Kirjoittaja Aihe: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa  (Luettu 284606 kertaa)

JohannaS

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 150
 • Liked: 85
Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« : 19.12.2008, 15:26:51 »
(Pitkänpuoleinen postaus, joten skippaa alustus ja hyppää suoraan niihin pilakuviin jos tiedät jo kuka Kari Suomalainen oli etkä tarvitse taustatietoja hänen urastaan.)

Ajattelin puhua edesmenneestä Kari Suomalaisesta koska olen suurimman osan elämästäni ihaillut kyseistä miestä suuresti, ja nyt viime vuosina hänen pilakuvansa ovat avautuneet minulle aivan uudella lailla.

Karihan siis oli Helsingin Sanomissa pilapiirtäjänä 1950-luvun alusta lähtien 1990-luvulle asti. Hänet muistetaan etenkin siitä miten hän suomettuneisuuden aikoina kettuili pilakuvissaan sekä Kekkoselle, Kremlille että koko YYA-hengelle. Karin omakuvahahmo oli pieni musta mies joka oli kyyninen, ennakkoluuloinen ja äkäinen.

Etenkin NL-kriittisistä pilakuvista tuli joskus puhutteluja ja lähes poliittisia kriisitilanteita (esim. "Volgan lautturit"-pilakuva jossa Nikita Hrustsev huutaa länsimaille "Hävetkää, imperialistit!"). HS:n päätoimittaja sai kuulla kunniansa ylemmiltä tahoilta useampaankin kertaan. Silti Helsingin Sanomat antoi Karin jatkaa suorasanaisia irvailujaan lehden paraatipaikalla. Mutta 1990-luvun alussa Hesarin toimituksen ja Karin välille tuli lopulta skismaa; HS piti Karin somaliaiheisia piirroksia hyvän maun vastaisina. Kari otti nokkiinsa, lopetti Hesarissa ja jatkoi pilakuvien piirtämistä maakuntalehdissä.

Karin 1960- ja 1970-lukujen piirroksia pidetään yleisesti ottaen hänen parhaana tuotantonaan. Omasta mielestäni huumorin terä viiltää vielä 1980-luvulla ja myöhemminkin. Vasta aivan viimeisissä kirjoissa Karin ikä alkaa näkyä; piirroskäsi tekee epävakaampaa ja suhruisempaa työtä (esim. Charles Schulzin tyyli muuttui samalla lailla viimeisissä Tenavat-sarjakuvissa).

Tutustuin Karin pilakuviin 1990-luvulla joskus lapsena. Isäni omisti teoksen nimeltä "Maxi Kari" joka on laajin tietämäni Kari-kokoelma. Se sisältää pilakuvia Karin HS-uran alkuaskelista aina 1980-luvun loppuun asti. Pidän kyseistä kirjaa hyvin opettavaisena katsauksena Suomen lähihistoriaan, ja suosittelen kovasti. Sääli vain, että Maxi Karia tuntuu olevan todella vaikea löytää kaupoista tai kirjastoista.

Kun Kari kuoli, Helsingin Sanomat julkaisi pari artikkelia jotka leikkasin itselleni talteen. Niissä toisaalta muisteltiin Karia nostalgisesti, mutta toisaalta voivoteltiin että Karista tuli rasisti viimeisinä vuosinaan, mikä katkoi joitakin pitkäaikaisia ystävyyssuhteita hänen ja Hesarin porukoiden välillä.
Karin kuollessa elin vielä vihervasurikauttani. Koska olin lukenut Karia vain niistä kokoelmakirjoista enkä lehdistä, niin tuo artikkeli oli ensimmäinen kerta kun kuulin välirikosta joka HS:lle ja Karille tuli, ja se sai minutkin surkuttelemaan Karin loppuaikojen ennakkoluuloisuutta. Pidin hänen kuvistaan edelleen yhtä lailla, mutta harmittelin sitä miten hänen pestinsä Hesarissa loppui.

Sitten kun käännyin "nuivaksi" ja palasin Karin vanhojen kuvien pariin, oli hätkähdyttävää havaita Karin kaukokatseisuus. Kari oli ennustanut tämän päivän menoa jo 1980-luvulla. Näin Karin ja HS:n välisen selkkauksen nyt uudesta näkökulmasta.

Uskon edelleen että osa Karin pilakuvista osoittaa ennakkoluuloa vierasta kohtaan ihan vain ennakkoluuloisuuden vuoksi. Mutta hei, se oli Kari. Kari oli aina kyyninen ja skeptinen _ihan_ kaikkea kohtaan. Hänen kuvistaan vuosikymmenten varrelta voi löytää esimerkiksi paljon misogynistisia asenteita; hän teki rutkasti kuvia joissa pilkataan naisia stereotypioilla leikkien. Itse olen lapsesta asti vain nauranut noiden kuvien vitseille sen sijaan, että olisin jäänyt miettimään kuinka poliittisesti (epä)korrekti kyseinen vitsi on. Ne on vain pilakuvia ja huumoria, eivätkä niin kauhean vakava asia.

Joka tapauksessa, skannasin parista Kari-kokoelmasta muutamia kansainvälistymiseen, maahanmuuttopolitiikkaan ja vastaaviin liittyviä kuvia. Joitakin näistä kuvista voi pitää jossain määrin rasismia hipovina, toisilla kuvilla taas on naseva pointti joka on ajankohtainen vielä tänäkin päivänä.

Uskoisin että tämän postauksen skannit on OK tekijänoikeuslain sitaattioikeuden nimissä? Joka tapauksessa, seuraavat skannit ovat kirjoista "Viha etsii kohdetta", "Ha! Ha! Hauska kari", "Sellaista sattuu", "Nämä nuo ne" ja "Paksu Kari".
(Karin piirroskokoelmissa on joskus kuvien alla selitetty sulkeissa kuvan konteksti, jotta ajankohtaisia asioita peilaavan vitsin voi tajuta vielä parinkin vuosikymmenen päästä. Jätin nämä selitykset skanneihin.)


