"Useimmat lakiesitykset edellyttävät molempien hyväksyntää."
Hienoa päätösvaltaa. Suomeksi, neuvosto voi tehdä päätöksiä asioista ilman parlamentin hyväksyntää.
"Parlamentilla ei ole varsinaista oikeutta tehdä aloitteita, mutta se voi ehdottaa komissiolle aloitetta."
Hienoa päätösvaltaa edelleen. Parlamentillä ei ole oikeutta tehdä lakialoitteita tai esityksiä katsomistaan asioista. Suomeksi, komissio päättää mistä parlamentti voi/saa äänestää/keskustella. Englannin kielisessä wikipediassakin todettiin, että Euroopan parlamentillä ei ole normaalia parlamentaarista oikeutta harjoittaa vallankäyttöä, kuten muilla kansallisilla parlamenteilla on.
Lisäksi minulla on sellainen perstuntuma, että parlamentaarikoilla ei ole oikeutta tutkia neuvoston tekemiä päätöksiä, sekä niiden perusteluita. Tästä en ole täysin varma, mutta pitääpä ottaa selvää.
Se mikä minua EU:ssa eniten "mättää" on se, että tärkeät päätökset pyritään saamaan vaivihkaa läpi ilman suurempaa huomiota. Mikäli tällainen menettely epäonnistuu, ja käy niin kuin Irlannissa sattui että Lissabonin sopimus laitettiin kansan päätettäväksi josta tulikin EI-vastaus, niin Euroopan liiton neuvosto, sekä komissio aikoo äänestyttää Irlantia niin kauan että he saavat mieleisen äänestystuloksen. (Mikäli Irlannin hallitus antaa kansalaisten äänestää uudelleen. Pahoin pelkään, että he tekevät lehmänkauppansa EU:n kanssa ja selittävät tekonsa kansalaisilleen esim. sillä että saadaan yksi lisämeppi parlamenttiin. Pelkkä tekosyy miksi hyväksytään perustuslaillinen sopimus.) Miksei voitaisi samalla perusteella järjestää määräajoin kansanäänestyksiä, että halutaanko olla enää EU:ssa? Miksipä ei...
Suomessa Lissabonin hyväksyminen tapahtui todella hissukseen. Viime kesänä, Suomen eduskunta käsitteli Lissabonin sopimusta kahtena perättäisenä viikkona ja mediassa vallitsi täysi hiljaisuus asiasta. Timo Soini tokaisi puheessaan, että "YLE lähettää Serranon perhettä, kun kyseessä on tärkeä asia käsittelyssä." Näin ulkomuistista vapaasti muotoillen.
Sinä päivänä, kun Suomen eduskunta päätti hyväksyä Lissabonin sopimuksen - media hiljaisuus rikkoontui ja moni suomalainen huomasi että hups - Euroopan perustuslaki hyväksyttiin, joka tarkoittaa Suomen perustuslain roskiin heittämistä. Suomen perustuslaki sanoo, että yksikään laki ei saa olla sen kanssa ristiriidassa, mikäli näin on - ne lait ovat laittomia.
Suomen perustuslaki on PAHASTI ristiriidassa Lissabonin ja saati KOKO EU:n kanssa, mutta ketään politiikkoa tai lainoppinutta asia EI TUNNU HAITTAAVAN!
Kummallista kansalaiskeskustelua Suomessa, kun media vain ilmoittaa kansalaisilleen, että nyt on hyväksytty Euroopan perustuslaki ilman minkäänlaista ennakkokeskustelua asiasta. Tyypillistä suomalaista politikointia.
Ei tarvitse ihmetellä miksi suomalaiset ovat niin passiivisia politiikan suhteen. Heille ei anneta päätösvaltaa tärkeissä, heitä kiinnostavissa asioissa. Vain näennäisesti tärkeistä, ehkä kenties turhistakin asioista kansalaiset pääsevät päättämään, mutta kaikki muu onkin sitten pienen poliittisen eliitin päätettävissä joiden päätöksentekokyky on kansallisen edun kohden kyseenalainen.