maksamatta sitä loppuun asti vingutettua urakkaa.

Isoilla työmailla taas tulee ketjutettujen aliurakoiden takia yhteyskatkoksia, vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee.
Lisäksi bonuksena päälle on mestarit/kympit kenellä on raippa selän takana ja vaikka duunari haluaisi tehdä jonkin asian vinpan päälle oikein niin se tehdään ainakin hieman oikaisten.

Nämä baltit saattavat tehdä työn joskus paremmin koska:
A:ajattelee että tällä rahalla kuuntelee pientä vittuilua ja meille maksetaan tosi hyvin.
B:ovat tottuneet omassa maassa siihen että vittuillaan.
C:kanada

Mutta sitten kun tullaan näihin idän ja etelän ihmemiehiin kun he ovat olleet pari kolme vuotta täällä niin johan ääni muuttuu kellossa, ollaan kuin isojakin johtajia ja tämän olen nähnyt useampaan kertaan ihan omien työntekijöiden kohdalla ja voin sanoa etten koskaan tule ottamaan heitä töihin.

Vielä lopuksi, meitä on moneen junaan ja osa jää asemalle niin Suomipoikia kuin näitä muun maan eläviäkin, toiset tekee hyvin ja toiset ei, eli ei pidä kuitenkaan yleistää. (vaikka itse niin teenkin)
Paras tapa päästä eroon laittomista aseista on toki luoda riittävä määrä väyliä laillisille aseille.

Mika.H

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 528
 • Liked: 511
Harvoin näkee niin paljon kirjoitettavan paskaa, kuin Ulkopuolisen jutussa.

jaetaan hieman tuota rakennusalaakin.

1. pääkaupunkiseuden meininki on aivan eri planeetalta kuin muu suomi.

2. isojen ja pienten yritysten ero on kuin kuulla ja päivällä.

mutta jos rakennuskokemukset ovat pääkaupunkiseudulta, pienistä remonttikohteista niin todellista paskajengiä on suomalaisten kohdalta pilvin pimein.

minä pyrin käyttämään ensiksi pohjalaisia,sen jäleen muualta maalta tulleita, sen jälkeen virolaisia ja sen jälkeen sitten etsin pääkaupunkiseudullakin toimivan suomipohjaisen pienyrityksen. isojen kanssa ei viitsi edes neuvotella mistään.

rakentamisessa tosin tuo tarvikepuoli se suurin kusetuksen lähde on, mutta onneksi on rekat ja saksa ja puola lähellä. miksei myös ruotsikin.

hulluinta rakentamisessa on mennä lähimpään rautakauppaan.

Ei niin voi sanoa, avoin shekki. Totta kai ollaan keskusteltu siitä, mitä ne palvelut tulee olla, mutta ei olla annettu mitään hintoja meidän taholtamme siihen, mitä tää pitäisi tai ei saisi maksaa. J.Kuuluvainen, Migri

Jäniksenkäpälä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 524
 • Liked: 351
 • Kolme ja puoli
minä pyrin käyttämään ensiksi pohjalaisia,sen jäleen muualta maalta tulleita, sen jälkeen virolaisia ja sen jälkeen sitten etsin pääkaupunkiseudullakin toimivan suomipohjaisen pienyrityksen. isojen kanssa ei viitsi edes neuvotella mistään.

Miksi pohjalaisia? Oman kokemukseni mukaan porukka on ihan tavataaperoa, paitsi että puheitten perusteella ovat kaikessa maaliman parahimpia.

Mutta tuo kokohomma on aikalailla sama ohjelmistoalalla. Olen itse koodannut Tiedon edeltäjän Tunaattorin koodaaman järjestelmän jatkokehitystä ja siinä oli oikeastaan kaikki pielessä pohjan ollessa täyttä kuraa.

