Kirjoittaja Aihe: Uusin yritys ratkaista hallituksen vaaliuudistusriita epäonnistui  (Luettu 2157 kertaa)

requiem

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 2 124
  • Liked: 29
  • Arvotonta rikkautta
Lainaus
Uusin yritys ratkaista hallituksen vaaliuudistusriita epäonnistui

3.5.2009 23:40
A A

Piia Elonen

Helsingin Sanomat

Hallituspuolueet eivät vieläkään ole päässeet eteenpäin eduskuntavaalien uudistamisessa, sillä viimeisin ehdotus kompromissiksi tyrmättiin noin kaksi viikkoa sitten.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Rkp:n ehdottama mallisi olisi käynyt keskustalle ja vihreille, mutta ei kokoomukselle. Ratkaisuyrityksen epäonnistuminen voi kaataa koko vaaliuudistuksen.

Hallitus on yrittänyt hieroa sopua kohta vuoden, sillä alun perin lainmuutoksen piti tulla eduskuntaan jo viime syksynä.

Uudistuksen tarkoitus on laskea puolueiden kannatus vaalipiirien sijaan koko maan äänistä sekä ottaa käyttöön äänikynnykset. Lisäksi tarkoitus olisi kieltää vaaliliitot sekä myöhentää vaaleja huhtikuulle. Juuri äänikynnykset aiheuttavat erimielisyyttä, joka uhkaa koko uudistusta.

Pohjaksi tehdyssä työryhmävalmistelussa valtakunnalliseksi äänikynnykseksi esitettiin 3,5 prosenttia. Puolueen pitäisi siis saada koko maan äänistä vähintään 3,5 prosenttia, jotta se olisi ylittänyt kynnyksen ja saanut edustajia eduskuntaan.

Lisäksi käytössä olisi vaalipiirikohtainen 12 prosentin äänikynnys. Jos siis jossakin vaalipiirissä kannatus olisi näin vahvaa, puolue saisi edustajansa läpi tästä yksittäisestä vaalipiiristä.

Pitkään hallituspuolueet kiistelivät juuri valtakunnallisesta kynnyksestä – erityisesti Rkp mutta myös vihreät pitivät 3,5 prosenttia aivan liian korkeana. Nyt kiista on siirtynyt koskemaan vaalipiirikohtaista kynnystä.

HS:n tietojen mukaan Rkp olisi nyt niellyt 3,5 prosentin kynnyksen, mutta niin, että vaalipiirikohtaisen kynnyksen ylittyminen yhdessä piirissä olisi samalla laukaissut kaikki muut vaalipiirit. Yhden piirin vahvalla kannatuksella saisi siis kansanedustajia myös heikon kannatuksen vaalipiireistä. Kompromissina tämä vaalipiirikynnys olisi kuitenkin ollut 12 prosentin sijaan 14 prosenttia.

Kokoomus tyrmäsi ehdotuksen tuoreeltaan. Se haluaa pitäytyä Lauri Tarastin vetämän työryhmän alkuperäisessä mallissa.

"Seisomme sen takana, se oli jo monen kompromissin summa", sanoo kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen.

"Kyse ei ole prosentista. Meitä hiertää nimenomaan tämä, että yksi vaalipiiri laukaisisi koko maan. Kyse on siitä, voiko vain yhden vaalipiirin kannatuksella päästä koko maan laskentaan. Rkp:n ehdotus muuttaisi Tarastin työryhmän mallia dramaattisesti", Tujunen linjaa.

Kokoomuksen vastauksen jälkeen Rkp:ssa mietitään nyt, vetäytyykö puolue koko uudistuksesta. Sen kaataisi vaaliuudistuksen, sillä uudistus vaatii kaikkien hallituspuolueiden yksimielisyyden.

Hallitukselle uudistuksen kaatuminen olisi noloa, sillä sen toteuttamisesta on sovittu hallitusohjelmassa.

Tujunen korostaakin useampaan otteeseen, että kokoomus on halukas jatkamaan neuvotteluja.

Lainmuutoksen valmistelu on oikeusministeri Tuija Braxin (vihr) vastuulla.

Boldaukset omia.

Mitäs se RKP:n kannatus olikaan viime vaaleissa. Ai niin, taisi olla 4,57%.
« Viimeksi muokattu: 04.05.2009, 00:25:02 kirjoittanut Miniluv »
"If all men are created equal, that is final. If they are endowed with inalienable rights, that is final. If governments derive their just powers from the consent of the governed, that is final." - Calvin Coolidge

Luotsi

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 5 427
  • Liked: 4182
Ihan hyvä juttu jos kaatuu, siitä seuraisi riman nousu RKP:n seuraavalle hallituspaikalle.
*** Lisää rahaa kotiuttamiseen! ***

Tagit: