Joku aika sitten kyselin/ihmettelin että kuinka ihmiset valitaan gallup-kyselyihin. Liekö poistettu vai oliko toinen viestiketju, kun en sitä enää tästä löytänyt.
Luulisin että ihan vain randomilla listalla niille soittamalla jolle ei erikseen ole tuota soittokieltoa. Voin kysyä tarkemmin naapuruston eläkerouvalta joka noita työkseen väsää ennen suomen gallupilla ja mikä se nyt onkaan uuden nimen jälkeen. Näitähän tekee 3-5 puljua koko suomessa, ja hiukan erilaiset painotukset erilaisista taustoista johtuen.
Ihan randomina soitellaan yhä harvemmin, koska ihmiset ovat yhä haluttomampia vastailemaan niihin. Pelkkä numeroluettelo Fonectalta on halvempaa kuin väestörekisteristä tai puhelinyhtiöltä saatu rekisteri tarkemmin henkilötiedoin, mutta kieltäytymisten kuuntelukin vie työaikaa ja vaatii työvoimaa, joten ei enää kannata haaskata puhelinnumeroita entiseen malliin siihen että halukkaita vastaajia ärsytetään sanomalla heille: ” valitettavasti kiintiömme ovat jo teidän ikäryhmänne osalta täynnä.”
Taloustutkimuksen puoluekannatusgallupit tehdään omnibus-kyselyn yhteydessä, jossa useitten toimeksiantajien kysymyspatteristoja yhdistetään samaan kyselytutkimukseen kustannusten säästämiseksi. Sen vastaajien näyte otettiin väestörekisteristä niin että tarpeeksi vastaajakandidaatteja kaikilta alueilta ja ikäryhmiltä saatiin. Tietojenluovutuskiellon Väestörekisterille antaneet karsittiin tällöin näytteestä pois. Samaa näytettä pyöritettiin sitten haastattelijoiden tietokoneissa kolmen kuukauden ajan ja lopulta vastaajien saamisen yrittäminen oli jo monta kertaa läpi käydyltä listalta turhauttavaa.
Kantarilla oli samankaltainen systeemi; näyte ei kuitenkaan ollut yhtä hienosti koostettu, vaan aina tutkimuksen loppupuolella jouduttiin joillekin vastaajille sanomaan, että teidän osaltanne kiintiö on jo täynnä, mutta ihan summamutikassa ei sielläkään soiteltu.
Esivalkatut näytteet olivat aluksi käytössä näissä omnibus-tutkimuksissa, missä puouekannatusgallupitkin kysyttiin, mutta sittemmin ne on otettu käyttöön paljolti muissakin tutkimuksissa ajan ja resurssien säästämiseksi.
LISÄYS. Puhelinhaastattelufirmat eivät kuulu puhelinmyyntifirmojen vapaaehtoisen Robinson soittokiellon piiriin, eli siihen liittymällä ei pääse gallup-puheluista eroon. Paremmilta gallup-firmoilta, joilla oli sisäiseen verkkoon kytketyt tietokoneet, pystyi tilaamaan firmakohtaisen soittokiellon. Ainoa keino välttyä soitoista oli asettaa tietojenluovuruskielto väestörekisteriin ja jok’ikiseen yksityiseen ja julkiseen palveluntarjoajaan suoraan erikseen, minkä rekistereihin oli tietonsa joskus saanut/antanut.