HELSINGIN KAUPUNGIN SOSIAALIVIRASTO ITÄINEN SOSIAALIASEMA
MAAHANMUUTTAJIEN NEUVONTAPISTEEN VUOSIRAPORTTI 2005Neuvontapisteen asiakkaat ovat varsin heterogeeninen ryhmä eri syistä ja eri kulttuureista tulleita ihmisiä. Jotta asiakaskunnan moninaisuus saataisiin näkyviin, nostetaankin raportissa yksityiskohtaisemman tarkastelun kohteeksi asiakkaita kieliryhmittäin.
Raportti rakentuu siten, että luvuissa 2 ja 3 taustoitetaan vuoden 2005 yleistä maahanmuuttajatilannetta esittelemällä Suomea ja Helsinkiä koskevia tilastoja vuodelta 2005. Tämän jälkeen luvussa 4 käydään lyhyesti läpi maahanmuuttajien kotouttamistoimenpiteitä ja luvussa 5 Maahanmuuttajien neuvontapisteen roolia helsinkiläisten maahanmuuttajien kotouttamisessa. Näiden taustoittavien lukujen jälkeen luvussa 6 luodaan katsaus Maahanmuuttajien neuvontapisteen vuoden 2005 asiakkaisiin ja luvussa 7 pureudutaan heidän esittämiinsä kysymyksiin ja neuvojien työhön. Luvussa 8 taas tarkastellaan suurimpia asiakasryhmiä ja näiden erityiskysymyksiä. Luvussa 2
9 pohditaan kotoutumisen haasteita neuvontapisteen asiakastyön näkökulmasta. Lopuksi esitetään tiivistelmä ja johtopäätökset.
http://www.hel.fi/wps/wcm/connect/87b02c004a17698a849fec3d8d1d4668/Vuosiraportti2005.pdf?MOD=AJPERESAmmattikasvattajien näkemyksiä päiväkodin/koulun merkityksestä somalialaisen lapsen identiteetin muodostumisessahttp://kirjastot.diak.fi/files/diak_lib/Helsinki2002/VuoriMarjut2002.pdfMaahanmuuttajaopettaja kohtaa työssään yksilönhttps://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/10427/samhanhi.pdf?sequence=1Romanikulttuurin erityispiirteet asumisessa(...)Romanit itse katsovat kokevansa syrjintää vapaarahoitteisilla vuokra asuntomarkkinoilla. He ovat useita muita väestöryhmiä enemmän valtion lainoittaman asuntokannan varassa. Asuntomarkkinatilanteen kiristyessä kasvukeskuksissa on vaarana, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevat syrjäytyvät asunnonjaossa. Lähes kaikkea romanien asumiseen liittyvää problematiikkaa tulisi tarkastella väestön omasta kulttuurista käsin sekä kahden erilaisen kulttuurin välisenä vuorovaikutuksena. Ongelmien ratkaisuihin vaikuttaa merkittävästi se, kuinka paljon tahdotaan antaa tilaa vähemmistön kulttuurista syntyneille ominaistarpeille ja näkökulmille. Oleellista on vahvistaa romanien omia myönteisiä voimavaroja ja korostaa heidän kulttuurinsa rikastuttavaa vaikutusta suomalaisessa yhteiskunnassa. Suvaitsevaisuus on vahvuutta varsinkin tänä aikana, jolloin monikulttuurisuus lisääntyy kaiken aikaa.
Helsingissä kesäkuussa
2000Pirjo Vesanen
ylitarkastaja
http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=59767”MINUA AHDISTAA”
- Maahanmuuttajien ja viittomakielisten lasten vanhempien ja opettajien
ajatuksia ja kokemuksia oman kulttuurin ja kielen turvaamisestaMarko Vuoriheimo
(...)Tässä tutkimuksessani lähden katsomaan, mitä yhtäläisyyksiä ja eroja on maahanmuuttajien ja viittomakielisten lasten kulttuurin ja kielen turvaamisessa. Tutkimuksessani keskityn siihen, kuinka lasten omaa kieltä ja kulttuuria turvataan koulussa. Kun maahanmuuttaja tai viittomakielinen sijoitetaan muiden oppilaiden kanssa samaan luokkaan, opettaja käyttää enemmistön kieltä. Miten lapsi siinä luokassa kehittelee omaa äidinkieltään? Entä omaa kulttuuriaan? Mitä kieli ja kulttuuri oikein tarkoittavat, onko sillä merkitystä opetusluokissa? Mitä ajattelevat vanhemmat ja opettajat? Lähden katsomaan heidän ajatuksiaan ja kokemuksiaan vähemmistökulttuurien lasten opetuksesta ja elämästä.