---------------------------

1980-luvun lopulla ei vielä puhuttu "monikulttuurisuudesta", vaan silloin puhuttiin "kansainvälistymisestä". "Kulttuurin rikastuminen" oli kuitenkin jo tuolloin käytössä oleva fraasi.
Suomi ei ole vain liikeyritys, vaan myös meidän kotimme.
Vieraat rodut kuulemma rikastuttavat kulttuuria.


1990-luvun alussa Berliinin muurin murtui, Neuvostoliitto hajosi ja EU teki tuloaan. Ihmiset puhuivat Euroopan yhdentymisestä. Kari piti tätä idealistisena hömppänä joka ei oikeasti tule toimimaan käytännössä. Hän myös katsoi että EY/EU vie Suomelta itsemääräämisvaltaa. Kari uskoi kuitenkin että EU tulee "kaatumaan omaan mahdottomuuteensa" jokin päivä.
EY-vallan aika.
Ja sitten kuin taikoen yhdentynyt Eurooppa, kunnes--
Lapsellinen ilo yhtyvästä Euroopasta.


Maahanmuuttajia ja pakolaisia alkoi tulla Suomeen. Kun ensimmäiset somalit saapuivat Suomeen, Kari epäili näiden motiiveja ja kritisoi Suomen pakolaispolitiikkaa, jota hän piti naiivina. Eräät muutkin julkisuuden henkilöt olivat skeptisiä pakolaisten hyväksymisen suhteen. Lisäksi Suomi taisteli laman kourissa ja meillä oli ihan omastakin takaa hätää kärsiviä ihmisiä. Mutta monikulttuurisuuslinja oli jo valittu ja siihen oli jämähdetty. Media sekä poliitikot lyttäsivät kriittiset äänet. - Kari jatkoi kärkevien pilakuvien tekemistä pakolaispolitiikasta. Tästä alkoi lähtölaskenta, joka lopulta päättyi hänen eroonsa HS:sta.
Olemme tuominneet hänet helvettiin!
Painu pois, Neil, sä tänne et tulla saa.
Turpa kii ja huntu päähän!!!
...ja sen jälkeen mitkään hotellit eivät riitä.
Poliisit ovat täällä ystävällisiä - olemme perillä Hölmölässä! <- olen käsittänyt että tätä kuvaa HS ei suostunut julkaisemaan, minkä jälkeen Kari erosi lehdestä
Satutäti Mielikki.
Suomalilainen ääni.
Tuomitsemme teidät elinkautiseen mielipidevankeuteen!

//EDIT 20.2.09: korjaus edelliseen kappaleeseen! Tässä on se kuva joka toi eron Hesarista. En ole varma kuvan tarkasta päiväyksestä (sen verran tiedän että se on vuodelta 1991 ja jonkin verran sen jälkeen kun Janne Virkkusesta oli tullut HS:n vastaava päätoimittaja), ja valittelen myös huonoa kuvanlaatua.

Yksi Karin huolista oli, että kansainvälistyminen toisi mukanaan ulkoistamisen ja massiivisen maahanmuuton, joilla ajetaan vain suuryritysten etua ja poljetaan suomalaisia työntekijöitä. Kari katsoi, että maahanmuuton tarkoitus oli tuoda Suomeen halpatyövoimaa joka suostuu tekemään työt suomalaisia halvemmalla palkalla.
Ennen, nyt ja tulevaisuudessa.
Ja sitte tulee väkeä, joka tekee sunkin työs puolta halvemmalla.


Sekalaisia kuvia:
Pari kertaa Kari kommentoi lakonisesti rotuasioita.
Tästä tulee mieleen se Kymen Sanomien uutinen "pakolaislapsista".
Mitä tehdä jos olet poliitikko, vastapuolesi puhuu järkeä, kansa on samaa mieltä hänen kanssaan, etkä keksi miten väitellä häntä vastaan?
Tämä ei suoraan liity multikulti-teemaan muuten kuin että koko mokuaate perustuu täysin idealismiin.

Olisin halunnut laittaa tähän postaukseen skannin myös kuvasta, jonka Kari piirsi muistaakseni 1970-luvulla. Minulla ei kuitenkaan ollut juuri nyt oikeaa kirjaa saatavilla että olisin voinut skannata tuon kuvan. Kyseisessä kuvassa keski-ikäinen normaalin näköinen mies pohtii "kyllä, arvostan uskontoa ja konservatiivisia arvoja, sekä sotaveteraanien työtä ja Suomen itsenäisyyttä...". Seuraavassa kuvassa vihainen kuulustelija mylvii miehelle: "FASISTI!"

Tietyt poliittiseen vasemmistoon sijoittuvat ihmisethän näkivät kauheita fasisteja joka puolella tuossa pari-kolme vuosikymmentä sitten. Sama meininki menossa tänään, samat ihmiset syyttävät ja samat ihmiset ovat syytettyinä. Erona on vain, että tänään yhtä kirjainta on päivitetty ja sanaksi on muutettu "rasisti". Muuten ilmaisu on identtistä.
(Tosin vielä niitä "fasistin" huutelijoitakin ilmeisesti löytyy, ainakin mikäli "Suomen Antifasistinen Komitea" todellakin on aitoa tavaraa eikä överiksi vedetty parodia.)

---------------------------

Kari teki pilapiirroskirjojen ohella myös muita kuva- ja pakinakirjoja. Kakarakirjoissa hän kuvasi elämää lasten kanssa. Sitten oli lääkärikirja ja sotaveteraanikirja joissa hän kertoi aiheisiin liittyviä tarinoita. Kirjassa nimeltä "Viha etsii kohdetta" (1995) hänen tarkoituksensa oli suoltaa niin poliittisesti epäkorrektia tekstiä kuin huvitti. Kyseinen kirja ei ole maailman parhaiten kirjoitettu; se hyppii aiheesta toiseen, rakenne on hajanainen, kielioppi ei aina ole kohdallaan, ja teksti on anteeksipyytelemättömän häijyä. Kirjasta löytyy sekä naisten, somalien, romanien että suomenruotsalaisten halveksuntaa.