Ja yksittäisiä kukkasia löytyy vaikka pilvin pimein, esim. Gtechin yksi suhari kirjoitti funktion, jossa kiinteästä matriisista palautetaan arvo, ja käytti siihen seitsemän ruudullista switch-case lauseita.
Pu, pu, pu, pu, pu

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 34 966
 • Liked: 31980
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Seuraavaksi perustetaan komissio, jättimäinen byrokratia, mikä saa rahoituksensa niin kauan kuin laittomuuksia esiintyy. Näin saadaan oravanpyörän rattaat pyörimään ikuisesti. :)

Jos minulta kysyttäisiin niin valvontaan pitäisi olla sidottu sekä maahanmuuttovirasto että verovirasto. Mieliohjelmani töllössä on edelleen "Australian Rajalla".
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä
"Kimppuuni käytiin nyrkein – "Kyllä lyötiin ihan kunnolla" - J.Sipilä

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 562
 • Liked: 6825
 • Huumoria(?) Lappeenrannan metsistä
Seuraavaksi perustetaan komissio, jättimäinen byrokratia, mikä saa rahoituksensa niin kauan kuin laittomuuksia esiintyy. Näin saadaan oravanpyörän rattaat pyörimään ikuisesti. :)

Ari-Lee, jos heittosi oli suunnattu tänne, niin tarkoitin, että pelkkä pelotevaikutus tuollaisten mainitsemani valvojien kaartin pystyynpistämisestä antaa riittävän signaalin, jotta ala korjaisi itse itsensä.
Unohdin kokonaan vinkkijärjestelmän, jolla kilpailija voisi vinkata kilpailijansa, joka todistettavasti tarjoaa alle kaikkien lakisääteisten kustannusten. Vrt. Kartellin käräyttäminen paljastaminen.

Paha sairaus, pahanmakuinen lääke!
Auringonvalo tappoi virukset? Ainakin virus riehaantui, kun valon määrä väheni... <- Hellekesä 2021 näköjään kumosi tuonkin. Virus on taas laukalla ja vieläpä keskellä kesää!

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 34 966
 • Liked: 31980
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Seuraavaksi perustetaan komissio, jättimäinen byrokratia, mikä saa rahoituksensa niin kauan kuin laittomuuksia esiintyy. Näin saadaan oravanpyörän rattaat pyörimään ikuisesti. :)

Ari-Lee, jos heittosi oli suunnattu tänne, niin tarkoitin, että pelkkä pelotevaikutus tuollaisten mainitsemani valvojien kaartin pystyynpistämisestä antaa riittävän signaalin, jotta ala korjaisi itse itsensä.
Unohdin kokonaan vinkkijärjestelmän, jolla kilpailija voisi vinkata kilpailijansa, joka todistettavasti tarjoaa alle kaikkien lakisääteisten kustannusten. Vrt. Kartellin käräyttäminen paljastaminen.

Paha sairaus, pahanmakuinen lääke!
Juu ei, heittoni ei ollut sinne suuntaan. Sanoin vain kuinka asiat tulevat menemään. JoKaGo kertoo kuinka asiat pitäisi tehdä. :)
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä
"Kimppuuni käytiin nyrkein – "Kyllä lyötiin ihan kunnolla" - J.Sipilä

slange

 • Vieras
2010-09-04 US: Orjavyöry raksoille, euron päiväliksalla
« Vastaus #24 : 10.04.2010, 18:44:59 »
Lainaus
-Käytännön tasollahan tämä tarkoittaa sitä, että meillä on rakennusalan työttömyyskassassa neljännes jäsenistä, eli noin 15 000 rakentajaa on työttömänä. Samaan aikaan Suomessa työskentelee vähintään sama määrä ulkomailta lähetettyjä työntekijöitä, Suokas tiivistää rakennusalan ongelman.

Suomalaiset rakennusyritykset ja -työmiehet ovat hintakilpailun automaattinen häviäjä, sillä iso osa ulkomaalaisista työmiehistä ei maksa työstään veroja ja työskentelee työehtosopimukset alittavilla palkoilla.

-Nyt jos hallitus on avaamassa ovet koko maailmaan, se tarkoittaa sitä että kun maailmalla on satoja miljoonia ihmisiä, jotka tekevät töitä alle eurolla päivässä, niin sieltä tulee aivan ääretön paine tänne Suomen työmarkkinoille, sanoi Suokas Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa puhelimitse.