Tässä tutkimuksessani otan myös selvää, mitkä asiat ovat edistäneet ja estäneet vähemmistöryhmien lasten kielen- ja kulttuurin turvaamista suomenkielisten luokassa. Tutkimuksen kohteena on muutamia viittomakielisten lasten perheitä sekä muutamia maahanmuuttajaperheitä. Haastattelen myös perheiden lasten opettajia. Vanhemmille on kertynyt vuosien varrelta runsaasti tietoa, taitoa ja kokemuksia, joita voitaisiin hyödyntää erilaisissa koululuokissa. Näiden tietojen avulla koulun henkilökunta voisi kehittää ammattitaitoaan ja myös opettajakoulutusta voitaisiin parantaa. (...)
http://thesis.jyu.fi/05/URN_NBN_fi_jyu-20053.pdfVANHEMMUUS MAAHANMUUTTAJAKONTEKSTISSA
– Sosiokulttuurisen sopeutumisen haasteet(...)
Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena ja aineistoksi kerättiin harkinnanvaraisella otannalla kuusi kappaletta maahanmuuttajavanhempien teemahaastatteluja. Näiden monikulttuuristen perheiden käytännön elämää, arkea ja haasteita tarkasteltiin tapauskohtaisesti. Asenteet, mielipiteet, aidot kokemukset ja mahdolliset pettymykset sekä onnistumiset pyrittiin saamaan kuuluville. Tulososuuden aineistokatkelmat ovat suoria lainauksia nauhoitetuista ja litteroiduista haastatteluista.(...)
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/8759/URN_NBN_fi_jyu-2005171.pdf?sequence=1Maahanmuuttaja- ja turvapaikanhakijalasten katoamisetOpas viranomaisten yhteistyöstä lasten katoamisissa ja niihin liittyvissä ilmiöissä
Ulkomaalaistaustaisia lapsia oleskelee Suomessa erilaisin oikeudellisin perustein. He voivat oleskella maassa turvapaikanhakijoina, viisumilla tai oleskeluluvalla. Osa heistä on saanut Suomen kansalaisuuden.
Maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden määrän lisääntyessä ovat maahanmuuttoasioista vastaavat viranomaiset ja järjestöt joutuneet tekemisiin erilaisten ulkomaalaisiin ja ulkomaalaistaustaisiin lapsiin liittyvien ilmiöiden kanssa. Tällaisia ovat lasten katoaminen Suomesta, poikien ja tyttöjen ympärileikkaukset, pakkoavioliitot, kunniaväkivalta, lapsikaappaukset ja lapsikauppa. Lapsen katoaminen voi olla itsenäinen ilmiö tai se saattaa liittyä mihin tahansa edellä luetelluista ilmiöistä. Useimmat näistä ilmiöistä ovat harvinaisia suomalaisessa yhteiskunnassa eivätkä viranomaiset ja järjestöt aina tunnista tilannetta. Niillä ei ole tietoa miten toimia, mitä lainsäädäntöä tällaisiin tilanteisiin tulisi soveltaa tai olemassa oleva lainsäädäntö on puutteellinen.(...)
http://www.mol.fi/mol/fi/99_pdf/fi/06_tyoministerio/06_julkaisut/07_julkaisu/thj370.pdfPari loppukevennystä
Dialogi 4/2002 http://dialogi.stakes.fi/NR/rdonlyres/F7FDF3E6-F04A-487A-92C1-228B8225C9A7/0/dialogi20024.pdfJa erittäin hieno "animaatio"
Kotoutumiskaari http://www.redcross.fi/ext/kotopolku/tiedostot/kotoutumiskaarianimaatio.swf 