"Viha etsii kohdetta" sisältää silti eräitä mielenkiintoisia osia. Kari muun muassa kertoo oman näkemyksensä siitä, miten hänen sekä Helsingin Sanomien tiet erkanivat. Hän katsoo, että 1990-luvun alkuun asti HS oli puolueeton lehti, mutta että pakolaisasian tullessa tapetille lehti omaksui itselleen linjan. Karin mielestä lehti on siitä lähtien ollut propagandatuutti joka ei tarjoa neutraalia tiedonvälitystä, vaan pyrkii kansan mielipiteiden muokkaamiseen.
Tässä sivut joilla Kari kertoo välirikosta:
Mikä helvetin linja?! - sivu 1
Mikä helvetin linja?! - sivu 2
Mikä helvetin linja?! - sivu 3

...hetkinen, tajusin muuten juuri että sivulla 2 Kari mainitsee Demla-järjestön. Täällä lisää Demlasta.
Puheet "salaliitosta kansan selän takana" voivat olla ylilyöviä, ainakin niin tahtoisin uskoa? Mutta ottaen huomioon kuinka poliittinen ilmasto on muokattu niin kovin, kovin punaiseksi... hmmmm.
Olis kiva jos löytyisi joku riippumaton tutkiva journalisti hyppäämään näiden asioiden kimppuun.

Tässä vielä muutama muu satunnainen sivu Karin kirjasta. Kari puhuu siitä miten tiedotusvälineet kokevat sen kiusallisena kun tietyt ihmisryhmät kunnostautuvat rikoksissa, ja miten ne tämän vuoksi ryhtyvät kikkailemaan kielenkäytön kanssa:
Uusi koodikieli - sivu 1
Uusi koodikieli - sivu 2

Kirjassa on useampikin kohta josta harkitsin skannien ottamista. Mutta päätin että jätän nyt kuitenkin skannaamatta, ja kehotan etsimään itse sen kirjan jos vaikuttaa kiinnostavalta.

"Viha etsii kohdetta" ei ole mitään maailman parasta kirjallisuutta, ja se nimenomaan pyrkii härnäämään ja ärsyttämään lukijaansa provokatiivisella sisällöllä. Kirjan lukeminen voi kuitenkin olla mielenkiintoinen kokemus siinä mielessä, että Kari puhui jo yli kymmenen vuotta sitten asioista, joita me muut olemme hiljalleen alkaneet tajuta vasta nyt.


Vielä tähän loppuun: tämä seuraava pilakuva on aina ollut eräs henkilökohtaisista suosikeistani.


(http://i39.tinypic.com/4l6drs.gif)

Omasta mielestäni tuo ylläoleva kuva kertoo pähkinänkuoressa kuka Kari oli. Kari kulki omia polkujaan ja ajatteli omilla aivoillaan. Hän uhmasi suomettuneisuutta ja uskalsi piirtää asiat siten kuin ne olivat, eikä pelännyt "karhua naapurissa". Hän uhmasi myös monikulttuurismi-ideologiaa, joka kuitenkin osoittautui jopa Neuvostoliittoakin kovemmaksi vastukseksi, ja sai hänet menettämään työnsä HS:ssa. Hän oli silti "mieluummin yksin oikeassa kuin lauman kanssa väärässä", eikä suostunut kumartamaan kenenkään suuntaan tai omaksumaan Virallista Mielipidettä itselleen. Ihailen Karin kynänjälkeä, sivistystasoa, huumorintajua ja terävää ajattelukykyä. Olisin utelias näkemään hänen ajatuksensa nykymaailmasta, nyt kun meillä on nähty Halla-ahoa, Muhammed-kuvakohua, monikulttuurisuusaatetta ja HS:n nykylinjaa. Haluaisin kovasti nähdä millaisia kuvia hän piirtäisi näistä aiheista jos olisi vielä elossa.

Joop. Mitä muut ajattelevat Karista ja hänen pilakuvistaan? Oletteko lukeneet hänen pilakuvakirjojaan? Vai luitteko kenties hänen pilakuviaan jo Hesarin sivuilta?

Itse siis olin liian nuori, ja pääsin lukemaan Karia vasta jälkikäteen niistä kokoelmakirjoista.
Ja jos Kari ei jollekulle ole ennalta tuttu, niin suosittelen lämpimästi sitä "Maxi Kari"-kirjaa (jos vain onnistuu löytämään sitä mistään); Mämmilä-sarjakuvan tapaan kyseessä on eepos, joka avaa Suomen yhteiskunnan kehitystä ja muuttumista viime vuosikymmenten aikana.
« Viimeksi muokattu: 20.02.2009, 02:43:05 kirjoittanut JohannaS »

Spesialisti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 027
 • Liked: 2651
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #1 : 19.12.2008, 19:20:20 »
Hieno ja kaikenkattava postaus, kiitos tästä. Alla lainaus Karin eräästä lausumasta 90-luvun alusta. Mikään ei ole muuttunut:

"Tietty klikki on päättänyt, että tänne otetaan muukalaisia Euroopan yhdistymisen takia. Koko liittymistähän on valmisteltu kansan selän takana, sille ei ole kerrottu mitään. Jokainen ulkomaalaisia koskeva mielipidetiedustelu on näyttänyt eri tulosta. Esimerkiksi HeSa ei julkaise artikkeli- ja yleisönosastoissaan muita kuin pakolaismyönteisiä juttuja. Varjopuolia ei tuoda yleensä esiin. Se antaa yksipuolisen kuvan asiasta.
Suomi ei ole kenellekkään velkaa. Me ollaan oltu toisten orjia vuosisadat, ollaan tapeltu itsenäisyyden puolesta kolme kertaa. Me eletään kylmässä ilmastossa, maksetaan asumisesta papuja, ja sitten annamme melkein neljä miljardia neekerisotien rahoittamiseen, kun siellä omat fyrkat menevät muualta ostettaviin aseisiin. Siitäkään ei uskalleta puhua, koska se on suunnaton bisnes.
Asettaisin koko pakolaiset lainausmerkkeihin, sillä eihän kaikki mitään pakolaisia ole. Monet ajelehtijat ovat kuulleet joistakin hölmöistä Pohjolassa, joiden luo voi mennä loisimaan. He eivät kykene omassa maassaan luomaan mitään, siksi he tulevat niiden riesaksi, jotka pystyvät pitämään tasoa yllä. Oltiinhan mekin kurjassa lamassa Ruotsin vallan aikana, Venäjän vallan aikana oli vähän parempi. Mutta me opittiin. Meitä ei ole enää tarvinnut ruokkia."

Hob

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 904
 • Liked: 170
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #2 : 19.12.2008, 20:22:56 »
Karin pakolaispiirroksissa on mielenkiintoista se, että niissä ei nähdäkseni koskaan kritisoida pakolaisia. Piikin kohteena on joko kansainvälinen ihmiskauppa (laillinen tai laiton), sinisilmäinen suomalainen tai hölmö poliitikko. Väärinlyödyistä rasistileimoista tämä on pahin ja julkisin; sillä peloteltiin pitkäksi aikaa julkisuuden henkilöt hiljaisiksi elannon menettämisen pelossa. Pohjimmiltaan Karin piirroksissa näkyy kuitenkin syvä humanismi ja myötätunto heikoimpia kohtaan.


Suomi menetti terävän analyytikon sinä päivänä kun taiteilijarohvessorista aika jätti. Toistaiseksi ei ole ketään ollut tilalle astumaan, eikä näistä Isokallioista ole samanlaiseksi itsenäiseksi älyköksi ollut.

DuPont

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 034
 • Liked: 5855
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #3 : 19.12.2008, 20:39:45 »
Olipas muuten harvinaisen loistava keskustelunavaus, kiitos siitä!

Itse olen 1970-luvun alussa syntynyttä sukupolvea, joten Kari on jossain määrin tuttu livenä, tosin hänen viimeisten vuosien työnsä eivät pärjänneet huippuaikojen piirroksille, ehkä satunnaisesti. Kyllä Karille Kekkonen ja Neuvostoliitto olivat niitä runsaudensarvia, mistä hän ammensi huumoriaan, toki hänen sivistyksensä ja tietämyksensä muistakin aiheista antoivat aiheita loistaviin piirroksiin, kuten mm. "Maxi-Karista" näemme.

Olen aina pitänyt Karia ja Juicea jonkinlaisina sukulaissieluina. He olivat molemmat toisinajattelijoita, yleensä luultavasti enemmän oikeassa kuin Yle ja HS.

Lainaus käyttäjältä: JohannaS
Sitten kun käännyin "nuivaksi" ja palasin Karin vanhojen kuvien pariin, oli hätkähdyttävää havaita Karin kaukokatseisuus. Kari oli ennustanut tämän päivän menoa jo 1980-luvulla. Näin Karin ja HS:n välisen selkkauksen nyt uudesta näkökulmasta.
Kari ei loppuaikoinaan huumorissaan päässyt enää samalle tasolle kuin huippuaikoinaan, mutta aivan yhtä oikeassa hän oli 1980-luvun lopulla kuin 1960-luvun alussakin. Humanitäärisen maahanmuuttopolitiikan hyväksikäytön hän osoitti 20 vuoden takaisissa piirroksissaan.

Lainaus
Uskon edelleen että osa Karin pilakuvista osoittaa ennakkoluuloa vierasta kohtaan ihan vain ennakkoluuloisuuden vuoksi. Mutta hei, se oli Kari. Kari oli aina kyyninen ja skeptinen _ihan_ kaikkea kohtaan.
Tokihan Kari oli jonkinasteinen sovinisti, luultavasti rasisti, ehkä joitakin muitakin ismejä häneen voidaan liittää. Hän oli silti avoimesti mitä oli, teeskentelemätön ja rehellinen, ja fiksu. Se on enemmän, mitä useimmista voi sanoa.

Lainaus
Olisin halunnut laittaa tähän postaukseen skannin myös kuvasta, jonka Kari piirsi muistaakseni 1970-luvulla. Minulla ei kuitenkaan ollut juuri nyt oikeaa kirjaa saatavilla että olisin voinut skannata tuon kuvan. Kyseisessä kuvassa keski-ikäinen normaalin näköinen mies pohtii "kyllä, arvostan uskontoa ja konservatiivisia arvoja, sekä sotaveteraanien työtä ja Suomen itsenäisyyttä...". Seuraavassa kuvassa vihainen kuulustelija mylvii miehelle: "FASISTI!"
Tuota en itse muista, vaikka Karin tuotantoon pääosin olenkin tutustunut. Kuulostaa kyllä niin tältä päivältä, ikävä kyllä.

Karin tuotanto löytyy useimpien kaupunkien kirjastoista, se on ehdottomasti tutustumisen arvoista.

MW

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 278
 • Liked: 18447
 • Kiltti ja ystävällinen, mutta niin nuiva.
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #4 : 19.12.2008, 21:04:00 »
Kävin kesällä tutustumassa Visavuoressa Emil Wikströmin (tunkkaisen kansallisromanttiseen  ;) taiteilijakotiin, ja luonnollisesti Kari-paviljonkiin.

Jostain kumman syystä Kari-paviljongin teemana tuntui olevan lähinnä Karin "Pultsari" -aiheiset pilakuvat. Huhu kertoo, että sittemmin nuivempiakin originaaleja olisi asetettu näytteille. Täytynee käydä pyörähtämässä.

LW

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 808
 • Liked: 908
 • Syyllistävä piilorakenne
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #5 : 19.12.2008, 21:25:58 »
Mielenkiintoista kyllä, että Kari sai vapaasti julkaista tuon Volgan lautturit -kuvan tasoista irvailua Neuvostoliitolle Kekkoslovakian aikana. Mutta sitten, kun mies alkoi ivaamaan "humaania" pakolaispolitiikkaa, hän sai kalossinkuvan takamukseensa.

Olisi ollut periaatteessa ymmärrettävää, vaikkei hyväksyttävää, jos NL:n arvostelu olisi tukahdetettu isoissa lehdissä. Se, mitä nyt tapahtui, on kuitenkin lähinnä absurdia.
"Yksi seikka jota ei vielä ole taidettu mainita, ovat rasistineitokaiset, jotka asettuvat houkutuslinnuiksi ja rasistiäijät sitten kyttää taustalla pusikossa puukkoineen ja puntareineen." -Pirjo Pönni Jokinen

Totuus löytyy kaurapuurosta.

weekendsoldier

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 515
 • Liked: 59
  • WEEKENDSOLDIER
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #6 : 19.12.2008, 21:29:30 »
Mielenkiintoista kyllä, että Kari sai vapaasti julkaista tuon Volgan lautturit -kuvan tasoista irvailua Neuvostoliitolle Kekkoslovakian aikana. Mutta sitten, kun mies alkoi ivaamaan "humaania" pakolaispolitiikkaa, hän sai kalossinkuvan takamukseensa.

Olisi ollut periaatteessa ymmärrettävää, vaikkei hyväksyttävää, jos NL:n arvostelu olisi tukahdetettu isoissa lehdissä. Se, mitä nyt tapahtui, on kuitenkin lähinnä absurdia.

Urkki oli sen verran äijä, että sieti itseensä ja idänsuhteisiin kohdistuvaa arvostelua.

MW

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 278
 • Liked: 18447
 • Kiltti ja ystävällinen, mutta niin nuiva.
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #7 : 19.12.2008, 21:34:15 »
Mielenkiintoista kyllä, että Kari sai vapaasti julkaista tuon Volgan lautturit -kuvan tasoista irvailua Neuvostoliitolle Kekkoslovakian aikana. Mutta sitten, kun mies alkoi ivaamaan "humaania" pakolaispolitiikkaa, hän sai kalossinkuvan takamukseensa.

Olisi ollut periaatteessa ymmärrettävää, vaikkei hyväksyttävää, jos NL:n arvostelu olisi tukahdetettu isoissa lehdissä. Se, mitä nyt tapahtui, on kuitenkin lähinnä absurdia.

Öööh, muistaakseni Kekkoslovakiassa poliittinen väittely oli sallittua, vaikka jonkun sana saattoi olla painavampi kuin toisen. Nykyiseen "tasa-arvoiseen humanismiin" kuuluu vain yksi totuus, joka vastaan väittää on väkivaltaa ihannoiva, mieleltään epävakaa rassisti. Tai ilmastonmuutos.

Alpo

 • Vieras
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #8 : 19.12.2008, 21:35:03 »
Johannalle iso käsi noin mahtavasta avauksesta. Itse muistelen Karia suurella lämmöllä. Jo lapsena selailin hänen sarjakuvakirjojaan ja vuosi vuodelta huomasin ymmärtäväni koko ajan paremmin niiden kuvien sanoman. Hän kyllä selvästi näki mihin ollaan menossa, mutta sensuuri on syönyt muutkin hänenkaltaisensa maalaisjärkiset pois julkisuudesta. Hänen tyylinsä oli jäljittelemätön ja karikatyyrit koomisia, mutta samalla erittäin osuvia.

Rauha Karin muistolle.

Rybachoff

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 13
 • Liked: 3
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #9 : 22.12.2008, 01:12:17 »
Kiitos JohannaS!

Nuoruuteni idolille osoittamastasi kunnianosoituksesta.
Karin näkemykset muokkasivat -70 luvulla nuoruuttani opettamalla kriittistä ja kyseinalaistavaa näkemystä vallitsevaan maailmaan. Tuttavani eivät aina oikein ymmärtäneet 'tuuliviirimäistä' mielipidettäni, enhän ollut koskaan minkään jengin kannattaja.
Valitettavasti työurani nostevaiheesssa Karin vastaava oli toisinpäin ja minulla ei ollut aikaa kaivella hänen silloisia jatkojaan. Muistan kyllä sen suuren tilaajana Karin 90-luvun alun somppelikirjoitukset, mutta suhtauduin niihin silloin lähinnä osuvana huumorina (e.m. syistä).
Se suuri tuli vanhemmilleni, omaa tilasin vuodesta -80, lokakuussa -08 päättyi. Olen ilmeisen hidas oppimaan, tai sitten olin vain liikaa yhden totuuden uhrina...
« Viimeksi muokattu: 22.12.2008, 01:24:30 kirjoittanut Rybachoff »

JR

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 765
 • Liked: 106
 • psykopaatti
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #10 : 22.12.2008, 22:55:12 »

Tämä aloitus on tuottanut minulle suurta iloa ja nostalogisia tunteita. Sain viime jouluna lahjaksi pahkasika kirjan, jossa on koottu vanhoja lehtiä samojen kansien sisään. Pahkasikahuumori oli suoraviivaista ja tyhmää, mutta niin hauskaa (huumorintajukysymys). Muistaakseni Pahkasian tekijät työlääntyivät lopulta siihen, että suomalaisesta yhteiskunnasta ei voinut enää tehdä parodiaa, koska  systeemistä itsestään oli tullut parodiaa.


Mika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 244
 • Liked: 10369
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #11 : 29.12.2008, 06:05:02 »
Kari oli todellinen nero ja pilapiirtäjänä aivan omaa luokkaansa. Etenkin ne piirrokset, jotka johtivat Karin potkuihin olivat kertakaikkisen mainioita. Muistan vieläkin miten naureskelin "Satutäti Mielikki" -piirrokselle, kun näin sen ensimmäistä kertaa aamukahvipöydässä. Siinä oli monta asiaa kiteytetty juuri niin kuin itsekin ajattelin.

Monille lukijoille Karin piirrokset olivat niitä HS:n varsinaisia pääkirjoituksia. Ehkäpä Kari hyllytettiinkin juuri siitä syystä. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa - ja paljon nopeammin...
« Viimeksi muokattu: 29.12.2008, 06:12:01 kirjoittanut Mika »
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

gloaming

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 000
 • Liked: 1052
 • sosiokulttuurinen epätasapaino
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #12 : 29.12.2008, 08:09:45 »
Kiitos erinomaisesta, muistoja herättävästä postauksesta ja erityisesti kuvamateriaalin linkittämisessä nähdystä vaivasta.

Toki Kari oli nykystandardeilla varmaankin konservatiivinen, sovinisti, rasisti ja mitä lie. Tosin erittäin tarkkanäköinen sellainen, varsinkin politically correct bs:n aistimisessa.

Demla on siis ulkoparlamentaarisin tavoin vaikuttamaan pyrkivä poliittinen painostusjärjestö, jonka metodina on poliittisten vastustajien haastaminen tuomioistuimiin tai tällä uhkaaminen. Miten tällainen vallan kolmijako-opinkin kanssa ristiriidassa oleva toiminta on sallittua, selittynee Suomen erityisolosuhteilla. Tosin politiikan, terveydenhuollon jne. juridisoituminen on länsimaissa yleinen suuntaus muutoinkin. Mistään salaseurasta tai -liitosta ei ole kysymys, vaikka Demla ei toki suoraan järjestönä ketään tuomioistuimeen haastakaan.
Jag stöder Feministiskt initiativ. Våga vara feminist! Feministiskt initiativ - Det tredje största partiet i Simrishamn.

Atte Suomalainen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 037
 • Liked: 296
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #13 : 29.12.2008, 09:53:48 »
Kari oli todellinen nero ja pilapiirtäjänä aivan omaa luokkaansa. Etenkin ne piirrokset, jotka johtivat Karin potkuihin olivat kertakaikkisen mainioita. Muistan vieläkin miten naureskelin "Satutäti Mielikki" -piirrokselle, kun näin sen ensimmäistä kertaa aamukahvipöydässä. Siinä oli monta asiaa kiteytetty juuri niin kuin itsekin ajattelin.

Monille lukijoille Karin piirrokset olivat niitä HS:n varsinaisia pääkirjoituksia. Ehkäpä Kari hyllytettiinkin juuri siitä syystä. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa - ja paljon nopeammin...
Saisiko tuon Satutäti Mielikin skannattuna tänne? Muistaakseni se oli erittäin kuvaava juttu.

saint

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 496
 • Liked: 540
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #14 : 29.12.2008, 23:37:07 »
Jaa jaa, oi niitä aikoja! Ensimmäiseksi piti aamun Hesarin avatessaan tarkistaa, mitä oli Kari mieltä päivän politiikasta. Ja kyllä niille Karin kuvia kumartelemattomalle ja kaikenlaisia auktoriteetteja alta lipan vetäville piirroksille jaksettiinkin nauraa. Täytynee ottaa oikein asiaksi metsästää tuo ”Maxi Kari” luettavaksi.
"Annapas kun autan; tässä lisää köyttä"  -Leso

Dark Serenity

 • Vieras
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #15 : 01.01.2009, 22:39:01 »
:O

Uskomatonta miten kaveri ennusti kymmeniä vuosia sitten nykyisen tilanteen!
Tuo kuva missä näytettiin stop merkkiä suomalaisille köyhille ja sairaille ja vihreää valoa elintasopakolaisille on erittäin ajankohtainen.

En ole aikasemmin kaverista kuullut, mutta nyt kyllä pysyy nimi muistissa.

do.ut.des

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 161
 • Liked: 6
 • VHM - vihakirjoittaja
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #16 : 04.01.2009, 12:54:12 »
Mä en ymmärrä miten WSOY on uskaltanut painaa tällaisia piirroksia kirjoiksi. Kaipa WSOY ei vielä Karin aikoihin ollut Aatos Erkon omaisuutta:

(http://i44.tinypic.com/s2v3lw.jpg)
”Elintason nousu on sitä, että entistä useammalla on enemmän rahaa käytössä kuin järkeä.” - P.V.

"Peace for us means the destruction of Israel and nothing else." - Yasser Arafat

Nikopol

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 847
 • Liked: 916
 • Tavattavissa seuraavan kerran toukokuussa.
  • Jälki-istunto
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #17 : 04.01.2009, 14:59:01 »
En ole aikasemmin kaverista kuullut, mutta nyt kyllä pysyy nimi muistissa.

Tuleeko kenellekään muulle tästä dinosauruksen olo? :)
"[romanianromani]kopla valitsi uhreiksi iäkkäitä naisia välttyäkseen yhteenotoilta miesten kanssa." Keski-Uusimaa
"Kenet Jeesus hakkaisi?" kmruuska 2012

Maailmanmies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 704
 • Liked: 1342
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #18 : 04.01.2009, 15:01:33 »
En ole aikasemmin kaverista kuullut, mutta nyt kyllä pysyy nimi muistissa.

Tuleeko kenellekään muulle tästä dinosauruksen olo? :)

Täältä käsi ylös. Onko Kari Suomalaisen unohduttaminen ollut niin tehokasta, että hänestä ei nuorempi polvi tiedä mitään.


Jaska Pankkaaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 208
 • Liked: 10542
 • Finlayson, Fazer ja nyt myös Firas
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #19 : 04.01.2009, 15:11:51 »
Lainaus
Tuleeko kenellekään muulle tästä dinosauruksen olo? Hymyilee

Kyllä :) Karin vanhemmat albumit on tullut luettua kyllä aivan erityisen hyvin koska isovanhemmillani oli ne kaikki ja paljon mihinkään muuhun siellä ei saanut edes koskea.. Arvelen että Karin merkitys kansamme ajattelussa on todella suuri, tai siis sen vanhemman osan...
Those who make peaceful revolution impossible, make violent revolution inevitable. J.F Kennedy

Mulukku

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 183
 • Liked: 2
 • Kokovartalosellainen
  • Mulukku
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #20 : 04.01.2009, 15:53:38 »
Aivan loistava postaus, kiitos siitä!

Itse olen ollut Karin ihailija jo 1970-luvun alusta kun opin lukemaan sen verran, että osasin lukea vanhempien hyllyssä olleiden Karin kirjojen tekstit. Vitsit toki silloin lapsena menivät enimmäkseen ohi, vaikkakin Kekkonen nauratti joka tapauksessa. Näin 1960-luvulla syntyneenähän en lapsena osannut edes kuvitella, että olisi joku muu presidentti kuin Kekkonen, sillä silloin "Kekkonen" oli siihen aikaan presidentin synonyymi Suomessa.

Omasta kirjahyllystäni löytyy Karin kakarakirja. Vanhemmilla kirjoja on enemmänkin.

Tulipas muuten dinosaurus olo...
« Viimeksi muokattu: 04.01.2009, 15:55:54 kirjoittanut Mulukku »

JohannaS

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 150
 • Liked: 85
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #21 : 04.01.2009, 15:57:10 »
Kiitoksia porukoille kehuista tuohon postaukseeni liittyen! Itse olin alun perin huolissani että aloituspostaus voisi olla turhan pitkä, mutta hienoa kuulla että ihmiset ovat saaneet siitä jotain irti :) Kiva myös että ketju katsottiin Salongin arvoiseksi.

Ja jeps, olen kuullut väitettä että nuorempi polvi hädin tuskin tuntee Karia nimeltä saatikka olisi lukenut hänen pilakuviaan, mikä on mielestäni sääli. Pidän Karin kuvia tärkeänä osana suomalaista kulttuuriperintöä; se on kuvastoa joka ei saa unohtua kansakunnan muistista. Enkä puhu nyt noista postaamistani kuvista. Mamu/moku-kuvat ovat pieni vähemmistö Karin julkaistusta tuotannosta, ja tämä on hyvä muistaa. Vaikka hän pari pilakuvaa teki mokutusaiheesta, niin hän julkaisi jotain 7500 pilakuvaa Hesari-uransa aikana ja oli muutenkin kulttuurimiehiä (mm. soitti fagottia ja kirjoitti pari näytelmää). - Eli kipinkapin kirjastoon, vitsi- ja pakinakirjojen osastoa setvimään! Taitaa joka kirjastosta löytyä vähintään muutama kappale Karin kirjoja :)

Googletin myös Karin nimeä tuossa yksi päivä, ja löytyi masentavan vähän Kari-skanneja. Ajattelin että voisin postata tähän ketjuun jatko-osan kunhan ehdin; joitakin kiinnostavia juttuja tuosta edellämainitsemastani Maxi Karista ja pari lehtiartikkelia. Voi kestää kylläkin jonkin aikaa ennen kuin pääsen skannailemaan. Ehkä viikko, ehkä enemmän.

Braani

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 162
 • Liked: 0
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #22 : 05.01.2009, 10:37:45 »
Joo hyvä avaus ja myös hyvä huomio, miten aikaansa edellä ainakin Suomessa valveutuneisuudessa Kari oli.

Vähän pelkään, että avoimuus ja keskusteluhalukkuus ei ole yhtään parantunut. Musta tuntuu, että ihmiset tiedostavat tän tabun nykyisin paremmin ja tietoisesti jättävät aiheen käsittelemisen. Ja ongelma kasvaa samaan aikaan.
Ignorance is bliss

vonmikko

 • Vieras
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #23 : 05.01.2009, 10:49:00 »
muistui tossa mieleen hyvät naurut aamukahvilla,
joskus -80 luvulla vaalien alla. karin alter ego
siinä pohti suurinpiirtein näin :

"DEMOKRATIA ... ONKO SE SITÄ, ETTÄ VIISAALLA MIEHELLÄ
JA TYHMÄLLÄ MIEHELLÄ ON YHTÄMONTA ÄÄNTÄ ... ?"


tästä varmaa on samaa mieltä niin moku -vastustajat
kuin -kannattajatkin ...

(suffragetit tosin saattoivat loukkaantua ...)

Mika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 244
 • Liked: 10369
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #24 : 06.01.2009, 11:04:00 »
Mä en ymmärrä miten WSOY on uskaltanut painaa tällaisia piirroksia kirjoiksi.

Olen jo pari päivää naureskellut tuossa piirroksessa olevaa nahkatakkineekerin karikatyyriä ja vieläkin se jaksaa naurattaa...
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

Hippo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 800
 • Liked: 1935
 • Bailando conmigo
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #25 : 06.01.2009, 16:50:22 »
Ja jeps, olen kuullut väitettä että nuorempi polvi hädin tuskin tuntee Karia nimeltä saatikka olisi lukenut hänen pilakuviaan, mikä on mielestäni sääli. Pidän Karin kuvia tärkeänä osana suomalaista kulttuuriperintöä; se on kuvastoa joka ei saa unohtua kansakunnan muistista. Enkä puhu nyt noista postaamistani kuvista. Mamu/moku-kuvat ovat pieni vähemmistö Karin julkaistusta tuotannosta, ja tämä on hyvä muistaa. Vaikka hän pari pilakuvaa teki mokutusaiheesta, niin hän julkaisi jotain 7500 pilakuvaa Hesari-uransa aikana ja oli muutenkin kulttuurimiehiä (mm. soitti fagottia ja kirjoitti pari näytelmää). - Eli kipinkapin kirjastoon, vitsi- ja pakinakirjojen osastoa setvimään! Taitaa joka kirjastosta löytyä vähintään muutama kappale Karin kirjoja :)

Olen myös hämmästynyt huomatessani kuinka tehokkaasti Kari on häivytetty kansakunnan muistista. Tuli ihan orwellimainen olo. Itse olen myös kasvanut lehden lukijaksi Karin kuvien kautta. Kun muu ei vielä lehdestä kiinnostanut katsoin kakkossivulta Karin piirroksen ja sitten sarjakuvat ja TV-ohjelmat lopusta. Nykyään en tietenkään enää lue ko. lehteä.

Käsittääkseni Karin mokuaiheet keskittyvät pääosaltaan Hyysäristä eläkkeelle(=potkut) jäämisen jälkeiseen aikaan.
русский военный корабль иди нахуй

JohannaS

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 150
 • Liked: 85
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #26 : 06.01.2009, 17:26:26 »
Vaikka usein puhutaan siitä että Kari sai potkut Hesarista, niin kyseessä eivät tietääkseni olleet varsinaisesti potkut, vaan Kari erosi itse. Ne somalikuvat aiheuttivat skismaa HS:n porukoiden kanssa, ja Karia yritettiin taivutella piirtämään jotain muuta. Kari ärtyi taivuttelusta, sillä hän halusi pitää vapaat kädet kuviensa kanssa. Lopulta HS ei suostunut julkaisemaan tuota aiemmin postaamaani "olemme perillä Hölmölässä"-somalikuvaa, ja tämän johdosta Kari otti eron.

Mokuaiheet keskittyivät omasta mielestäni lähinnä vuosien 1988-1991 välille. Aiheeseen liittyviä kuvia löytyy kuitenkin oikeastaan koko Karin uran ajalta. Kari oli esittänyt isänmaallisia kommentteja mm. omakuvahahmonsa, Ilpo Ikäluokan, Vilho Pahkan ja muutamien satunnaisten hahmojen suulla. Hän myös oli nälvinyt jo 1960-luvulla suomalaisten hinkua olla "kansainvälisiä" ja saada tunnustusta ulkomailta.

Sitten taas 1990-luvulla HS-eron jälkeen Kari teki vielä joitakin mokukuvia, mutta mielestäni kuvat ovat sävyltään pehmeämpiä. Kaikkein häijyimmin ja kärkevimmin ilmaistut mokukuvat ovat juuri sieltä hieman ennen sekä hieman jälkeen HS-eroa.

Huomasin muuten jotain mielenkiintoista tässä muutama päivä sitten. Sen "olemme perillä Hölmölässä"-kuvan julkaisupäivänä lukee 2.12.1990. Tuo "mieluummin yksin oikeassa kuin lauman kanssa väärässä"-kuva taas listaa päivämääräkseen 22.12.1990. Olen pitänyt tuota jälkimmäistä kuvaa tietynlaisena ohjenuorana omaan ajatteluuni; pyrin välttämään laumamentaliteettia ja dogmaa, ja niiden sijaan ajattelemaan itse. Mutta nyt tuli mieleen että vaikka kuvassa on yleispäteväkin sanoma, niin se ilmeisesti julkaisuhetkellään sisälsi viittauksen juuri Karin eroon Helsingin Sanomista.

reino

 • Vieras
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #27 : 06.01.2009, 17:35:57 »
Hommalaisten retki Visavuoreen toteutettiin 28.2.2009 Kalevalan päivänä. Mukana noin 12 henkilöä. Kiellettyjen kuvien näyttely on avoinna vielä 26.4. asti.


Kyllä se pyhiinvaellusretki on nyt varmaankin tehtävä. :) Ehdottakaapa sopivaa viikonloppua ennen vappua. Mun auton kyydissä pääsee Tampereelta 3 henkeä. Muitakin kuskeja varmasti järjestyy.

Visavuori auki 1.2.-31.5. ti-su klo 10-16.

http://www.visavuori.com/nayttelyt2009.html

Kari-paviljonki, alakerta:

“Kielletyt kuvat”
1.10.2008-26.4. 2009
Minkä Karin piirroksen julkaisi The Times, mutta ei Helsingin Sanomat? Mistä piirroksesta Kekkonen suuttui niin, että pyysi Neuvostoliitolta anteeksi ´suomalaisia pilapiirtäjiä´? Muistatko ´Joulukadun` tai ´Sadun porkkanasta´? Millainen oli ns. somalipiirros, joka katkaisi Karin ja Helsingin Sanomien suhteet? Kaikki kiistellyt piirrokset samassa näyttelyssä.
« Viimeksi muokattu: 04.03.2009, 09:14:17 kirjoittanut Homma Admin »

Mika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 244
 • Liked: 10369
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #28 : 06.01.2009, 18:31:52 »
Vaikka usein puhutaan siitä että Kari sai potkut Hesarista, niin kyseessä eivät tietääkseni olleet varsinaisesti potkut, vaan Kari erosi itse.

Aivan. Näinhän se taisi olla kun asiaa tarkemmin muistelee. Tuon takia Kari ansaitsee entistäkin korkeamman hatun noston. Periaatteen mies piti linjansa loppuun asti, vaikkei se lehden johtoa miellyttänytkään. Sen Kari varmasti tiesi, että suurin osa lukijakunnasta oli kuitenkin hänen takanaan.   
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

Viiskio

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 77
 • Liked: 7
Vs: Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa
« Vastaus #29 : 06.01.2009, 18:37:23 »
Kariin liittyy ehkä sellainen "kekkoslaisen" aikakauden leima, joka saa nuoremmat ikäpolvet katsomaan häntä nenänvartta pitkin, ajatellen olevansa sillee niiq tajuutsä, paljo hei sivistyneempii. Tämän ajan monikulttuuriset ovat sitten pelkästään tyytyväisiä, sillä näin vaientuu taas yhden Täysin Väärässä Olevan Ja Taantumuksellisen (mutta inhottavan terävän ja hankalasti vasta-argumentoitavan) retorikon ääni.