-Se on varmaa, että suomalaisten työttömien tilanne ei ainakaan parane.

Suokas toisti jo Helsingin Sanomissa tänään esittämänsä väitteen, ettei Suomessa ole toimivaa ulkomaalaisten työntekijöiden viranomaisvalvontaa. EU-maista tulevat työläiset eivät tarvitse työlupaa eikä heitä usein edes rekisteröidä, eivätkä ulkomaiset firmat narahda verovapaan työn teettämisestä edes verottajalle.

Ylitarkastaja Tuomo Karvonen verohallinnosta myönsi rakennusalan valvonnan isot puutteet Helsingin Sanomien haastattelussa. Hänen mukaansa "lainsäädäntö on hampaaton".

Myös ministeri Thors myöntää, että EU:n sisältä tulevan työvoiman valvonta on pahasti puutteellista. Hän penää unionin sisäistä yhteistyötä ongelman ratkaisemiseksi ja toteaa "olevansa vakuuttunut", että EU-komission ohjelmasta löytyy suunnitelma sen varalle.

Sen sijaan Thors sanoo Suokkaan olevan väärässä uskoessaan ulkomaalaislain muutoksen muuttavan tilannetta pahemmaksi ja tuovan EU:n ulkopuolisia "orjatyöläisiä" Suomeen.

Suomalainen työmies kiittää..http://tinyurl.com/uutiseen
« Viimeksi muokattu: 10.04.2010, 18:49:42 kirjoittanut slange »

slange

 • Vieras
Vs: 2010-09-04 US: Orjavyöry raksoille, euron päiväliksalla
« Vastaus #25 : 10.04.2010, 18:51:58 »
Kommentit taas niin nuivaa, niin nuivaa..

Lainaus
15:36 jarkkoph
Taidan polttaa sotilaspassini on näköjään vain kurjuutta tiedossa Suomalaiselle duunarille. Miksi ihmeessä tätä maata kannattaa jatkossa puolustaa jos työpaikoista pitää alkaa kilpailemaan Suomalaisten duunarien lisäksi Pakistanilaisia ja Intialaisia duunareita vastaan.

Se tarkoittaa sitä, että jos ei tee duunia Pakistanin palkoilla ei pian saa töitä ollenkaan, mutta hinta-taso ja vuokrat ovat ja pysyvät aivan varmasti Suomen tasolla.16:13 Vieras (kirjautumaton)
Kreikassahan näin on jo käynyt. Siellä intialaiset ja pakistanilaiset on romauttanu palkat johonkin 600-800e/kk tienoille ja kreikkalaisten on työskenneltävä noilla palkoilla. Jos et suostu tohon palkkaan niin sieltä tulee joku laiton mamu joka suostuu. Ja elämisen kulut on kuitenkin samat kuin Suomessa, ainakin Ateenassa.

Tähän suuntaan mennään.. vai mennäänkö?

slange

 • Vieras
Kun seuraavan kerran kuulet puoluepamppujen puhuvan maahanmuuton "lisäävän luovuutta", "Suomen etu", "vapaa liikkuvuus" tms. niin pidä mielessäsi Skanskan Poskiparran, Hetemäen ja Jämsän kaltaisten kaverien mielipiteet:

Lainaus
"Kilpailu on vapaata. Emme voi rukata ihmisiä eriarvoiseen asemaan sillä perusteella, minkä maalaisia he ovat", sanoo Skanskan työsuhdepäällikkö Ari Poskiparta.
...
Lainaus
Skanskan toimitusjohtaja Juha Hetemäki vetoaa Haltikin tapauksessa tiukkaan, neljän ja puolen kuukauden rakennusaikatauluun. Lapista ei hänen mukaansa löydetty riittävästi urakkaan sopivaa työvoimaa.[...]Hetemäki kiistää, että reilun kolmenkymmenen virolaisrakentajan tuominen Rovaniemelle olisi ollut kiinni työvoimakustannuksista, vaan kyse on hyvästä rakennusjäljestä.

(samaan aikaan Lapissa on työttömänä 1 071 rakennustyömiestä.)
...
Lainaus
Virolaiset osaavat Skanskan työtavat jo valmiiksi, sanoo Pohjois-Suomen aluejohtaja Sakari Jämsä.

Sama ääni kellossa.

Maahanmuutto ON rikkaus.

Monikulttuurisuus ON rikkaus.

Työvoiman vapaa liikkuvuus ON rikkaus.

On, on, mutta vain Skanskan kaltaisille puljuille ja heidän käskyläisilleen eduskunnassa ja hallituksessa. Työperäiset rikastuttavat yhteiskuntaamme, no ainakin joillekin he ovat hyvä business. Humanitaariset ovat Suomelle rikkaus ja voimavara, no ainakin SPR:n ja ministerin veljen businekset kiittävät.

Pistää vihaksi.
« Viimeksi muokattu: 10.04.2010, 19:17:03 kirjoittanut slange »

törö

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 489
 • Liked: 10566
Vs: 2010-09-04 US: Orjavyöry raksoille, euron päiväliksalla
« Vastaus #27 : 10.04.2010, 19:19:59 »
Valtio köyhtyy, mutta kulttuuri sentään rikastuu.

VikaTikki

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 426
 • Liked: 10
Menin intistä pääsyn jälkeen rakennusalalle, ja paljon on muuttunut niiden 4. vuoden aikana.
Kun paska alko, ja jengiä ruvettiin potkimaan, niin se aluksi koski lähinnä näitä vanhanliiton paskahousuja.
Ajattelin, että kyllä ahkeralle kaverille töitä löytyy, kun yhdeltä Helsingin suurimmalta työmaalta ruvettiin suomalaisia potkimaan pois.
Virolaiset lisääntyivät ja suomalaiset vähenivät, kunnes meidän ammattikunnassa oli enää jäljellä 4 suomalaista ja nokkamies.
Kun lopputili tuli, niin kaapin tyhjennystä seurasi vieressä pari neuvostoliittolaista, lätkäkassit olalla, silmät kiiluen, kaappipaikka mielessään.
Minä onnistuin saamaan töitä, mutta moni ei.

Suurin kilpailuetuhan heillä on täydellinen seurannan puute, mitä ulkomaalaisiin yrityksiin tulee. Virolaiset eivät maksa Suomeen ollenkaan veroja, mikä pitäisi muuttaa. Suomessa työskentelevien pitäisi maksaa Suomeen veronsa, ja jokaisen Suomessa työskentelevän ulkomaalaisen kuuluisi rekisteröityä tänne.
Britanniassa on kansallinen vakuutusnumero, joka jokaisella siellä työskentelevällä kuuluu olla, tänne pitäisi saada sama.
En kuuluta erityisetuja suomalaisille, ainoastaan tasa-arvoista kohtelua verottajan silmissä.
Bryssä on bryssä vaikka voissa paistais.

joniq

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 334
 • Liked: 443
Ulkopuoliselle. Pyydän anteeksi käyttämääni karkeaa kieltä, mutta rakennusalalla työskentelevät ovat saaneet niin paljon kuraa naamalleen että välillä keittää.
Myönnän että alalla työskentelee myös täysiä konnia, mutta se ei anna aihetta mustata koko alaa.
Tilannehan on maassa täysin kaoottinen, eli täällä työskentelee tuhansia ilman että kukaan tietää heidän olevan edes maassa. Samaan aikaan verovirkailijat kyttää suomalaisen duunarin päivärahoja että onko samalla paikkakunnalla tullut oltua niin pitkään että päivärahat voidaan panna perintään. Kuitenkin ukoilla on vakinainen asunto muualla Suomessa. En ymmärrä tilannetta muuten kuin että Katainen ja Vanhanen ovat luvanneet työnantajille orjatyövoimaa. Kuten kiinalaisten kivimiesten ja SOL:n siivoajien tapaukset osoittavat, maassa on työnantajia joille työvoimalla on vain välinearvo, ei ihmisarvoa.

Tagit: